Az F1 és a modern technológia: „Hihetetlen lehetőségeink vannak”

írta: M4Sport
2016. június 06. 16:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

A világ és a fogyasztói igények is változnak, a Forma–1-nek pedig alkalmazkodnia kell ezekhez a változásokhoz, a folytatásban tehát azokon a területen is történhetnek előrelépések, melyekben az elmúlt években ezek elmaradtak – hintette el a FOM igazgatótanácsában is érdekelt Martin Sorrell.

Az utóbbi időben több bírálat is érte a királykategóriát, mondván nem aknázza ki megfelelően a közösségi médiában, a televíziós közvetítésben és a különböző digitális platformokban rejlő lehetőségeket, pedig ha nyitottabb lenne, újabb szurkolókat hódíthatna meg, főleg a fiatalabb generációk tagjai közül. És ez roppant fontos lenne, hiszen a sportág televíziós nézettsége az elmúlt években csökkent – részben a fogyasztói igények változásának köszönhetően.

Noha kisebb változások már történtek (az F1 aktívabb a közösségi oldalakon), a kritikus hangok továbbra sem akarnak elnémulni, hiszen a Forma–1 Menedzsmentet (FOM) vezető Bernie Ecclestone meglehetősen óvatosan kezeli a témát. Nem úgy a testület egyik igazgatósági tagja, Martin Sorrell (akit egyesek Ecclestone lehetséges utódjaként is emlegetnek), aki elismeri, nem árt újragondolni néhány irányelvet azok közül, melyekhez a brit milliárdos mereven ragaszkodik. Ő például a sportban is komoly jövőt jósol a „virtuális valóság szemüveghez” hasonló technológiáknak.

„Ez fantasztikus lehet a Forma–1-ben” – mondta a kategória hivatalos honlapjának. „Ridley Scott Mentőexpedíció című filmjénél például már alkalmaztak ilyet. Kiszállhattál az űrhajóból a Mars felszínére, sétálhattál az űrben, lenézhettél a mélybe és meg is rémülhettél a fejhallgató és szemüveg használatával” – utalt a film kapcsán kiadott „kiegészítőre”, melyben az említett technológia segítségével „juthattunk el a vörös bolygóra.” „A technológia hihetetlen, és a következő években sokat javul még. Gondoljanak bele, milyen lehetőségeink vannak. Hiszem, hogy a virtuális valóságnak komoly jövője van. Vannak, akik nem értenek egyet velem, de én hiszek benne. 10 éven belül a technológia hihetetlen szintre fog eljutni” – magyarázta.

rajtA Forma–1 irányítóit azért is bírálták, mert egyes országokban fizetős csatornáknak adták el a közvetítési jogokat, hozzájárulva ezzel a nézettség csökkenéséhez. Sorell elismeri, hogy a lépés rossz hatással volt a nézettségre, ugyanakkor ő úgy érzi, ezzel „jobb lett a termék, ami eljut a fogyasztókhoz”, ugyanakkor az illetékesek nem feledkezhetnek el arról, hogy „alternatív módokon is lehetne bevételhez jutni”. „Több modellt is figyelembe kell vennünk; azt, hogyan fokozhatjuk ezekkel az érdeklődést – mit tehet a márka a jövőben – és azt, hogy sok egyéb módon is bevételhez juthatunk. Nézzék csak meg, az ingyenes Rolling Stones koncerten másfélmillió ember vett részt. Használni kell a fantáziánkat, hogyan juthatunk bevételhez. A világ változik, és ezt egyre több ember ismeri fel a Forma–1-ben belül is” – mutat rá.

Sorrell a beszélgetés során kiemelte, a Forma–1-et, mint terméket a Mercedes-korszakra jellemző „egyoldalúnál” kiegyenlítettebb, „szórakoztatóbb” versenyek is vonzóbbá tennék (ennek érdekében a sport vezetői is igyekeznek lépéseket tenni, például az erőforrások teljesítményének kiegyenlítésével). „Azt akarjuk, hogy a sportág versenyképes legyen, és ha kiegyenlítettebb, akkor izgalmasabb is, hiszen változatosabbak az eredmények. Ha mindig ugyanaz nyer, csökken a lelkesedés. Fontos a szórakoztatás, és az, hogy egyéb dolgokkal is szórakoztassunk” – magyarázta a szakember, aki a hétvégéket „komplett szórakoztató eseményként” képzeli el.

Noha több kérdésben is „haladóbb” szellemiséget képvisel, mint Ecclestone, Sorrell több ponton is egyetért a FOM első emberével: a fenti gondolatokat például ő is szívesen hangoztatja, de azt is, hogy a sportnak elsősorban az új piacokon kell terjeszkednie. Ezt Sorrell is kiemelte, mondván az F1-nek több amerikai futamra lenne szüksége (például egyre Detroit utcáin), de Ázsiára, Afrikára és Dél-Amerikára is fontos piacként tekint. Az utóbbi régióból leggyakrabban Argentína merül fel lehetséges visszatérő helyszínként, Afrika esetében pedig a Dél-Afrikai Köztársaság, ahol a múltban szintén több Forma–1-es versenyt is rendeztek (az utolsót 1993-ban futották).

Az interjú kapcsán az F1Fanatic megjegyezte, az Ecclestone egyik lehetséges „utódjaként” emlegetett Sorrell azért is lehet esélyes a posztra, mert a FOM nem először adott neki lehetőséget arra, hogy megossza gondolatait a nyilvánossággal, hiszen áprilisban Ecclestone mellett tarthatott előadást az Európai Kereskedelmi Konferencián. A jövőről és a FOM elnökének előbb vagy utóbb bekövetkező távozásáról az interjú során is kérdezték, de ő meglehetősen diplomatikusan válaszolt. „Ő egyedülálló, ugye tudják?” – mondta Ecclestone-ról. „És ha valaki egyedülálló, akkor azt – és emiatt majd még bajba is kerülhetek – a definíció szerint nem lehet pótolni. A definíció szerint. Lehet máshogy futtatni az F1-et? Persze. Lehet javítani rajta? Biztosra veszem. De most jól mennek a dolgok. Monacóban sokakkal beszéltem, és optimistának tűntek. Ennek egyik oka, hogy több a verseny. A Red Bull feljött, és a futamok vonzóbbak – a nézők ezt akarják!”

Martin Sorrell

FIA
Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#6 cybergyerek 2016. június 07. 15:39  
Nigel:
Parancsolj : http://cleantechnica.com/2015/11/14/formula-e-surpasses-formula-1-in-viewership-say-what/

aha, csak hogy ebben a cikkben néhány tényezővel nem számoltak.

Nigel
#5 Nigel 2016. június 07. 11:45  
cybergyerek:
Erről linkelj már valami forrást, vagy bizonyítsd valahogy légyszíves, mert számomra ez eléggé megalapozatlannak tűnik.

Parancsolj : http://cleantechnica.com/2015/11/14/formula-e-surpasses-formula-1-in-viewership-say-what/

Utoljára módosítva: 2016. június 07. 11:46

vacsad
#4 vacsad 2016. június 06. 19:35  

Ha az A1 Ring és a Hermanos Rodriguez után visszahozzák Buenos Aires-t és Kyalami-t is annak csak örülök, de ne a klasszikus pályák rovására menjen....

cybergyerek
#3 cybergyerek 2016. június 06. 19:35  
Nigel:
Hogy tudnának az USA-ban népszerűvé válni, amikor ott már az FE is jobban érdekli az embereket, többen nézik az elektromos széria futamait ? Hosszú távon az F1 nem tudja felvenni a versenyt a konkurens sorozattal.

Erről linkelj már valami forrást, vagy bizonyítsd valahogy légyszíves, mert számomra ez eléggé megalapozatlannak tűnik.

Utoljára módosítva: 2016. június 06. 19:40

Nigel
#2 Nigel 2016. június 06. 19:17  

Hogy tudnának az USA-ban népszerűvé válni, amikor ott már az FE is jobban érdekli az embereket, többen nézik az elektromos széria futamait ?

Hosszú távon az F1 nem tudja felvenni a versenyt a konkurens sorozattal.

Utoljára módosítva: 2016. június 06. 19:20

Enveblo
#1 Enveblo 2016. június 06. 17:12  

akkor élni is kéne a kibaszott lehetőségekkel, nem pedig olyan közvetítési formát követni, ami 2010-ben sem volt már kompetens

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ