Az a fránya papírmunka: Alonso egy hiányzó dokumentum miatt aggódhatott

írta: M4Sport
2016. április 14. 16:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy hiányzó dokumentum okozott fennakadást Fernando Alonso versenyzésre alkalmasnak nyilvánítása során – derítette ki a Motorsport.

Egyelőre csupán ideiglenes engedélyt kapott az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon bordarepedéssel járó balesetet szenvedő Fernando Alonso az FIA-tól Kínában. És erre is hosszú órákat kellett várnia. A spanyol már helyi idő szerint délelőtt 11 órakor megjelent a sanghaji pálya orvosi központjában, ahol megvizsgálták, ám a szövetség végül több mint hét órán keresztül váratta őt, s csak ezt követően tette hivatalossá: autóba ülhet a pénteki első szabadedzésen, s ha az ezt követő újabb vizsgálatokon is megfelel, a folytatásban is versenyezhet.

Alonso még a bizonytalanság időszakában is magabiztos volt, s jelezte, szerinte a papírmunka miatt húzódik el az ügye. Azóta kiderült, valóban így volt. A Motorsport arról számolt be, hogy valójában a spanyol motorsport-szövetség jóváhagyására várt az FIA, ami azonban nem érkezett meg.

A sportszabályzat kétféle balesetet/sérüléstípust különít el egymástól, s a két esetben eltérő procedúrát ír elő a visszatérésre. Az első eshetőség szerint amennyiben egy versenyző kevesebb, mint tíz napig alkalmatlan a versenyzésre, az FIA hatásköre, hogy a legközelebbi nagydíjhétvége előtt elvégezze a szükséges vizsgálatokat, s engedélyezze az újbóli részvételt. A másik eset a tíz napon túli sérülésekről rendelkezik, mely kimondja, a következő nagydíj előtt az FIA csak abban az esetben vizsgálhatja meg a versenyzőt, s engedélyezheti részvételét, ha annak előzetesen saját nemzeti motorsport-szövetsége is engedélyt adott a versenyzésre.

Ez utóbbi Alonso esetében nem történt meg, és bár lett volna mód arra, hogy még csütörtökön engedélyt kérjenek Spanyolországból, miután az FIA-nak közzé kellett tennie a Kínai Nagydíj hivatalos nevezési listáját, nem várakozhattak az örökkévalóságig. Azon is tanakodtak, Alonso a tíz napon belüli vagy a tíz napon túli sérültek kategóriájába esik-e, mivel sérüléséről csak az Ausztrál Nagydíj utáni napokban szereztek tudomást, végső megoldásként viszont úgy határoztak, a „rendkívüli körülményekre való tekintettel” a kétszeres bajnok kivételt élvezhet a második eshetőségre vonatkozó szabályok alól, azaz eltekintenek a spanyolok engedélyének szükségességétől.

A nehezen átlátható bürokrácia úgy tűnik, már nemigen gördíthet akadályt a McLaren versenyzőjének visszatérése elé – az első kínai szabadedzés azonban még igen. Bár Alonso úgy nyilatkozott, teljesen jól érzi magát, azt ő is elismerte, csak az autóban derülhet ki, valóban újra százszázalékos-e. Amennyiben nem lesz problémája a vezetéssel, majd az újabb vizsgálatokkal sem, várhatóan végleg lezárhatja a már így is a vártnál hosszabbra és kuszábbra nyúlt melbourne-i bukásának „ügyét”.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

122016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik