Az amerikaiak „naptárreformot” akarnak

írta: M4Sport
2016. október 27. 08:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az austini pálya ügyvezetője, Bobby Epstein örülne, ha a jövőben megváltozna a Forma–1-es versenynaptár, és sokkal nagyobb szünet lenne az amerikai és a mexikói futam között. Úgy érzi, ebben az esetben több látogatója lenne a texasi viadalnak…

A tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is egy hét választja el az amerikai és a mexikói futamot, a helyzet pedig jövőre sem változik jelentősen, az előzetes menetrend szerint ugyanis két hét lesz majd az említett viadalok között. Bár már ezzel is „nő a távolság”, az austini pálya ügyvezetője szerint sokkal jobb lenne, ha a megmérettetéseket nem hetek, hanem hónapok választanák el.

A Mexikói Nagydíj közelsége ugyanis befolyásolja a jegyeladásokat az ő versenyükre. „Mexikónak komoly hatása volt erre, ezzel már tavaly tisztában voltunk” – mondta. „Biztosan bölcs döntés lenne elválasztani a két futamot. Én személy szerint egy három-négy hónapos különbségre gondolok. Ha kétszer is eljönnek Észak-Amerikába, nem kellene közvetlenül egymás mellé rakni ezeket a futamokat. Mexikót Kanadával raknám párba, itt ugyanis nagyon meleg van nyáron” – tette hozzá.

Az austini futam látogatottsága – a korábbi amerikai versenyek tekintetében – 2012 óta mindig „megfelelő” volt, tavaly azonban komolyabb visszaesés volt megfigyelhető – minden valószínűség szerint az egész hétvégére jellemző viharos időjárás miatt. A helyzet esetenként annyira rossz volt, hogy a hatóságok arra kérték a szurkolókat, inkább maradjanak otthon, „biztonságban”.

Az év végén aztán a verseny sorsa is bizonytalanná vált, miután 6 millió dollár hiányzott a költségvetésből, Texas állam azonban a rendezők segítségére sietett. Ezek után nem meglepő, hogy Epstein csapata mindent megtett azért, hogy bebiztosítsa a verseny jövőjét, és növelje a nézőszámot. Csökkentették a jegyárakat, eső esetén visszafizetési garanciát vállaltak és szerződést kötöttek Taylor Swifttel, aki a helyszínen adott koncertet. Ezzel főleg a fiatalokat akarták kicsalni a pályára.

Az erőfeszítések gyümölcsözőek voltak, a hétvége ugyanis rekordlátogatottságot hozott. „Minden ilyen esemény első éve előtt joggal várhatod, hogy az lesz a leglátogatottabb, hiszen akkor még minden új. Viszont ha egy futam sikeressé válik, akkor három-négy éven belül ismét növekszik a nézőszám. Egyre gyakrabban találkozunk visszatérő szurkolókkal, és egyre többen tekintenek hagyományként a hétvégére és annak látogatására” – zárta gondolatait Epstein.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Toti
#5 Toti 2016. október 27. 12:09  
Thibczy:
Mexikóban a március és június közötti időszakban van olyan nagyon meleg. A nyáron inkább a nagy mennyiségű eső jelent problémát.

A Kanadai Nagydíj meg június közepén van.

Thibczy
#4 Thibczy 2016. október 27. 11:34  
Toti:
"Mexikót Kanadával raknám párba, itt ugyanis nagyon meleg van nyáron" - Mexikóban biztos nincs meleg :D

Mexikóban a március és június közötti időszakban van olyan nagyon meleg. A nyáron inkább a nagy mennyiségű eső jelent problémát.

Toti
#3 Toti 2016. október 27. 10:41  

"Mexikót Kanadával raknám párba, itt ugyanis nagyon meleg van nyáron" - Mexikóban biztos nincs meleg :D

VettelFactor
#2 VettelFactor 2016. október 27. 10:12  

Ezzel csak az a baj, hogy logisztikailag nem fér bele a csapatoknak és a szurkolóknak sem, hogy ide- oda utazzanak. Idén már 1 logikus rendszert kialakítani, ahol nem kell oda- vissza átrepülni a világot 2 futam között.

trialboj
#1 trialboj 2016. október 27. 10:11  

Legisztikailag butaság lenne, mert jóval nagyobb költségekkel járna. Mondjuk Szingapur és Malajzia közt is volt 1 hét pihenő pedig ott is "kőhajításnyira" van egymástól a két helyszín.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”