Az FIA döntött Pérez ügyében

írta: M4Sport
2016. szeptember 17. 19:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

Elveszítette 10. rajthelyét a Force India mexikói versenyzője, Sergio Pérez, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) két hátrasorolásos büntetéssel sújtotta az időmérőn történtek miatt. És ha ez még nem lenne elég, három büntetőpontot is kapott.

Meglehetősen kaotikusra sikeredett a szingapúri időmérő második szakaszának vége: a továbbjutásért harcolók dolgát Jenson Button kicsúszása és Romain Grosjean balesete is nehezítette, hiszen több ponton is előkerültek a sárga zászlók. Sergio Pérez ennek ellenére javított időeredményén, ám mint később kiderült, szabálytalanul.

Hogy a mexikói nem lassított kellőképpen a sárga zászlós jelzésnél, a Force India nagy ellenfele, a Williams már az időmérő alatt jelezte, az FIA pedig az ügy kivizsgálása után nekik adott igazat. Pérez ezért öt rajthelyes büntetést kapott. A rajtrácson azonban nem öt pozíciót veszít majd, sikerült ugyanis belekeverednie még egy vitatott incidensbe: szintén a sárga zászlós periódus alatt előzte meg honfitársát, a Haas-istállónál versenyző Esteban Gutiérrezt.

Ezért újabb büntetést kapott, összesen tehát nyolc helyet veszít (öt járt a „gyorshajtásért” és három a sárga zászló alatt történő előzésért). Holnap tehát csak a tizennyolcadik helyről vág majd neki a megmérettetésnek. Végül tehát Valtteri Bottas, Felipe Massa, Jenson Button, Esteban Gutérrez, Romain Grosjean, Marcus Ericsson, Kevin Magnussen és Felipe Nar is nyer egy pozíciót.

És ezzel még mindig nincs vége! Pérez a két hátrasorolás mellé három büntetőpontot is kapott az FIA-tól. A jelenlegi rendszer szerint az, aki ezekből 12-t gyűjt, automatikusan eltiltást kap a következő futamra. Ebben az esetben lenullázódnak, akkor pedig, ha számuk nem éri el a 12-t, egy évig ott maradnak pilóta neve mellett, majd törlődnek. Az eddig „makulátlan” Pérez háromnál tart.

FIA
Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Horizont
#9 Horizont 2016. szeptember 18. 01:26  

Hát igen, a sokadik bizonyíték hogy amit a mercinek szabad azt másnak nem, sőt...

Masters_Of_Hardcore
#8 Masters_Of_Hardcore 2016. szeptember 17. 22:48  

Remélem a williams boldog lesz a pontjaival amit a következő futamokon hip hopp majd el is dobnak! Perez meg kicsit gyorsabban is mehetett volna amikor kellett volna, és nem a végére hagyva ilyen szerencsétlen módon gyors kört futni.. Várható volt hogy nem hagyják szó nélkül.. :/ kár érte.

cyberpunk999
#7 cyberpunk999 2016. szeptember 17. 21:26  
daviid:
A Magyar Nagydíj után szigorítottak a szabályokon, mivel az FIA-nál is belátták, hogy nem fest túl jó képet a sportágról az, hogy egyesek sárga zászló periódus alatt javítani tudnak az idejükön. Ha jól tudom, akkor a dupla sárgás köridőket helyből törlik, míg a szimpla sárga zászló periódus során futott köridőknél azt veszik figyelembe, hogy valóban lassított-e a pilóta. Perez a köridejét pedig dupla sárgánál futotta, így teljesen jogos volt a büntetés. Arról persze lehet vitatkozni, hogy bezzeg Rosberget nálunk nem büntették meg, de ennek nincs értelme, mivel azóta szigorodtak az erre vonatkozó szabályok, így itt csak is a jelenlegi szabályozást szabad figyelembe venni.

Nem kellett szigorítani, már akkor is egyéni elbírálás során mentettél fel, az akkori szabályok alapján is már meg lehetett volna büntetni Rosberget.

Az meg külön vicc, hogy meg lehetett volna büntetni, de nem tették, majd szigorítottak azon a szabályon, ami alapján már akkor is büntetni lehetett volna, csak alkalmazni kellett volna. ^^

Ennek semmi értelme, csak az fia mesterségesen belenyúl a vb párharcba, ennyiről van szó.

daviid
#6 daviid 2016. szeptember 17. 21:18  
cyberpunk999:
FIA bírói ülése: - Mit is szabtunk ki legutóbb ugyanezért? - Semmit! - Akkor most büntessünk, még a végén lenne bármi következetesség a rendszerben.

A Magyar Nagydíj után szigorítottak a szabályokon, mivel az FIA-nál is belátták, hogy nem fest túl jó képet a sportágról az, hogy egyesek sárga zászló periódus alatt javítani tudnak az idejükön. Ha jól tudom, akkor a dupla sárgás köridőket helyből törlik, míg a szimpla sárga zászló periódus során futott köridőknél azt veszik figyelembe, hogy valóban lassított-e a pilóta.
Perez a köridejét pedig dupla sárgánál futotta, így teljesen jogos volt a büntetés. Arról persze lehet vitatkozni, hogy bezzeg Rosberget nálunk nem büntették meg, de ennek nincs értelme, mivel azóta szigorodtak az erre vonatkozó szabályok, így itt csak is a jelenlegi szabályozást szabad figyelembe venni.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 17. 21:20

sába
#5 sába 2016. szeptember 17. 21:07  
McLarenHonda:
JÖJJÖN MÁR AZ ÚJ TULAJ!!! És csessze ki ezt az összes kivénhedt idióta befolyásolható elfogult barmot.

Ezzel csak az a gond, hogy az új tulaj az FIA-ból az égvilágon senkit nem dobhat ki. Sőt, aki itt az eszet oszthatja az épp az FIA.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 17. 21:09

F1890
#4 F1890 2016. szeptember 17. 20:34  
cyberpunk999:
FIA bírói ülése: - Mit is szabtunk ki legutóbb ugyanezért? - Semmit! - Akkor most büntessünk, még a végén lenne bármi következetesség a rendszerben.

ha jól rémlik azóta szigorítottak ezen

albutr
#3 albutr 2016. szeptember 17. 20:13  

ezek szerint ez így nézz ki ha Rosberg csinálja akkor hagyjuk ha más akkor meg büntessük.

McLarenHonda
#2 McLarenHonda 2016. szeptember 17. 20:08  

JÖJJÖN MÁR AZ ÚJ TULAJ!!!

És csessze ki ezt az összes kivénhedt idióta befolyásolható elfogult barmot.

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. szeptember 17. 20:06  

FIA bírói ülése:
- Mit is szabtunk ki legutóbb ugyanezért?
- Semmit!
- Akkor most büntessünk, még a végén lenne bármi következetesség a rendszerben.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”