Az F1 és a harcászat – Brawn „titkai”

írta: M4Sport
2016. augusztus 24. 18:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1-es csapatok üzemeltetésének hátteréről, nehézségeiről és a siker kulcsáról mesél egy idén megjelenő könyvben a királykategória egyik legsikeresebb szakembere, Ross Brawn, akit a társszerző ébresztett rá arra, mennyire hasonlítanak az F1-es és a háborús stratégiák.

Idén novemberben „Totális verseny” címmel jelenik meg Nagy-Britanniában egy könyv, melyben a Benettonnal, a Ferrarival és a saját nevét viselő Brawn GP-vel világbajnoki címet szerző Ross Brawn valamint a Williams korábbi ügyvezető igazgatója, Adam Parr a Forma–1-es stratégiák hátterével szeretné megismertetni az olvasókat. Művük hátteréről nemrég a Motorsportnak nyilatkoztak.

Az ötletgazda, Parr például kiemelte, hogy a közös munka során több évszázadnyi katonai stratégiát is górcső alá vettek, és megállapították, komoly párhuzam vonható a hadászat és az F1 filozófiája között. A páros azt is megvizsgálta, hogyan lehet hasznosan alkalmazni az F1-es stratégiákat a menedzsment más területein. „Én kerestem meg Rosst, hiszen a munkája nagy hatással volt rám a Forma–1-ben töltött évek alatt” – mondta a korábbi Williams-főnök.

„2006 végén, amikor a Williamsnél kezdtem dolgozni éppen az egyéves szabadságát kezdte, egy évvel később azonban visszatért a Hondával, én pedig nagyon sokat megtudtam róla. Ezután csodálkozva figyeltem, hogy módszeresen végigdolgozta a 2008-as és a 2009-es évet sikert kovácsolva egy olyan szituációból, ami a legtöbb csapat számára katasztrófával végződött volna. Megfigyeltem, ösztönös stratégiával dolgozott. Tartottuk a kapcsolatot miután elhagytam az F1-et, és amikor befejeztem a doktorimat arra gondoltam, jó lenne írni egy könyvet arról, hogyan dolgozott. Ezzel tesztelve a módszerét, és összevetve a stratégiai elmélettel és gyakorlattal, amit tanultam” – magyarázta.

„Adam meglátogatott és azt mondta, gyakran gondolkodik azon, hogy több katonai stratégia is hasonlít ahhoz, ahogyan én a Forma–1-es munkához álltam” – vette át a szót Brawn, aki saját bevallása szerint nem volt tisztában ezzel a párhuzammal, hiszen korábban sosem érdeklődött a harcászat iránt, a közös munka során azonban rájött, valóban vannak hasonlóságok. „Valóban vannak olyan elméletek, amiket én is átvettem, de persze nem tudatosan, hiszen nem olvastam a katonai stratégiákról, nem ismertem a harc művészetét és az efféle dolgokat” – ismerte el.

„Szóval végigvettük ezeket a dolgokat és tényleg érdekes párhuzamokat találtunk a kínai filozófusok tanításai, a katonai stratégáik, valamint a rómaiak stratégái között. Megnéztük a szovjetek egyik stratégiáját is, ami az első világháború után fejlesztettek ki, és ez is különösen relevánsnak tűnt” – magyarázta az elismert szakember, aki a kutatómunka során több párhuzamot is felfedezett.

„A hadsereg megszervezése és a háború megnyerése is több ismeretlenes egyenlet, amiben a politikának, a pénzügyeknek, a morálnak és sok egyéb mellett az olyan egyértelmű tényezőknek is szerepe van, mint a technikai képzettség. Ha vetünk egy pillantást a Forma–1-re, elmondhatjuk, hogy az is hasonlóan működik. A lényeg az, hogy az F1-es sikerekhez stratégiai gondolkodásra van szükséged, és most pont erről beszélünk. Reméljük, a könyvet nemcsak a rajongók olvassák majd élvezettel, hanem azok is, akik az élet más területein próbálnak korlátozott erőforrások mellett megfelelni az összetett kihívásoknak” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

G0007
#4 G0007 2016. augusztus 25. 04:27  

Érdekes lesz remélem es nem csak egy marketingfogas

Go.Michael
#3 Go.Michael 2016. augusztus 24. 23:32  

Rohadtul remélem hogy magyar nyelven is elérhető lesz, izgalmas kis olvasmánynak ígérkezik. :)

velorex
#2 velorex 2016. augusztus 24. 20:11  
Tasi-r:
Ferrari tuti megveszi :DDDDDDDd

Szerintem az első kiadás összes példányát a kiadói jogokkal együtt!:-}

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. augusztus 24. 19:30  

Ferrari tuti megveszi :DDDDDDDd

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához