Áttörés? Fordulat? – Meghatározó verseny vár Hamiltonra

írta: M4Sport
2016. május 15. 11:53
FOTÓ: ©xpbimages.com
Lewis Hamilton, Nico Rosberg
© xpbimages.com

Akár fordulatot is jelenthet az idei szezon és a két Mercedes-versenyző párharcának alakulásában a Spanyol Nagydíj. A rajt meghatározó lesz – Lewis Hamilton esetleges győzelmével pedig új lendületet adhat az eddig egyoldalú küzdelemnek.

Az első lépést már megtette, de a java még hátravan: Lewis Hamilton szombati pole-jával ideális helyzetbe került a vasárnapi barcelonai verseny előtt. Tekintve, hogy e pályán a futamok többségét az első rajtkockából induló versenyzők nyerik, legalábbis ezt mondhatjuk. Ahhoz persze, hogy ezen helyzetet ki is használja, mindenekelőtt elsőként kellene elfordulnia az első kanyarban.

Rosberg számít a csapattárs bizonytalanságára

Hamiltonnak idén nem feltétlenül volt az erőssége a rajt, ám elmondása szerint nem aggódik emiatt. Az időmérő után föltették neki a kérdést, készült-e bármivel is a rajtokra, lazán visszakérdezett: „Meditációval vagy ilyesmivel? Nem! Kínában mutattam be az eddigi legjobb idei rajtomat. A legutóbbi indulásom elment. Remélem, ismét jól rajtolok. Ha volt bármilyen problémánk is, azt biztosan kijavítottuk már. És szerintem a rajtok jelenleg mindenki számára eléggé hullámzóan alakulnak. Eddig a hétvégén jók voltak a rajtgyakorlataim, szóval nem látom akadályát, hogy a futamon is jól sikerüljön” – fogalmazott a címvédő.

A második rajthelyre szorult Nico Rosberg reméli, ez nem következik be. „Nyerni akarok, ezért érkeztem ide. Lewis nem lesz valami magabiztos a rajtnál, ebben látok egy kis esélyt. A győzelem érdekében annyit fogok kockáztatni, amennyit mindig is.”

Toto Wolff sportigazgató ugyanakkor arra figyelmeztetett, a második sorban lévő Red Bullok is komoly veszélyt jelenthetnek. „Fontos lenne jól elrajtolni. Ezen a pályán nagyon nehéz előzni, ezért jó lenne simán eljönni. A Red Bull az időmérőn és a hosszú etapokon is jó tempót mutatott. Szerintem tempó szempontjából jók lehetünk, de minden attól függ, hogy sikerül a rajt” – tekintett előre.

Lewis Hamilton, Nico Rosberg Újrakezdődhet a bajnokság?

A rajt azonban nem csak a barcelonai verseny alakulása szempontjából válhat különös jelentőségűvé. Amennyiben Hamiltonnak sikerül megtartani első helyét az első körben, jó esélye lesz megnyerni a futamot – ha pedig nyer, azzal megkezdheti a fölzárkózást a bajnokságban eddig hibátlan Rosbergre.

Alain Prost úgy véli, ebben az esetben újrakezdődhet a 2016-os bajnokság. „A lehető legérdekesebb lehet ez a párharc a Forma–1 számára. Általában azt mondják, Lewis egy kicsivel gyorsabb Nicónál, de Nico egész hihetetlent produkált az előző hét versenyen. Az első négy futamon ugyanakkor nem mondhattuk el, hogy valódi párharcot láttunk közöttük. Ha vasárnap ez másképpen alakul, és Lewis megnyeri, újrakezdődhet a szezon, ami ezzel rendkívüli lehet. Pszichológiai szempontból is nagyon izgalmas bajnokságot láthatunk. Sok pont szerezhető még, Lewis nagyon-nagyon jó, csak nyomásgyakorlással és támadással válhat kihívójává Nicónak. Reméljük, több problémája már nem lesz, mert akkor már túl nagyra nőne a különbség közöttük” – fogalmazott a négyszeres világbajnok a brit Channel4 tévécsatornának.

Lewis Hamilton, Nico Rosberg

A büntetések mindent tönkretehetnének

Hamilton mindazonáltal ennél pesszimistábban látja helyzetét. Miután ezen a hétvégén például már 4. idei turbóját és MGU-H-ját használja, biztosra veszi, hogy ha le is dolgozza hátrányát, később büntetések miatt ismét távolodhat Rosbergtől. „Az biztos, hogy az év valamely szakaszában büntetést fogok kapni, és emiatt hátulról kell majd rajtolnom. És természetes, hogy nem örülök ennek, hiszen negyvenhárom pont a hátrányom” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Toto Wolff ennél optimistább. „Nem mondanám, hogy aggódom. Tudunk még zsonglőrködni valahogy a rendelkezésünkre álló elemekkel. Hiszem, hogy ki tudjuk húzni a szezon végéig” – nyilatkozta.

Más kérdés, hogy Hamiltont nemcsak a motorcsere, az FIA-tól kapott megrovások is fenyegetik. Szocsi pályalevágása után már a második idei figyelmeztetését kapta, s ha érkezik a harmadik, az automatikusan 10 rajthelyes büntetést von majd maga után. Az idén eddig egy futamot sem nyerő Hamilton tudja, emiatt is rosszabbak az esélyei. „Eddig nem volt igazán sok esélyem. De hogyan is nyerhetnék, ha hátulról kell rajtolnom, vagy ha a következő figyelmeztetés után tíz hellyel hátra kell sorolnom? És úgy tűnik, ilyet bármilyen apróságért kaphatunk” – állapította meg kritikusan. „Szocsiban levágtam a kanyart, de visszavettem, hogy ne tegyek szert előnyre. A büntetés után arra gondoltam, ha mindenképp meg akarnak büntetni, fizettessenek pénzbüntetést. Azt legalább a közlekedés biztonságáért folytatott kampányukra fordíthatnák, és tehetnénk valami jót is…”

Mindezek alapján elmondható: sok minden eldőlhet a mai barcelonai rajt és futam alakulásával. Vajon idén először láthatjuk a pályán megküzdeni egymással Hamiltont és Rosberget?

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

MS_argo001
#3 MS_argo001 2016. május 15. 14:23  

Megvolt az áttörés.

gaben1000
#2 gaben1000 2016. május 15. 12:35  

Remélem csak pár napra engedtek ki.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. május 15. 12:18  

ha hagyják simán hozza....csak sajnos a Merci német bajnokot akar, így ha majd vészesen közeledik pontokban az elkövetkező futamokon, akkor idézem Toto szavait:

"tudunk még zsonglőrködni valahogy a rendelkezésünkre álló elemekkel."

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 12:19FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ