Az FIA elbeszélgetett Verstappennel – nem hivatalos figyelmeztetést kapott

írta: M4Sport
2016. szeptember 02. 12:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ma már fekete-fehér zászlós figyelmeztetésben részesítené Max Verstappent az FIA versenyigazgatója a spáihoz hasonló manővereiért. Charlie Whiting elbeszélgetésre hívta a sokakat felbosszantó hollandot, és szóban figyelmeztette őt.

Már a csapatmenedzserek megbeszélésén is Max Verstappen a téma. Maurizio Arrivabene, a Ferrari főnöke Spában azt nyilatkozta, nem szeretnek azonnal az FIA-hoz rohangálni, ha panaszuk van egy ellenfél viselkedésére, azt azonban előrebocsátotta, Monzában a többi istállóval is elbeszélgetnek majd a sokakat foglalkoztató túl agresszív versenyzésről.

A Motorsport szerint így is történt, és ennek a következménye az lett, hogy a versenyigazgató, Charlie Whiting péntek reggel a hollandot és a Red Bull csapatmenedzserét, Jonathan Wheatleyt is nem hivatalos elbeszélgetésre várta, hogy tisztázzák, mi történt egy hete a versenyen, és mit tart majd elfogadhatatlan manővernek a jövőben a szövetség.

Az FIA embere maga is újra kielemezte Verstappen Kimi Räikkönen ellen bemutatott blokkolós manőverét, és megállapította, hogy a versenybíróságnak talán fekete-fehér zászlós figyelmeztetésben kellett volna részesítenie a 18 éves tehetséget. Ezzel szemben még csak vizsgálatot sem indítottak ellene.

Ezt a jelzést figyelmeztetésre használják, a futballból ismert sárgalaphoz hasonlóan: ha lengetik, az annyit jelent, a következő hasonló megmozdulásért már büntetés jár. „A zászlót csak egyszer kell felmutatni, az az érintett versenyzőt figyelmezteti a sportszerűtlen viselkedésére” – áll a szabályzatban.

Mindez annyit jelent, hogy Whiting amolyan nem hivatalos szóbeli figyelmeztetésben részesítette a sokat bírált hollandot. Ennek tényét az első szabadedzést követően a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is megerősítette. Kiemelte, a szövetség emberei részletesen elmagyarázták versenyzőjének, hogyan kell viselkednie védekezésnél, valamint féktávokon.

„Charlie megmutatott neki egy felvételt Spáról. Ez olyan volt, mintha egy enyhe figyelmeztetést adott volna neki: ’Nézd, ha legközelebb is ezt csinálod, talán fekete-fehér zászlót kapsz.’ Egyfajta figyelmeztetés volt ez, és biztosra veszem, hogy ez el is jutott hozzá.”

„Még fiatal és agresszív, ez teszi őt annyira vonzó versenyzővé, egy igazi domináns személyiséggé” – vette védelmébe a Sky Sportsnak nyilatkozó brit. „Gyakran elfelejtjük, hogy még mindig csak tizennyolc éves, és hogy ez még csak a harmadik formaautós szezonja. Folyamatosan tanul. Egyes megmozdulásai zavarták a már tapasztaltabb versenyzőket, de voltak olyanok is, akik mellé álltak. Szerintem tanulni fog belőle.”

„Tizennyolc évesen a kritikák csak bemennek az egyik füleden, a másikon meg ki. Nem igazán érdekli őt ez, csak a munkájára figyel, nem arra, mi veszi körül. És szerintem ez mutatja, mekkora tehetség, hogy a jövő sztárjával van dolgunk. A csapattal mindent megbeszéltünk a futamot követően, egymás között átbeszéltük a dolgokat. Ő még fiatal, folyamatosan tanul, bővül a tudása, a módszerei fejlődnek, és egy dolgot semmiképp sem szeretnék: elfojtani a lelkesedését. Ez a hozzáállás vonzza annyira a szurkolókat benne” – nyilatkozta Horner.

FIA
Oszd meg!

18 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#18 Jadeite 2016. szeptember 03. 02:27  

Vettel folyamatos Spa-i kanyarlevágásait és előzéseit sem vizsgálták, akkor majd vele is elbeszélgetnek valamikor, h ejnye, legközelebb ne csinálj ilyet? Kezd nevetségessé válni az FIA.

Nigel
#17 Nigel 2016. szeptember 02. 17:14  
andrea1:
Nem utólagosan kellene ezen gondolkodni, meetingeket tartani. No mindegy, de az értékelendő, hogy kcisit elkapták a grabancát.

Megelőlegeztem neki a "sárgalapot", most a legfelsőbb helyről is megkapta, figyelmeztetés formájában. Úgy vélem, így jogos. Ha Rosberg büntetést kapott, akkor Max sem úszhatja meg folyamatosan szankció nélkül ugyanazt a manővert.

Egyszer (valójában nem is egyszer) elnézték neki, rendben. De ebből nem csinálhat rendszert. Jelezték neki, hogy éberek, és hogy nem találják helyesnek a túlzott agresszivitását. Rajta kívül mások is köröznek a pályán..

Azonban ha ebből sem tanul, akkor magára vessen. Már nincs több kifogás, világosan a tudtára adták, hogy mi a szitu, és hogy milyen következményekkel kell számolnia, ha esetleg mégsem hatott a fejmosás.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 18:01

qwerm
#16 qwerm 2016. szeptember 02. 17:05  

Szoval next time bunti helyett figyelmeztetik...

qwerm
#15 qwerm 2016. szeptember 02. 17:02  
Balrog:
jó azért attól még, hogy itt halmozzátok a kicsinyítő képzőket, Kimi tökei se fognak visszanőni. mert ő meg hagyja, hogy egy kisgyerek szórakozzon vele, már versenyek óta

Mit kellene tennie? Iven tartani, es osszetorni az autojat? Vkinek muszaj, h legyen esze...

cybergyerek
#14 cybergyerek 2016. szeptember 02. 16:39  

Toljad neki Maxiking! :D

WhiteBull
#13 WhiteBull 2016. szeptember 02. 15:38  

Nem tudom miért gondolja, hogy Kimi, Vettel vagy Alonso nem tudna hasonlóan védekezni és feltartó világbajnoksággá változtatni a Forma 1-et. Valaki szólhatna neki, hogy ez a sport gyorsasági verseny. Kimi nem szokta senki versenyét kicsinyes feltartásokkal tönkretenni. Ha valóban gyorsabb valaki, azt hagyja a saját versenyét futni. Azt gondolom ennyi tiszteletet megérdemel, hogy kicsinyes bosszúhadjárat következményeként ne sodorják életveszélybe. Ő is tudná, hogy hogy kell falba küldeni az ellenfeleit. Csak Ő nem azért jött ide. De tudjuk, van olyan pilóta aki gond nélkül falba küldi egyszer a taknyost. Mondjuk Montoya már rég megtette volna.

Líroz
#12 Líroz 2016. szeptember 02. 14:17  

Kérem, most Monzában vagyunk... és egy Ferrarissal szórakozott... :D
Jó, hogy behívják, hogy "Gyerek, itt azért ne!" :D

Rocketfinger
#11 Rocketfinger 2016. szeptember 02. 14:07  

:) vicces hír.
tehát most figyelmeztették, hogy a következő mutatványánál egy büntetés előtti figyelmeztetést fog kapni.
hiteles az FIA, na!

bernáthlaci
#10 bernáthlaci 2016. szeptember 02. 13:56  
Balrog:
jó azért attól még, hogy itt halmozzátok a kicsinyítő képzőket, Kimi tökei se fognak visszanőni. mert ő meg hagyja, hogy egy kisgyerek szórakozzon vele, már versenyek óta

Ajjajjj, ezzel most egy hatalmas lavinát indítottál szerintem. :D

Egyébként nem értem, mit beszélnek egyesek már szuperlicensz elvételéről, meg eltiltásról. Ha büntetni akarják, büntessék ezekért a manőverekért, de azért ne essünk már ekkora túlzásokba. Értem én, hogy a rossz versenyző és csapat ellen húzta ki a gyufát, de attól még tarsuk már meg a józan eszünket...

guide
#9 guide 2016. szeptember 02. 13:51  
DUdi:
Miért? Mondott valamit?

Azt írta,hogy Kiminek kell megtalálnia a módját,hogyan előzheti meg Maxot.

Egyébként állandóan Verstappent védi,amióta csak bekerült a forma1-be.Én is elismerem a tehetségét,de ha hülyeséget csinált,akkor hülyeséget csinált és kész!

DUdi
#8 DUdi 2016. szeptember 02. 13:51  
Balrog:
jó azért attól még, hogy itt halmozzátok a kicsinyítő képzőket, Kimi tökei se fognak visszanőni. mert ő meg hagyja, hogy egy kisgyerek szórakozzon vele, már versenyek óta

Én csak idéztem az elmúlt napok jelzőiből egyet. Én sokkal többre tartom mindegyik versenyzőt, minthogy ilyen jelzőkkel illessem őket. Úgyhogy azt gondolom rossz embernek intézted a mondandódat.

Ui: úgy nem nehéz szórakozni a másikkal, hogy némileg kétes manőverekkel tartja maga mögött a versenyzőtársát.

Na de ezt a sztorit részemről lezártam. Inkább a következő versenyt figyelem.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 14:10

Balrog
#7 Balrog 2016. szeptember 02. 13:48  
DUdi:
Nahát....ezek szerint mégsem volt annyira művészi a védekezése. Ja és úgytűnik a "punciknak" mégis igazuk volt?

jó azért attól még, hogy itt halmozzátok a kicsinyítő képzőket, Kimi tökei se fognak visszanőni. mert ő meg hagyja, hogy egy kisgyerek szórakozzon vele, már versenyek óta

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 13:49

DUdi
#6 DUdi 2016. szeptember 02. 13:45  
guide:
Úgy tűnik Horner is elismeri,hogy hibázott. Zűrzavaros volt ez a pár nap.De nem baj,mert ilyenkor látszik,kinek működik a józan paraszti esze! Wéber Gábor sajnos előttem megbukott.Kár,mert eddig többnyire sikerült felülemelkednie a személyes szimpátiáján.:(

Miért? Mondott valamit?

guide
#5 guide 2016. szeptember 02. 13:40  

Úgy tűnik Horner is elismeri,hogy hibázott.

Zűrzavaros volt ez a pár nap.De nem baj,mert ilyenkor látszik,kinek működik a józan paraszti esze! Wéber Gábor sajnos előttem megbukott.Kár,mert eddig többnyire sikerült felülemelkednie a személyes szimpátiáján.:(

DUdi
#4 DUdi 2016. szeptember 02. 13:34  

Nahát....ezek szerint mégsem volt annyira művészi a védekezése. Ja és úgytűnik a "punciknak" mégis igazuk volt?

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 13:34

G0007
#3 G0007 2016. szeptember 02. 13:19  

várható volt . ezentúl majd akkor ezt is büntetik

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 13:30

andrea1
#2 andrea1 2016. szeptember 02. 13:14  

Nem utólagosan kellene ezen gondolkodni, meetingeket tartani. No mindegy, de az értékelendő, hogy kcisit elkapták a grabancát.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 13:15

Oporto
#1 Oporto 2016. szeptember 02. 13:04  

"Nem igazán érdekli őt ez, csak a munkájára figyel, nem arra, mi veszi körül."
Sikerült leírni a problémát. A életkora nem magyarázat a viselkedésére, hanem az oka.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál