Az elmúlt 25 év leggyorsabb körét teljesíthetik Ausztriában?

írta: M4Sport
2016. június 27. 13:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

Új körrekordra számíthat az F1 mezőnye Ausztriában, ahol egyes jóslatok szerint akár az elmúlt 25 esztendő leggyorsabb pole-idejét érhetik el.

A szezon eddigi alakulását tekintve nem lenne meglepő, ha a hétvégén Spielbergben új pályacsúcs születne. A mezőny az autók alaposan megnőtt leszorítóerejének, a motorok teljesítményjavulásának és a Pirelli által bevezetett lágyabb gumitípusoknak, új gumiszabályoknak köszönhetően sokat gyorsult 2015-höz képest.

Ausztriában Lewis Hamilton a múlt évben 1:08,455 másodperces idővel szerezte meg az első rajtkockát, s tekintve, hogy sok esetben már a pénteki szabadedzéseken képesek túlszárnyalni az előző szezon pole-köreit, arra is jó esély mutatkozik, hogy a Michael Schumacher által a 2003-as pénteki időmérőn elért 1:07,908 másodperces köre is megdőljön. De a csapatok még ennél is jobb, 1:06-os köridővel számolnak.

Segítségükre lehet, hogy az osztrák pályát nemrégiben újraaszfaltozták, s mivel ezzel sokhelyütt egyenletesebbé vált az út felülete, már a DTM Red Bull Ring-i futamán is nagy javulás volt tapasztalható a köridők terén. A német túraautó-bajnokságban versenyző Paul di Resta szerint reális elvárás a több másodperces javulás. „A DTM-ben az időmérő edzésen 2,5 másodperccel voltunk gyorsabbak. A pálya egyenletesebb, jobban tapad a kanyarokban, de a körülmények is nagyon jók voltak. Nehezebb lesz munkára bírni a gumikat, de később egyre csak gyorsabb és gyorsabb lesz. Nincs annyi huppanó, így jobban lehet optimalizálni az autó beállításait, alacsonyabbra engedheted a hasmagasságot, ami aerodinamikai szempontból is kedvező.”

„A huplik nem voltak annyira zavaróak, de egyes helyeken, például a kettes kanyar féktávján, az emelkedőn fölfelé, valamint az utolsó kanyarban is nehéz volt miattuk. Az utolsó kanyar profilja is megváltozott kicsit, valamint mások a kerékvetők, laposabbak, többet engednek. Szerintem kicsit elveszítették a karakterüket. Az autók fejlődésével, a lágyabb gumikkal én arra számítok, hogy 1:05-ös kört futnak majd. Nagyon gyorsak lesznek, de egyúttal nem lesz könnyű dolguk” – jósolta a Williams tartalékjaként is dolgozó skót.

Amennyiben igaza lesz, nem elképzelhetetlen, hogy a Forma–1 elmúlt 25 évének leggyorsabb pole-körét láthatjuk majd szombaton. Mivel az osztrák pálya az egyik legrövidebb a naptárban, időben is a leghamarabb érnek körbe rajta a versenyzők. 1 perc 5 másodpercen belül utoljára Nigel Mansell teljesített F1-es kört, 1990-ben a francia Paul Ricard-versenypályán, 1:04,402-es eredménnyel

Az abszolút csúcs persze így sem forog veszélyben. A királykategória történetében eddig egyetlenegyszer fordult elő, hogy nagydíjhétvégén 1 percen belül teljesítsen valaki egy kört: Niki Lauda 1974-ben Dijonban 58,79 másodperces időt autózott. A második helyen Alain Prost 1982-es 1:01,380-as, a harmadikon Patrick Tambay 1984-es 1:02,200-as eredménye áll (szintén a Paul Ricard-on).

Ha azonban 2017-ben valóban 4 másodpercet gyorsul a mezőny, nem kizárt, hogy akkor már ezen eredményeket is túlszárnyalhatják majd.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary