„Az F1 legyen érinthetetlen és elérhetetlen”

írta: M4Sport
2016. március 02. 15:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1-nek érinthetetlennek és elérhetetlennek kell lennie, hogy ismét ámulatba ejtse a nézőket valamint a versenyzőket – jelentette ki Jenson Button, aki a motorokat is hangosabbá tenné, magát a királykategóriát viszont hiányosságai ellenére is vonzónak tartja.

Az elmúlt években sokan kritizálták a Forma–1-et, mondván a jelenlegi versenyautók már nem állítják akkora kihívás elé a pilótákat, mint néhány évvel ezelőtt, a motorok hangja pedig „nem illik” a kategóriához. Az irányítói testület reagált a pletykákra: 2017-ben gyorsabbá és nehezebben vezethetővé tennék az autókat, a motorok hangján pedig már idén javítottak a kipufogóval kapcsolatos szabályok módosításával. Button szerint azonban ennél többre van szükség.

„A Forma–1-nek hangosnak és őrülten gyorsnak kell lennie” – mondta a Barcelonában tartózkodó újságíróknak. „Az is fontos, hogy sokak számára elérhetetlen, érinthetetlen legyen, hiszen most nem az. A GP2-es versenyzők jelenleg 2-3 másodperccel lassabbak nálunk, és ez néhány egyéb kategóriára is igaz. Nagyobb különbségre lenne szükség. A gyereknek izgatottá kell válniuk egy Forma–1-es autó látványától; ebből sajnos elveszítettünk valamit. Remélem, jövőre az új szabályok visszaadnak valamint, de szerintem még mindig jobb hangokra van szükségünk” – magyarázta.

„A motorunknak már egész jó hangja van. A többieké is javult egy kicsit, de szerintem a miénk a leghangosabb. A hangzás tehát már nem olyan rossz, viszont még most sem pörög 20 ezer fordulaton, szóval valami továbbra is hiányzik. Én egyébként még mindig úgy gondolom, hogy a sport most is szexi és szórakoztató. Egészen egyszerűen erőteljesebb motorhangokra van szükségünk, és akkor még jobb lesz” – folytatta a mezőny legtapasztaltabb pilótája.

Button többször elmondta már, 2017-ben mindenképpen szükség lesz a szélesebb abroncsokra, hiszen a sport sokat profitálna abból, ha növekedne a mechanikai tapadás szintje. „Ha egy kicsivel több mechanikai tapadásunk lenne, a versenyzés ugyanúgy nagyszerű maradna, viszont az autók gyorsabbak lehetnének a kanyarokban, ami jó, hiszen fontosabb lesz a pilóták fizikuma és nagyobb hangsúlyt kerül rájuk. Pont erre van szükségünk, hiszen ez egy sport. A mostani abroncsoknak nem elég jó a tapadásuk; persze egy versenyző ezen mindig javítani akar” – érvelt.

Nyilatkozata során az idén debütáló ultralágy abroncsról is elmondta véleményét. „Ez a keverék jó, és segít az olyan pályákon, mint Monaco és Kanada. Kicsit olyan lesz, mintha visszaugranánk három évet, mert mostanában az abroncsok tényleg egyre keményebbek és keményebbek lettek. A szuperlágyak például nem ugyanolyanok, mint a három évvel ezelőtt használt szuperlágyak. Lényegesen keményebbek, olyanok, mintha lágyak lennének.”

Ezzel az újítással tehát elégedett, a tervezett folyamatos kieséses időmérő bevezetését azonban nem tartja kiemelten fontosnak. „Sok dolgon lehetne változtatni a Forma–1-ben és azt hiszem, ezzel mindenki tisztában van, az időmérő azonban nem tartozik ezek közé. Mindig keresni kell a lehetőségeket, hogy jobbá tegyük a sportot és a szurkolók is élvezetesebbnek tartsák azt. Remélem, meg fogják érteni a szabályt; én például zavarosnak tartom, pedig elég jól ismerem a sportot. Ha működni fog, és a szurkolóknak is tetszik, akkor szeretni fogom. De a mostani rendszert is szeretem, és nem tudom, jobb lesz-e ez az új, kieséses szisztéma. Egyelőre elég bonyolultnak tűnik.”

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lewisthebest
#6 Lewisthebest 2016. március 02. 22:09  
JensonForPresident:
Azert oszinten szolva szerintem az kozrohely, hogy miutan az utobbi evekben kollektiven MINDENKI azon sirt, hogy mennyire szar hogy semennyit nem birnak a gumik, most mar Hamilton meg Button is olyanokat nyilatkozik, hogy tul kemenyek a keverekek :D:D Ez csak azt bizonyitja szerintem hogy az embereknek semmi nem jo, es Bernie-nek van igaza mert a show-nak mennie kell a nep meg ugyis mindig rinyalni fog.

Az 1 dolog, hogy a kocanézők sírnak, de ha a pilóták is abba már lehet valami. Egyszerűen szar a gumi tapadása az, hogy mennyit bír mellette most részletkérdés, de nem tapad. Erre meg még rátettek egy lapáttal a tavalyi Belga nagydíj után amikor kötelezték a csapatokat, hogy x értékre fújják fel őket ami közel sem optimális és most rátettek még egy lapáttal, hogy még tovább kell fújni őket. Röhejes. Az autók folyamatosan fejlődnek de a köridőkkel mégis egy helybe állunk mert folyamatosan szarabbak és szarabbak lesznek a gumik és amit nyernek a kasznival meg a motorral azt vissza is hozza a rosszabb gumi. A tavalyi téli teszten Rosberg 1.22,7-et ment a lágy gumikon most 1.23,0-t. Laza 3 tized veszteség. Persze körülmények meg üzemanyagszint, de ha mások se tudják megdönteni akkor valószínű, hogy ez nem csak 3 tized lehet hanem még rosszabb.

Utoljára módosítva: 2016. március 02. 22:09

ego
#5 ego 2016. március 02. 18:39  

Hát ha ezt visszasírják, akkor kb annyian néznek majd f1et mint most egy loki meccset.

JensonForPresident
#4 JensonForPresident 2016. március 02. 17:19  
Thibczy:
Mert a Pirelli nem tud, vagy nem akar jó gumikat gyártani. Eddig az elmúlt 5 évben mindig szar volt a tapadásuk, független attól, hogy 5 vagy 50 kört bírtak ki, az esőgumik pedig nagyságrendekkel gyengébb minőségűek, mint a Bridgestone idejében, pedig ez a műfaj a japánoknak se volt az erősségük.

Azert mert ezt kertek a Pirellitol, kiszamithatatlan, show-t generalo gumikat akart a sport vezetese szoval szerintem a Pirelli pont hogy jo munkat vegzett. Arrol meg ugy latszik nincs ertelme beszelni hogy milyen gumi is kene ahelyett ami epp van, mert ugy latszik errol orokke beszelgetni fogunk, olyan soha nem lesz hogy a jelenben az emberek felismerik hogy milyen jo korszakat eljuk a Forma-1-nek. 20 ev mulva ez lesz emlegetve masodik aranykorkent, en meg majd csak csendben mosolygok a sok fiatal gyereken akik vissza sirjak azt ami most van....

Thibczy
#3 Thibczy 2016. március 02. 17:01  
JensonForPresident:
Azert oszinten szolva szerintem az kozrohely, hogy miutan az utobbi evekben kollektiven MINDENKI azon sirt, hogy mennyire szar hogy semennyit nem birnak a gumik, most mar Hamilton meg Button is olyanokat nyilatkozik, hogy tul kemenyek a keverekek :D:D Ez csak azt bizonyitja szerintem hogy az embereknek semmi nem jo, es Bernie-nek van igaza mert a show-nak mennie kell a nep meg ugyis mindig rinyalni fog.

Mert a Pirelli nem tud, vagy nem akar jó gumikat gyártani. Eddig az elmúlt 5 évben mindig szar volt a tapadásuk, független attól, hogy 5 vagy 50 kört bírtak ki, az esőgumik pedig nagyságrendekkel gyengébb minőségűek, mint a Bridgestone idejében, pedig ez a műfaj a japánoknak se volt az erősségük.

JensonForPresident
#2 JensonForPresident 2016. március 02. 16:33  

Azert oszinten szolva szerintem az kozrohely, hogy miutan az utobbi evekben kollektiven MINDENKI azon sirt, hogy mennyire szar hogy semennyit nem birnak a gumik, most mar Hamilton meg Button is olyanokat nyilatkozik, hogy tul kemenyek a keverekek :D:D

Ez csak azt bizonyitja szerintem hogy az embereknek semmi nem jo, es Bernie-nek van igaza mert a show-nak mennie kell a nep meg ugyis mindig rinyalni fog.

NYA.
#1 NYA. 2016. március 02. 16:31  

Ennyi! Jenson is megmondta,amit ki kell mondani.

Utoljára módosítva: 2016. március 02. 16:34

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt