„Az autó olyan, mint egy darab fa” – komoly kritika a Pirellinek

írta: M4Sport
2016. április 15. 14:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

Romain Grosjean komoly kritikát fogalmazott meg a Pirelli irányába: véleménye szerint az olaszok túl magas értéket határoztak meg a guminyomásra vonatkozóan, ezért autója „vezethetetlen” volt a Kínai Nagydíj pénteki edzésein. A francia pilóta reméli, változik a helyzet.

A Haas versenyzője – aki Ausztráliában és Bahreinben is beverekedte magát a legjobb hat közé – három másodperccel lassabb kört futott, mint a pénteki nap legjobb idejét jegyző Kimi Räikkönen, lemaradásában pedig saját elmondása szerint alaposan közrejátszott a tény, miszerint autója úgy viselkedett a pályán, mint „egy darab fa”. Grosjean ezzel nem a Haas gépét akarta minősíteni, hanem a Pirelli által megszabott, a guminyomásra vonatkozó határéket kritizálta.

Ezt ugyanis túlságosan magasnak tartja. „A Pirelli által megszabott határérték ma egészen nevetséges volt” – panaszkodott a második edzés után. „A határ az egekben van, az autók pedig vezethetetlenek. Amikor kijöttem a garázsból az első gumik nyomása 23 psi volt, ami egyszerűen nevetséges. A hátsó 21,5 psi, itt tehát nagyobb a mozgásterünk. Egyszerűen nem lehetett ráérezni az autóra, mert vezethetetlen volt. Régebben négy-öt psi-vel kisebb nyomást írtak elő” – folytatta a francia, aki a pénteki edzéseken többször elfékezte abroncsait és úgy érezte, „olajos” pályán kell mennie.

„Lehet, hogy a probléma jobban érintett bennünket, de ha nem lenne ilyen magas a határérték, sohasem választanánk ehhez hasonló beállításokat. Azt hiszem, mostanában eléggé drámaiak ezek a határok. Volt, hogy 20-21 psi-nél húzták meg a vonalat, ami még mindig roppant magas, viszont egy fokkal jobb a mostaninál. A Michelin idejében ez az érték 13 és 15 volt, két évvel ezelőtt pedig 16 és 18. Most viszont elöl 26, hátul pedig 23, ami kis híján megegyezik egy közúti autóéval. Jó lenne, ha változtatnánk, mert így nem olyan, mintha versenyautóban ülnék” – zárta gondolatát.

Romain GrosjeanButton is kritizált – a Pirelli válaszolt!

Bár Grosjean kiemelte, lehet a problémák elsősorban a Haas-istállót hátráltatták, a szabadedzések után nemcsak ő panaszkodott a magas guminyomásra. A Sky Sportsnak nyilatkozva Fernando Alonso és Danyiil Kvjat is említést tett a jelenségről (az orosz szerint a gumik nagyon furcsán viselkedtek a második edzésen, a spanyol pedig egyértelműen kijelentette, túlságosan magas a határérték), a Sauber hivatalos közleményében pedig Felipe Nasr is utalt rá.

De – Grosjeanhoz hasonlóan – Jenson Button is hosszabban beszélt a problémáról, amikor a pénteki napot összegezte. „A minimális nyomás határértéke nagyon magas, ezért a gumik szinte azonnal túlmelegszenek. Ez elég komoly kérdés, főleg a hosszabb etapok esetében. Szeretnénk megtalálni a legjobb megoldást, bár nem hiszem, hogy bármit is tehetünk ez ellen. Az előző évhez képest nagyon sokat emeltek. 18, vagy 19 volt tavaly, most pedig 4 psi-vel megemelték, ami elég komoly érték. Elég trükkös a helyzet, és valószínűleg ezért csúszkáltak az autók. Nem tapadtak oda az aszfalthoz” – nyilatkozta 2009 világbajnoka.

A versenyzők panasza természetesen a Pirellihez is eljutott. A cég sportigazgatója, Paul Hembery viszont még túlságosan korai tartja a bíráló megjegyzéseket, szerinte ugyanis még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az általuk választott határérték túl magas a hétvégére. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ez az érték „nincs kőbe vésve”. „Péntek este nézzük át az adatokat és a telemetriákat, valamint akkor elemezzük ki a verseny előtti szimulációkat is. Ekkor ellenőrizzük, hogy az értékek helyek voltak-e” – válaszolta, amikor a módosítás lehetőségéről kérdezték.

Jenson Button

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#5 trialboj 2016. április 16. 08:40  

Azért rendesen ráb@sznánk, ha kivonulnának, és jönne mondjuk a Michi, és ugyanilyet készítenének, mert kiderülne, hogy másfajta szar gumit nem lehet csinálni, csak ilyet :)

Mert azért az a legtöbbeknek csak megvan, hogy A Piri, tudna ennél szebbet meg jobbat meg tartósabbat is, de jelenleg ez az elvárás. Persze azt senki nem várja el hogy 1,5 óra körözgetés után úszni lehessen a gumitörmelékben a pálya mellett, és hogy extrém keményre fújva lehessen csak használni őket, de amíg nem bizonyítja más, hog ezt jobban is lehetne addig miért aggódnának... pl mert nem a legjobb reklám ez nekik :))

schumi-1
#4 schumi-1 2016. április 16. 00:21  

Na ezert kell a fucken GUMIHABORU!!! Beny@lhat a pirelli!

szabotor
#3 szabotor 2016. április 15. 19:32  

ha baleset lesz, akkor nehéz lesz megmagyarázni, hogy miért volt ez így biztonságos. ha pedig nem volt biztonságos, akkor miért lettek ilyen értékek? nem kéne már a pirelli a forma1-be, nagyon róluk szól már ez az egész...

ego
#2 ego 2016. április 15. 17:06  

Azt azért vágod hogy ezek a gumik amúgy is szarok, túlfujva meg mégszarabbak? Nem deformálodik hanem azonnal csúszik ami miatt meg méghamarabb kopik. Így a pilótáknak nem dolgozniuk kell hanem mégjobban spórolni a gumival, ami nem jó ha versenyt is akarunk.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. április 15. 16:13  

én most kivételesen egyetértek a Pirellivel,
remélem a versenyre is meghagyják a magas nyomásértéket,
és látunk egy olyan futamot, amikor nem csak körözés van,
hanem dolgozniuk kell a pilótáknak ahhoz, hogy a pályán maradjon az autó,

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt