Az elnök figyelmeztette Räikkönent: Vagy bajnokként versenyez, vagy megy

írta: M4Sport
2016. június 29. 14:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az elnök kiadta a jelszót Kimi Räikkönennek: ha akar még egy szezont a Ferrarival, a következő futamokon teljesítenie kell.

Lényegesen jobban kezdődött az idei szezon Kimi Räikkönen számára, mint 2015. A finnek sikerült javítania időmérős teljesítményén. Jelenleg 6-2-re áll Sebastian Vettellel szemben, átlagban az 5. rajtkocka az övé (tavaly ilyenkor 7-es volt az átlaga), a második sornál hátrébbról pedig csak három alkalommal rajtolt. Nyolc futam után már három dobogós helyezést számlál, miközben tavaly egész évben állt ennyiszer a pódiumon, ráadásul csak 15 ponttal van lemaradva Vetteltől, holott az előző idényt 128 pontos hátránnyal zárta hozzá képest.

A finn teljesítménye ugyanakkor így is hullámzónak mondható. Monacóban és Bakuban is elkövetett hibákat, ráadásul többen azért is bírálták, mert Barcelonában képtelen volt megelőzni a nála régebbi gumikon lévő Max Verstappent a Ferrari idei első győzelméért.

Mindezek után nagy kérdés, a Scuderia vele képzeli-e el a 2017-es szezont, az elnök, Sergio Marchionne a La Gazzetta dello Sport szerdai számában mindenesetre növelte a 2007-es bajnokra nehezedő nyomást, s amolyan figyelmeztetést irányzott felé. „Csakis rajta áll. Hogy Kimi mennyi ideig lehet a Ferrarinál, csakis az ő teljesítményétől függ. Bizonyítania kell, hogy megérdemli a helyét, máskülönben szerintem úgyis maga döntene úgy, hogy nem folytatja itt. Vagy úgy versenyez, mint egy bajnok, vagy…” – hagyta nyitva ezt a lehetőséget az olasz.

Räikkönen sorsa körül már az elmúlt két évben is voltak bizonytalanságok, ám miután tapasztalt versenyző, és jól kijön Sebastian Vettellel, a főnökség végül mégis hosszabbított vele. Helye alighanem a legvonzóbb ülés lesz idén a versenyzőpiacon. Már számos fiatalabb kollégát hírbe hoztak a vörösökkel: legutóbb Daniel Ricciardo nyilatkozta azt, hogy tudomása szerint az ő neve is rajta van a Ferrari listáján, miközben állítólag Sergio Pérez is próbálja felkelteni a vörösök figyelmét.

Räikkönen 2007-ben, Michael Schumacher helyére szerződött a Ferrarihoz, ahol 2009 végéig versenyzett, majd két év szünet és két lotusos szezon után 2014-ben tért vissza Maranellóba.

Oszd meg!

24 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

szaki.monty
#24 szaki.monty 2016. június 30. 10:28  

Az a legnagyobb gond, hogy az utóbbi 2-3 évben már a versenytempó sem az igazi, pedig mindig az volt az erőssége.

fagyi
#23 fagyi 2016. június 30. 10:26  

Mondjuk fordítva is áll a szituáció.

A Ferrarinak is bajnokként kéne támogatnia Kimit, mind autóval, mind csapat ügyileg. :D

szaki.monty
#22 szaki.monty 2016. június 30. 07:57  
Go.Michael:
Minden mondatoddal teljesen egyet értek! Jobban nem is lehetne összegezni Kimi személyét a jelenkori száguldó cirkuszban. Számomra is a tűz az ami hiányzik, a szenvedély, én rajta nagyon régóta nem érzem ezt, hogy tényleg győzni akar, 2009-ben teljesen ilyen volt már. Több mint 15 éve követem az f1-t és az akkori mekis Kimi a mostanival összehasonlítva, két különböző figura. Az akkori finn barcelonában biztos vagyok győz, ő mindig rohadt gyors volt és sallangmentesen végezte el a hajmeresztő előzéseket, ellentmondást nem tűrően győzni akart. Tegyük hozzá hogy manapság a jó kocsi elengedhetetlen hogy valamit fel tudjon mutatni az ember, de én abszolút nem látom hogy pl. Barcelonában idegesítette volna hogy 2. lett... szokásos dumát lenyomta és ennyi. És mindig ez van. Ezt pedig rohadtul sajnálom, mert a ferrari gyerek korom óta kedvenc csapatom, Kimit pedig kedvelem, bírom a stílusát és ahogy régen vezetett. Hat éve erősíti a piros alakulatot és belegondolva 2 piszok jó éve volt csak ebből, egyikben világbajnok lett. Sajnálom nagyon, és belegondolva ennek az embernek 2x adtak jó kocsit. Mekivel sokszoros vb lehetne, ha nem szarja össze magát állandóan a gép, talán innen is eredhet, hogy "megszokta" ezt az állapotot. Pedig az egyik legtehetségesebb világbajnok akit a sors össze hozott ezzel a jelzővel.

Egyedül csak miatta nézem az f1-et de Ez a Kimi már nem az aki régen volt :)

Go.Michael
#21 Go.Michael 2016. június 29. 23:58  
grabowsky78:
Kimivel kapcsolatban igen komoly kettősség van bennem. Egyrészről a mezőny legnépszerűbb pilótája rengeteg rajongója van és rengetegen nézik csak miatta ezt az egész száguldó cirkuszt. Ráadásul piros autót vezet, üzletileg ennél jobb felállást nehéz lenne elképzelni, innen nézve nagyon fontos a f1nek és a Ferrarinak, hogy ő itt legyen! Viszont az érem másik oldala az a teljesítménye, ami szerintem jóindulattal is csak alulról karcolja azt a teljesítmény szintet amit illik megütnie egy Ferrari pilótának (néhány éve Massa-t az ilyen teljesítményéért máglyán akarták elégetni), nekem ő egy kiégett pilóta semmilyen tüzet nem látok benne, semmilyen akarás nekem nem jön le egyetlen megmozdulásáról sem, csak hozza az elvárható minimumot! Jelen pillanatban, tavaly és tavaly előtt is elment ez a teljesítmény, mert úgysem harcolnak a címekért, de ha már fontos lenne, hogy a kettes autó is szerezze meg a maximális pontszámokat akkor ez már kevés lenne és ha a redbull feltámad akkor már lehet idén is kevés lesz! Bírom Kimit tényleg egy meghatározó szereplője a közelmúlt f1-ének, de Ferrari szurkolóként én már szívesebben látnék egy fiatal sikerre éhes tehetséget a helyén! Bár azt hozzáteszem a potenciális jelöltekből nem vagyok benne biztos, hogy bármelyik is jobban teljesítene a piros autóban, mint most Kimi!

Minden mondatoddal teljesen egyet értek! Jobban nem is lehetne összegezni Kimi személyét a jelenkori száguldó cirkuszban.
Számomra is a tűz az ami hiányzik, a szenvedély, én rajta nagyon régóta nem érzem ezt, hogy tényleg győzni akar, 2009-ben teljesen ilyen volt már. Több mint 15 éve követem az f1-t és az akkori mekis Kimi a mostanival összehasonlítva, két különböző figura. Az akkori finn barcelonában biztos vagyok győz, ő mindig rohadt gyors volt és sallangmentesen végezte el a hajmeresztő előzéseket, ellentmondást nem tűrően győzni akart. Tegyük hozzá hogy manapság a jó kocsi elengedhetetlen hogy valamit fel tudjon mutatni az ember, de én abszolút nem látom hogy pl. Barcelonában idegesítette volna hogy 2. lett... szokásos dumát lenyomta és ennyi. És mindig ez van. Ezt pedig rohadtul sajnálom, mert a ferrari gyerek korom óta kedvenc csapatom, Kimit pedig kedvelem, bírom a stílusát és ahogy régen vezetett. Hat éve erősíti a piros alakulatot és belegondolva 2 piszok jó éve volt csak ebből, egyikben világbajnok lett. Sajnálom nagyon, és belegondolva ennek az embernek 2x adtak jó kocsit. Mekivel sokszoros vb lehetne, ha nem szarja össze magát állandóan a gép, talán innen is eredhet, hogy "megszokta" ezt az állapotot. Pedig az egyik legtehetségesebb világbajnok akit a sors össze hozott ezzel a jelzővel.

GreenHonda
#20 GreenHonda 2016. június 29. 23:18  

Ezt hallhattuk minden évben Massánál is aztán csak megtartották
Hagyjuk az etetést, please!

NanoKutya
#19 NanoKutya 2016. június 29. 22:42  

Valószínűleg Kimi nagyon jól látja, hogy a Ferrari a közeljövőben nem lesz igazán tényező a bajnokság szempontjából, az ő idejében legalábbis biztosan nem...és akkor még ott van Vettel aki kb. Sumi fanatizmusával nyomul. Neki ez levezetés, jól érzi magát (remélem legalábbis), és ha úgy alakul a 250 milliójához keres még 25-öt jövőre, ha meg nem...akkor sincs semmi kb...

guide
#18 guide 2016. június 29. 22:06  
Zasalamel:
Érdekes h lehúzod azt a rendszert ami Sumi-Todt-Brawn korszakban bevált. :D De ne értsd félre nekem sose jött be ez a rendszer. Véleményem szerint sokkal kevésbé diktatórikus a jelenlegi rendszer mint pl Alo vagy Sumi idejében.

Én se látom a Kimi-Vettel párosnál azt a fajta pilóták közötti megkülönböztetést,mint a Schumi és az Alonso korszakban.Bármennyire is próbálják ezt bizonygatni.

Zasalamel
#17 Zasalamel 2016. június 29. 21:41  
market77:
Kimi szvsz tökéletes kettes. Volt amikor nem elégedett volna meg ezzel, de most ez van és nem is ágáll ellene. Nem hinném, hogy bárki sokkal többet ki tudna hozni ebből a Ferrariból. Vagyis de. Vettel. De csak gondoljunk bele... Idehoznak valakit a helyére, az elezdi verni Vettelt. Akkor majd Vettel lesz a motiválatlan, kiégett, öreg semmirekellő? Majd, ha Seb helyére is hoznak mást és az veri a Kimipótlékot, akkor Kimipótlék lesz a lúzer? Autót kell alájuk tenni, olyat, amit be lehet állítani bárkire, nem megmagyarázni, hogy egy pilóta akkor jó, ha bármilyen talicskát el tud vezetni. A trükköket nem lemásolni kell, hanem kitalálni. Az egész rendszerüket kell átszervezni, mert jelenleg már nem működik az egyemberes diktatúra. Idő kell, mire ezt belátják és kinyílik a szemük. Sajnos lassan megy. Addig a riválisok szénné nyerik magukat. A Schumacher-Brawn-Todt korszakból kellett volna építkezni, nem szétverni azt, ami ott felépült.

Érdekes h lehúzod azt a rendszert ami Sumi-Todt-Brawn korszakban bevált. :D


De ne értsd félre nekem sose jött be ez a rendszer. Véleményem szerint sokkal kevésbé diktatórikus a jelenlegi rendszer mint pl Alo vagy Sumi idejében.

Utoljára módosítva: 2016. június 29. 21:46

market77
#16 market77 2016. június 29. 20:39  

Kimi szvsz tökéletes kettes. Volt amikor nem elégedett volna meg ezzel, de most ez van és nem is ágáll ellene. Nem hinném, hogy bárki sokkal többet ki tudna hozni ebből a Ferrariból. Vagyis de. Vettel.
De csak gondoljunk bele... Idehoznak valakit a helyére, az elezdi verni Vettelt. Akkor majd Vettel lesz a motiválatlan, kiégett, öreg semmirekellő? Majd, ha Seb helyére is hoznak mást és az veri a Kimipótlékot, akkor Kimipótlék lesz a lúzer?
Autót kell alájuk tenni, olyat, amit be lehet állítani bárkire, nem megmagyarázni, hogy egy pilóta akkor jó, ha bármilyen talicskát el tud vezetni. A trükköket nem lemásolni kell, hanem kitalálni. Az egész rendszerüket kell átszervezni, mert jelenleg már nem működik az egyemberes diktatúra. Idő kell, mire ezt belátják és kinyílik a szemük. Sajnos lassan megy. Addig a riválisok szénné nyerik magukat.
A Schumacher-Brawn-Todt korszakból kellett volna építkezni, nem szétverni azt, ami ott felépült.

albutr
#15 albutr 2016. június 29. 20:18  
Lali:
Akkor a mezőny összes 34 nél idősebb pilótája vonuljon vissza és még azok is akik az elmúlt nyolc versenyen csak három vagy négy dobogós helyezést szereztek és 9-15 ponttal le vannak maradva a csapattársuktól! Ez egy lerágott csont ! Kanadában a kocsi b..ott ki vele Bakuban a kocsi miatt nem tudott elmenekülni üzemanyag túlfogyasztás plusz taktikai hibák.Barcelonában a kocsi nem volt képes előzni nem ő, ha meg belement volna egy vagy vagyba az lenne a baj! Mi a tököm bajuk van az olasz újságíróknak Kimivel! Perezt meg igazolja le a meki megint! Sainzt jó lenne csak még fiatal a Ferrari meg fiatalt nem igen visz oda. Szóval aki nem harcol igazából a vb címért az ne verje magát,hogy milyen a teljesítmény! Valami nincs meg még Vettelben sem ami ezt a taligát előrébb bírná vinni. A kocsi a hibás ezt kár mellé magyarázni! De ez a Ferrari az anyjukat eladnák egy kis politikáért meg hogy legyen szó róluk a sajtóban. Hogy törülné valaki az orruk alá hogy nyers tempóban még soha nem kerültetek a merci elé! Nem is fognak csak a a merci hagyja! É mekkora a seggnyalás Vettel felé basszus ott meg minden szép és jó ha eldobálja a kocsit meg nekimegy a csapattársának lenullázva a csapat tuti dobogós helyezését az se baj! A lényeg hogy az jó.! A dobogós helyezések aránya nyolc versenyből 5-3 és a második harmadik helyeket szerzik meg .És Kimi erős dobogós helyezéseket bukott el a Ferrari tökéletlensége meg a csapattárs szerencsétlensége miatt!

bolond lenne Perez a Mekihez visszamenni,főleg hogy ott van nekik Vandoorne

Lali
#14 Lali 2016. június 29. 19:18  

Akkor a mezőny összes 34 nél idősebb pilótája vonuljon vissza és még azok is akik az elmúlt nyolc versenyen csak három vagy négy dobogós helyezést szereztek és 9-15 ponttal le vannak maradva a csapattársuktól! Ez egy lerágott csont ! Kanadában a kocsi b..ott ki vele Bakuban a kocsi miatt nem tudott elmenekülni üzemanyag túlfogyasztás plusz taktikai hibák.Barcelonában a kocsi nem volt képes előzni nem ő, ha meg belement volna egy vagy vagyba az lenne a baj! Mi a tököm bajuk van az olasz újságíróknak Kimivel! Perezt meg igazolja le a meki megint!
Sainzt jó lenne csak még fiatal a Ferrari meg fiatalt nem igen visz oda. Szóval aki nem harcol igazából a vb címért az ne verje magát,hogy milyen a teljesítmény! Valami nincs meg még Vettelben sem ami ezt a taligát előrébb bírná vinni. A kocsi a hibás ezt kár mellé magyarázni! De ez a Ferrari az anyjukat eladnák egy kis politikáért meg hogy legyen szó róluk a sajtóban. Hogy törülné valaki az orruk alá hogy nyers tempóban még soha nem kerültetek a merci elé! Nem is fognak csak a a merci hagyja! É mekkora a seggnyalás Vettel felé basszus ott meg minden szép és jó ha eldobálja a kocsit meg nekimegy a csapattársának lenullázva a csapat tuti dobogós helyezését az se baj! A lényeg hogy az jó.! A dobogós helyezések aránya nyolc versenyből 5-3 és a második harmadik helyeket szerzik meg .És Kimi erős dobogós helyezéseket bukott el a Ferrari tökéletlensége meg a csapattárs szerencsétlensége miatt!

Utoljára módosítva: 2016. június 29. 19:48

m3gm0nd0'3mb3r
#13 m3gm0nd0'3mb3r 2016. június 29. 18:50  

Sajnálom hogy ezt kell mondanom, de tényleg vissza kell vonulni.
A Ferrarinak pedig Perezt kell leigazolnia.

Utoljára módosítva: 2016. június 29. 18:51

F1890
#12 F1890 2016. június 29. 17:28  

sztem kimi jobb mint tavaly de ez meg mindig keves. sztem szep csondben meltosaggal visszakell vonulni.

Utoljára módosítva: 2016. június 29. 19:41

Zasalamel
#11 Zasalamel 2016. június 29. 16:58  

Nem tom mennyire ferdített ez a nyilatkozat, viszont jogos ez a kritika. Értem én h ez a kor velejárója h esik egy versenyző teljesítménye, na de az utóbbi 3 évben összegezve ez a teljesítmény Kimitől kritikán aluli. 10 évvel ezelőtt kor egyik legjobb pilótája volt, ennél sokkalta többre lenne képes, ha pedig már kiöregedett ebből akkor ideje átadni a helyét a fiataloknak.

DUdi
#10 DUdi 2016. június 29. 16:49  

Itt az eredeti cikk:
http://www.gazzetta.it/Formula-1/29-06-2016/formula1-marchionne-la-mercedes-si-batte-svecchiando-ferrari-160159396441.shtml
Kb. 2 kérdés van benne Raikkönenről. Jóval inkább a Ferrariról szól.

Egy másik oldal fordítása az ominózus részről:
„Rajta múlik” – mondta Marchionne azzal kapcsolatban, hogy a 2007-es világbajnok a csapat tagja marad-e. „A teljesítményén múlik, hogy Kimi mennyi időt tölthet a Ferrarinál. Meg kell mutatnia, hogy megérdemli itt a helyét, egyébként szerintem ő sem akarná folytatni itt. Eljön majd a nap, amikor én is távozni fogok” – nyilatkozta a Ferrari első embere.

Én nem tudok olaszul, de szerintem valaki rosszul fordított. De lehet, hogy csak szerintem.

grabowsky78
#9 grabowsky78 2016. június 29. 16:44  

Kimivel kapcsolatban igen komoly kettősség van bennem. Egyrészről a mezőny legnépszerűbb pilótája rengeteg rajongója van és rengetegen nézik csak miatta ezt az egész száguldó cirkuszt. Ráadásul piros autót vezet, üzletileg ennél jobb felállást nehéz lenne elképzelni, innen nézve nagyon fontos a f1nek és a Ferrarinak, hogy ő itt legyen! Viszont az érem másik oldala az a teljesítménye, ami szerintem jóindulattal is csak alulról karcolja azt a teljesítmény szintet amit illik megütnie egy Ferrari pilótának (néhány éve Massa-t az ilyen teljesítményéért máglyán akarták elégetni), nekem ő egy kiégett pilóta semmilyen tüzet nem látok benne, semmilyen akarás nekem nem jön le egyetlen megmozdulásáról sem, csak hozza az elvárható minimumot! Jelen pillanatban, tavaly és tavaly előtt is elment ez a teljesítmény, mert úgysem harcolnak a címekért, de ha már fontos lenne, hogy a kettes autó is szerezze meg a maximális pontszámokat akkor ez már kevés lenne és ha a redbull feltámad akkor már lehet idén is kevés lesz! Bírom Kimit tényleg egy meghatározó szereplője a közelmúlt f1-ének, de Ferrari szurkolóként én már szívesebben látnék egy fiatal sikerre éhes tehetséget a helyén! Bár azt hozzáteszem a potenciális jelöltekből nem vagyok benne biztos, hogy bármelyik is jobban teljesítene a piros autóban, mint most Kimi!

Agressor
#8 Agressor 2016. június 29. 16:05  
jackasszoli:
Akkor teljesítsen és nem fogják lecserélni..... Alonso 2014-ben, Vettel tavaly és idén is várhatóan elveri a vb-ben. Ha összekapja magát hoz pár dobogót vagy jól megy időmérőn akkor maradhat, ha nem akkor meg minek foglalja a helyet.

Nem a teljesítményén múlik javarészt a maradása!!

Minek foglalja a helyet? Például azért, mert több embert kivisz a pályára, meg leültet a tv elé, mint Bottas, Verstappen, Sainz, Magnussen, Massa együttvéve... Például ezért!

jackasszoli
#7 jackasszoli 2016. június 29. 15:49  
Agressor:
Jó tudni, hogy a Ferrari apró módosításokkal a múlt évi nyilatkozatokat adja le továbbra is... Nem tök mindegy hogyan teljesít? Tavaly pl. pont nem teljesített, mégis kapott ülést a hasonló nyilatkozatok után... Vettel-el kompatibilis, akkor meg mi kell még?? Nyilvánvalóan nem fog a Ferrari egy Ricciardo-t betenni mellé, mást meg mi értelme? Ő az egyik legnépszerűbb pilóta, tehát semmi értelme holmi Bottas-okra lecserélni...

Akkor teljesítsen és nem fogják lecserélni.....
Alonso 2014-ben, Vettel tavaly és idén is várhatóan elveri a vb-ben.
Ha összekapja magát hoz pár dobogót vagy jól megy időmérőn akkor maradhat, ha nem akkor meg minek foglalja a helyet.

Bogyi007
#6 Bogyi007 2016. június 29. 15:47  
KIMI AND THE RED POWER:
Miért? Mert megjelenik ugyanaz a hír huszadjára?

Egy ilyen hír kiváló táplálék a Trolloknak. Abból pedig itt a motorsportalon bőven akadnak...

Utoljára módosítva: 2016. június 29. 15:48

Agressor
#5 Agressor 2016. június 29. 15:41  

Jó tudni, hogy a Ferrari apró módosításokkal a múlt évi nyilatkozatokat adja le továbbra is...
Nem tök mindegy hogyan teljesít? Tavaly pl. pont nem teljesített, mégis kapott ülést a hasonló nyilatkozatok után... Vettel-el kompatibilis, akkor meg mi kell még??
Nyilvánvalóan nem fog a Ferrari egy Ricciardo-t betenni mellé, mást meg mi értelme?
Ő az egyik legnépszerűbb pilóta, tehát semmi értelme holmi Bottas-okra lecserélni...

Go.Michael
#4 Go.Michael 2016. június 29. 15:19  

Van benne valami amit az öreg mond, ritka pillanat, de most van.

KIMI AND THE RED POWER
#3 KIMI AND THE RED POWER 2016. június 29. 15:09  
Bogyi007:
Estére lesz itt vagy 100 komment azt hiszem. ;-)

Miért? Mert megjelenik ugyanaz a hír huszadjára?

ARPIKA
#2 ARPIKA 2016. június 29. 15:09  

Sergio, apad logoja. Epits egy versenykepesebb autot. Legyen a kormanykereken egy elozesi gomb,ami igazan mukodik.

Bogyi007
#1 Bogyi007 2016. június 29. 14:50  

Estére lesz itt vagy 100 komment azt hiszem. ;-)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája