Az F1 ezt csúnyán elkapkodja?

írta: M4Sport
2016. január 17. 10:06
FOTÓ: ©YouTube

A sportág rossz helyzete és a szűkös határidő miatt teljesen félresiklanak az F1 2017-es megújításának törekvései? A Williams technikai igazgatója úgy érzi, a nagy sietségben csak félmunkát végezhetnek, valós eredményt nem érhetnek el.

2017-es megújulás – miután fél éven keresztül tervezgették, vitáztak róla, csiszolgatták a részleteit, a szurkolóban tudatosult: a jövő esztendő komoly változást hoz majd a Forma–1 életében. Azonban most, hogy a megvalósítás végre a célegyenesébe fordult volna, hirtelen minden bizonytalanná vált, s még a célok sem tűnnek olyan egyértelműnek. Öt-hat másodperccel gyorsabb, szélesebb, agresszívebb, szabadabban fejleszthető autókat ígértek, már-már készen volt az új szabálytervezet. Aztán előbb jöttek a kritikák: a gyorsabb autók csak ártanak majd a versenyzésnek, mert nehéz lesz velük előzni. Aztán kiderült, valószínűleg nem is lesznek olyan gyorsak, mint gondoltuk, mivel jött a Mercedes és a Pirelli, s aggódni kezdett a gumik biztonsága miatt. A résztvevők meggondolták magukat, s az eddigi terveknek most már csak bizonyos részleteit tervezik megvalósítani.

A kutatási munkálatokban aktívan résztvevő Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója az Autosport International rendezvényen megerősítette a fordulat hírét. „Annyi megmaradt, hogy az új autók két méter szélesek lesznek, nagyobb gumikkal – 300 milliméter elöl, 400 milliméter hátul. Úgy vélem, egészen vonzó lett a külsejük, de a kocsitest szélessége, amit eredetileg 1800 milliméterre terveztünk, marad 1400 milliméter, amekkora most” – nyilatkozta Symonds. „Arról volt szó, hogy egy nagyon nagy diffúzorunk lesz, de ezt is lekicsinyítették, és alapvetően ugyanolyan maradt, mint most. Valójában az autó alja nagyon hasonló a mostanihoz. Még mindig nagyobb a mozgásterünk a pilótafülke előtti résznél, de ez amolyan félmegoldás az eredeti koncepcióhoz képest.”

Pat Symonds

Kapkodós változtatási kényszer

De vajon minek dolgoztak a mérnökök ennyi hónapon át a Red Bull tervein alapuló koncepción, ha most munkájuk eredményének felét hajítják is a kukába? Symonds már a kezdetektől szkeptikus volt a Stratégiai Csoport által meghatározott célkitűzés megvalósíthatósága kapcsán, s a kezdet kezdetén is azt hangsúlyozta, hogy a megújuláshoz ennél jóval több időre lenne szükségük, mert csak így járhatnak el kellően körültekintően. S nem mellesleg így találhatnának egyszerre megoldást a két legégetőbb problémára: a tempó és az előzések számának egy idejű növelésére.

Symonds most is azt mondja, érdemes lenne elhalasztani a megújulást egy évvel – de kétli, hogy ez bekövetkezik, mivel a sportág helyzetére való tekintettel a döntéshozók kapkodni kezdtek. „A szabályalkotók körönként öt másodperces gyorsulást akarnak, és vannak viták arról, hogy ez helyes-e vagy sem. Én úgy érzem, el kéne gondolkodnunk ezen, és várnunk kellene 2018-ig. De gyanítom, hogy ehhez nem sok támogatást kapnánk a többi csapattól. Gyanítom, az emberek nem örülnének, ha még egy év vita következne, miközben megoldás nem születne. Vannak emberek, akik már most változtatnának, én azonban amondó vagyok, ne csak csináljuk, hanem csináljuk jól.”

„Hogy jó autót építünk-e? Nem tudom. Szerintem még lenne munkánk. Kicsit úgy érzem, kapkodásra kényszerítenek minket, túl nagy rajtunk a nyomás. Kicsit túl gyorsan akarunk haladni, anélkül, hogy meghatároznánk, pontosan min is akarunk dolgozni. Én jobban örülnék, ha a változások 2018-ban jönnének, és lenne még elegendő időnk a kutatásokra. De ez bizonyára csak hiú ábránd.”

„Január végén lesz egy technikai találkozó, aztán februárban egy újabb. Őszintén szólva szerintem csak tisztázni fogjuk a részleteket, ahelyett, hogy az alapokig leásnánk, mert szem előtt kell tartanunk, hogy a 2017-es szabályokat március 1-jéig meg kell alkotni. Ha nem határozzuk meg addigra őket, a változtatáshoz már egyhangú megállapodásra van szükség, és az ilyesmit nem olyan egyszerű elérni az F1-ben” – vázolta a kényszerhelyzetet Symonds.

FIA
Oszd meg!





6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#6 albutr 2016. január 17. 18:04  
Rikii:
Williams is csak az erdekeit nezi...

mint mindenki.

f1 the best
#5 f1 the best 2016. január 17. 17:23  
cyberpunk999:
A szélesebb autók nehezítik a beférést egymás mellé a különleges előzési helyeken, ugyanakkor növeli az elöl haladó légellenállását és növeli a szélárnyékból fakadó előnyt az egyenesekben. Szóval ez azért hozhatott volna több, de kevésbé látványos előzést. ellenben az irány teljesen rossz, semmi értelme gyorsítani az autókat, de a valódi versenyt hozó változtatásokba úgy sem mennek bele a nagyok, mert még a végén kikapnának.

Ez az F1 itt minden a kocsik gyorsításáról szól és én addig fogom nézni az F1-et, amíg a világ leggyorsabb versenyautóit látom. Emellett a lehető legkisebb turbulens levegőre van szükség és kis különbségekre a kocsik között. Ezeket kell kompromisszumok mellett elérni.
A turbulens levegőt 3 dolog befolyásolja leginkább: (1) a sebesség, (2) a 2 kocsi közti távolság, (3) a kocsi mérete (szélessége és magassága) valamint a kocsi formája (szárnyak, diffúzor tehát az aero).

Rikii
#4 Rikii 2016. január 17. 17:21  

Williams is csak az erdekeit nezi...

cyberpunk999
#3 cyberpunk999 2016. január 17. 16:15  
f1 the best:
Szerintem pont elég ez, hogy a gumikat szélesítik, amik jelentősen kb 2-3 másodperccel növelik a tempót körönként. A PU-k évről évre fejlődnek erősebbé és hatékonyabbá válnak, amik tovább növelik a tempót. Több aerora pedig semmi szükség. Szerintem szélesebb kocsikra sincs szükség mert növeli a turbulens levegőt és kevesebb hely marad az előzésre. Viszont a különbségek csökkentésére a kocsik között nagy szükség lenne, hogy jó csatákat láthassunk. Ehhez el kéne törölni a tokenes rendszert mert a jelenlegi Mercedes dominancia (amit természetesen megérdemelnek) teszi unalmassá a versenyeket.

A szélesebb autók nehezítik a beférést egymás mellé a különleges előzési helyeken, ugyanakkor növeli az elöl haladó légellenállását és növeli a szélárnyékból fakadó előnyt az egyenesekben. Szóval ez azért hozhatott volna több, de kevésbé látványos előzést.

ellenben az irány teljesen rossz, semmi értelme gyorsítani az autókat, de a valódi versenyt hozó változtatásokba úgy sem mennek bele a nagyok, mert még a végén kikapnának.

f1 the best
#2 f1 the best 2016. január 17. 13:21  

Szerintem pont elég ez, hogy a gumikat szélesítik, amik jelentősen kb 2-3 másodperccel növelik a tempót körönként. A PU-k évről évre fejlődnek erősebbé és hatékonyabbá válnak, amik tovább növelik a tempót. Több aerora pedig semmi szükség. Szerintem szélesebb kocsikra sincs szükség mert növeli a turbulens levegőt és kevesebb hely marad az előzésre. Viszont a különbségek csökkentésére a kocsik között nagy szükség lenne, hogy jó csatákat láthassunk. Ehhez el kéne törölni a tokenes rendszert mert a jelenlegi Mercedes dominancia (amit természetesen megérdemelnek) teszi unalmassá a versenyeket.

Casual
#1 Casual 2016. január 17. 13:15  

Az a baj hogy itt egy minimális szabályváltozást is 5 év keresztül vinni, a rajongótábor meg nagyon gyorsan csappan megfelé.

HairHungary

 



FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban