Az FIA elutasította a Ferrari kérelmét

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 11. 23:24
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) új bizonyítékok hiányában visszautasította a Ferrari Sebastian Vettel mexikói büntetésével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmét, miután a versenybírák egy videokonferencián újra kielemezték a történteket.

A vörösök szerdán nyújtották be kérelmüket a szövetséghez, mondván az előző verseny leintése óta új bizonyítékok kerültek elő Vettel este kapcsán. A futam versenybírái helyi idő szerint 16 óra 45-kor (magyar idő szerint 19:45-kor) vitatták meg, jogos-e a csapat panasztétele, és az említett új bizonyítékok elengedők-e ahhoz, hogy az ügyet újratárgyalják Brazíliában.

A csapat korábban nem beszélt arról, milyen bizonyítékokra gondol, azt viszont többször kiemelték, elsődleges céljuk a szabályok tisztázása, és az, hogy egyértelmű precedenst teremtsenek a hasonló esetekre. Most kiderült, a Ferrari GPS adatokkal próbálta bizonyítani saját igazát, a szövetség azonban nem fogadta el a kérelmét, miután a versenybírák arra a következetésre jutottak, hogy a szóban forgó adatok nem szolgáltak új információval Vettel és Daniel Ricciardo csatájáról.

A szövetség közleménye kiemeli, ezek már a verseny ideje alatt – és a korábban elvégzett vizsgálatok során – is a rendelkezésükre álltak. Ennek ellenére az érintettek „gondosan átnézték” a rendelkezésükre álló adatokat miután megkapták a Ferrari írásbeli kérvényét, tárgyalást azonban nem kezdeményeztek, hiszen úgy ítélték meg, valójában „nincsenek új bizonyítékok”.

A Ferrari megjegyezte, a versenyigazgatónak „hatalmában” állt volna a pozíció átadására utasítani Max Verstappent (a „káosz” akkor szabadult el a mexikói futamon, amikor a holland a pálya levágásával tartotta meg helyezését az őt támadó Vettellel szemben, aki később agresszíven verte vissza Ricciardo támadását). Az FIA közleménye viszont megjegyzi a versenyigazgatónak mindez valóban jogában áll, ugyanakkor „nem kötelezettsége”, hogy kérje a helyezés átadását.

A vörösöknek jogukban áll fellebbezni a most született ítélet ellen, egyelőre azonban nem tűnik valószínűnek, hogy így tesznek, újabb eljárást indítva ezzel. Értelemszerűen a Mexikói Nagydíj eredménye is változatlan marad (eddig is valószínűtlennek tűnt, hogy ez változzon), azaz a harmadik helyezés Ricciardóé, a negyedik Verstappené, az ötödik pedig Vettelé.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. november 12. 10:33  

hülye szabály, de talán tanulságos lehet, hogy egy olyanon alkalmazták, aki támogatta ezt az eszement hülyeséget! máskor gondolkodni kell előre!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

02016.12.08. 15:32

Komolyak a Mercedes elvárásai új pilótájukkal szemben

Humoros „álláshirdetésükre” érkezett egy hasonlóan vicces válasz

02016.12.08. 14:07

A visszaútra nem váltott jegyet Rosberg

Nem tud elképzelni nagyobb tettet a bajnoki címnél és Hamilton legyőzésénél