Az F1-nek a Premier League példáját kéne követnie Ecclestone szerint

írta: M4Sport
2016. június 27. 13:02
FOTÓ: ©xpbimages.com

A kisebb csapatoknak tetsző, igazságosabb pénzelosztási rendszer megteremtésére törekszik Bernie Ecclestone.

Bár a 2014-es új szabályok bevezetése óta legtöbbször a motorhangok, a spórolós versenyzés és a csapatok közötti túlzottan nagy különbségek kapcsán bírálták legtöbbet a sportágat, sokak szerint az F1 egyik legégetőbb problémáját nem ezen külsőségek, sokkal inkább a jelenlegi pénzügyi modellje jelenti.

A kiadások egekbe szökése nemcsak helyzetbe hozta a gyári háttérrel rendelkező gárdákat, hosszú távon bebetonozva domináns pozíciójukat, de számos kisebb istállót is a tönk szélére sodort. A Force India és a Sauber már csak amiatt is döntött úgy 2015-ben, hogy hivatalosan is panaszt emel a Forma–1 ellen az Európai Bizottságnál, mondván, a sportági bevételeket a piaci versenyszabályok megszegésével, igazságtalanul osztják szét.

Bernie Ecclestone 2012-ben ahelyett, hogy a korábbi módszer szerint az összes csapattal elfogadtatta volna az új Concorde-egyezményt, egyesével tárgyalt a nagy csapatokkal, melyeknek busás bónuszpénzeket biztosított azért cserébe, hogy 2020-ig elkötelezik magukat a királykategória mellett. Így fordulhat elő, hogy a Ferrari például annak ellenére is 90 millió dollárt zsebelhet be évente a történelmi múltjára hivatkozva, hogy 2008 óta nem nyert bajnokságot.

A Mercedes eközben tavaly sorozatban másodszor lett világbajnok, s ezzel sorozatgyőztesként „kategóriát ugorva” a korábbinál jóval nagyobb bónuszpénzekre vált jogosulttá – Ecclestone legnagyobb bánatára. A brit azonban most jelezte, mindent megtesz a jelenlegi rendszer megváltoztatásáért – annak ellenére, hogy erre korábbi megállapodásai értelmében legkorábban csak 2020 után lenne lehetősége.

„Megmondtam Totónak (Wolff, a Mercedes sportigazgatója – a szerk.), hogy ne is gondoljon még arra, hogy bankba viszi a pénzét. Alaposan felül fogom vizsgálni, hogy is mennek a dolgok, és megnézem, van-e mód arra, hogy egy, a csapatok szempontjából igazságosabb rendszert vezessünk be” – nyilatkozta a brit a The Times című lapnak.

Ecclestone jelezte, hasonló pénzelosztási szisztémát szeretne bevezetni, mint ami az angol labdarúgó-bajnokságban, a Premier League-ben jellemző. Ott a csapatok sokkal igazságosabb módon osztoznak a bevételeken, a tévés és kereskedelmi nyereségből valamennyi résztvevő azonos összeget kap, miközben bajnoki helyezésüktől és közvetített meccseik számától függően bónuszokat is, azaz nemcsak a nevük, de főleg a teljesítményük alapján díjazzák őket. „A Premier League jól osztja szét a pénzdíjakat. Talán ez nálunk is működhet. Lesznek majd olyanok, akiknek tetszeni fog, másoknak meg nem, és olyanok is, akik szenvedni fognak miatta.”

Érdekesség, hogy az EU-nál a múlt évben panaszt emelő Force India helyettes csapatvezetője, Bob Fernley nemrég épp a Premier League szisztémáját nevezte követendő példának. „A Premier League tökéletes példa arra, hogyan kell a teljesítménytől függő, igazságos és átlátható rendszert teremteni. Nincs szükség tárgyalásokra. Egy csomó pénz áll rendelkezésre, csak normális módon kellene elosztani azt, átlátható módon. A csapatok pedig vagy elfogadják, vagy távoznak” – nyilatkozta a silverstone-i csapat vezetője.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#2 f1 the best 2016. június 27. 21:17  
Ostya:
Ez ugyanolyan gyenge blöff, mint amikor előhozakodtak, hogy "már pedig ha itt nincs egyezség, akkor jönnek az alternatív motorok".

Az alternatív motort nem lehetett megvalósítani mert melyik csapathoz mértél volna?
Ez legalább elméletileg jól hangzik ha ezáltal csökkennek a különbségek a pénzelosztásban de azért a jobb csapat többet kap. Ennek kell a célnak lennie sztem.
Politikailag ezt keresztülvinni, hogy ebből egyetértés lehet az nagyon nehéz lesz. A nagyoknak nem fog tetszeteni, így pedig nem lehet végigvinni, ami nagy probléma.

Ostya
#1 Ostya 2016. június 27. 17:14  

Ez ugyanolyan gyenge blöff, mint amikor előhozakodtak, hogy "már pedig ha itt nincs egyezség, akkor jönnek az alternatív motorok".

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához