Az F1 tanulhatna a James Bond-filmektől…

írta: M4Sport
2016. március 08. 13:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

Továbbra sem élvez nagy támogatottságot a versenyzők körében az FIA által már az idei idénynyitón bevezetni tervezett új időmérős szisztéma. A mezőny bajnokai után most két korábbi résztvevő bírálta az újítást – melyet egyébként még mindig nem tekinthetünk véglegesnek.

Az FIA a múlt héten bejelentette, a szabályokat jóváhagyó Motorsport Világtanács eredeti formájában bólintott rá az időmérő edzés lebonyolítási módjának reformjára, melynek értelmében már az Ausztrál Nagydíjon érvénybe léphet a másfél percenkénti kieséses rendszer. A versenyzők közül Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Fernando Alonso is nyíltan bírálta a döntéshozókat a változtatás miatt. Kiemelték, túl későn jött a módosítás, ráadásul elmondásuk szerint a versenyzők közül senki sem érti, mi szükség volt rá egyáltalán. A bajnokok úgy látják, elsősorban a szurkolók életét bonyolítják majd meg vele, mivel az eddigiekhez képest jóval nehezebb lesz követni az eseményeket.

Így látja ezt a 13-szoros futamgyőztes David Coulthard is, aki ma már a brit Channel4 televízió szakértőjeként dolgozik. „Szerintem a versenyző számára nagyon izgalmas, amikor egy egyórás időmérő edzésen csak négy lehetősége van megfutni a legjobb kört. Ha egy versenyző izgatott, azt a nézők is érzékelni fogják. Ez olyan mint a fociban, amikor valaki gólt lő, és látni akarod, milyen sokat jelent ez számára” – kezdte okfejtését a skót az ő idejében megszokott régi időmérős rendszerrel példálózva a Daily Mailnek.

„A múltban aki igazán gyors volt, általában nemigen ment ki az óra utolsó félórája előtt. De nekem nem volt gondom azzal, hogy várjak Ayrton Sennára, hogy az edzés vége előtt húsz perccel kijöjjön. Ez is része volt a játéknak, és pont erre is számítottunk. A James Bond-filmeket nézve sem vagy csalódott, hogy mindig megcsókolja a lányt, de sosem hal meg. Ez egy recept a filmhez, és ez teszi olyan sikeressé. Nem gondolnám, hogy a sablonszerűség és kiszámíthatóság probléma lenne ilyen szempontból, hiszen még így is sok az ismeretlen tényező – nem tudhatod, hogy tiszta kört fut-e az illető. Úgy vélem, minél egyszerűbb valami, annál jobban érthető a közönség számára, és szerintem a sportág csak így terjeszkedhet.”

„Jó lenne egyetlen bekezdésben elmagyarázni, mi is a Forma–1 lényege, anélkül, hogy bárkinek közbe is kellene kérdeznie. Ha el kell kezdened magyarázkodni, elveszítesz embereket, még akkor is, ha úgy érzed, jó magyarázatot adtál” – figyelmeztetett a McLaren egykori versenyzője.

David Coulthard

Nem a szabályok, a szabályalkotás bonyolultsága az igazi probléma

Ahhoz azonban, hogy a szabályok egyszerűbbé váljanak, mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy a megalkotásuk módja is leegyszerűsödjön. Jelenleg ugyanis túl sok érdekcsoport érintett a sportág irányításában, s amíg sokan sokfelé húznak, nehéz lenne elvárni, hogy egyértelmű irányt vegyen a Forma–1 hajója.

Így látja ezt a négyszeres világbajnok Alain Prost is, aki szintén ellenzi az új időmérőt, de aki szerint Bernie Ecclestone-nak abban mindenképpen igaza van, hogy a csapatok túl nagy beleszólást kapnak bizonyos kérdésekbe. „Ilyen tekintetben egyetértek Bernie-vel. Időnként szükség van valakire, aki egyszerűen kimondja: most így fogjuk csinálni. Jelenleg egyik egyeztetés követi a másikat, a végén pedig semmi eredménye ezeknek. Vegyük csak példának az új időmérő edzést: először előállnak az elhatározással, és csak aztán jönnek rá, hogy meg sem tudják valósítani” – utalt a kvalifikáció megváltoztatása körüli hercehurcára.

Aminek ráadásul még az is lehet, hogy lesz egy ráadásköre. Pletykák szerint legalábbis még mindig maradt esély a régi rendszer megtartására. Az FIA által a múlt heti genfi világtanácsülést követően kiadott közleményből ugyanis az derül ki, itt még nem konkrét szabályokat fogadtak el, csupán arról állapodtak meg, hogy bevezetik az új szisztémát. A közlemény szövegében az áll, az új rendszernek már Ausztráliában debütálnia „kell”, ami arra utal, hogy a szabályok újrafogalmazása (a 2016-os sportszabályzat szerint még a régi időmérő van érvényben) még nem történt meg.

Ezen folyamatban pedig a csapatoknak is részt kell venniük. Új szabályt közvetlenül az idénykezdés előtt csak egyhangú többséggel lehet elfogadni, és miután a Ferrarinál nemrég jelezték, annak ellenére nem értenek egyet az időmérő megújulásával, hogy az F1 Bizottságban igennel szavaztak rá, még az sem zárható ki, hogy az olaszoknak lesz esélyük „vétózni”…

Alain Prost

Jó termék, rossz árusok?

Mindezek után elég nehéz lenne a kvalifikáció megújítása kapcsán pozitívumokat hangsúlyozni, ez az ügy ugyanis aligha közvetít kedvező üzenetet a szurkolók, a külvilág felé. Alain Prost ugyanakkor figyelmeztet: a Forma–1ettől függetlenül – Ecclestone állításával ellentétben – még mindig lehet jól eladható termék, csak így is kellene viszonyulni hozzá. „A Forma–1 nem olyan rossz, még ha az emberek folyton panaszkodnak is amiatt, hogy mindig csak a Mercedes dominál. Ez mindig is így volt. Talán az emberi oldalt kellene inkább előtérbe helyezni” – vélekedett az 51-szeres futamgyőztes.

„Az újságírók is mindig kiválasztanak egy adott kérdést, amit kritizálhatnak. Mindenkinek megvan a maga véleménye, és mindenki kritizál valamit. Ez nagyon rossz, mert úgy tűnik belőle, mintha minden rossz lenne. Pedig távolról sincs így. A Forma–1 sokkal pozitívabb, mint amilyennek hat. Még ha bizonyos dolgokat ki is kéne elemezni, meg is kéne változtatni benne” – vonta le a következtetést a „Professzor”.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Igorcsuk
#1 Igorcsuk 2016. március 08. 17:10  

De jó lenne, ha leváltaná Börnit!PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"