Az FIA döntött Alonso és Gutiérrez ügyében

írta: M4Sport
2016. március 20. 11:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az Ausztrál Nagydíj versenybírái befejezték Esteban Gutiérrez és Fernando Alonso ijesztő balesetének kivizsgálását, amiért végül egyik pilótát sem büntették. A futam után a spanyol világbajnok sem okolta fiatal ellenfelét.

A McLaren versenyzője a futam 17. körében érte utol a Haas pilótáját, az előzési kísérlet során azonban a két autó összeért. Alonso gépe felfutott a Haasra, majd miután többször megfordult a levegőben a gumifalba csapódott. A Nemzetközi Automobil Szövetség már a közvetítés során jelezte, a leintés után alaposan kivizsgálja az esetet.

Az érintettek meghallgatását és az adatok kielemzését követően most megérkezett a szövetség hivatalos közleménye, amiből kiderül, egyik pilóta sem kap büntetést a történtekért, a bírák (őket ezen a hétvégén Martin Donnelly segítette) ugyanis versenybalesetnek minősítették ütközésüket, azaz egyiküket sem találták hibásnak.

Különösebb nézeteltérés a pilóták között sem volt, hiszen már a baleset utáni percekben kezet fogtak a kavicságyban, Alonso pedig külön jelezte, nem neheztel fiatal riválisára. „Harcoltunk egymással. Amennyire csak lehetett, kihasználtam a szélárnyékát. Az utolsó pillanatban akartam előzni, nem tudom, késő volt-e, hiszen pont erre a pillanatra vártam. Csak a hátsó szárnyát láttam, ilyenkor pedig nem látod be az egész pályát. És szerintem az ő helyzete sem volt könnyebb” – mondta.

„Persze tudtam, hogy mögöttem van, de amikor fékeztem, minden olyan gyorsan történt. Megláttam őt a visszapillantóban, aztán már a levegőben is volt. Nagyon gyorsan történt, azonnal kiugrottam az autóból, és mentem hozzá, hogy lássam, rendben van-e. Nagyon megkönnyebbültem, hogy minden rendben volt” – nyilatkozta az eset után Gutiérrez.

FIA
Oszd meg!

31 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#31 albutr 2016. március 21. 19:52  
guide:
Legalább nem sérült meg!Szörnyen nézett ki a kocsi.Szerencsére rögtön kiszállt az autóból,így nem kellett izgulnunk a testi épségéért!

:-) neki hogy megússzta.

can-tah
#30 can-tah 2016. március 21. 17:55  
SANI{Ó:
csak a szokásos...az érinthetetlen....

Nem csak az f1-ben vannak ilyenek. Itt a fórumon is van valaki, akinek valamiért arra áll a bré, ha az alonsós cikkekhez különbözően csomagolva beböfögheti, hogy mennyire utálja őt.
Úgy 8-9 éve bannolni kellett volna, de még mindig itt rontja a levegőt.
Tegyük hozzá, elég undorító, ha egy ilyen durva bukás után valaki ennyit képes idehányni.

fikifiki
#29 fikifiki 2016. március 20. 22:38  
cyberpunk999:
Szerintem a helyzet a következő. Mivel Guti a féktávon változtatott irányt, ezért alapvetően ő szabálytalan volt. Ellenben viszont Ő azt láthatta, hogy Alonso jobb oldalon érkezik, és nem védekezett volna, hanem több helyet hagyott volna neki, viszont Alonso oldalt váltott volna hirtelen, amire Guti nem számított és pont ezen a picin múlt. Szóval alapvetően Gutierrez volt a szabálytalan, de mivel nem védekezni akart, csak egyszerűen félreértették egymást, ezért versenybaleset. Ő helyet akart neki hagyni, Alonso meg erre nem számított és ennyi, ez van. Ezzel szemben a Massa - Perez eset egészen más, ahol Perez védekezési célból változtatott irányt a féktávon és behajtott Massa elé. A Schumacher - B.Senna esetre már nem emlékszem ennyire jól, de ott azt hiszem Senna még a féktáv előtt kezdett el lehúzódni, majd a féktávon úgy kezdett el fékezni, hogy mindkét oldalán volt elég hely. Egy irányváltása volt és az is a féktáv előtt. Ott Schumacher félreértette és azt hitte teljesen kihúzódik a szélére Senna, de nem tette meg és ezért akart Michael oldalt váltani, de mivel nem húzódott ki Senna, ezért az sem fért bele. Így ez már jobban hasonlított erre az esetre, de ott Schumacher NAGYON messziről jött, így igazából el tudta volna kerülni, ha beletörődik, hogy csak a következő körben előzi meg.

Szerintem a helyzet a következő. Mivel Guti a féktávon változtatott irányt, ezért alapvetően ő szabálytalan volt. Ellenben viszont Ő azt láthatta, hogy Alonso jobb oldalon érkezik, és nem védekezett volna, hanem több helyet hagyott volna neki

Gutierez nem volt szabalytalan.Behuzodott kozepre az 1 iranyvaltas.Az idealis ivre valo visszateres nem minosul iranyvaltasnak mivel az alapfeltetele annak hogy be tudja venni a kanyart.Abban az esetben ha Alo mar mellette van kell hagynia neki 1 autonyi helyet.De 1. Alonso nem volt mellette a fektav elott. 2. Ha mellette is lett volna boven volt meg hely Gutierez es a palya szele kozott.
Szval szerintem itt Alonso nezte be a dolgot de fogjuk ra hogy versenybaleset! :)

Rocketfinger
#28 Rocketfinger 2016. március 20. 22:36  
albutr:
és miért kellett volna megbüntetni Alonsot?

azért, mert ő az Alonso. vannak akik szerint már ezért is büntetni kéne. mert bármi történik a pályán, azért nyilván csak és kizárólag őt terheli a felelősség. viszont a különböző versenyeken, a különböző tagokból álló versenybíróság valamilyen oknál fogva őt sosem bünteti meg. ezt senki sem tudja megmagyarázni, de biztos így van. még 2001-ben születhetett valamiféle megállapodás, hogy Alonsoval bármi történik, ő nem hibás. jesszusom...
és emberünk véletlenül megint egy Alonsos cikkhez szólt hozzá.

Utoljára módosítva: 2016. március 20. 22:38

renault4
#27 renault4 2016. március 20. 20:58  

Fernando angyalai megint segítettek a mostani bukásakor.

Fernando onboard felvételét megnézve egy dolog szemet szúrt és ez az ütközés előtti pillanatokban a kormányállása. ann23 linkjén ez a 2.perc 13-nál lehet megnézni. A kormányállás azt mutatja nem hogy balra ki akarta kerülni az előtte haladó Gutierrezt, hanem JOBBRA állt a kormánykerék! Amikor belerohant akkor is még csak egyenes állásban volt!
Nem tudom, hogy Gutierrez autója mennyire lassult, de ez így nagyon érthetetlen számomra.

guide
#26 guide 2016. március 20. 20:50  
albutr:
ne,ne itt most sajna benézzte ezt Alonso.

Legalább nem sérült meg!Szörnyen nézett ki a kocsi.Szerencsére rögtön kiszállt az autóból,így nem kellett izgulnunk a testi épségéért!

albutr
#25 albutr 2016. március 20. 20:31  
SANI{Ó:
csak a szokásos...az érinthetetlen....

és miért kellett volna megbüntetni Alonsot?

albutr
#24 albutr 2016. március 20. 20:29  
ann23:
Mivel tempóban volt Alonso, számítania kellett volna rá, hogy ha nem is előzi meg a kanyarig, de mellé fog menni. Itt jön elő, hogy nem mindegy ki az ellenfeled. Egy rutinos pilótával szemben Alonso ezt minden probléma nélkül kivitelezhette volna. Remélhetőleg legalább Guti tanult az esetből, és segít neki a fejlődésben. Különben csak egy értelmetlen baleset marad, amiből megint Alonso jött ki szerencsétlenebbül.

ne,ne itt most sajna benézzte ezt Alonso.

doxxa
#23 doxxa 2016. március 20. 18:48  

Szerintem is minimális volt az a balra kormányzás. Azzal kb. 20 cm-t ment balra. Hadd ne kelljen már centivel menni a pályán... Max Alo máshogy ütközött volna neki. Ezt benézte, van ilyen... csak a tv-s kommentátorok szerették volna nagyon bele látni azt a jelentős irányváltoztatást...

szabotor
#22 szabotor 2016. március 20. 18:17  

én még ennél is prózaiabbnak látom a szitut. alonso rosszul mérte fel a fékezési pontját az ellenfelének. ő friss gumikon volt a másik meg nemnagyon. mentségére legyen mondva, hogy a két hátsó gumi meg a hátsó szárnyon kívül kb lófaszt sem látott, elég nehéz az ellenfél kipufogóján ülve viszonyítási pontokat keresni.

valójában türelmetlen volt, várhatott volna mégegy kört, hogy jobban kiismerje az ellenfél mozgását. az, hogy akaratán kívül gutyi ráhúzott, szerintem nem osztott nem szorzott, talán kisebb lett volna a baleset, ha nem teszi meg.

cyberpunk999
#21 cyberpunk999 2016. március 20. 16:18  

Szerintem a helyzet a következő. Mivel Guti a féktávon változtatott irányt, ezért alapvetően ő szabálytalan volt. Ellenben viszont Ő azt láthatta, hogy Alonso jobb oldalon érkezik, és nem védekezett volna, hanem több helyet hagyott volna neki, viszont Alonso oldalt váltott volna hirtelen, amire Guti nem számított és pont ezen a picin múlt.

Szóval alapvetően Gutierrez volt a szabálytalan, de mivel nem védekezni akart, csak egyszerűen félreértették egymást, ezért versenybaleset. Ő helyet akart neki hagyni, Alonso meg erre nem számított és ennyi, ez van.


Ezzel szemben a Massa - Perez eset egészen más, ahol Perez védekezési célból változtatott irányt a féktávon és behajtott Massa elé.

A Schumacher - B.Senna esetre már nem emlékszem ennyire jól, de ott azt hiszem Senna még a féktáv előtt kezdett el lehúzódni, majd a féktávon úgy kezdett el fékezni, hogy mindkét oldalán volt elég hely. Egy irányváltása volt és az is a féktáv előtt.
Ott Schumacher félreértette és azt hitte teljesen kihúzódik a szélére Senna, de nem tette meg és ezért akart Michael oldalt váltani, de mivel nem húzódott ki Senna, ezért az sem fért bele. Így ez már jobban hasonlított erre az esetre, de ott Schumacher NAGYON messziről jött, így igazából el tudta volna kerülni, ha beletörődik, hogy csak a következő körben előzi meg.

f1m12
#20 f1m12 2016. március 20. 14:54  
ann23:
Már csak az látszott, h kimászott. https://www.youtube.com/watch?v=o6tOJPDi6Go

oooo
mindig történik vele valami

Ba Ricky
#19 Ba Ricky 2016. március 20. 14:35  

teljesen kívülállóként, ez Aló nagyon benézte.
szerintem csak azért nem kapott büntit, mert a bírák is csak a levegő után kapkodtak a végeredmény miatt.
Ha csak egy kicsit is szerencsésebb a végkimenetel (mondjuk simán megáll aló autója a kavicságyban egy törött felfüggesztéssel) agyonbüntették volna Alót.
SZERINTEM!

ann23
#18 ann23 2016. március 20. 14:33  
f1m12:
jujj az nincs meg, amikor kiszáll? pont nem láttam, meg az utána történő perceket. Gutierrezzel már láttam

Már csak az látszott, h kimászott.

https://www.youtube.com/watch?v=o6tOJPDi6Go

f1m12
#17 f1m12 2016. március 20. 14:15  
andrea1:
Alonso autóját összeszedték. Brutális. https://pbs.twimg.com/media/Cd-YJTuWwAAL76P.jpg

jujj
az nincs meg, amikor kiszáll? pont nem láttam, meg az utána történő perceket. Gutierrezzel már láttam

andrea1
#16 andrea1 2016. március 20. 13:35  

Alonso autóját összeszedték. Brutális.
https://pbs.twimg.com/media/Cd-YJTuWwAAL76P.jpg

Utoljára módosítva: 2016. március 20. 13:37

vinyei93
#15 vinyei93 2016. március 20. 13:31  

Ha buntetnek akkor egyertelmuen alonsot kellene, de miert kell itt erinthetelensegrol meg stb rol beszelni, amikor akkora hibat se alonso se guti nem kovetett el. Pont ezert lett sima versenybalesetnek nyilvanitva. Na mind1. Beszelhetek en egy alonso gyulolonek barmit.

vinyei93
#14 vinyei93 2016. március 20. 13:27  
ann23:
Azért ha nincs a féktávon ívváltás, az ütközés is elkerülhető lett volna. Alonso meg soha nem hibáztat senkit mikor lezúzzák, tehát nem lehet erre fogni, h versenybaleset volt. Nem mondom, h nagy büntetés kellett volna, de ez a lezárása se tetszik az esetnek.

Mar bocs, de itt most kicsit elnyomja a logikat a rajongasod. Sertesnek ne vedd, nincs ezzel baj, de itt ha buntetnek az abszolut alonso lenne. Guti ha 2 cm ert mozdult balra akkor sokat mondtam. Szimplan hamarabb fekezett mint ahogy alonso gondolta. Ennyi. Pont ezert is jo a sima versenybesetnek nyilvanitas

SANI{Ó
#13 SANI{Ó 2016. március 20. 13:10  

csak a szokásos...az érinthetetlen....

Enveblo
#12 Enveblo 2016. március 20. 12:52  
Tarzaan:
Az eset szinte pont ugyanaz mint amikor Schumi és Bruno Senna ütköztek Barcelonában. csak ott Schumi kapott egy rajbüntetést. Alonsot meg nem akarták büntetni. Amúgy egy versenyen szinte minden baleset versenybaleset - kivéve ha szándékosan idézik elő.

++

daviid
#11 daviid 2016. március 20. 12:51  
F1890:
perez 1 autóval előrébb volt .ott is ugyanez volt , a pilótá ment a saját ívén majd a fékbe taposott, pech h a másik még nem lépett rá a fékpedálra

Ez igaz, csakhogy 2012-ben hoztak egy olyan szabályt, hogyha a támadó pilóta első vezetőszárnya, a védekező pilóta hátsókerekének a vonalába kerül a féktávon, akkor a támadó pilótáé a pozíció. Annak idején ezért büntették meg Perezt, mert Massa első vezetőszárnya Perez hátsó kerekének a nyomvonalában volt, és ekkor húzta egy picit balra a kormányt a mexikói versenyző.
Most az volt, hogy Alonso későn döntötte el, hogy melyik íven is akar haladni. Felvételeket többször megnézve, azt se lehet Gutierrezre mondani, hogy jóval hamarabb fékezett, mert valójában nem. Ő csak abban hibázott, hogy balra akarta húzni autóját, hogy ideálisabban forduljon rá a 3-as kanyarra, csak éppen nem számított arra, hogy Alonso azt a helyet nézte ki magának. Mindketten ludasak valamelyest, így én jogosnak vélem az ítéletet.

Pendulum
#10 Pendulum 2016. március 20. 12:51  
ann23:
Mivel tempóban volt Alonso, számítania kellett volna rá, hogy ha nem is előzi meg a kanyarig, de mellé fog menni. Itt jön elő, hogy nem mindegy ki az ellenfeled. Egy rutinos pilótával szemben Alonso ezt minden probléma nélkül kivitelezhette volna. Remélhetőleg legalább Guti tanult az esetből, és segít neki a fejlődésben. Különben csak egy értelmetlen baleset marad, amiből megint Alonso jött ki szerencsétlenebbül.

Te még mindig olyan elvakult vagy,mint az északi sark fénye. Guti semmit sem tudott volna tenni az ütközés ellen,Alonso elszámolta magát,csatt,jól van,pont. Miért kell mindig az Alonso tábort égetni ilyen hülye hozzászólásokkal?Ha Alonso hibázik,ami előfordul,akkor mindig jössz és megmagyarázod,hogy a másik volt a hibás,szerintem már nagyon unalmas,sajnálom,hogy nem veszed észre magad.

Utoljára módosítva: 2016. március 20. 12:51

Tarzaan
#9 Tarzaan 2016. március 20. 12:46  

Az eset szinte pont ugyanaz mint amikor Schumi és Bruno Senna ütköztek Barcelonában. csak ott Schumi kapott egy rajbüntetést. Alonsot meg nem akarták büntetni.

Amúgy egy versenyen szinte minden baleset versenybaleset - kivéve ha szándékosan idézik elő.

Diák Murphy
#8 Diák Murphy 2016. március 20. 12:07  

Gutierezt is elképzelem a bírák előtt:

Jáj drágá bíróúr, csókolom a kezit-lábát, há ne tessík megbüntetni! Álonso se volt hibás meg én se, csak a szél, hogy a rák vinni el!


Jól van nincs bünti.

Mindenki hazamegy. Guti: Á roncsot házávihetem?

ann23
#7 ann23 2016. március 20. 12:05  
daviid:
Szerintem nem, mert ott Massa nem változtatott irányt, csak Perez. Illetve Massa már ott volt Perez mellett, mikor Perez hirtelen irányt változtatott. Itt Alonso is ludas volt, hiszen kezdetben úgy tűnt, hogy a belső ívet fogja választani, aztán mikor a mexikói fékezett, akkor döntötte el, hogy inkább a külső ívre megy, és ebből adódott a baleset. Ezt a balesetet ketten hozták össze, hiszen Gutierrez is balra húzta a kormányt, de gondolom ő nem is számított arra, hogy Alonso az utolsó előtti pillanatban meggondolja magát.

Mivel tempóban volt Alonso, számítania kellett volna rá, hogy ha nem is előzi meg a kanyarig, de mellé fog menni. Itt jön elő, hogy nem mindegy ki az ellenfeled. Egy rutinos pilótával szemben Alonso ezt minden probléma nélkül kivitelezhette volna.

Remélhetőleg legalább Guti tanult az esetből, és segít neki a fejlődésben. Különben csak egy értelmetlen baleset marad, amiből megint Alonso jött ki szerencsétlenebbül.

sesztaktomi
#6 sesztaktomi 2016. március 20. 11:59  

Schumi hasonlókért a Mercivel kapta a +10 rajthelyeket. Végre jó döntés született.

vandr
#5 vandr 2016. március 20. 11:55  
ann23:
Azért ha nincs a féktávon ívváltás, az ütközés is elkerülhető lett volna. Alonso meg soha nem hibáztat senkit mikor lezúzzák, tehát nem lehet erre fogni, h versenybaleset volt. Nem mondom, h nagy büntetés kellett volna, de ez a lezárása se tetszik az esetnek.

Ha valaki hibás itt, az Alonso. Enyhén szólva sem mérte fel jól a helyzetet. Guti alig mozdult el.

F1890
#4 F1890 2016. március 20. 11:52  
daviid:
Szerintem nem, mert ott Massa nem változtatott irányt, csak Perez. Illetve Massa már ott volt Perez mellett, mikor Perez hirtelen irányt változtatott. Itt Alonso is ludas volt, hiszen kezdetben úgy tűnt, hogy a belső ívet fogja választani, aztán mikor a mexikói fékezett, akkor döntötte el, hogy inkább a külső ívre megy, és ebből adódott a baleset. Ezt a balesetet ketten hozták össze, hiszen Gutierrez is balra húzta a kormányt, de gondolom ő nem is számított arra, hogy Alonso az utolsó előtti pillanatban meggondolja magát.

perez 1 autóval előrébb volt .ott is ugyanez volt , a pilótá ment a saját ívén majd a fékbe taposott, pech h a másik még nem lépett rá a fékpedálra

ann23
#3 ann23 2016. március 20. 11:49  

Azért ha nincs a féktávon ívváltás, az ütközés is elkerülhető lett volna. Alonso meg soha nem hibáztat senkit mikor lezúzzák, tehát nem lehet erre fogni, h versenybaleset volt. Nem mondom, h nagy büntetés kellett volna, de ez a lezárása se tetszik az esetnek.

daviid
#2 daviid 2016. március 20. 11:48  
F1890:
sztem is versenybaleset. ennyek fényében viszont a 2014-es kanadai perez büntetés eléggé vicces

Szerintem nem, mert ott Massa nem változtatott irányt, csak Perez. Illetve Massa már ott volt Perez mellett, mikor Perez hirtelen irányt változtatott.
Itt Alonso is ludas volt, hiszen kezdetben úgy tűnt, hogy a belső ívet fogja választani, aztán mikor a mexikói fékezett, akkor döntötte el, hogy inkább a külső ívre megy, és ebből adódott a baleset.
Ezt a balesetet ketten hozták össze, hiszen Gutierrez is balra húzta a kormányt, de gondolom ő nem is számított arra, hogy Alonso az utolsó előtti pillanatban meggondolja magát.

F1890
#1 F1890 2016. március 20. 11:36  

sztem is versenybaleset. ennyek fényében viszont a 2014-es kanadai perez büntetés eléggé vicces

HairHungary