Az átállás nem könnyű – ez vár Verstappenre Barcelonában

írta: M4Sport
2016. május 12. 12:28
FOTÓ: ©xpbimages.com

Két hete még lerobbanó Toro Rossóját kormányozta félre az Orosz Nagydíjon, Max Verstappen most már első Red Bull-os nagydíjhétvégéjére készül Barcelonában. Modern szimulátorok és csapatok közti rokonság ide vagy oda, számos tényező nehezíti majd az átállást.

Az ifjú holland már a Red Bull bejelentésének napján a csapat Milton Keynes-i gyárába látogatott, hogy megismerkedjen új csapatával. Bár az osztrákok utánpótlásneveltjeként nyilván nem teljesen idegen számára a közeg, szimulátoros felkészülése és a mérnökökkel való egyeztetés során azért így is bőven volt mit megtanulnia.

És nem lesz másképp ez az előtte álló három napban sem, hiszen amellett, hogy egy kiscsapatból egy valódi élcsapatba érkezett, egy teljesen más konstrukcióval, valamint az eddigitől eltérő erőforrással kell boldogulnia. „Ez egy teljesen más autó. Sokkal jobb az aerodinamikája, kicsit kisebb, az üléspozíció is más” – nyilatkozta Verstappen egy holland tévéműsorban szimulátoros felkészülése után. „Hozzá kellett szoknom, de jelenleg jól érezem magam. Persze korai még bármit is mondani, hiszen a valódi autót eddig nem vezethettem. Talán majd az első szabadedzés után változtatnunk kell majd pár dolgon.”

Az üléspozíció beállítását normál esetben a téli teszteken finomítják a csapatok. Bár apróságnak tűnhet, Lewis Hamilton nemrég elárulta: a télen mindössze pár millimétert változtattak helyzetén, mégis óriási eltérést tapasztalt, s azonnal sokkal jobban érezte magát az autóban. Persze aligha ez az egyetlen eltérés a Toro Rosso STR11-es és a Red Bull RB12-es között.

Red BullA két versenygép hosszát és tengelytávját tekintve is jelentős mértékben különbözik (a Red Bull az egyik legrövidebb, a Toro Rosso az egyik leghosszabb autó a mezőnyben), emellett az aerodinamika terén is más filozófiát képvisel. Mindez elméletben akár segítség is lehet Verstappennek, elvégre az RB12 nagyobb leszorítóerővel bír, a más vezethetőség miatt ugyanakkor nem kizárt, hogy más vezetési stílust is kell alkalmaznia, továbbá bizonyos beállítások és rendszerek is más-más elvek szerint működnek. A mai érzékeny gumikkal ez cseppet sem elhanyagolható szempont.

Az egyik fő változást nyilvánvalóan a kormány kialakítása jelenti. Verstappennek segítségére lehet, hogy a különböző kapcsolók és gombok használatát már begyakorolhatta a szimulátorban, miközben csapata idővel bizonyára az ő igényeire szabja majd a kormány kialakítását. Az idei szabályok ugyanakkor nem kedveznek az efféle évközi helycseréknek: miután a mérnökök a rádiós szigorítás miatt ma már kevesebb instrukciót adhatnak versenyzőiknek, Verstappennek alaposan fel kell majd készülnie a legkülönfélébb versenyhelyzetekre. Alighanem ez jelenti majd az átállás egyik legnagyobb nehézségét.

A Red Bull kormánya:

kormányA Toro Rosso kormánya:

kormányFőleg annak ismeretében, hogy a Red Bull a Renault 2016-os erőforrásával versenyez, miközben a Toro Rosso a Ferrari tavalyi motorjával. Ezen a téren ugyanakkor Verstappennek lesz némi előnye (például Danyiil Kvjattal szemben): 2015-ből valamennyire már ismeri a Renault-motort, még ha annak előző változatát is.

„Szerencsére már vezettem a Renault-t, így a beállításait már kicsit ismerem. De bizonyos dolgok működtetésében még így is vannak különbségek a Toro Rosso és a Red Bull között. Az első gyárban töltött napomon sok mindent megtanultam, sok procedúrát tanulmányoztam. Sok időt töltöttem a szimulátorban, hogy gyakoroljak, és úgy érzem, mindent az irányításom alatt tartok” – összegezte helyzetét Verstappen.

Kíváncsian várjuk, hogyan boldogul legelső hétvégéjén az eddig többek között épp alkalmazkodóképessége miatt dicsért Verstappen. Ahogy azt is, a Toro Rossót már ismerő, de a hasonló különbségekkel szintén szembesülni kénytelen Danyiil Kvjat milyen hamar lendül bele.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”