Az F1 beleszáguldott egy csapdába – majd rosszul reagált

írta: M4Sport
2016. március 29. 19:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az új időmérő körüli huzavona miatt háttérbe szorult a „Nap versenyzője” díj szintén véleményes debütálása. Bár a legtöbb szavazat Rio Haryantóra érkezett, a „méltányosság érdekében” Romain Grosjean kapta a különdíjat. A döntés több kérdést is felvetett, megosztotta a szurkolókat, az eredmény pedig rámutatott arra, a motorsport ezúttal tényleg meghódított egy új területet…

Az elmúlt években sokan kritizálták a királykategória vezetőit, amiért nem használják ki a közösségi médiában rejlő lehetőségeket. Bírálataikat nem lehetett megalapozatlannak nevezni, hiszen a Forma–1 egyik népszerű platformon sem képviseltette magát, vagy ha jelen is volt, alig mutatott aktivitást, noha a szurkolók új generációját elsősorban itt tudná elérni. A kritikák, úgy tűnik, célt értek, az alvó óriás ugyanis ébredezni látszik: az F1 ma már több „fronton” is képviselteti magát, egyre több videós tartalommal áll elő, és az illetékesek létrehozták a „Nap versenyzője” díjat is.

Az újítás keretén belül a szurkolók valamennyi nagydíj után maguk dönthetik el, ki volt a futam hőse, ki nyújtotta a legjobb teljesítményt az adott viadalon, azaz ki kapja a nap versenyzőjének járó különdíjat. A rendszer debütálása nem volt zökkenőmentes: bár az F1 hivatalos oldala nem mutatta az állást, némi ügyeskedéssel hamar kideríthető volt, ki vezeti a szavazást. Néhány órával a zárás előtt a 17. körben kieső indonéz újonc, Rio Haryanto állt az élen, majd’ 10 ezer szavazatnyi előnnyel…

Végül azonban mégsem ő, hanem a Haas első versenyén pontot szerző Romain Grosjean lett a nap versenyzője. Előretörése kapcsán mindössze annyit közöltek, „a méltányosság érdekében az azonosíthatóan ugyanabból a forrásból származó üzeneteket csak egyszer számolták.” A döntés salamoninak is tűnhet, viszont több kérdést is felvetett: miért nem úgy állították be rendszerüket, hogy egy forrásból csak egy szavazatot lehessen leadni? És ha már nem figyeltek erre a részletre, miért módosítottak menet közben, kérdésessé téve ezzel már az első szavazásuk eredményét?

Romain Grosjean„Csalás”

Persze ez az ügy nem olyan horderejű, mint mondjuk az új időmérő bukása és visszatérése, arra viszont éppúgy rámutat, hogy az F1 vezetői hajlamosak elhamarkodott döntéseket hozni majd ezek kudarca után még elhamarkodottabban reagálni. „Néhány héttel a szezonkezdet előtt jelentették be, hogy idén elindítanak egy új, online közvélemény-kutatást, hogy eldöntsék, ki a legjobb pilóta a futamokon. Érdekes ötlet, mondatnánk, ha még nem használtuk volna az internetet” – utalnak a Manor független szurkolói oldalán arra, hogy a szavazást körültekintőbben is elindíthatták volna.

„A szabályok egyértelműek voltak, több névtelen szavazatot is le lehet adni. Ha nem akarják, hogy több ilyen voks is érkezzen, tervezzenek ilyen rendszert. Mi is meg tudjuk csinálni” – folytatódik a bejegyzés, majd a történtek ismertetése után egyértelműen kijelenti, a módosítással elcsaltak egy trófeát csapatuk versenyzőjétől. Ez persze mókásnak hathat, egy ilyen alakulat esetében viszont nagy szó, ha bármilyen formában is a tűz közelébe kerülhetnek.

„Szeretnénk megismételni, hogy az eredeti szavazás nem akadályozta meg, hogy valaki többször szavazzon. Tekintettel arra, hogy az egész közvélemény-kutatást rosszul tervezték meg, abban sem vagyunk biztosak, hogy egészen pontosan meg tudták állapítani, ki hány szavazatot kapott. Rio Haryantótól elcsaltak egy trófeát. Lenne egy jobb megoldás. Ahelyett, hogy megpróbálják elrejteni a hozzá nem értésüket, adják oda a díjat Riónak, ami az eredeti szabályok keretein belül őt illeti, majd tervezzék újra az egész rendszert” – javasolják a csapat elkötelezett szurkolói.

Rio HaryantoAz F1 új területet hódított meg

Noha a fenti történet rossz fényt is vethet az F1 szabályalkotóira, azért mégis van pozitívuma, rámutatott ugyanis arra, hogy a motorsport ezúttal tényleg meghódított egy új térséget. Azt már a Manor-szurkolók is megjegyzik, hogy bár az indonéz versenyző hívei kihasználták a nyitva hagyott kiskaput, a 250 millió lakosú országban rengetegen kíváncsiak Haryanto pályafutására, azaz (ismerve az internetes voksolások szimpátiaszavazás jellegét) népszerűsége okán akkor is ő lett volna az egyik fő esélyes, ha egy felhasználó csak egyszer szavazhat.

És ezzel nem is lőttek mellé: Indonéziában az elmúlt években valóban kezdetét vette egyfajta motorsport-forradalom. Haryanto már GP2-es pilótaként több követővel rendelkezett, mint néhány Forma–1-es társa, a széria vezetői pedig többször utaltak rá, hogy oldalaik követőinek nagy része indonéz. A versenyzőket a kormány mellett több tehetős cég is komoly pénzekkel támogatja (az országot idén ketten képviselik a GP2-ben), és bár egyelőre egyikük sem ért el kiugró eredményeket, azt mindenképpen jó látni, hogy egy új „világ” csatlakozik a motorsporthoz.

Főleg azokban az időkben, amikor oly sokat cikkeznek a nézettség csökkenéséről, és amikor a sport több új helyszín esetében is zsákutcába fut, már ami a szurkolói bázis megteremtését illeti (gondoljunk csak az indiai, vagy a dél-koreai futamra). Indonéziában tehát adott a szurkolói bázis, és foglalkoznak is a sporttal, Haryanto érkezése pedig újabb ajtót is kinyithat az F1 előtt, a vezetőségnek azonban oda kell figyelnie arra, hogy ne szegje kedvét a lelkes új követőnek olyan meggondolatlan döntésekkel, mint amilyet a „Nap versenyzője” szavazás kapcsán hozott.

Rio Haryanto

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jasper
#7 Jasper 2016. március 30. 12:05  

Ugyanaz az eset, mint a pár évvel ezelőtt hírhedté vált kalocsai overall. Nagyon sok olyan idióta létezik, akinek a fejében úgy működik a reláció, hogy ötvenezer szavazat ezer szavazótól többet ér, mint ötezer szavazat ötezer szavazótól. Az ilyen szerencsétlenek szoktak utólag csalást kiáltani, petíciót írni, és tűzőn-vízen át erőltetni a nagy igazságukat. Nem a Forma-1 elmaradottságának a jele, hogy erre az embertípusra nem álltak készen.
Megjegyzem, érdemes megnézni a Forma-1 hivatalos oldalán a szurkolók által leadott előzetes felméréseket, hogy csapaton belül ki fogja legyőzni a csapattársát. Azok alapján a világszerte rettegett tehetségű Haryanto idén le fogja győzni Wehrleint, egyértelmű, hogy ott is megvadultak az indonézek... :D

http://www.formula1.com/content/fom-website/en/latest/features/2016/3/f1-2016-predictions-australia-fans-expectations.html

Utoljára módosítva: 2016. március 30. 12:12

cyberpunk999
#6 cyberpunk999 2016. március 29. 22:25  

Szerintem ezt jól kezelték. Ha előre mondták volna, hogy egy címről egy szavazat, akkor meg úgy ügyeskedtek volna. Szerintem ez jó fricska volt a csalóknak.

Ha pedig így nem nyert, akkor miért gondolták volna, hogy ha bejelentik előre, akkor mégis nyert volna?

albutr
#5 albutr 2016. március 29. 21:17  

mondjuk felesleges volt az időmérőt megváltoztatni.

albutr
#4 albutr 2016. március 29. 21:15  
daviid:
Mikor gondolnak el egy teljes átszervezésen az F1-en belül? Sok ember abszolút nem ért a munkájához, és pont tőlük kellene megszabadulnia sportnak, mert csak tönkre fogják tenni azt. Egy normális, mai kornak megfelelő vezető kell a Forma-1-nek, aki ért is a dolgához, akinek vannak NORMÁLIS elképzelései is. És legalább, ah új szabályokat akarnak bevezetni, előtte végezzenek kutatásokat, kísérleteket, hogy az valóban olyan változás, mely a sportág fejlődésének tesz eleget, és nem pont fordítva. (Pl a 2017-es szabályokkal is jobban járnának, hogyha 2018-ra halasztanák bevezetését, mert az megint egy elkapkodott döntés eredményének szüleménye lenne. Nem is beszélve arról, hogy minek akarunk gyorsulni, miközben Melbourne-ben is kiderült, hogy az idei autók is vannak olyan gyorsak, mint amilyeneket elvárnánk! )

+1

daviid
#3 daviid 2016. március 29. 20:31  

Mikor gondolnak el egy teljes átszervezésen az F1-en belül? Sok ember abszolút nem ért a munkájához, és pont tőlük kellene megszabadulnia sportnak, mert csak tönkre fogják tenni azt.
Egy normális, mai kornak megfelelő vezető kell a Forma-1-nek, aki ért is a dolgához, akinek vannak NORMÁLIS elképzelései is. És legalább, ah új szabályokat akarnak bevezetni, előtte végezzenek kutatásokat, kísérleteket, hogy az valóban olyan változás, mely a sportág fejlődésének tesz eleget, és nem pont fordítva. (Pl a 2017-es szabályokkal is jobban járnának, hogyha 2018-ra halasztanák bevezetését, mert az megint egy elkapkodott döntés eredményének szüleménye lenne. Nem is beszélve arról, hogy minek akarunk gyorsulni, miközben Melbourne-ben is kiderült, hogy az idei autók is vannak olyan gyorsak, mint amilyeneket elvárnánk! )

Utoljára módosítva: 2016. március 29. 20:31

albutr
#2 albutr 2016. március 29. 20:16  
GreenHonda:
Szánalmas amit művel az F1

eléggé.

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. március 29. 20:06  

Szánalmas amit művel az F1

Utoljára módosítva: 2016. március 29. 20:06

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”

22016.10.27. 20:52

Verstappen: A rádióban arrogánsnak tűnhetek…

"Szerintem ki fogom venni a rádió gombot!"