Az FIA döntött Rosberg ügyében

írta: M4Sport
2016. július 09. 16:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Döntött az FIA Nico Rosberg ügyében: a versenybíróság úgy ítélte meg, a német nem követett el szabálysértést. Indult viszont egy másik vizsgálat is az egyik kollégája ellen.

A bajnoki éllovas ellen azért indult vizsgálat, mert az Q1 elején az előírtnál is lassabban teljesített egy kivezető kört. Az FIA a sportszabályzat 27.5-ös pontjára hivatkozva idézte be Nico Rosberget, mely kimondja, a versenyzők soha nem vezethetnek indokolatlanul lassan, másokra veszélyt jelentve.

A szövetség ennek elkerülése érdekében minden helyszínen meghatároz egy minimális időt: a boxutca be- és kijáratánál lévő vonalak között a versenyzőknek ez alatt kell lenniük lassú köreikben. Ez az idő az első vagy második szabadedzés legjobb, száraz pályán futott idejének 145%-a.

Miután Rosberg megjelent a versenybíróság előtt, az ítészek meghallgatása után úgy határoztak, nincs szükség szankcióra, így a versenyző második rajtpozíciója nem került veszélybe. „A 6-os rajtszámú autó nem egy be befelé vezető körön volt, amikor átlépte a biztonsági autós vonalak között mért időt” – indokolták döntésüket.

A szabályozás a levezető körökre, valamint a verseny előtt rajtrácsra vezető körökre vonatkozik csupán, Rosberg azonban kivezető körén bizonyult feltűnően lassúnak.

Vizsgálat Magnussen ellen

Az FIA napja ezzel még nem ért véget. Jelezték, Kevin Magnussen ellen is vizsgálat indul Danyiil Kvjat feltartása ügyében. Az orosz a Q2-ben panaszkodott dán kollégájára a rádión, aki szerinte blokkolta őt.

Magnussen az időmérő után elmondta: „Egyszerűen csak sokkal gyorsabb volt nálam, szóval az ő feladata lett volna tartani a különbséget a köre megkezdése előtt. Mindketten nyomtuk, de ő gyorsabb volt és elkapott. Nem blokkoltam őt, csak futottam a saját körömet.”

Kvjat szerint azonban a Renault nem lehet 5 másodperccel lassabb a Toro Rossónál. „Épp a legjobb időmön voltam, ő viszont öt másodperccel lassabb volt. Előttem maradt. A Beckettsnél kezdődött, ahol leszorítóerőt vesztettem. Azt hittem, a Hangar-egyenesben elenged, de nem állt félre, így az utolsó négy kanyart mögötte teljesítettem. Én tiszteletben tartom a többi versenyzőt, félreállok. Ezt kellett volna tennie. Szerintem elég adatunk van ahhoz, hogy a versenybírák belássák, ő tévedett” – nyilatkozta Kvjat.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Konszpiresiszeoriz
#2 Konszpiresiszeoriz 2016. július 09. 21:19  
SANI{Ó:
na ilyen 5-öm legyen.....annyira kiszámítható minden "ítélet" Rosberggel szemben, hogy az már már alapot adhat az összeesküvés elméletekre (hess hess hess)

A zubbonyt nem húzták meg rajtad rendesen!

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. július 09. 17:52  

na ilyen 5-öm legyen.....annyira kiszámítható minden "ítélet" Rosberggel szemben, hogy az már már alapot adhat az összeesküvés elméletekre (hess hess hess)FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak