Az egyik „leggyorsabb és legvonzóbb” – átalakul a Red Bull Ring?

írta: M4Sport
2016. június 28. 18:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Helyi lapértesülés szerint a Red Bull fontolóra vette az Osztrák Nagydíj helyszínének átalakítását: a pálya tulajdonosa az aszfaltcsík egy korábbi részét újítaná fel és csatolná hozzá a jelenlegi nyomvonalhoz. Bernie Ecclestone már jelezte, örömmel fogadná a változtatást.

Az Osztrák Nagydíj 11 év szünet után 2014-ben tért vissza a Forma–1 vérkeringésébe, miután a Red Bull megvásárolta és felújította a korábban A1 Ringnek nevezett versenypályát, ami már 1997-ben is átesett egy ráncfelvarráson. Akkor Hermann Tilke irányításával rövidítették le és tették modernebbé valamint biztonságosabbá a korábbi nyomvonalat (ezt Österreichringnek nevezték).

A Salzburger Nachrichten információi szerint hamarosan ismét változhat a pálya nyomvonala, a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz ugyanis fontolóra vette, hogy renováltatja a régi aszfaltcsík egyik jellegzetes szakaszát, az úgynevezett Westschleifét, vagyis a „nyugati hurkot”. Ezzel a jelenleg csupán 4,3 kilométeres pálya jóval hosszabbá válna, és a tempó is növekedne rajta.

A helyi lap által megszellőztetett hírt a Forma–1 kereskedelmi jogait irányító Bernie Ecclestone is kommentálta – ráadásul meglehetősen lelkesen. „Vezetői szempontból a (helyreállított) régi pálya sokkal érdekesebb lenne. Sokkal jobban elválna rajta, ki a férfi és ki a fiú. Legalábbis jobban, mint a most használton” – nyilatkozta, majd kijelentette, a felújítástól függetlenül örül, hogy az F1 visszatérhetett Ausztriába. „A Red Bull remek munkát végez. Örömmel jöttünk vissza!”

Azt, hogy a Red Bull vezetői valóban elgondolkodtak a pálya átalakításán a csapat tanácsadója, Helmut Marko is megerősítette, igaz, ő gyorsan megjegyezte, hogy a projekt jelenleg még csak a tervezési fázisban tart. Ugyanakkor úgy tűnik, ő is lelkesedik a változtatásokért. „A két szakasz egyesítésével létrehozhatnánk a világ egyik legvonzóbb és leggyorsabb pályáját” – mondta.

A Red Bull Ringen egyébként az idei verseny előtt is történtek kisebb módosítások: nemrégiben újraaszfaltozták a pályát, és a rázóköveket is kicserélték. Az újraaszfaltozásnak köszönhetően jóval simábbá vált a pálya felülete, ami miatt sokak szerint komoly javulás várható a köridők tekintetében, ahogyan azt a DTM ausztriai futamának esetében is láthattuk. A széria mezőnyét erősítő Paul di Resta szerint jó esély mutatkozik arra, hogy az eredmények „több másodperccel” is jobbak legyenek.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Toti
#1 Toti 2016. június 28. 20:43  

Így nézett ki a terv 2005-ben:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/A1_Red_Bull_Ring.svg

Ebben nem igazán találok két a jelenlegieknék hosszabb egyenest. Talán a mostani 8-9-es kanyarok mehetnének kintebb.
Bár ebben a pályában pont az egyszerűségét és a rövidségét szeretem, nem is nagyon változtatnék rajta, de kicsivel hosszabb egyenesek azért elkélnének rajta.

Utoljára módosítva: 2016. június 28. 20:46FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

12016.10.22. 13:58

Wolff reagált Brawn kijelentésére

Nem haragszik a korábbi technikai igazgatóra

02016.10.22. 13:47

Vettelről lepereg a kritika

Montezemolo szerint a Ferrarinak nagyon is rá van szüksége