Az FIA döntött Hamilton ügyében

írta: M4Sport
2016. július 30. 13:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton fellélegezhet: az FIA rövid mérlegelés után nem őt, hanem a Mercedest büntette a délelőtti szabadedzés veszélyes kiengedése miatt – nincs veszélyben majdani rajthelyezése.

A bajnoki éllovas címvédőt közvetlenül a délelőtti 3. szabadedzés után idézte be a versenybíróság, miután a gyakorlás elején Romain Grosjean útját keresztezve hajtott ki a garázsból. Mindez nem számít komoly vétségnek, ám Lewis Hamilton esetében mégis azzá vált, hiszen számára már a legenyhébb, megrovásos büntetés is súlyos következményekkel jár: két figyelmeztetése volt már 2016-ban, s hogy a szövetség adjon némi súlyt ezen szankciós formának is, szabályai szerint a 3. után 10 rajthelyes hátrasorolás következik.

A leintés után a versenyző és a Mercedes csapatmenedzsere, Ron Meadows egyből az FIA irodája felé vette az irányt. A rövid meghallgatásról Hamilton hüvelykujját fölfelé tartva távozott, mintegy előrebocsátva, nem lesz baj.

Nem is lett: az FIA jelezte, a Mercedst találta vétkesnek a sportszabályzat 28.13-as pontjának megsértésében, s ezért a csapatot 10 ezer eurós pénzbírságra ítélte.

Érdekesség, hogy hasonló ügyben egy hasonló vétségért tavaly Spában Danyiil Kvjat megrovást kapott. Az FIA akkor azzal indokolta a döntést, hogy „a versenyző nem volt elég figyelmes” a kiengedéskor. Most a csapat felelősségének tartották a hibát.

Továbbra is pengeélen táncol

Hamiltonnak az év hátralévő részében különösen óvatosnak kell lennie, hiszen a 10 rajthelyes büntetés továbbra is fenyegeti őt. Mindkét eddigi megrovását kisebb időmérős boxutcai kihágásokért kapta. Az elsőt Bahreinben, ahol azért figyelmeztették, mert rövid időre hátramenetbe kapcsolt a boxutca végén. „Nem adott megfelelő magyarázatot” – állt az indoklásban. Másodszor az Orosz Nagydíj időmérő edzése után figyelmeztették őt: akkor egy elfékezés után a 2-es kanyart úgy vágta le, hogy nem az FIA által kijelölt útvonalon tért vissza a pályára.

Utóbbi eset után a brit nevetségesnek nevezte a szövetség szankcióját, amivel veszélyeztetetté vált az év hátralévő részére. „Tisztában vagyok vele, hogy lesz legalább egy tíz rajthelyes büntetésem a jövőben. Ez nevetséges volt. Amikor gokartoztam, volt egy versenybíró, aki csak azért volt jelen, hogy mindenkinek elrontsa a hétvégéjét. Igazi seggfej volt. Kezdem ismét úgy érezni magam…” – bírált akkor.

Egyelőre fellélegezhet.

Grosjeant megbüntették

Az eset másik résztvevője, Romain Grosjean eközben ugyancsak büntetéssel zárja szombatját – igaz, ennek semmi köze a boxutcában történtekhez. A francia a délelőtti gyakorlás közepén a 3. kanyarnál állt keresztbe Haasával és szánkázott végig a füvön, miután váltóproblémája támadt. A csapat később már vissza sem engedte a pályára versenyzőjét, mivel kiderült, a váltó komolyan megsérült, így ki kell cserélni azt.

Mivel erre az előírt sorozatban hat verseny letelte előtt kerítettek sort, Grosjean 5 rajthelyes büntetést kap.

FIA
Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cyberpunk999
#10 cyberpunk999 2016. július 30. 19:25  

Egyébként az a baj, hogy sokszor nem is azzal az ítélettel van gond, amit egy adott esetnél hoznak, hanem a többivel.

Szóval az igazán nevetséges volna, ha emiatt kapna hátrasorolást, de ugyanakkor máskor meg simán adnak érte.

Az ilyen rohadt össze-vissza ítélkezés miatt nincs jó döntés, mert ezért megkapni a harmadikat nevetséges volna, de íg meg következetlen.
A saját baromságai miatt már ott tartunk, hogy a döntések nagy része a döntés eredményétől függetlenül nevetségessé válik, mert mindkét oldalon ezernyi érvet lehet felhozni a precedenstől az épelméjűségig.

tényleg eljutott oda ez az infantilis banda, hogy a sok variálás és az izgalmak miatti inkonzisztens döntések miatt már nem is létezik olyan.

Rohadjanak meg.

SANI{Ó
#9 SANI{Ó 2016. július 30. 15:08  

Toto most bosszankodhat, pedig majdnem jól sikerült az újabb "trükk".

f1m12
#8 f1m12 2016. július 30. 14:38  

én biztos voltam benne. vannak itt kivételezettek, és most sem csalódtam.

F1890
#7 F1890 2016. július 30. 13:51  
continental:
Vajon most Rosberg is megy sírni az fia-hoz?

majd este fél 10kor

Ami
#6 Ami 2016. július 30. 13:45  
continental:
Vajon most Rosberg is megy sírni az fia-hoz?

Remélem csak ahogy Hamilon tette, megkérdezi a FIA-t, hogy akkor hogy s miként lehet boxutca vonalat átvágni, csak hogy legközelebb tudja... :D najó most gonosz voltam... Sorry :)

continental
#5 continental 2016. július 30. 13:42  

Vajon most Rosberg is megy sírni az fia-hoz?

hammertime
#4 hammertime 2016. július 30. 13:41  
Benhower:
Az utobbi 1 évben 2 ugyanilyenért megrovás járt, de hat ugye mercis pilótának mindent szabad...

Ham meg kapott két nevetséges megrovást eddig, úgyhogy akkor most az egyik neutralizálva.

Benhower
#3 Benhower 2016. július 30. 13:39  

Az utobbi 1 évben 2 ugyanilyenért megrovás járt, de hat ugye mercis pilótának mindent szabad...

Lali
#2 Lali 2016. július 30. 13:33  

Töketlen részrehajló banda! Szégyen én szemen köpném magamat az tuti! Korupt lefizetett bagázs!

Paberto
#1 Paberto 2016. július 30. 13:32  

Nem erdemel egy ilyen 10 rajthelyes buntetest, viszont figyelmeztetest szoktak erte adni. Ha meg abbol pont ezzel az esettel gyulik ki a 3, akkor meg jarna erte.

De ez az egesz egy baromsag. 10 rajthelyes buntetes volt kinezoben azert ami a 3. szabadedzesen tortent, plusz ket masik teljesen mas jelleggu dolog miatt ami valamikor a multban tortent. Idiota az FIA szabalyalkotoi reszlege. Ugyanakkor azert is futamon akarnak buntetni, mert edzeseken kiszelesitik a playat. Hat pont arrol szol az a kibaszott edzes!!! Megtalalni a hatarokat, ahhoz viszont neha at kell lepni oket, ez igy mukodik.

Mehetne mar a F1 vezetosegenek egy nagy resze nyugdijba...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához