Az Apple-t szóba hozták a McLaren felvásárlásával

írta: M4Sport
2016. szeptember 21. 18:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Meglepő hírrel állt elő egy mértékadó brit lap: a Financial Times információi szerint a világ egyik legnagyobb elektronikai cége, az Apple tárgyalásba kezdett a McLaren vezetőivel. A gyár nem sokkal később cáfolta, hogy kapcsolatban áll az amerikaiakkal.

A bennfentesekre hivatkozó gazdasági lap úgy tudja, az amerikai cégóriás szemet vetett az F1-es istállót és a McLaren másik két részlegét (a sportautók gyártásával foglalkozó Automotive-ot és az egyre sokoldalúbb Applied Technology-t, melynek mérnökei különböző eszközök előállításán dolgoznak) magában foglaló Technológiai Csoportra.

A McLarennel való együttműködés – vagy az esetleges felvásárlás – minden valószínűség szerint szorosan kapcsolódik az Apple azon elképzeléséhez, miszerint a jövőben hasonlóképpen „forradalmasítja az autóipart, mint annak idején az okostelefonok piacát”. A cég egyébként évek óta fáradozik egy saját önjáró elektromos autója kifejlesztésén, az utóbbi időben viszont elakadtak ezzel a projekttel, így tehát jól jönne nekik egy tapasztalt cég segítsége.

A McLarennél jobb partnert pedig talán nem is találhatnának, hiszen mérnökeik F1 és az Applied Technology révén értékes szaktudásra tettek szert. Állítólag az amerikai cég érdeklődését is ez a szaktudás keltette fel, valamint a McLaren által használt technológiák. A megvásárláshoz egyébként mélyen a zsebükbe kellene nyúlniuk, hiszen a brit cég nagyjából 1,5 milliárd fontot ér.

Az Apple azonban több pénzt is költött már hasonló beruházásra, két évvel korábban ugyanis hárommilliárd dollárért vette meg a Beats Electronics nevű hangtechnikai céget. Sőt idén is volt már igen komoly üzlete: nemrég egymilliárd dollárt fektetett egy kínai taxis alkalmazásba.

Persze a McLarennel kapcsolatos híreket egyelőre nem árt fenntartásokkal kezelni, főleg azt követően, hogy a cég szóvivője cáfolta az egész történetet. Sőt nyomatékosította, nincsenek tárgyalások a két fél között. „Megerősíthetem, hogy a McLaren nem egyeztet az Apple-lel egy esetleges beruházásról. Ahogyan azt sejthetik, cégünk rendszeresen folytat bizalmas beszélgetéseket több féllel is, ezeket viszont igyekszünk bizalmasan kezelni” – mondta.

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

successboy
#11 successboy 2016. szeptember 22. 17:09  

Legalább retina kijelzős lenne a display a kormányon és kapna az auto egy Siri-t is. Elég lenne mondani a versenyzőnek mit állítson Siri az auton és kész. Nem kellene nyomkodni a gombokat sem. :D Bár Alonso spanyol akcentusát nem biztos hogy felismerné, ebből még adódhatnának komplikációk. :D

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 22. 17:14

plman
#10 plman 2016. szeptember 22. 16:39  
lönczi:
Nem gondolnám. Középtávon biztos nem. Dennisbá’ olyan szerződést íratna, amiben garantálnák a sportban való maradást. Másrészt pedig ez egy óriási reklámfelület az ilyesféle törekvések promótálására. Pláne úgy, ha egy sikeres VB csapat is kapcsolódik a termékhez egy olyan F1-es jövőben, ami várhatóan médiacentrikussá válik. Ha csak a szakértelem és a technológia kellene az Apple-nek vígan kivásárolná az egész szürkeállományt Wokingból, ami töredéke lenne az istálló értékének.

nem tudom, de ha csak szimplán reklámot akarnának ahhoz elég lenne mondjuk névadó fő szponzorként megjelenni a sportban, nem kellene az egész céget megvenni. meg aztán sportban való maradást hiába garantálja majd akármilyen papír, majd éppen csak annyit kap az F-1 s részleg, hogy kb ne csődöljön be. az Apple-t marhára nem érdekli a sport hanem m a technológia érdekli.

Lewisthebest
#9 Lewisthebest 2016. szeptember 22. 15:00  
lönczi:
Mondjuk pénz az lenne sz@rásig. IMclaren-Honda :)

Az most is van, de a pénz az csak egy alapfeltétele az F1-nek, de nem garancia a sikerre. A Toyota is nagyobb költségvetéssel bírt mint a Ferrari a 2000-es évek elején aztán szereztek néhány dobogót meg 1 pole pozíciót. Szóval akár lesz apple, akár nem, nem ezen fog múlni, hogy ebben a Hondás korszakban eljutnak e a csúcsra vagy sem mert a feltételek most is adottak ahhoz, hogy jók legyenek.

lönczi
#8 lönczi 2016. szeptember 22. 14:38  
Denis Hunter:
csak nem biztos, hogy F1-re akarnak kolteni, hanem kifejlesztik maguknak a kis autojukat, amit akarnak, az F1 reszleg meg bezarhatna.

Nem gondolnám. Középtávon biztos nem. Dennisbá’ olyan szerződést íratna, amiben garantálnák a sportban való maradást. Másrészt pedig ez egy óriási reklámfelület az ilyesféle törekvések promótálására. Pláne úgy, ha egy sikeres VB csapat is kapcsolódik a termékhez egy olyan F1-es jövőben, ami várhatóan médiacentrikussá válik.
Ha csak a szakértelem és a technológia kellene az Apple-nek vígan kivásárolná az egész szürkeállományt Wokingból, ami töredéke lenne az istálló értékének.

Denis Hunter
#7 Denis Hunter 2016. szeptember 22. 12:59  
trialboj:
"a brit cég nagyjából 1,5 milliárd fontot ér" Ez komoly, a teljes cég "csak" ennyit ér? Vagy csak az a részleg ami őket érdekli?

500 milliart Ft szerinted keves? Ez a ceg sokkal kisebb, mint pl a Ferrari, vagy Lamborghini. Bar gozom sincs, mennyit ernek azok

Denis Hunter
#6 Denis Hunter 2016. szeptember 22. 12:58  
lönczi:
Mondjuk pénz az lenne sz@rásig. IMclaren-Honda :)

csak nem biztos, hogy F1-re akarnak kolteni, hanem kifejlesztik maguknak a kis autojukat, amit akarnak, az F1 reszleg meg bezarhatna.

fagyi
#5 fagyi 2016. szeptember 22. 10:46  
NanoKutya:
jövőre meg nem lesz a mekin kipufogó..és vízálló lesz!

Ez jó volt :D

trialboj
#4 trialboj 2016. szeptember 22. 07:56  

"a brit cég nagyjából 1,5 milliárd fontot ér" Ez komoly, a teljes cég "csak" ennyit ér? Vagy csak az a részleg ami őket érdekli?

NanoKutya
#3 NanoKutya 2016. szeptember 22. 07:43  

jövőre meg nem lesz a mekin kipufogó..és vízálló lesz!

lönczi
#2 lönczi 2016. szeptember 22. 07:25  

Mondjuk pénz az lenne sz@rásig.
IMclaren-Honda :)

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 22. 07:29

Denis Hunter
#1 Denis Hunter 2016. szeptember 21. 20:42  

remelem semmi ilyesmi nem fog tortenni

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ