Az FIA elmondta, miért nem kapott büntetést Verstappen

írta: M4Sport
2016. július 29. 19:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sokan kritizálták Max Verstappen magyarországi manővereit, mondván túlságosan agresszíven védekezett Kimi Räikkönen ellen, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban nem részesítette büntetésben. A versenyigazgató most elmondta, miért.

A Ferrari finn klasszisa már múlt vasárnap hangot adott nemtetszésének, a Német Nagydíj előtt pedig több szakértő és ellenfél is bírálta Verstappent. Voltak, akik a versenybírákat is kritizálták, amiért nem indítottak vizsgálatot a holland ellen, Charlie Whiting azonban elárulta, kétszer is foglalkoztak védekezésével: először a futam alatt, majd a leintést követően.

Hivatalos vizsgálat azonban egyszer sem indult ellene, hiszen „nem vétett a Forma–1 szabályai” ellen. A versenyigazgató Németországban a következőképpen elevenítette fel a történteket. „Azt hiszem többen úgy érezték – köztük az érintett csapatok is –, hogy Max több alkalommal váltott irányt védekezés közben. Mi nem hisszük, hogy így volt. Nincs konkrét szabály a fékezési zónában történő megmozdulásra. Igaz, a versenyzők szerint ez nem túl helyes… később tárgyalunk róla.”

„Úgy vélem, Max megmozdulása súrolta a szabályosság határát, a versenybírák azonban – akiket még a futam alatt felkértem arra, hogy vessenek egy pillantást a manőverekre, majd a leintést követően is kértem, nézzék át újra a történteket – úgy érzeték, hogy kemény volt, de még szabályos. Erőteljesen védekezett, ezt a kifejezést használták” – magyarázta a versenyigazgató.

A Német Nagydíj szabadedzései után Verstappen előtt is szóba hozták a magyarországi incidenseket, és azt, hogy a történtek biztosan szóba kerülnek majd a versenyzői eligazításon, ő azonban egyértelművé tette, „nem kell megvédenie magát” a kritikákkal szemben, hiszen „nem csinált semmi rosszat”. Azt, hogy a témát átbeszélik a pilótákkal a találkozó kezdete előtt maga Whiting is megerősítette, mondván, vannak akik szeretnék tisztázni a szabályokat.

FIA
Oszd meg!

18 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hgj11
#18 hgj11 2016. július 30. 07:05  
S.Pérez:
Már a múltkori cikkhez is leírtam, hogy szerinted akkor a 2014-es kanadai Perez-Massa incidensben Checo mégis mi a frászkarikáért kapott 10 helyes rajtbüntit az ütközésért? Akinek nincs esetleg meg: https://www.youtube.com/watch?v=O-2dEUqnQQ4 Szánalmas, hogy egy egyértelműen szabálytalan manővert így szőnyeg alá söpörjön ez a csürhe FIA.

Sajnos ezekről a felvételekből pont nehéz megállapítani az "időzítés" fontos elemeit. Lehet, hogy Perez kevesebb és kisebb irányváltoztatást hajtott végre, de könnyen lehet, hogy azt akkor, amikor Massa már "jelentős mértékben" mellette volt. Ebből a felvételből nem egyértelmű, hogy a gumik oldalfala vagy a futófelületeik értek előbb össze. Leginkább úgy látszik, mintha épp a kettő határán lettek volna. (Az irányváltás persze még ezt is megelőzte.) Lehet, hogy csak Raikkonen reagált gyorsabban Massánál, és csak ezért kerülte el VES a büntetést, de az is egy lehetőség --legalábbis az aktuális bírák így látták--, hogy VES jobban időzítette az irányváltását.

Enveblo
#17 Enveblo 2016. július 30. 01:58  
S.Pérez:
Már a múltkori cikkhez is leírtam, hogy szerinted akkor a 2014-es kanadai Perez-Massa incidensben Checo mégis mi a frászkarikáért kapott 10 helyes rajtbüntit az ütközésért? Akinek nincs esetleg meg: https://www.youtube.com/watch?v=O-2dEUqnQQ4 Szánalmas, hogy egy egyértelműen szabálytalan manővert így szőnyeg alá söpörjön ez a csürhe FIA.

és ez még nem is volt annyira egyértelmű mint a mostani...

gg FIA

sába
#16 sába 2016. július 30. 01:24  
Benhower:
Azért nem tudom miért erőlködnek még mindig a Kimisek, SZTÁRVORSZ linkelt videójából egyértelmű, hogy egyszer volt irányváltás, majd ráfordult a kanyarra, vagy ti azt vártátok hogy be sem veszi majd? Egyedül Kimi onbordjábol tűnik cikázásnak, mert ő meg jobbra balra cikázott mögött, hogy hol bírna bebújni. Az hogy kemény volt az egyértelmű, de hát a nagyfiúk ligájában játszik, és eddig úgy tűnik nagyon hamar felnő hozzájuk.

Többen elmondták, hogy ez f4 szintű védekezés volt. Az irányváltással az a gond, hogy féktávon csinálta, azután miután Kimi odatette az autóját. Képletesen: nem előre zárta a szöget, hanem utólag reagált Kimi irányváltására féktávon. A legfőbb veszélyt pedig a ráfutás jelentette, mert az elég csúnya bukás tud lenni. ezen kívül máskor ilyen esetekért simán dobálták a büntetéseket. És ami még a ráadás, innentől kezdve elvileg ezt mindenki meg fogja tenni, mert nem jár érte semmi. Aki emlékszik még a Schumit minden szarért büntető bírákra, az meg főleg jogosan háborodik fel most.

S.Pérez
#15 S.Pérez 2016. július 30. 00:42  
Balrog:
"A féktávon soha nem volt szabad irányt váltani, ezért Verstappen egy szót sem szólhatott volna, ha a sportfelügyelők felelősségre vonják." Engem továbbra is érdekelne, hogy a sportszabályzat mely pontja rögzíti ezt az örök érvényű bölcsességet

Már a múltkori cikkhez is leírtam, hogy szerinted akkor a 2014-es kanadai Perez-Massa incidensben Checo mégis mi a frászkarikáért kapott 10 helyes rajtbüntit az ütközésért?
Akinek nincs esetleg meg:
https://www.youtube.com/watch?v=O-2dEUqnQQ4

Szánalmas, hogy egy egyértelműen szabálytalan manővert így szőnyeg alá söpörjön ez a csürhe FIA.

Utoljára módosítva: 2016. július 30. 00:48

Benhower
#14 Benhower 2016. július 30. 00:37  

Azért nem tudom miért erőlködnek még mindig a Kimisek, SZTÁRVORSZ linkelt videójából egyértelmű, hogy egyszer volt irányváltás, majd ráfordult a kanyarra, vagy ti azt vártátok hogy be sem veszi majd? Egyedül Kimi onbordjábol tűnik cikázásnak, mert ő meg jobbra balra cikázott mögött, hogy hol bírna bebújni. Az hogy kemény volt az egyértelmű, de hát a nagyfiúk ligájában játszik, és eddig úgy tűnik nagyon hamar felnő hozzájuk.

Utoljára módosítva: 2016. július 30. 00:38

Enveblo
#13 Enveblo 2016. július 29. 21:12  
sztárvorsz:
https://youtu.be/tcXckw32bBM Szerintem itt jól látszik, hogy a 2. váltás után már a kanyarra fordul rá, amit utána abban az ívben be is vett. Ha utána még korrigálnia kellett volna hogy bevegye a kanyart azt mondanám az már 2 irányváltásnak minősülne. Mondjuk azt aláírom, hogy erőssen a határon táncolt mivel közel sem ideális íven ment, csak hogy levédje Raikkonen-t, de ez ebben a formában még eladható volt végül - mondhatni még átbújt pont a kiskapun.

"hogy a 2. váltás után"

ez a lényeg, UTÁN és MÁSODIK

qwerm
#12 qwerm 2016. július 29. 20:41  

Hamilton 2010-es malaj nagydijon valo cikazasa utan vezettek be. Nem kerdes, h szabaly. 1 iranyvaltas megengedett, a vedekezonek oldalt kell valasztania. Nem kerdes, h a nagykepu kis taknyos szabalytalan volt. Toljak a red bullt, ennyi a hattere.

F1890
#11 F1890 2016. július 29. 20:36  
Balrog:
pedig arra az angolnak még szakkifejezése is van, "megtörni a szélárnyékot". Ha jól emlékszem Hamiltont valamikor Sepangban vették elő ezért, mert Petrov előtt fehér vonaltól fehér vonalig cikázott át, az már tényleg kissé túlzás volt, de egyébként ez sem szabálytalan, ha a támadó még messze van és nem kényszeríted fékezésre/irányváltásra

2010-ben volt és akkor vezették be h szabálytalan ez a manőversor

andrea1
#10 andrea1 2016. július 29. 20:30  
Balrog:
Most erre írhatnám, hogy Bieber száma alatt van kétmillió like és százezer dislike, tehát elég sok vélemény alapján a szerzeményei alapműnek számítanak :D

Nem kell feltétlenül ilyen.szinten ezt elpoenkodni. A másik az hogy nemcsak egy ember hülyesége ez hanem.a már megszolalt versenyzők 80%nak akkor azt el kell fogadni és ha már itt tartunk nem.egy szakértő is véleményezi. De mindegy megúszta a gyerek,új hétvége, remélhetőleg ma ezen a versenyzői eligazításon ezt is tisztázzák vagy máskor defektet kap aztán megtanulja hova mozdul be és mikor.

Utoljára módosítva: 2016. július 29. 20:31

sztárvorsz
#9 sztárvorsz 2016. július 29. 20:27  
daviid:
Ha jól rémlik, akkor 2012-ben hozták be azt a szabályt, hogy a hátul haladó pilóta első vezetőszárnya és az üldözött fél hátsó kereke egy nyomvonalban(!) van, akkor a védekezőnek tilos irányát megváltoztatni- ebbe beletartozik az is, hogy a féktávon sem változtathat irányt. *** Verstappen és Räikkönen között két említésre méltó esemény volt, és a finn egyik esetben sem volt a holland mellett, amikor irányt változtatott a féktávon. Azt aláírom, hogy kemény volt, sőt! Viszont büntetést nem érdemelt volna egyik esetben sem, mert egyértelműen Räikkönen előtt volt, így neki joga volt a haladási irányát megváltoztatni. Egyszer egy körben erre van lehetőség. Az első eset az érdekesebb, hiszen ott úgy tűnik, hogy kétszer is irányt változtat, azonban ez lehet optikai csalódás is, mert úgy tűnik, hogy megváltoztatja irányát, azonban a 2-es kanyar előtt egy kicsit jobbra húzódik a nyomvonal, s ezért láthatjuk úgy, hogy szabályt szegett Verstappen. Itt a belső kamerás felvételek lennének perdöntőek, azonban a Red Bull versenyző belső kamerás felvételét nem mutatták- jómagam sem találkoztam vele-, így megítélni eléggé nehéz az esetet. A versenybíráknak erre volt lehetőségük, így rájuk kell hagyatkozni. Én legfeljebb az első esetért róttam volna ki büntetést, de azt is csak akkor, ha valóban volt kétszeri irányváltás, a féktávon való változásért nem, az előbb leírtak miatt.

https://youtu.be/tcXckw32bBM
Szerintem itt jól látszik, hogy a 2. váltás után már a kanyarra fordul rá, amit utána abban az ívben be is vett. Ha utána még korrigálnia kellett volna hogy bevegye a kanyart azt mondanám az már 2 irányváltásnak minősülne. Mondjuk azt aláírom, hogy erőssen a határon táncolt mivel közel sem ideális íven ment, csak hogy levédje Raikkonen-t, de ez ebben a formában még eladható volt végül - mondhatni még átbújt pont a kiskapun.

Balrog
#8 Balrog 2016. július 29. 20:20  
andrea1:
Lehet nem szerepel a sportszabályzatba, de mivel olvasva ezzel kapcsolatban elég sok véleményt, nem egy ember elmondta ilyet nem lehet valószínűleg alapelvnek számít a versenyzők között.

Most erre írhatnám, hogy Bieber száma alatt van kétmillió like és százezer dislike, tehát elég sok vélemény alapján a szerzeményei alapműnek számítanak :D

daviid
#7 daviid 2016. július 29. 20:12  
Balrog:
"A féktávon soha nem volt szabad irányt váltani, ezért Verstappen egy szót sem szólhatott volna, ha a sportfelügyelők felelősségre vonják." Engem továbbra is érdekelne, hogy a sportszabályzat mely pontja rögzíti ezt az örök érvényű bölcsességet

Ha jól rémlik, akkor 2012-ben hozták be azt a szabályt, hogy a hátul haladó pilóta első vezetőszárnya és az üldözött fél hátsó kereke egy nyomvonalban(!) van, akkor a védekezőnek tilos irányát megváltoztatni- ebbe beletartozik az is, hogy a féktávon sem változtathat irányt.

***

Verstappen és Räikkönen között két említésre méltó esemény volt, és a finn egyik esetben sem volt a holland mellett, amikor irányt változtatott a féktávon. Azt aláírom, hogy kemény volt, sőt! Viszont büntetést nem érdemelt volna egyik esetben sem, mert egyértelműen Räikkönen előtt volt, így neki joga volt a haladási irányát megváltoztatni.
Egyszer egy körben erre van lehetőség.
Az első eset az érdekesebb, hiszen ott úgy tűnik, hogy kétszer is irányt változtat, azonban ez lehet optikai csalódás is, mert úgy tűnik, hogy megváltoztatja irányát, azonban a 2-es kanyar előtt egy kicsit jobbra húzódik a nyomvonal, s ezért láthatjuk úgy, hogy szabályt szegett Verstappen. Itt a belső kamerás felvételek lennének perdöntőek, azonban a Red Bull versenyző belső kamerás felvételét nem mutatták- jómagam sem találkoztam vele-, így megítélni eléggé nehéz az esetet. A versenybíráknak erre volt lehetőségük, így rájuk kell hagyatkozni.
Én legfeljebb az első esetért róttam volna ki büntetést, de azt is csak akkor, ha valóban volt kétszeri irányváltás, a féktávon való változásért nem, az előbb leírtak miatt.

Utoljára módosítva: 2016. július 29. 20:17

sztárvorsz
#6 sztárvorsz 2016. július 29. 20:10  

Egy irányváltás meg még egy a kanyarra belefér, és eddig is belefért. Ugyan kemény volt valóban, határeset, de belefért szerintem is még. Eleve mit lehetne tenni, 0 irányváltás ? Nehogy már kikerüléseket akarjunk nézegetni. Féktávon meg veszélyes iránytváltani, és szerintem Button végülis korrektül felhívja erre a figyelmet, de aztán a forma1 amúgy is veszélyes. Azok a boxucta kiengedések nem azok, amiket a ringen láttunk? Vagy a rajtok stb.? Kell két pilóta ahhoz hogy ne legyen baleset, és jó reflexek.

Utoljára módosítva: 2016. július 29. 20:11

Balrog
#5 Balrog 2016. július 29. 20:07  
F1890:
elvileg van egy íratlan szabály a pilóták között. nálam határeset ez a manőver, viszont azt nem értem h célegyenesben utolsó két körben miért cikáztak a pilóták, azt elvileg tényleg nem lehet

pedig arra az angolnak még szakkifejezése is van, "megtörni a szélárnyékot". Ha jól emlékszem Hamiltont valamikor Sepangban vették elő ezért, mert Petrov előtt fehér vonaltól fehér vonalig cikázott át, az már tényleg kissé túlzás volt, de egyébként ez sem szabálytalan, ha a támadó még messze van és nem kényszeríted fékezésre/irányváltásra

andrea1
#4 andrea1 2016. július 29. 20:04  
Balrog:
"A féktávon soha nem volt szabad irányt váltani, ezért Verstappen egy szót sem szólhatott volna, ha a sportfelügyelők felelősségre vonják." Engem továbbra is érdekelne, hogy a sportszabályzat mely pontja rögzíti ezt az örök érvényű bölcsességet

Lehet nem szerepel a sportszabályzatba, de mivel olvasva ezzel kapcsolatban elég sok véleményt, nem egy ember elmondta ilyet nem lehet valószínűleg alapelvnek számít a versenyzők között.

Utoljára módosítva: 2016. július 29. 20:07

F1890
#3 F1890 2016. július 29. 19:58  
Balrog:
"A féktávon soha nem volt szabad irányt váltani, ezért Verstappen egy szót sem szólhatott volna, ha a sportfelügyelők felelősségre vonják." Engem továbbra is érdekelne, hogy a sportszabályzat mely pontja rögzíti ezt az örök érvényű bölcsességet

elvileg van egy íratlan szabály a pilóták között.
nálam határeset ez a manőver, viszont azt nem értem h célegyenesben utolsó két körben miért cikáztak a pilóták, azt elvileg tényleg nem lehet

Utoljára módosítva: 2016. július 29. 19:59

Balrog
#2 Balrog 2016. július 29. 19:38  
andrea1:
Görbe tükör: a 68. körben látott csörtéjük már gyanúsabb volt. Akkor Verstappen kétségkívül a féktávon változtatott irányt, ráadásul Räikkönen támadására reagálva: máskor az utolsó, vagyis a harmadik „P Zero" hirdetőtábla után kezdett jobbra fordulni (az az ideális ív), ezúttal viszont jóval korábban, már a második előtt. A finn csak a láthatóan még mindig jól működő reflexeinek köszönhette, hogy gyorsan balra tudta rántani a kormányt, és nem kerekedett a történetből egy csúnya ráfutásos baleset. „Az is egy kicsit hasonló sztori volt, mint az első, mert már megkezdtem a manővert – mutatott rá Räikkönen. – Miután eldöntöttem, merről támadok, nehéz volt hirtelen visszakoznom, és kikerülnöm a másik autót, hiszen a másik srác később mozdult, mint én." Ez jogosnak tűnik. A féktávon soha nem volt szabad irányt váltani, ezért Verstappen egy szót sem szólhatott volna, ha a sportfelügyelők felelősségre vonják. Button, aki kb a malajziai nagydíj környékén tölti a 300. nagydíját a f1-ben:Just don’t move in the braking zones and get penalised if you do, (Vagy rossz hiszemben töltötte ezt a majd 300 futamot) http://www.autosport.com/news/report.php/id/125496/button-verstappen-moves-the-most-dangerous később tárgyalunk róla.” később, tudni kellene már mit lehet mit nem...

"A féktávon soha nem volt szabad irányt váltani, ezért Verstappen egy szót sem szólhatott volna, ha a sportfelügyelők felelősségre vonják."

Engem továbbra is érdekelne, hogy a sportszabályzat mely pontja rögzíti ezt az örök érvényű bölcsességet

andrea1
#1 andrea1 2016. július 29. 19:18  

Görbe tükör: a 68. körben látott csörtéjük már gyanúsabb volt. Akkor Verstappen kétségkívül a féktávon változtatott irányt, ráadásul Räikkönen támadására reagálva: máskor az utolsó, vagyis a harmadik „P Zero" hirdetőtábla után kezdett jobbra fordulni (az az ideális ív), ezúttal viszont jóval korábban, már a második előtt. A finn csak a láthatóan még mindig jól működő reflexeinek köszönhette, hogy gyorsan balra tudta rántani a kormányt, és nem kerekedett a történetből egy csúnya ráfutásos baleset. „Az is egy kicsit hasonló sztori volt, mint az első, mert már megkezdtem a manővert – mutatott rá Räikkönen. – Miután eldöntöttem, merről támadok, nehéz volt hirtelen visszakoznom, és kikerülnöm a másik autót, hiszen a másik srác később mozdult, mint én."

Ez jogosnak tűnik.

A féktávon soha nem volt szabad irányt váltani, ezért Verstappen egy szót sem szólhatott volna, ha a sportfelügyelők felelősségre vonják.Button, aki kb a malajziai nagydíj környékén tölti a 300. nagydíját a f1-ben:Just don’t move in the braking zones and get penalised if you do, (Vagy rossz hiszemben töltötte ezt a majd 300 futamot)
http://www.autosport.com/news/report.php/id/125496/button-verstappen-moves-the-most-dangerous

később tárgyalunk róla.” később, tudni kellene már mit lehet mit nem...

Utoljára módosítva: 2016. július 29. 19:25

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"