Ayrton Senna da Silva-ra emlékezünk

írta: Motorsportal
2003. március 21. 22:55
Ayrton Senna
Ayrton Senna a Forma-1 egyik talán legnagyobb személyisége, az ő nevét hallva szinte mindenki tudja, hogy kiről van szó. Sok mindent elért, amit el lehet érni az autóversenyzésben, és talán még több is sikerülhetett volna, ha lett volna rá ideje...

A háromszoros világbajnok negyvenegyszer álhatott fel a dobogó legmagasabb fokára és hatvanötször rajtolhatott a Pole Poistionról, azonban ezek csak számok, és nem tükrözik emberi erényeit, hogy ki is volt valójában, milyen nagyszerű és segítőkész ember távozott az élők sorából halálának napján.

Kemény volt, aki küzdött a sikereiért, azonban a magánéletben egy érzékeny, hívő embert ismerhettek meg benne. Kollegái balesetei éppen olyan mély hatást gyakroltak rá, mint a hazájában élő utcagyerekek sorsa, akiknek pontosan fel tudta mérni a helyzetét és együttérezni velük. Megpróbált nekik segíteni, azonban ennek nem adott a hangot a nyilvánosság előtt, így sokan nem is tudtak jótékony tevékenységéről. Csak a halálát követően tűnt fel a nyilvánosság előtt az az alapítvány is, amelyet Senna alapított, és a nővére Viviane vezetett.

Tisztában volt a hivatásával járó kockázattal, és éppen ezért pontosan odafigyelt minden apró részletre, a hanyag munkát nem tudta elviselni.

Senna már egészen kicsi korában kapcsolatba került az autókkal, amikor édesapja négy évesen egy gokartot épített neki, majd nemsokára már versenyeket is nyert. Alcsonyabb kategóriákban is igen sikeres volt, Forma-1-es pályafutása a Toleman csapatnál kézdődött. Második versenyén Dél-Afrikában már meg is szerezte első pontját, majd Monaco-ban már a dobogóra is felállhatott.

1985-ben, Estroil-ban szerezte meg első győzelmét a világbajnoki sorozatban a Pole Poistionról indulva egy Lotus-Renaut volánjánál. A csapatnál három évig versenyzett, majd a McLarenhez szerződött. Hat éven keresztül szolgálta a csapatot, és amikor az 1993-as szezon végén, búcsút vett a csapattól. Ekkor három világbajnoki cím és három második helyezés volt a tarsolyában.
Élete utolsó három Pole Position-ját a Williams csapat színeiben szerezte meg.

1994-ben Imola-ban Ratzenberger balesetét követően fontolóra vette, hogy rajthoz álljion- e a versenyen, azonban mégis úgy határozott, hogy részt vesz a Nagydíjon.

A rajtnál Pedro Lamy nem vette észre, hogy JJ Letho autója lefulladt, és nekiütközött. A szétrepülő roncsok kilenc nézőt sebesíettek meg. A Saftey Car vezette mezőnyt, amég eltakarították a roncsokat a pályáról.

Miután a biztonsági autó elhagyta a pályát Senna és Schumacher kezdtek elszakadni a mezőnytől. Senna Michael Schumacher előtt autózott amikor a fedélzeti kamerából egy pilanatra látni lehetett, hogy a Benetton előtt lévő autóletér a pályáról, majd fékezás nélkül a Taburello kanyar kijáratánál a biztonsági falnak csapódik. Eleinte Hillre gondoltak, de a sisak színéből tudták, hogy nem ő az, hanem Senna. Egy pillatnatra látni lehetett ahogyan a sárga sisak előrebillen, azonban ekkor Ayrton Senna még élt, azonban mozogni már nem tudott. Sokan a legroszabbra számítottak, és ez csak fokozódott, amikor az elszállítás után vérnyomok voltak a kavicságyon. Néhány órával később hivatalosan nyilvánosságra hozták a Bajnok halálát.
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Finntastic
#2 Finntastic 2008. március 28. 16:40  

Csatlakozom..

renault
#1 renault 2007. május 14. 19:47  

:’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’(((((

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa