Az F1 megijedt a változástól?

írta: M4Sport
2016. február 08. 09:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault ügyvezető igazgatója attól tart, a Forma–1 annyira fél az újabb hibák elkövetésétől, hogy emiatt a 2017-es megújulás is csak apróbb, visszafogott változtatásokat hoz. Cyril Abiteboul szerint újra markánsan el kellene különülniük a WEC-sorozattól.

Közel egy éve zajlik a vita arról, miként váltson arculatot, váljon a szurkolók és a partnerek számára egyaránt vonzóbbá a Forma–1. Ám miközben számos javaslat felvetődött már új szabályokról, az autók, a gumik, a motorok átalakításáról, most mégis ott tart a sportág, hogy mindössze pár hét és egyetlen hátralévő találkozó alatt kell megoldást találnia az eddig tisztázatlan (nem kevés) problémára. Ha valóban változást akar, a Stratégiai Csoportnak február 29-éig javaslatot kell tennie erre, az illetékeseknek pedig rá kell bólintaniuk, máskülönben csak teljes egyetértéssel jöhetnek a reformok a következő évben.

Cyril Abiteboul attól tart, a megújulás mértéke kisebb lesz, mint kellene. „Nem tartozunk a Stratégiai Csoportba, így nem is vagyunk részesei ezeknek a tárgyalásoknak. Hogy mit gondolok, mi fog történni? Fogalmam sincs. Kicsit tartok tőle, hogy túl konzervatív megoldáshoz jutunk majd, és megpróbáljuk elkerülni a változást, mert az emberek alapvetően félnek attól, hogy hibáznak” – magyarázta az ESPN-nek. „Általános vélekedés, hogy az F1-et számos veszély fenyegeti, és tartunk attól, hogy rossz döntést hozunk, ezért inkább nem is merünk döntést hozni. De szerintem az már önmagában egy rossz döntés, hogy nem hozunk döntést. Jó lenne látni a törekvést, hogy az emberek elég bátrak a változtatáshoz. Ha elcseszünk valamit, mindig találunk rá megoldást.”

A francia szakember szerint az F1 hibát követett el azzal, hogy a mostani útra lépett, s amolyan benzin- és gumispórolós sorozattá vált – ő elsősorban ezen változtatna. „A múltban volt a megbízhatósági sorozat az egyik oldalon, és volt a Forma–1 a másikon. Az F1 sokat tanult a megbízhatósági világbajnokságtól arról, miként kell felkelteni a gyártók érdeklődését, de szerintem továbbra is e két sorozatnak kellene a motorsport két, egymástól elkülönített csúcskategóriáját jelentenie. A megbízhatósági vébének az üzemanyag-hatékonyságról és a technológiáról kell szólnia, a Forma–1-nek pedig arról, hogy a versenyzők olyan gyorsan versenyeznek egymás ellen, amennyire csak lehet. A leggyorsabb autókra és versenyzőkre van szükségünk. Nem szabadna foglalkoznunk a többivel. Mára a megbízhatósági szempontok alapvetően meghatározzák a Forma–1-et.”

„Szerintem több dolog is van, amit kipróbálhatnánk. Például a versenyhétvégék menetének megváltoztatását. Ha nem működik, még mindig visszatérhetnénk a régi rendszerhez. Sok dolog van, ami jónak mondható: például az autók gyorsabbá tétele, valamint hogy a versenyzőknek ne kelljen annyira ügyelniük a gumikra” – utalt az aktuális törekvésekre a Renault ügyvezetője.

Cyril AbiteboulAz ideális motorformula – a gyártók számára

Érdekesség, hogy egy másik autógyár, a Mercedes motorrészlegének vezetője mindeközben a gyári szemléletmód térhódításának folyamatát éppen szükségesnek tartja. Andy Cowell szerint a jelenlegi motorformula vonzóbb a nagy autógyárak számára, mint bármelyik másik, és egyszerűbbé teszi F1-es szerepvállalásukat is. „A V10-es és V8-as motorok annyira speciálisak voltak – 19-20 ezres fordulatszámon működő szívómotorok –, hogy csak az F1-re voltak jellemzőek, semelyik másik kategóriában, sem az utcai autóknál nem. Mi még mindig finomítunk a Daimlerrel való együttműködésünkön, folyamatos a párbeszéd a két terület között, még mindig kölcsönzünk technikai megoldásokat. Az F1-nek a mostani szabályokkal vonzania kell a gyártókat, és szerintem ez vonzza őket leginkább” – vélekedett Cowell a Crash.net-nek.

„A sikerhez szükség van persze a megfelelő elhivatottságra és hozzáállásra, a megfelelő emberekre, négy-öt próbapadra, valamint a megfelelő gyártókkal való kapcsolatra. Ez nem lehetetlen, valójában könnyebb is, mint a V8-as és V10 érában. 2000-ben egyetlen oldalra elfértek a motorszabályok, ma 18 oldalt tesznek ki. Húsz éve arra pazaroltuk az időt, hogy elgondolkodjunk, hány hengeres legyen a motorunk. Ma mindez szabályba van foglalva. Szerintem emiatt könnyebb a gyártóknak szerepet vállalniuk.”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

p4x-639
#2 p4x-639 2016. február 08. 19:29  

nagyon jó lenne ha a WEC és az F1 lenne a két véglet, de a szoros verseny és a nyomd ahogy a csövön kifér nem lehet egyszerre. Ha a csapatok között kicsi a különbség akkor a megbízhatóság felértékelődik nem véletlen az az irány amit az f1 vett, egyszerűen ez a kifizetődőbb ha világbajnok akarsz lenni.

totopad
#1 totopad 2016. február 08. 12:02  

Hallgatni kellene a szurkolókra. Amit tavaly Eclestone csinálnt felmérés címén, az is nagy kuka, ami az eredményt vagy a változást illeti. Lehet, hogy mi szurkolók kifejtettük a véleményünket, de láthatóan a kutyát sem érdekli ez. Érdemes lenne az Indy-től vagy WEC-től átvenni, hogy mi is az az interaktivitás. Imádom, hogy pl eurosport player-en bárhol tudom a futamokat nézni, kötöttség nélkül, vagy az Indy-ben, ha amcsi szolgáltatónál vagy, még arra is van lehetőséged, hogy egy adott pilóta onboard-jából nézd végig az egész futamot. A tetves f1 miért nem képes így kiszolgálni azokat, akik tényleg szeretik a sportot?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában