Az első lehetőség: Alonso balesetének pozitív vonzata is lesz

írta: M4Sport
2016. március 22. 12:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár nyilvánvalóan sem a résztvevőinek, sem a külső szemlélőnek nem volt kellemes élmény Fernando Alonsóék vasárnapi balesete, pozitív vonatkozásai is vannak a történteknek.

Természetesen a biztonság növelésére irányuló törekvésekről van szó, melynek középpontjában az utóbbi időben a fej védelme áll. Mint ismert, a Ferrari csapata már a téli teszteken próbára tette a glória elnevezésű bukókeretet, melyről Charlie Whiting versenyigazgató a melbourne-i hétvégén elárulta, mindenképpen be akarják vezetni 2017-ben – függetlenül attól, mások (pl. a Red Bull) milyen alternatív megoldásokkal rukkolnak elő.

Alonso balesete kapcsán fölvetődött, vajon mennyiben befolyásolt volna bármit is a keret alkalmazása. A glória használata kapcsán az egyik legfőbb aggályt (az esztétikum nem tartozik a biztonsági kérdések közé) az jelenti, vajon megnehezíti-e a versenyzők mielőbbi kiszállását az autóból. „Ezt még meg kell vizsgálnunk, mert eléggé kevés helyem volt a kiszálláshoz” – nyilatkozta Alonso. „Most könnyen kiszálltam, de meg kell vizsgálnunk, hogy a glóriával ez nehezebbé válik-e.”

Nem ez jelenti ugyanakkor az egyetlen szempontot a baleset kiértékelésénél. Az FIA az elmúlt évek fejsérüléses baleseteire reagálva 2016-ban egy szupergyors kamera használatát tették kötelezővé az autókban. A versenyzők fejére irányított eszköz képes rögzíteni a baleset és az azt megelőző időszak eseményeit, így pontosan kielemezhető, mikor hogyan mozog a pórul járt résztvevő feje, milyen erőhatások érik, mekkora védelmet nyújt számára az autó. Alonso balesete az első nagy tempójú ütközés, amelynél használható az újítás.

„Ez lesz az első alkalom, amelynél látjuk a kamerán keresztül a balesetet, és ez igazán érdekes lesz” – nyilatkozta Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója. „A nagy sebességű kamerák és a nehézségi erőket mérő szenzorok révén pontosan ki tudjuk deríteni, mi is történt, mikor merre mozdult a feje. És ez meghatározó lesz a glória megfelelő elhelyezése szempontjából is. A ralizásból ugyanis tudhatjuk, hogy olykor a becsapódásoknál a versenyzőket védő eszközök fejhez való közelsége veszélyesebb, mintha nem lenne ott semmi.”

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#1 trialboj 2016. március 22. 16:56  

Nekem nem tetszik egyik glória ötlet sem, de nem értem miért akkora szempont hogy ki tud-e mászni 10mp alatt v sem? Én nem emlékszem olyan balesetre az f1ből, ahol fejre állt autóból kimászott volna a pilóta és nem várja meg hogy visszafordítsák, és biztonságosan szállhasson ki (persze lehet volt ilyen 2003 óta).
Ha kigyullad az autó az más tészta, de azért az sem jellemző, illetve egyből ott van valaki aki oltja, szóval még csak közelébe sem került senki ahhoz hogy megpörkölődjön a kézfején a szőr(gondolom ott a legvékonyabb a tűzálló réteg)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"