Az első részletek a 2017-es versenynaptárról

írta: M4Sport
2016. augusztus 31. 10:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szeptember küszöbén állunk, de még semmiféle tervezet nem szivárgott ki a 2017-es F1-es szezonról – mostanáig. Az Auto Motor und Sport szerint oda-vissza futamokkal rajtol az új bajnokság. Ecclestone eddigi politikája azonban szép lassan bedőlhet…

Az év ezen szakaszára általában már elő szoktak kerülni a következő évvel kapcsolatos naptártervezetek – vagy hivatalos, vagy kevésbé hivatalos forrásoktól. Idén azonban a megszokottnál többet kellett várni arra, hogy valamiféle vázlatos képet kapjunk a 2017-es programról. A német Auto Motor und Sport most azonban megtudott pár részletet a következő évi naptár terveiről.

Elmondásuk szerint a késlekedés fő okát az jelenti, hogy Bernie Ecclestone nem feltétlenül tudott előállni újra egy 21 futamból álló bajnoksággal. Korábban ő maga arról beszélt, hogy akár 2-3 versennyel is kevesebb lehet jövőre, mivel számos helyszínnel megakadtak a tárgyalásai a folytatásról. A britnek érdeke, hogy minél több futamot rendezzen: a tulajdonosok bevételének legbiztosabb forrását a pályák által fizetett díjak jelentik.

Bernie Ecclestone

21 futam – rajt dupla hétvégével

Ecclestone a hírek szerint szeptember 28-án, az FIA Motorsport Világtanácsának párizsi ülésén tárja a szövetség elé első naptártervezetét. A német portál szerint az új idény minden bizonytalanság ellenére 21 futamos lesz, mégpedig a jelenlegi pályákkal. Vagyis sem Las Vegas, sem Kyalami vagy Imola nem kerül bele.

A szezon az Auto Motor und Sport szerint annak ellenére március 26-án rajtolhat, hogy az Ausztrál Nagydíj hivatalos honlapján jelenleg a március 19-ei meg nem erősített dátum szerepel még. Az egy hét csúszás a szabályváltozások miatt aligha jönne rosszul a csapatoknak. A melbourne-i futamot követő hétvégén máris Kína következhet, amely átvenni látszik az őszi időpontot preferáló Malajzia korábbi helyét. Ezt követően Bahrein, Oroszország, Spanyolország és Monaco lehet a további sorrend. Tudomásuk szerint az első tervekben összesen 7 oda-vissza hétvége szerepel.

A bizonytalan Német Nagydíjról úgy tudják, helyszíne annak ellenére Hockenheim lehet, hogy a pálya elméletileg most egy év szünetet tartana. Ennek kapcsán persze még vannak bizonytalanságok. Nemrég arról lehetett hallani, hogy Ecclestone – mint a Nürburgring esetében is megpróbálta – a futam promóterévé válhat, így biztosítva a helyszín jövőjét.

Szurkolók, Hockenheim

Lassan ellehetetlenül Ecclestone szisztémája?

Ami Ecclestone évek óta jellemző naptárpolitikáját illeti, az Auto Motor und Sport rámutatott, szép lassan kezd bedőlni a jelenlegi rendszer. Hiába az F1 népszerűségének csökkenése, az üzletember jó pár éve megtalálta annak módját, hogyan tarthatja fenn annak nyereségességét. Folyamatosan emeli a futamrendezésért kért jogdíjakat a meglévő helyszínek esetében, s a szervezőkre azzal gyakorol nyomást, hogy újabb és újabb, a korábbiaknál jóval magasabb összegek kifizetésére is hajlandó országokba viszi el cirkuszát. Így jutottak el Abu-Dzabiba, Szocsiba, Bakuba – de odáig is, hogy a korábbi 16-18-ról már 21-re emelkedett a versenyek száma.

Csakhogy Ecclestone a jelek szerint kezdi elérni a plafont. Egyfelől a 21 verseny nemcsak a cirkusz résztvevőit, lassan annak közönségét is túlterhelni látszik. A sportág történetében idén fordult elő másodszor olyan 2005 után, hogy egy hónapban (július) összesen négy versenyt rendeztek – ráadásul októberben még egy ilyen hónap következik. Másfelől a számos régi helyszín mellett lassan már az újabbak is nehezményezik a túlzottan magas rendezési költségeket. Hockenheim mellett bizonytalanná vált (bár most megoldódni látszik) Monza, Interlagos, Montreal sorsa is, de már olyan híreket is hallani, hogy a 2017-es lehet az utolsó Szingapúri Nagydíj, amennyiben Ecclestone nem ad árengedményt a szervezőknek.

Árulkodó, hogy Silverstone annak ellenére panaszkodik a jogdíjak miatt, hogy már évek óta teltházas futamokat rendez. Szocsi sorsát pedig az teheti bizonytalanná, hogy Oroszország 2018-ban futball-világbajnokságot rendez, és elsőbbséget élvez a költségvetésben.

Ecclestone-t nehéz helyzetbe hozhatja, hogy eközben hiába állnak sorba a naptárba vágyó új pályák, az óriási költségek miatt egyre kevesebben tudják vagy hajlandóak megfizetni a Forma–1 árát.

A 2017-es programon túl az F1 irányítójának tehát hosszabb távú tervein is érdemes lesz elgondolkodnia…

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

vacsad
#6 vacsad 2016. augusztus 31. 16:19  
Go.Michael:
Valaki elmagyarázhatná hogy a pénzen kívül mi értelme van minden egyes új helyszínt 1-2 évre felszerelni, hogy utána pedig ott porosodjon a versenypálya?

Például? A fentiek közül csak Szocsi kihasználatlan az F1-en kívül meg persze az utcai pályák...

totopad
#5 totopad 2016. augusztus 31. 13:12  
Go.Michael:
Valaki elmagyarázhatná hogy a pénzen kívül mi értelme van minden egyes új helyszínt 1-2 évre felszerelni, hogy utána pedig ott porosodjon a versenypálya?

Ez Eclestone f@szsága, hogy vigyük új helyszínekre az F1-et, ahol a kutya sem kíváncsi rá. India, Kórea, Törökország tök jó példa rá. Az európai országok már nem tudják megfizetni ezt még állami támogatással sem, viszont ezekben az országokban meg egyszerűen nincs autóverseny kultúra, a kutya sem kíváncsi rá. Még Kínában is a rossz nyelvek szerint rendszeresen a hadseregből delegálnak embereket persze civilben, a pályára.

Go.Michael
#4 Go.Michael 2016. augusztus 31. 12:31  

Valaki elmagyarázhatná hogy a pénzen kívül mi értelme van minden egyes új helyszínt 1-2 évre felszerelni, hogy utána pedig ott porosodjon a versenypálya?

Denis Hunter
#3 Denis Hunter 2016. augusztus 31. 12:12  
SchuMassa:
Az angol szakzsargonban "back-to-back weekend", innen jön a fordítás.

es ez magyarul szerinted ertelmes? vagy F1live.com + google fordito = motorsportal?

SchuMassa
#2 SchuMassa 2016. augusztus 31. 11:28  
Denis Hunter:
milyen hulye kifejezes, hogy oda-vissza hetvege. Miert nem 7 x van verseny egymast koveto heteken? Hova mennenek oda vissza? Keves a versenypalya es Ausztralia Kina utan megint Ausztralia jonne? Biztosan valami forditasbeli oda vissza baromsagbol kerekedett ki ez is.

Az angol szakzsargonban "back-to-back weekend", innen jön a fordítás.

Denis Hunter
#1 Denis Hunter 2016. augusztus 31. 11:22  

milyen hulye kifejezes, hogy oda-vissza hetvege. Miert nem 7 x van verseny egymast koveto heteken? Hova mennenek oda vissza? Keves a versenypalya es Ausztralia Kina utan megint Ausztralia jonne? Biztosan valami forditasbeli oda vissza baromsagbol kerekedett ki ez is.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 11:23

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ