„Az F1 a pilótákról szól. Ez így volt, és így lesz!”

írta: M4Sport
2016. augusztus 30. 16:51
FOTÓ: ©xpbimages.com
Max Verstappen
© xpbimages.com

A Belga Nagydíj ismét bebizonyította, a szurkolók a pilóták és az ő küzdelmeik miatt tartják vonzónak a Forma–1-et, hiszen a lelátók a „királykategóriát lángra lobbantó” Max Verstappen miatt teltek meg és nem a különböző technikai megoldások miatt – írja Martin Brundle.

Belgiumban teltház fogadta a királykategória mezőnyét, a szomszédos Hollandiából ugyanis szurkolók tízezrei ruccantak át a klasszikus helyszínre, hogy új csillagukat, Max Verstappent bíztassák. A Sky Sports szakértőjeként dolgozó Brundle szerint ez ismét rámutatott arra, hogy a Forma–1 bár technikai sport (ráadásul azok királykategóriája), a szurkolókat főként az emberi tényező vonzza.

„Ez az egész mindig a versenyzőkről szólt, és mindig is róluk fog szólni” – kezdi írását egy határozott kijelentéssel a korábbi F1-es. „Ők motiválják a szurkolókat, akik például a múlt hétvégén is megtöltötték a spái pályát. Azért lepték el Spát, mert feltűnt a színen egy határozott tinédzser csodálatos vezetői képességekkel és azonnal lángra lobbantotta a Forma–1-et. Nem mindig tetszik a gyártóknak, a csapatoknak, vagy a tulajdonosoknak, de mindig az emberi tényező a legvonzóbb. Az érdekli a szurkolókat ki a leggyorsabb, a legerősebb, a legbátrabb, a legjobb” – folytatja.

„Ez nem űrtudomány. Ha az egyik pilótának 55 rajthelyes büntetést adunk egy 22 fős mezőnyben, azzal összezavarjuk a nézőket. Ők csatákat akarnak, szóval igazából fele ennyi pénzt is költhetnénk ezekre a nehéz, bonyolult versenyautókra, és feltölthetnénk a mezőnyt 26 teljesen versenyképes géppel, amibe 26 Verstappent ültetnénk. Olyan tehetségeket, akik a tudásuk és nem a pénzügyi hátterük miatt vannak itt. Tudom, ez egy utópia, egy hamis álom, de lehetne elsődleges cél. Ha így lenne, a lelátók mindenhol tele lennének, a szponzorok maguktól jelentkeznének és a legjobb pályák is a futamokért harcolnának, amit a hűséges szurkolók kedvezményesen nézhetnének” – álmodozott.

Brundle később kiemeli, szavaival nem a modern Forma–1-et akarja kritizálni, csupán az ideális állapotot festette le, melyben a pilótákra kerülne a legnagyobb hangsúly, noha ő is jól tudja, a szériának mindig modern technológiákat kell felvonultatnia. Ahogyan teszi azt napjainkban is, ezeket azonban ő is túlságosan bonyolultnak tartja, és – bár kedveli a modern erőforrásokat – továbbra is hiányolja a „régi hangot”, ami a szurkolók többségének szintén hiányzik.

Verstappen-szurkolók„Imádom a Forma–1-et, épp úgy, mint bárki, és mindent megtettem, hogy támogassam ezeket a modern erőforrásokat. Elképesztő élmény vezetni őket, ha a teljesítményt nézzük, és technológiai szempontból továbbra is a világ élvonalában vannak. Viszont még mindig túlságosan halkak, és a változtatások nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Erre rá kellett döbbennem, amikor a szabadedzések alatt a paddock-ban sétáltam. A lehető leghamarabb vissza kell térnünk a magasabb fordulatszámhoz, még 2021 előtt!” – javasolta.

A szakértő a hétvége történéseiről is kifejtette véleményét: legnagyobb terjedelemben természetesen Verstappen vitatott manővereiről szólt. „Ahogyan Magyarország után is mondtam, mérsékelnie kell a taktikáján, mert ez az eredményekre is hatással lehet, és akár egy balesettel is végződhet. Továbbra is tartom, ha több bajnoki címet akar nyerni, akkor egy kicsit körültekintőbbnek kell lennie a harcok során” – írja a brit, aki ennek ellenére többekhez hasonlóan Ayrton Sennához és Michael Schumacher hasonlítja a Red Bull harcos fiatalját.

A rajtnál történtekért 50 százalékban teszi felelőssé Sebastian Vettelt és Verstappent (mint írja, a koccanás harmadik résztvevőjének, Kimi Räikkönennek „az volt az egyetlen hibája, hogy túl jól startolt), viszont megérti, miért buzgott ennyire a fiatal hollandban a bizonyítási vágy. „Ő volt az egyetlen az első hatban, aki a szuperlágy gumikkal ment, és ideális esetben le kellett volna előznie az első helyezettet, Nico Rosberget. Továbbá másfél órával korábban a tömeg egyértelművé tette, kit támogat. Ezt a nyomást bárki megérezte volna, legyen tizenéves, vagy idősebb.”

Brundle írásában örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a versenybírák a hétvégén „engedték, hogy a pilóták versenyezzenek egymással, és több kemény manővert sem kezdtek vizsgálni”, ugyanakkor – valószínűleg Verstappen incidenseire célozva – megjegyzi, a kemény és a veszélyes versenyzés között azért különbséget kell tenni, igaz, az illetékeseknek nem egyszerű a dolguk. Megemlíti azt is, a hétvége során egy műsorban pont arról beszélt, mennyire biztonságos az F1 napjainkban („általában már eléggé biztonságos”), és örül, hogy Kevin Magnussen balesetet ismét megerősítette ezt, a dán ugyanis karcolásokkal úszta meg hatalmas becsapódását.

Verstappen-szurkolók

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sztárvorsz
#17 sztárvorsz 2016. augusztus 31. 21:28  
DUdi:
Az a baj, hogy Max megvárta, hogy Kimi merre kezdi az előzést, majd ő is arra mozdult. Ez marhára nem fair megoldás.320-330 km/h sebességnél azért meglehetősen gyorsan zajlanak a dolgok ahhoz, hogy arra építsen valaki, hogy a másik majd megoldja. Ez blokkolás. És nem Maxon múlt, hogy nem lett ebből baleset. Egyébkén meg minden versenyző az utolsó lehetőségig vár arra, hogy a szélárnyékból elkezdje az előzést. Azért remélem nem jutunk el addig, hogy tulajdonképpen Kimi volt a hibás. Ez azért a hét vicce lenne :) Azt meg nem is részletezzük, hogy bevallottan szándékosan csinálta.

Fair - nem fair, szabályos. Nem mondtam, hogy Kimi hibás, de 2 oldalú az érme. Max is lehet körültekintőbb, meg Kimi is. Ha belerongyol, akkor is 2 esélyes kit büntetnek, talán senkit mert versenybaleset.

f1m12
#16 f1m12 2016. augusztus 31. 20:35  
albutr:
nem mivel Ricciardot utálja.

erről van itt nagyban szó. és Vettelt meg szereti. teljesen hiteltelen. én is a rajongója vagyok, de el tudom ismerni, ha idióta volt, mint pl most is. képes vagyok másnak igazat adni. ő nem, csak szajkózza, h ki menjen nyugdíjba

albutr
#15 albutr 2016. augusztus 31. 20:18  
f1m12:
csak tudod ha más harcoskodik, és elpicsázzák érte, akkor legközelebb meggondolja. vagy te mit szólnál, ha az általad nagyra tartott Riccardonál val kétes dolgot elnéznének, de Vettelt hasonlóért elmeszelnék???? akkor is jönne a mennyennyugdíjba duma???? kétlem!!! és még egy: Kimi mindig is fer versenyző volt. akkor is, amikor takony volt és most is az. ennek semmi köze ahhoz, hogy már a legöregebb. akik így kezdik az egészet, nagy rá az esély, h nem vénségükre válnak patkánnyá. aki viszont mocsok, az még kinőheti

nem mivel Ricciardot utálja.

albutr
#14 albutr 2016. augusztus 31. 20:17  
DUdi:
Az a baj, hogy Max megvárta, hogy Kimi merre kezdi az előzést, majd ő is arra mozdult. Ez marhára nem fair megoldás.320-330 km/h sebességnél azért meglehetősen gyorsan zajlanak a dolgok ahhoz, hogy arra építsen valaki, hogy a másik majd megoldja. Ez blokkolás. És nem Maxon múlt, hogy nem lett ebből baleset. Egyébkén meg minden versenyző az utolsó lehetőségig vár arra, hogy a szélárnyékból elkezdje az előzést. Azért remélem nem jutunk el addig, hogy tulajdonképpen Kimi volt a hibás. Ez azért a hét vicce lenne :) Azt meg nem is részletezzük, hogy bevallottan szándékosan csinálta.

nem tudom hogy Verstappen mi szólt volna ha Raikkönen nem vesszi el a lábát a gázról.

Scheckbeck úr
#13 Scheckbeck úr 2016. augusztus 31. 18:26  
vacsad:
"A gondok akkor kezdődnek amikor valaki elborult aggyal bevallottan szándékosan és rosszindulatból szívatja a másikat. " 1990 Suzuka

Bizony... Az volt a F1 legmocskosabb jelenete!

vacsad
#12 vacsad 2016. augusztus 31. 16:25  
DUdi:
Semmi gond azzal, hogy ha valaki megfelelő mértékben agresszív a pályán. Lehet hangoztatni, hogy belesz@rik ki mit gondol róla. A gondok akkor kezdődnek amikor valaki elborult aggyal bevallottan szándékosan és rosszindulatból szívatja a másikat. Ráadásul a piros zászlós szakasznál jól hallhatóan elmondják neki, hogy ki okozta a balesetet , ennek ellenére máson akar bosszút állni az őt ért sérelemért. Ez nem a versenypályára való ahol bárkinek baja eshet egy ilyen eszetlen viselkedés miatt. És nem rajta múlott, hogy nem lett baleset. Webbo elmondta, hogy Max végig a tükröt nézte, hogy merre fog Kimi mozdulni majd utána mozdult ő is arra? Ez rendben van? Ez szerintem nem tökös viselkedés, hanem egészen más. Vagy a 7 -es kanyarban amikor 2X is leszorította versenyzőtársait? Amikor mindenki arról papol, hogy ki mikor hagyta meg az 1 autónyi helyet. Amikor az első körben sérült autóval keresztül kasul ment a pályán és a bukóterekben miközben foggal körömmel küzdött? Emlékszünk, hogy abból is volt zúgolódás amikor Seb tavaly a mexikói versenyen az utolsó(előtti) helyen a defekt után levágdosta a kanyarok pedig a közelében nem volt senki? Arról nem beszélek, hogy ROS-t a német versenyen ennél -szerintem- kisebb, de legrosszabb esetben is egyenlő kiszorításért megbüntették. Itt még csak vizsgálat sincs. Semmiért semmilyen vizsgálat nem volt. Szóval van itt gond. Kétségtelen, hogy MAX a korának az egyik legnagyobb versenyzője lehet. De talán ez a viselkedés (versenypályán bosszúból cselekedni) is mutatja, hogy 18 évesen az ember nem biztos, hogy minden szempontból készen van az F1-re. Ez nem Max ellen szól, hanem egyszerűen a fiatal életkor miatt van. Az meg, hogy ki mit csinált régebben az nem magyarázat és ok arra, hogy így viselkedjen. Máshogy vívja ki a tiszteletet a versenyzőtársai körében. Szerintem ezzel a viselkedéssel nem a tiszteletet vívja ki, hanem valami mást.

"A gondok akkor kezdődnek amikor valaki elborult aggyal bevallottan szándékosan és rosszindulatból szívatja a másikat. "

1990 Suzuka

DUdi
#11 DUdi 2016. augusztus 31. 14:23  
sztárvorsz:
Errol az iranyvaltasrol nekem az a velemenyem, hogy az 1 iranyvaltashoz joga van, amire szamithat is a tamado fel. Kimi arra jatszik ra, hogy ha elegge az utolso pillanatban bujik ki, akkor a vedekezo fel majd ugyis lemond a vedekezes jogarol - csak hogy ahhoz joga van, ezt mondja a szabaly. O is csinalhatna biztonsagosabban is, pl. idoben kibujhat a szelarnyekbol, kivarhatja, hogy a vedekezo fel mozdul, probalkozhat mashol. Mindegy, o az utolso pillanatban bujt ki, Max letudta meg reagalni, Kimi meg kepes volt viszakozni - annyi reakcioideje mindig volt (illetve olyan reflexei), hogy ne legyen karambol. Az, hogy ez az egesz veszelyes, Kimin is mulik, az o dontese is. Nem varhatja el, hogy majd elkotrodnak az utjabol ha padlogazon megy. Van aki udvariasan elengedi, de ezt attol ezt meg nem lehet elvarni.

Az a baj, hogy Max megvárta, hogy Kimi merre kezdi az előzést, majd ő is arra mozdult. Ez marhára nem fair megoldás.320-330 km/h sebességnél azért meglehetősen gyorsan zajlanak a dolgok ahhoz, hogy arra építsen valaki, hogy a másik majd megoldja. Ez blokkolás. És nem Maxon múlt, hogy nem lett ebből baleset. Egyébkén meg minden versenyző az utolsó lehetőségig vár arra, hogy a szélárnyékból elkezdje az előzést.
Azért remélem nem jutunk el addig, hogy tulajdonképpen Kimi volt a hibás. Ez azért a hét vicce lenne :)
Azt meg nem is részletezzük, hogy bevallottan szándékosan csinálta.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 14:28

sztárvorsz
#10 sztárvorsz 2016. augusztus 31. 14:09  

Amugy szerintem nem lenne az egeszbol ekkora huho, ha nem egy 18 eves taknyos csinalna ezt egy rangidos vb-vel. Azt alairom, hogy hiba ilyen fiatalon szuperliszenszet adni pilotaknak, szerencsere ezen mar modositottak. De aki mar bekerult, azzal nincs mit tenni. Valahol ertem a pilotak (1-2) aggalyat, el lehet vele beszelgetni, ahogy Vettel is emlitette, de ha mar itt van ugyanazok a szabalyok vonatkoznak ra is.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 14:09

sztárvorsz
#9 sztárvorsz 2016. augusztus 31. 14:00  
daviid:
A pályáról való leszorítás valóban durva volt, de azért van különbség Rosbeg Német Nagydíjon, pont vele szemben elkövetett leszorításával kapcsolatban. Akkor Verstappen egyértelműen pozíciót vesztett, hogy a német leterelte őt a pályáról, míg itt Belgiumban mind Räikkönen, mind Perez nem. Az már a finn versenyző, vagy éppen a csapata hibája (attól függ, hogy ki hozta meg a döntést) volt, hogy visszaadták a pozíciójukat, holott semmi indok nem lett volna erre. Perezék ebben a szituációban jól jártak el, mivel már övüké volt a pozíció. Abban az esetben kaphatott volna a Red Bull pilótája egy 5-10 másodperces időbüntetést, hogyha az említett két versenyző előtt maradt volna. Ami viszont én soknak éreztem, az a Kemmel-egyenesben való hirtelen irányváltása, ami ugyan szabályos (1 irányváltás engedélyezett, és csak abban az esetben nem lehet ezt megtenni, ha a támadó első vezetőszárnya a védekező hátsó kerekének nyomvonalába ér, s itt Kimi megint nem volt Verstappen mellett), de aljas, meggondolatlan, és veszélyes volt. Ha Räikkönen ott nem reagál időben, akkor egy hatalmas balesetet láthattunk volna, ki tudja milyen következményekkel. Én szeretem az agresszív versenyzést, de van egy határ. amit függetlenül attól, hogy szabályos vagy nem, nem tesszük meg, pontosan a másik pilóta testi épsége miatt. Én ha Räikkönen helyében lettem volna, egy jó nagy maflást adtam volna Verstappennek ezért a manőverért. 300 km/h-a felett, és az egyenes közepén jártunk, ahol nem normális az, ha a másikat fékezésre kényszerítesz, s ezt Kimi is elmondta. Én ezért, ha mást nem is, de egy megrovást mindenképpen adtam volna neki, de inkább komolyabb büntetésben részesítettem volna. Addig-addig nincs baj az e fajta versenyszellemmel, ameddig annak nem mások látják a kárát. Jó lenne, ha Verstappen egy kicsit körültekintőbben versenyezne mert ha nem, annak előbb-utóbb igen súlyos következményei lehetnek. Én például nem tartom kizártnak, hogyha így folytatja, akkor egy olyan balesetet fog okozni, aminek helyből egy 1-2 futamos eltiltás lesz a végeredménye. Ezért is lenne jó, hogyha a Red Bullnál egy picit elbeszélgetnek vele, hogy mi az a határ, ami után inkább ne csináljon semmit, mert az másokra nézve veszélyes.

Errol az iranyvaltasrol nekem az a velemenyem, hogy az 1 iranyvaltashoz joga van, amire szamithat is a tamado fel. Kimi arra jatszik ra, hogy ha elegge az utolso pillanatban bujik ki, akkor a vedekezo fel majd ugyis lemond a vedekezes jogarol - csak hogy ahhoz joga van, ezt mondja a szabaly. O is csinalhatna biztonsagosabban is, pl. idoben kibujhat a szelarnyekbol, kivarhatja, hogy a vedekezo fel mozdul, probalkozhat mashol. Mindegy, o az utolso pillanatban bujt ki, Max letudta meg reagalni, Kimi meg kepes volt viszakozni - annyi reakcioideje mindig volt (illetve olyan reflexei), hogy ne legyen karambol. Az, hogy ez az egesz veszelyes, Kimin is mulik, az o dontese is. Nem varhatja el, hogy majd elkotrodnak az utjabol ha padlogazon megy. Van aki udvariasan elengedi, de ezt attol ezt meg nem lehet elvarni.

f1m12
#8 f1m12 2016. augusztus 31. 13:31  
SANI{Ó:
ennyi...sokaknak megérett a nyugdíjba menés...ide harcosok kellenek, nem taktikázó vonatozók!

csak tudod ha más harcoskodik, és elpicsázzák érte, akkor legközelebb meggondolja. vagy te mit szólnál, ha az általad nagyra tartott Riccardonál val kétes dolgot elnéznének, de Vettelt hasonlóért elmeszelnék???? akkor is jönne a mennyennyugdíjba duma???? kétlem!!!

és még egy: Kimi mindig is fer versenyző volt. akkor is, amikor takony volt és most is az. ennek semmi köze ahhoz, hogy már a legöregebb. akik így kezdik az egészet, nagy rá az esély, h nem vénségükre válnak patkánnyá. aki viszont mocsok, az még kinőheti

daviid
#7 daviid 2016. augusztus 31. 12:08  
DUdi:
Semmi gond azzal, hogy ha valaki megfelelő mértékben agresszív a pályán. Lehet hangoztatni, hogy belesz@rik ki mit gondol róla. A gondok akkor kezdődnek amikor valaki elborult aggyal bevallottan szándékosan és rosszindulatból szívatja a másikat. Ráadásul a piros zászlós szakasznál jól hallhatóan elmondják neki, hogy ki okozta a balesetet , ennek ellenére máson akar bosszút állni az őt ért sérelemért. Ez nem a versenypályára való ahol bárkinek baja eshet egy ilyen eszetlen viselkedés miatt. És nem rajta múlott, hogy nem lett baleset. Webbo elmondta, hogy Max végig a tükröt nézte, hogy merre fog Kimi mozdulni majd utána mozdult ő is arra? Ez rendben van? Ez szerintem nem tökös viselkedés, hanem egészen más. Vagy a 7 -es kanyarban amikor 2X is leszorította versenyzőtársait? Amikor mindenki arról papol, hogy ki mikor hagyta meg az 1 autónyi helyet. Amikor az első körben sérült autóval keresztül kasul ment a pályán és a bukóterekben miközben foggal körömmel küzdött? Emlékszünk, hogy abból is volt zúgolódás amikor Seb tavaly a mexikói versenyen az utolsó(előtti) helyen a defekt után levágdosta a kanyarok pedig a közelében nem volt senki? Arról nem beszélek, hogy ROS-t a német versenyen ennél -szerintem- kisebb, de legrosszabb esetben is egyenlő kiszorításért megbüntették. Itt még csak vizsgálat sincs. Semmiért semmilyen vizsgálat nem volt. Szóval van itt gond. Kétségtelen, hogy MAX a korának az egyik legnagyobb versenyzője lehet. De talán ez a viselkedés (versenypályán bosszúból cselekedni) is mutatja, hogy 18 évesen az ember nem biztos, hogy minden szempontból készen van az F1-re. Ez nem Max ellen szól, hanem egyszerűen a fiatal életkor miatt van. Az meg, hogy ki mit csinált régebben az nem magyarázat és ok arra, hogy így viselkedjen. Máshogy vívja ki a tiszteletet a versenyzőtársai körében. Szerintem ezzel a viselkedéssel nem a tiszteletet vívja ki, hanem valami mást.

A pályáról való leszorítás valóban durva volt, de azért van különbség Rosbeg Német Nagydíjon, pont vele szemben elkövetett leszorításával kapcsolatban. Akkor Verstappen egyértelműen pozíciót vesztett, hogy a német leterelte őt a pályáról, míg itt Belgiumban mind Räikkönen, mind Perez nem. Az már a finn versenyző, vagy éppen a csapata hibája (attól függ, hogy ki hozta meg a döntést) volt, hogy visszaadták a pozíciójukat, holott semmi indok nem lett volna erre. Perezék ebben a szituációban jól jártak el, mivel már övüké volt a pozíció. Abban az esetben kaphatott volna a Red Bull pilótája egy 5-10 másodperces időbüntetést, hogyha az említett két versenyző előtt maradt volna.
Ami viszont én soknak éreztem, az a Kemmel-egyenesben való hirtelen irányváltása, ami ugyan szabályos (1 irányváltás engedélyezett, és csak abban az esetben nem lehet ezt megtenni, ha a támadó első vezetőszárnya a védekező hátsó kerekének nyomvonalába ér, s itt Kimi megint nem volt Verstappen mellett), de aljas, meggondolatlan, és veszélyes volt.
Ha Räikkönen ott nem reagál időben, akkor egy hatalmas balesetet láthattunk volna, ki tudja milyen következményekkel. Én szeretem az agresszív versenyzést, de van egy határ. amit függetlenül attól, hogy szabályos vagy nem, nem tesszük meg, pontosan a másik pilóta testi épsége miatt. Én ha Räikkönen helyében lettem volna, egy jó nagy maflást adtam volna Verstappennek ezért a manőverért. 300 km/h-a felett, és az egyenes közepén jártunk, ahol nem normális az, ha a másikat fékezésre kényszerítesz, s ezt Kimi is elmondta. Én ezért, ha mást nem is, de egy megrovást mindenképpen adtam volna neki, de inkább komolyabb büntetésben részesítettem volna.
Addig-addig nincs baj az e fajta versenyszellemmel, ameddig annak nem mások látják a kárát. Jó lenne, ha Verstappen egy kicsit körültekintőbben versenyezne mert ha nem, annak előbb-utóbb igen súlyos következményei lehetnek. Én például nem tartom kizártnak, hogyha így folytatja, akkor egy olyan balesetet fog okozni, aminek helyből egy 1-2 futamos eltiltás lesz a végeredménye. Ezért is lenne jó, hogyha a Red Bullnál egy picit elbeszélgetnek vele, hogy mi az a határ, ami után inkább ne csináljon semmit, mert az másokra nézve veszélyes.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 12:11

access_denied
#6 access_denied 2016. augusztus 31. 08:40  

Verstappen mánia? Ne már. Van ember akinek ez bejön? Lehet ebben a stílusban is nyomni, mindenki képes lenne rá, de abból egyszer csak súlyos baleset lenne.

DUdi
#5 DUdi 2016. augusztus 31. 08:39  
Paberto:
2007-ben megerkezett a vonatozos, taktikazos, box-ban elozos mezonybe egy bizonyos Lewis Hamilton. Monza kornyeken (csak ugy mint most Mad Max eseteben) kezdtek el a tobbeik sirni, hogy Hamilton tul agressziv. Es lass csodat, Hamilton a sajat korszakanak (egyik) legjobbja. Most nagyon ugy nez ki, hogy Verstappen meg a sajat generasciojanak a (egyik) legjobbja, es ugyanazon az uton indult el, amin mar lassan 10 eve Hamilton is. A tobbi pilota nem kedveli, de o ezt leszarja, mert versenyezni jott ide, nem baratokat szerezni, Igen, van az ugy (mint Spa-ban) hogy tultolja, de kinek nem volt ilyen? Alonso fektesztje Coulthard-al szemben 2003ban (ha jol emlekszem) Button 2011 Kanada Hamilton meg tobbszor, foleg 2011-ben Schumacher... hol is kezdjem?! Es meg sorolhatnank. Meg a "legsterilebb" pilotak is produkaltak mar ilyen futamokat. Ez benne van a jatekban. Es nagyon ugy tunik, hogy Max csinalja jol. "Taknyoskent" kivivja maganak azt a fajta "tiszteletet" a palyan, hogy ketszer is meggondoljak a tobbiek hogy harcba merjenek e vele szallni. Ez nagy fegyverteny, plane a jovore nezve. Sokan sirtok itt hogy DRS kikerules-ek vannak elozesek helyett. Hogy tul sterilek a pilotak, nem kockaztatnak, mindenki sporol es taktikazik. Es akkor itt van a "kisgyerek" aki autoversenyzik, erre a legtobb szurkolonak kinyilt a bicska a zsebeben. Nektek szeretettel kuldenem a Belga - Az a baj c. szamot. Harciassaga, gyozni akarasa, es az hogy nem erdekli ki mit mond rola, engem Hamilton-ra emlekeztet. Mostanra kinotte magat nalam 2. kedvencnek, ha Hamilton visszavonul, valoszinuleg elso szamuva lep elo nalam. Felkavarta az allovizet, ez teny. Meg ha maga a futam kb unalmas, ha az elso helyert nem is folyik csata, akkor is van mirol beszelni. Verstappen miatt ujra eledt a forum is vegre! Vegre ujra van 500 hsz egy futam cikke alatt! Vegre ujra vannak a tobbi cikkek alatt is 100+ vagy akar 200+ hsz-ek, ahol csak a cimben mar benne van a Verstappen nev. Es meg mindig hol vagyunk a mondjuk 10 evvel ezelotti regi szep idokhoz kepest?! 2006-os Monacoi idomero edzes alatt mar majdnem 500 hsz volt mikor kiderult hogy vizsgaljak MS parkolasat, majd a hivatalos buntetesrol szolo cikk alatt 1200 (!!!) hsz szuletett!!! Kellett egy Verstappen kaliberu versenyzo mar nagyon ide. Igen, neha sok, de masnak is volt mar ilyen! En tamogatom, es mellette allok!!!

Semmi gond azzal, hogy ha valaki megfelelő mértékben agresszív a pályán. Lehet hangoztatni, hogy belesz@rik ki mit gondol róla. A gondok akkor kezdődnek amikor valaki elborult aggyal bevallottan szándékosan és rosszindulatból szívatja a másikat. Ráadásul a piros zászlós szakasznál jól hallhatóan elmondják neki, hogy ki okozta a balesetet , ennek ellenére máson akar bosszút állni az őt ért sérelemért. Ez nem a versenypályára való ahol bárkinek baja eshet egy ilyen eszetlen viselkedés miatt. És nem rajta múlott, hogy nem lett baleset. Webbo elmondta, hogy Max végig a tükröt nézte, hogy merre fog Kimi mozdulni majd utána mozdult ő is arra? Ez rendben van? Ez szerintem nem tökös viselkedés, hanem egészen más. Vagy a 7 -es kanyarban amikor 2X is leszorította versenyzőtársait? Amikor mindenki arról papol, hogy ki mikor hagyta meg az 1 autónyi helyet. Amikor az első körben sérült autóval keresztül kasul ment a pályán és a bukóterekben miközben foggal körömmel küzdött? Emlékszünk, hogy abból is volt zúgolódás amikor Seb tavaly a mexikói versenyen az utolsó(előtti) helyen a defekt után levágdosta a kanyarok pedig a közelében nem volt senki?
Arról nem beszélek, hogy ROS-t a német versenyen ennél -szerintem- kisebb, de legrosszabb esetben is egyenlő kiszorításért megbüntették. Itt még csak vizsgálat sincs. Semmiért semmilyen vizsgálat nem volt.
Szóval van itt gond. Kétségtelen, hogy MAX a korának az egyik legnagyobb versenyzője lehet. De talán ez a viselkedés (versenypályán bosszúból cselekedni) is mutatja, hogy 18 évesen az ember nem biztos, hogy minden szempontból készen van az F1-re. Ez nem Max ellen szól, hanem egyszerűen a fiatal életkor miatt van.

Az meg, hogy ki mit csinált régebben az nem magyarázat és ok arra, hogy így viselkedjen. Máshogy vívja ki a tiszteletet a versenyzőtársai körében. Szerintem ezzel a viselkedéssel nem a tiszteletet vívja ki, hanem valami mást.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 08:53

Paberto
#4 Paberto 2016. augusztus 31. 00:00  

2007-ben megerkezett a vonatozos, taktikazos, box-ban elozos mezonybe egy bizonyos Lewis Hamilton. Monza kornyeken (csak ugy mint most Mad Max eseteben) kezdtek el a tobbeik sirni, hogy Hamilton tul agressziv. Es lass csodat, Hamilton a sajat korszakanak (egyik) legjobbja. Most nagyon ugy nez ki, hogy Verstappen meg a sajat generasciojanak a (egyik) legjobbja, es ugyanazon az uton indult el, amin mar lassan 10 eve Hamilton is. A tobbi pilota nem kedveli, de o ezt leszarja, mert versenyezni jott ide, nem baratokat szerezni, Igen, van az ugy (mint Spa-ban) hogy tultolja, de kinek nem volt ilyen?

Alonso fektesztje Coulthard-al szemben 2003ban (ha jol emlekszem)
Button 2011 Kanada
Hamilton meg tobbszor, foleg 2011-ben
Schumacher... hol is kezdjem?!

Es meg sorolhatnank. Meg a "legsterilebb" pilotak is produkaltak mar ilyen futamokat. Ez benne van a jatekban.

Es nagyon ugy tunik, hogy Max csinalja jol. "Taknyoskent" kivivja maganak azt a fajta "tiszteletet" a palyan, hogy ketszer is meggondoljak a tobbiek hogy harcba merjenek e vele szallni. Ez nagy fegyverteny, plane a jovore nezve.

Sokan sirtok itt hogy DRS kikerules-ek vannak elozesek helyett. Hogy tul sterilek a pilotak, nem kockaztatnak, mindenki sporol es taktikazik. Es akkor itt van a "kisgyerek" aki autoversenyzik, erre a legtobb szurkolonak kinyilt a bicska a zsebeben. Nektek szeretettel kuldenem a Belga - Az a baj c. szamot.

Harciassaga, gyozni akarasa, es az hogy nem erdekli ki mit mond rola, engem Hamilton-ra emlekeztet. Mostanra kinotte magat nalam 2. kedvencnek, ha Hamilton visszavonul, valoszinuleg elso szamuva lep elo nalam.

Felkavarta az allovizet, ez teny. Meg ha maga a futam kb unalmas, ha az elso helyert nem is folyik csata, akkor is van mirol beszelni. Verstappen miatt ujra eledt a forum is vegre!

Vegre ujra van 500 hsz egy futam cikke alatt! Vegre ujra vannak a tobbi cikkek alatt is 100+ vagy akar 200+ hsz-ek, ahol csak a cimben mar benne van a Verstappen nev.

Es meg mindig hol vagyunk a mondjuk 10 evvel ezelotti regi szep idokhoz kepest?! 2006-os Monacoi idomero edzes alatt mar majdnem 500 hsz volt mikor kiderult hogy vizsgaljak MS parkolasat, majd a hivatalos buntetesrol szolo cikk alatt 1200 (!!!) hsz szuletett!!!

Kellett egy Verstappen kaliberu versenyzo mar nagyon ide. Igen, neha sok, de masnak is volt mar ilyen! En tamogatom, es mellette allok!!!

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 00:03

sztárvorsz
#3 sztárvorsz 2016. augusztus 30. 21:46  

Érdemes megnézni ezt a futam utáni riport összeállítást a sky-tól (angol) :
https://www.youtube.com/watch?v=tXq_nsM5GzI

Egyrészt a futam után sokkal inkább Kimi tűnik itt nekem kevésbé magabiztosnak a véleményével. Másrészt Max nyilatkozatát is elferdítik kicsit az újságírók, hogy azért nem engedte el Kimit mert hogy mit műveltek vele az 1. kanyarban. Sokkal inkább általános célzással mondta ezt : ha más is így védekezik, ő miért ne tehetné. Illetve Herbert is jól megmondja a végén, ez a versenyzés az igazi versenyzés, amíg nem küldi ki a fűre, addig nem veszélyes igazán ..

Brundle-nek abban igaza lehet, hogy talán nem sok értelme volt a 17. helyért ilyen hűhót csapni, de nem látunk bele a taktikába, meg az aktuális szituba (pl. mennyire volt sérült Max autója, mennyi esélye volt neki pontot szerezni), illetve a Red Bull azért mégis csak a Ferrari ellen küzd - Ha Kimi ezzel kevesebb pontot szerzett, talán megérte..

sztárvorsz
#2 sztárvorsz 2016. augusztus 30. 19:43  

Vagy el kezd torni zuzni, es alaposan leepiti a tekintelyet, vagy pedig elobb utobb mindenki kenytelen lesz benyelni a Verstappen kapszulat, meg Kimi is. Meg mindig korai itelkezni, meg mindig van hova fejlodnie, de egyelore ugy tunik tehetseges, meg van benne a hatartalan kuzdoszellem, es az inteligencia is, hogy fejlodjon es kontrolalt maradjon - ez az ami Maldonadobol, Montoyabol hianyzott. Schumacher is hasonloan kezdte, de azt meg meglatjuk, hogy a jovoben is kepes lesz e hasonlo folytatasra.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. augusztus 30. 19:22  

ennyi...sokaknak megérett a nyugdíjba menés...ide harcosok kellenek, nem taktikázó vonatozók!PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"