Az egyik menetelt, a másik bajnokot vert – tündöklő újoncok

írta: M4Sport
2016. április 02. 22:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

A múlt évet mindketten bajnokként zárták saját kategóriájukban – most mindketten újoncként villantották meg tehetségüket. Pascal Wehrlein 16. helyével bizonyította, hogy a Manor végre megérett a mezőnyre való fölzárkózásra, miközben Stoffel Vandoorne jelezte, ezentúl a McLaren egyik bajnoka sem érezheti magát biztonságban!

„Úgy érzem, mintha én szereztem volna meg a pole-t” – nyilatkozta örömittasan a Manor német újonca, Pascal Wehrlein a bahreini időmérő edzés után. Nem akármilyen teljesítményt nyújtott szombat este a bahreini éjszakában. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy ha Q1-ről van szó, a Manorok az első biztos kiesők, ezúttal viszont olyan messzire jutottak, amennyire eddig csak nagyon ritkán. Ráadásul sem esőre, sem rendkívüli körülményekre nem volt szükségük ehhez, erőből szerezték meg a 16. rajtpozíciót – egyszersmind bizonyítva, új autójukkal és Mercedes-motorjukkal valóban megérkeztek a mezőnybe.

Külön dicséret jár persze a DTM tavalyi bajnokának, aki – ellentétben a 21. Rio Haryantóval – valóban mindent kihozott az MRT05-ös gépből, feledtetve a két héttel ezelőtti csalódást. Merthogy legutóbb a téli tesztek után meglepetést okozott, hogy első időmérőjükön Haryanto volt a gyorsabb. A hétvége elején Wehrlein elárulta, akkor csúnyán elkalkulálták magukat. „A stratégiánk nem volt teljesen jó. Megpróbáltunk két gyorskört autózni egymás után, de ezzel elszállt az esélyünk arra, hogy feltegyük a második szett gumit. Ezenkívül volt pár gondunk is az autóval, rossz adatokat kaptunk, ezért a gumik hőmérséklete sem stimmelt” – magyarázta múltkori gyengélkedésük hátteréről. Majd jelezte, Bahreinben minden más lesz. „Ezen a pályán meghatározóbb szerepe van a motornak, mint Melbourne-ben, ezért jobban is fekhet nekünk.”

Pascal WehrleinÉs valóban így lett, amit az időmérőt követő nyilatkozata is hűen tükrözött. „Nagyon boldog vagyok, és hálás a csapatomnak, mert ez egy teljesen más autó volt, mint amit Melbourne-ben vezettem. Melbourne-ben a mezőny végén voltunk, most viszont csak pár tized kellett a Q2-be jutáshoz. Nagyon boldog vagyok emiatt, remélem, holnap hasonlóan jó lesz a rajtom, mint Melbourne-ben, aztán pedig nyomom, ahogy csak tudom” – mondta mosolyogva a Sky Sports kamerái előtt.

„Nem mondanám azt, hogy az autó összességében fejlődött, arról van szó, hogy Ausztráliában gondjaink voltak, emiatt voltunk annyira messze a többiektől. Barcelonában a teszteken láttuk, hogy versenyképesek vagyunk, jónak tűntünk, aztán Ausztráliában hirtelen mégis a végén találtuk magunkat. Szóval ott voltak bizonyos gondjaink, amiket erre a versenyre megoldottunk. És most ott vagyunk, ahol a helyünk van. Azonnal érzed, ha az autód jó, ha jó az egyensúly és a vezethetőség. Ausztráliában nem volt az, most azonnal jó volt, ilyen egy jó autó – és ez remek érzés.”

Wehrleinnek a Q1 végén egyébként mindössze 0,247 másodperc hiányzott Danyiil Kvjat legyőzéséhez és a következő körbe jutáshoz. Végül azonban nem maradt elég ideje egy újabb próbálkozásra. „Mindkét köröm nagyon jól sikerült. Az megszokott, hogy gyorsulsz a második szett gumin, de most az első köröm is remekül, hiba nélkül sikerült” – állapította meg elégedetten.

Teljesítményét tovább fényezi, hogy Wehrlein korábban még sosem versenyzett Bahreinben, csak a Mercedes szimulátorából ismeri a pályát, ráadásul a mostani az első alkalom, hogy villanyfénynél vezet versenyautót. Főnöke, Dave Ryan nem is győzte dicsérni őt. „Igazán fantasztikus teljesítmény volt ez Pascaltól! Nagyot léptünk előre. Már a harmadik edzésen tudta, hogy benne van a jó eredmény. Sokat foglalkoztunk azzal, mit kellene tennünk a melbourne-i csalódás után, és jó látni, hogy ennek megvan az eredménye. Csak pár tized kellett volna a Q2 eléréséhez, szóval van még tér a fejlődésre, de jó irányba haladunk.”

Bajnokverő bajnok – Vandoorne élt az eséllyel

Pascal WehrleinEközben pár rajtsorral előrébb egy másik újonc, a GP2 tavalyi bajnoka, Stoffel Vandoorne is megvillantotta tehetségét. A Fernando Alonso helyetteseként debütáló belga pénteken még elmaradt pár tizeddel csapattársától, Jenson Buttontől, ám a brit már akkor jelezte: ha jól összerakja az első szektorát, képes hozzá hasonló teljesítményre.

Kiderült, még annál is többet tud. Ha csak 0,06 másodpercen is múlt, de legyőzte 2009 bajnokát, s megszerezte a 12. rajtkockát. Mindezt úgy, hogy a harmadik szabadedzésen olajszivárgás miatt alig volt a pályán. „Kissé meglepett, hogy legyőztem Jensont” – ismerte el. „Már tegnap is magabiztos voltam az autóban, tudtam, hogy jó munkát végezhetek. De sosem elég tudni, meg is kell csinálni – és szerintem ma megcsináltam. Nem könnyű az időmérő, csak pár lehetőséged van a továbbjutásra, amikor pedig csak egy köröd van, nagy a nyomás. Emiatt is érzem úgy, hogy egész jó volt a köröm. Persze ha lenne még egy esélyem, tudnék ennél jobbat is. De mindent kihoztam a lehetőségből. Ha egyetlen lövésed van egy F1-es autóval, ki akarod használni. És még ha az emberek tudják is, hogy nem tesztelhettem előtte, így is vártak tőlem valamit.”

Olyannyira megfelelt az elvárásoknak, hogy még legyőzött csapattársa is kalapot emelt előtte. „Megcsinálta, én nem végeztem jó munkát. Nagyon gyors, már nyert itt korábban (a GP2-ben tavaly mindkét versenyt nyerte – a szerk.), és bizonyította, mennyire jó ezen a helyszínen. Mindig erős csapattársaim voltak, mindig nagy volta nyomás – most is. Ez a srác jó munkát végzett ma. Lenyűgöző volt. Meglátjuk, mi lesz holnap” – fogalmazott Button.

Főnökük, Éric Boullier ugyancsak elégedett volt. „Stoffel jól ment, nem hibázott. Beült az autóba, és elégedettek lehetünk a felkészítésével is, mert jól teljesített” – méltatta a 24 éves újoncot.

Oszd meg!

25 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lombardo
#25 Lombardo 2016. április 03. 12:56  
opamisi:
Nem tudom mi volt, mert a Q1-ben még kb megvolt a különbség. Sztem nem sikerült jól Button köre.

Vandoorne meg nyilván élete körét futotta két és fél szabadedzéssel a lábában.
Buttont semmivel nem lehet mentegetni, egyébként nagyon korrekt módon ő sem magyarázkodik.

vandr
#24 vandr 2016. április 03. 12:25  
opamisi:
Nem tudom mi volt, mert a Q1-ben még kb megvolt a különbség. Sztem nem sikerült jól Button köre.

Szimplán belerontott a körbe, még akkor is javított volna, ha nem megy ki új gumikért, de hát a drága 90 sec. Felőlem döntsön 1 kör, de akkor legyenek meg hozzá a feltételek, mindenkinek álljon rendelkezésre az üres pálya, vagyis hozzák vissza a 2004-es 1 körös szisztémát. Ne legyen ez a 80-90 éves szenilis öregemberek agyából kipattant 90 másodperces förmedvény.

opamisi
#23 opamisi 2016. április 03. 12:18  
Tasi-r:
Az lett volna a realitás ahogy JB is végig ennyit adott neki csak a végén a középső szektorba JB hagyott laza 4 tizedet ...

Nem tudom mi volt, mert a Q1-ben még kb megvolt a különbség. Sztem nem sikerült jól Button köre.

vandr
#22 vandr 2016. április 03. 11:39  
Jocke:
Azért nem kell itt temetni Buttont, elbaszta a körét, van ilyen :) Alonso is hibázgatott tavaly, nem mérvadó McLaren ide vagy oda. Halkan jegyzem meg, hogy Hamilton is hibázott, csak neki az volt a mákja, hogy a Mercedes a Ferrarikon kívül mindenkinél több mint 1 másodperccel gyorsabb, így maradt még ideje javítani. Ez a rendszer megint csak a "szegényeket" sújtja :D Visszatérve Buttonékra: majd ma kiderül, hogy mi lesz a versenyen ;) (Captain Obvious on the board :DDD)

Na ez meg a másik. Ezért sincs értelme ennek az egésznek, a mercisek egy sivatagi kirándulást is közbeiktathatnak, akkor is újra próbálkozhatnak. Ez a rendszer igazából sokkal jobban védi a két nagyot, mint az eddigi szisztéma, hiszen a q3-ban gyakorlatilag csak ők tudnak újrázni.

GreenHonda
#21 GreenHonda 2016. április 03. 11:24  

Remek teljesítmény Wehrleinről, jó volt hosszabb ideig képernyőn látni a Manort, miközben gyorskörön van. Remélem a versenyen nem lesznek gumikopási gondjaik, és sikerül valami jó helyet elérni!

can-tah
#20 can-tah 2016. április 03. 09:13  
mpiere:
ez nem feltétlen igaz, ha Vandoorne körhátrányban mondjuk pont az első helyezett után ér célba akkor leintik, de pl. Buttonnak nem lenne még köre akkor később kapja meg a kockás zászlót, mégis előrébb lesz mint Vandoorne

Igazad van, erre nem is gondoltam!

Jocke
#19 Jocke 2016. április 03. 09:13  
Brundle:
Ok. Akkor csak figyeld a mai futam utáni szalagcímeket: "Rosberg zsinórban 5. győzelmét aratta, mindkét ferrari pilóta a dobogón."

Vendégem vagy pár sörre ha így lesz :DDDD

Jocke
#18 Jocke 2016. április 03. 09:12  

Azért nem kell itt temetni Buttont, elbaszta a körét, van ilyen :) Alonso is hibázgatott tavaly, nem mérvadó McLaren ide vagy oda. Halkan jegyzem meg, hogy Hamilton is hibázott, csak neki az volt a mákja, hogy a Mercedes a Ferrarikon kívül mindenkinél több mint 1 másodperccel gyorsabb, így maradt még ideje javítani. Ez a rendszer megint csak a "szegényeket" sújtja :D

Visszatérve Buttonékra: majd ma kiderül, hogy mi lesz a versenyen ;) (Captain Obvious on the board :DDD)

Brundle
#17 Brundle 2016. április 03. 09:06  
T.L.G:
Most őszintén: hol látsz te motivációt vesztett Hamiltont? Főleg a tegnapi időmérő után!

Ok. Akkor csak figyeld a mai futam utáni szalagcímeket:

"Rosberg zsinórban 5. győzelmét aratta, mindkét ferrari pilóta a dobogón."

T.L.G
#16 T.L.G 2016. április 03. 08:40  
Brundle:
Wehrleinnak egy dologban van pechje: nagyon gyenge a csapattársa. Egy Verstappen mellett hamarabb felfigyelnének rá. Nem kérdés, hogy egálban lenne vele. Talán a Mercinek is el kellene gondolkodnia, hogy a motivációt vesztett Hamilton helyett alkalmazza őt töredék pénzért.

Most őszintén: hol látsz te motivációt vesztett Hamiltont? Főleg a tegnapi időmérő után!

Brundle
#15 Brundle 2016. április 03. 07:45  

Wehrleinnak egy dologban van pechje: nagyon gyenge a csapattársa. Egy Verstappen mellett hamarabb felfigyelnének rá. Nem kérdés, hogy egálban lenne vele. Talán a Mercinek is el kellene gondolkodnia, hogy a motivációt vesztett Hamilton helyett alkalmazza őt töredék pénzért.

mpiere
#14 mpiere 2016. április 03. 07:07  
can-tah:
Ha Vandoorne-t holnap előbb inti le a kockás zászló, mint Buttont, akkor a futamon is kikap a brit.

ez nem feltétlen igaz, ha Vandoorne körhátrányban mondjuk pont az első helyezett után ér célba akkor leintik, de pl. Buttonnak nem lenne még köre akkor később kapja meg a kockás zászlót, mégis előrébb lesz mint Vandoorne

Lewisthebest
#13 Lewisthebest 2016. április 03. 00:57  
vandr:
Amíg ez a kieséses buzerancia van érvényben, addig nem igazán tekinteném mérvadónak az eredményeket.

Ennyi erővel ne tekintsük mérvadónak az előző kvalis rendszert se mert lehet, hogy, ha tavaly Szingapúrba a Mercik mennek még 20 kört akkor kitalálják, hogy mit b*sztak el és ők vannak a poleba :D Buttonnak és Vandoornenak is 1-1 köre volt szóval ebből a szempontból nincs ezzel semmi baj. Persze Jenson is hibázhat csak ezt most pont a legkínosabb pillanatba tette meg. Ettől függetlenül ez a kvalis rendszer sz*r de nem azért mert unfair hanem azért mert unalmas és sokszor 5-6 percig nincs egyetlen autó se a pályán.

vandr
#12 vandr 2016. április 03. 00:20  
Lewisthebest:
Az nem 120% hanem a minimum lett volna, hogy Stoffelt elverje úgy, hogy a Belga most ül először a valódi MP4-31-be és ez élete első versenyhétvégéje. Ez most nagyon gyenge volt Buttontól persze ezért még rögtön nem küldeném el nyugdíjba csak, ha a szezon hátralévő részén is így teljesít akkor érdemes elgondolkodni rajta mielőtt még lerombolja a renoméját.

Amíg ez a kieséses buzerancia van érvényben, addig nem igazán tekinteném mérvadónak az eredményeket.

Tasi-r
#11 Tasi-r 2016. április 03. 00:16  
Ba Ricky:
mi alapján adott volna 2-3 tizedet? miért nem 4-5 tizedet, vagy 1 sec-et?

Az lett volna a realitás ahogy JB is végig ennyit adott neki csak a végén a középső szektorba JB hagyott laza 4 tizedet ...

Lewisthebest
#10 Lewisthebest 2016. április 02. 23:44  
Kepano:
Hát persze, mert Alonso 120%-on teljesít...

Az nem 120% hanem a minimum lett volna, hogy Stoffelt elverje úgy, hogy a Belga most ül először a valódi MP4-31-be és ez élete első versenyhétvégéje. Ez most nagyon gyenge volt Buttontól persze ezért még rögtön nem küldeném el nyugdíjba csak, ha a szezon hátralévő részén is így teljesít akkor érdemes elgondolkodni rajta mielőtt még lerombolja a renoméját.

Matyi93
#9 Matyi93 2016. április 02. 23:43  
can-tah:
Ha Vandoorne-t holnap előbb inti le a kockás zászló, mint Buttont, akkor a futamon is kikap a brit.

Fuck logic :_D

can-tah
#8 can-tah 2016. április 02. 23:38  

Ha Vandoorne-t holnap előbb inti le a kockás zászló, mint Buttont, akkor a futamon is kikap a brit.

Kepano
#7 Kepano 2016. április 02. 23:29  
Tasi-r:
Button ideje elgondolkodni. Ez vicc volt Alonso 2-3 tizedet adott volna a srácnak aki nagyon nagyon szimpi! Ahogy PAscal gyerek is !

Hát persze, mert Alonso 120%-on teljesít...

Ba Ricky
#6 Ba Ricky 2016. április 02. 23:21  
Tasi-r:
Button ideje elgondolkodni. Ez vicc volt Alonso 2-3 tizedet adott volna a srácnak aki nagyon nagyon szimpi! Ahogy PAscal gyerek is !

mi alapján adott volna 2-3 tizedet?
miért nem 4-5 tizedet, vagy 1 sec-et?

Tasi-r
#5 Tasi-r 2016. április 02. 23:12  

Button ideje elgondolkodni. Ez vicc volt Alonso 2-3 tizedet adott volna a srácnak aki nagyon nagyon szimpi! Ahogy PAscal gyerek is !

Hoshi
#4 Hoshi 2016. április 02. 23:04  

Szimpatikus srác, és nagyon örültem, hogy sikerült neki ilyen jó helyre kvalifikálnia magát. Kíváncsi vagyok, mit produkál majd a versenyen.
Button helyezését nem értem, szerintem ennél azért valamivel jobb a McLaren...

trialboj
#3 trialboj 2016. április 02. 22:51  

Én egész mostanáig azt hittem hogy Buttonnak valami gondja volt és azért. Hallottam a nyilatkozatát is amiben nem mondott ilyesmit, de mostanra csak kiderült volna ha bármi akadályozta volna hogy mindent kihozzon a gépből. Valamit nagyon elcseszett mert Q1ben szép időket ment.

daviid
#2 daviid 2016. április 02. 22:44  

Vandoorne lenyűgöző volt. Tegnap vezethette először az autót, ma pedig Buttont is megverte. Remélem jövőre már állandó pilótaként lesz itt a mezőnyben, hiszen nagy tehetségről van szó, aki a jövő bajnoka is lehet, véleményem szerint.

F1890
#1 F1890 2016. április 02. 22:35  

én megvagyok lepődve h ezt megcsinálta vandoorne. 0 km-rel úgyh repülőn magotla be a dolgokat, megverte a tapasztalt csapattársát. ez zseniális bemutatkozás

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.28. 13:27

Idén már nem vált a Haas

Jelenlegi fékbeszállítójukkal akarják megoldani a problémákat