Az FIA döntött Hamilton és Rosberg ügyében

írta: M4Sport
2016. május 15. 17:14
FOTÓ: ©xpbimages.com
Lewis Hamilton, Nico Rosberg
© xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) meghozta ítéletét Nico Rosberg és Lewis Hamilton ütközésének ügyében. Nincs következménye az esetnek.

Két órával a spanyol Nagydíj leintése után az FIA versenybalesetnek nyilvánította a Mercedes két versenyzőjének rajtot követő ütközését. A szövetség mindkét versenyzőt meghallgatta, továbbá a Mercedes által szolgáltatott adatokat is megvizsgálta, s elfogadta, hogy a balesetnél Nico Rosberg autója rossz motormódban volt, ezért jelentősen lelassult.

Lewis Hamilton elmondása szerint 17 km/órás tempókülönbség alakult ki kettejük között az előzési manővere előtt, Rosberg pedig 180 lóerőt veszített a kímélő módba váltással.

Miután megszületett a döntés, már a két versenyző is nyilatkozhatott az újságíróknak. „Jól rajtoltam, de Nico szélárnyékot fogott és megelőzött az egyes kanyarnál. A hármasba érkezve hibát vétett, rossz motormódba kapcsolt” – erősítette meg a hírt Hamilton. „A verseny előtt ki kell választanunk, milyen motorbeállításokkal megyünk, és csak olyan van, amely maximális erőt biztosít, az övé pedig nem ez volt. Szóval kímélő módba váltott azon a ponton, ami azt jelentette, hogy 180 lóerőt veszített.”

„Utolértem őt, és láttam, hogy nem a versenyíven van, de csak egy kicsit mozdult el jobbra, a rés baloldalon sokkal kisebb volt, ezért választottam a jobboldalt. Versenyzőként ha tizenhét kilométer/órával gyorsabb vagy, természetes, hogy bemész a résbe. Már mellette volt a szárnyam és az első kerekem, de el kellett kerülnöm az ütközést” – magyarázta Hamilton.

FIA
Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cyberpunk999
#10 cyberpunk999 2016. május 15. 20:45  
ddb:
Ez hasonlított a Barrichello-Schumacher 2010-es hungaroringi jelenetéhez, csak itt nem volt fal. Volt egy jelentős sebességkülönbség, és olyan oldalt választott a hátulról jövő, ahol csapdába eshet.

Ott Michael hagyott helyet, hiszen Rubens elfért :D

ddb
#9 ddb 2016. május 15. 19:29  

Ez hasonlított a Barrichello-Schumacher 2010-es hungaroringi jelenetéhez, csak itt nem volt fal. Volt egy jelentős sebességkülönbség, és olyan oldalt választott a hátulról jövő, ahol csapdába eshet.

daviid
#8 daviid 2016. május 15. 18:35  
cyberpunk999:
Rosberg akkor rántotta ojbbra, maikor hamilton elindult jobbra. Hamilton annyival nagyobb lendületben volt, hogy nem lett volna elég egy gázelvétel, Nico 180 lóerővel volt Lewis alatt. Az átlagos utcai autókban összesen nincsen ennyi teljesítmény. A kerék bent volt Nico mellett és ekkor már kötelező lett volna helyet hagyni FÉKTÁVON (azért teszem ezt ide, mert Lewis a kijáraton szokta kivezetni Nicot, ami szabályos).

Amikor Rosberg jobbra húzott Hamilton még mögötte volt, nem volt bent Rosberg mellett, és ezt a szabályok nem tiltják. Azt már igen, hogyha valaki akkor rántja ellenfelére az autót, amikor annak az első vezetőszárnya, az üldözött hátsó kerekének a nyomvonalába kerül. Nico jól csinálta, hogy belülre húzódott, és gondolom arra ő nem is számított, hogy a csapattárs ott fog megjelenni.

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 18:36

pp11
#7 pp11 2016. május 15. 18:32  
cyberpunk999:
Rosberg akkor rántotta ojbbra, maikor hamilton elindult jobbra. Hamilton annyival nagyobb lendületben volt, hogy nem lett volna elég egy gázelvétel, Nico 180 lóerővel volt Lewis alatt. Az átlagos utcai autókban összesen nincsen ennyi teljesítmény. A kerék bent volt Nico mellett és ekkor már kötelező lett volna helyet hagyni FÉKTÁVON (azért teszem ezt ide, mert Lewis a kijáraton szokta kivezetni Nicot, ami szabályos).

Hol volt még oda féktáv, épp hogy kijöttek a kanyarból, féktáv...kötelező...

https://www.youtube.com/watch?v=5sJyDcP51cs a féktáv valahol az Allianz tábla előtt van pár méterrel(max15)

a lényeg, hogy Hamilton rosszul reagálta le a becsukást, volt benne egy korrekciója, de az már későn volt, és még nyomta is tovább

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 18:35

cyberpunk999
#6 cyberpunk999 2016. május 15. 18:20  
daviid:
Rosberg még azelőtt jobbra húzta az autóját, hogy Hamilton ott lett volna mellette. Hamilton döntött rosszul, mikor úgy határozott, hogy belülről akarja támadni csapattársát. Véleményem szerint Hamitlon mérte fel rosszul a helyzetet, illetve túlságosan agresszív volt, mert ha elvette volna a gázról a lábát, akkor elkerülhette volna azt, hogy fűre kerüljön, és az ezáltal bekövetkező kettős kiesést. Rosberg is az volt, de ne feledjük el, hogy az elmúlt években hány ilyen kettős baleset bekövetkezhetett volna, ha Nico nem figyelt volna jobban Hamiltonra. Jó példa erre a tavalyi Japán Nagydíj. Hamiltonnak is azt kellett volna tenni, amit akkor a német. Igaz, Nico pont ezután az eset után váltott szemléletmódot, mivel rájött, hogy ő hiába versenyezne tisztán csapattársával, ha ő nem figyel rá, így hát most ő is felvette Hamilton agresszív stílusát. Lehet ha Hamilton csapatjátékosként viselkedett volna a múltban, akkor most Rosberg sem tolta volna le a pályáról, de ez már nem egy kis csetepaté, ez annál több. Ez egy háború kettőjük között, mely a 2016-os világbajnoki címért folyik. És azt kell, hogy mondjam pont ilyen jelenetek kellenek, és Rosbergtől is pont ez a tökösség hiányzott eddig. Végre nem egy jó fiú akar lenni a versenypályán. Szerintem mind a ketten hibásak valamilyen módon, és én jogosnak tartom a versenybalesetet. Én Hamiltont ez ügyben bűnőssebnek érzem, hiszen ő megtudta volna menteni mindkettőjük versenyét, de nem tette, aminek én külön örülök, mert ezzel újra érdekessé vált a világbajnokság. Na meg ezzel megnyílt az esély arra, hogy ma sporttörténelmi pillanatot láthassunk egy 18 éves 7 hónapos és 16 napos pilóta személyében, aki hazája első Forma-1-es futamgyőzelmét szerezte meg! De az már egy másik topic :)

Rosberg akkor rántotta ojbbra, maikor hamilton elindult jobbra.
Hamilton annyival nagyobb lendületben volt, hogy nem lett volna elég egy gázelvétel, Nico 180 lóerővel volt Lewis alatt. Az átlagos utcai autókban összesen nincsen ennyi teljesítmény.
A kerék bent volt Nico mellett és ekkor már kötelező lett volna helyet hagyni FÉKTÁVON (azért teszem ezt ide, mert Lewis a kijáraton szokta kivezetni Nicot, ami szabályos).

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 18:20

daviid
#5 daviid 2016. május 15. 18:11  
SANI{Ó:
Egyértelmű hogy Rosberg hibázott (megint) tisztán látszik, hogy már a 2 kerék egymás mellett van, helyett KELLETT VOLNA hagynia Rosbergnek, de ő ráhúzta Hamiltonra így leszorította.

Rosberg még azelőtt jobbra húzta az autóját, hogy Hamilton ott lett volna mellette. Hamilton döntött rosszul, mikor úgy határozott, hogy belülről akarja támadni csapattársát.
Véleményem szerint Hamitlon mérte fel rosszul a helyzetet, illetve túlságosan agresszív volt, mert ha elvette volna a gázról a lábát, akkor elkerülhette volna azt, hogy fűre kerüljön, és az ezáltal bekövetkező kettős kiesést.
Rosberg is az volt, de ne feledjük el, hogy az elmúlt években hány ilyen kettős baleset bekövetkezhetett volna, ha Nico nem figyelt volna jobban Hamiltonra. Jó példa erre a tavalyi Japán Nagydíj. Hamiltonnak is azt kellett volna tenni, amit akkor a német. Igaz, Nico pont ezután az eset után váltott szemléletmódot, mivel rájött, hogy ő hiába versenyezne tisztán csapattársával, ha ő nem figyel rá, így hát most ő is felvette Hamilton agresszív stílusát. Lehet ha Hamilton csapatjátékosként viselkedett volna a múltban, akkor most Rosberg sem tolta volna le a pályáról, de ez már nem egy kis csetepaté, ez annál több. Ez egy háború kettőjük között, mely a 2016-os világbajnoki címért folyik. És azt kell, hogy mondjam pont ilyen jelenetek kellenek, és Rosbergtől is pont ez a tökösség hiányzott eddig. Végre nem egy jó fiú akar lenni a versenypályán.
Szerintem mind a ketten hibásak valamilyen módon, és én jogosnak tartom a versenybalesetet. Én Hamiltont ez ügyben bűnőssebnek érzem, hiszen ő megtudta volna menteni mindkettőjük versenyét, de nem tette, aminek én külön örülök, mert ezzel újra érdekessé vált a világbajnokság. Na meg ezzel megnyílt az esély arra, hogy ma sporttörténelmi pillanatot láthassunk egy 18 éves 7 hónapos és 16 napos pilóta személyében, aki hazája első Forma-1-es futamgyőzelmét szerezte meg! De az már egy másik topic :)

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 18:24

SANI{Ó
#4 SANI{Ó 2016. május 15. 17:46  

Egyértelmű hogy Rosberg hibázott (megint) tisztán látszik, hogy már a 2 kerék egymás mellett van, helyett KELLETT VOLNA hagynia Rosbergnek, de ő ráhúzta Hamiltonra így leszorította.

almodopelikan
#3 almodopelikan 2016. május 15. 17:35  
cyberpunk999:
... Csapaton belül nem büntetnek. Megmondtuk...

Igen Hamilton sztem is megúszott egy rajtbüntit :) De azért ez inkább versenybaleset volt. Szóval a bírák jól döntöttek :)

ernike
#2 ernike 2016. május 15. 17:32  

Szerintem el lehetett könyvelni versenybalesetnek. Nagy volt a két gép közt a sebességkülönbség az eltérő motorbeállításoknak köszönhetően. Hamilton már elszánta magát Rosberg meg 1000000 dologra figyelt.

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. május 15. 17:30  

...
Csapaton belül nem büntetnek. Megmondtuk...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához