Az FIA figyelni fogja a tesztelőket

írta: M4Sport
2016. január 11. 19:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) figyelni fogja a Pirelli esős gumitesztjén résztvevő alakulatokat (vagyis a Ferrarit, a Red Bullt és a McLarent), hiszen el akarja kerülni, hogy bármelyik alakulat is előnyre tegyen szert a riválisokkal szemben.

Az már korábban kiderült, hogy a január végén rendezendő gyakorláson csak három alakulat vesz részt. A Forma-1 hivatalos gumiszállítója most igyekezett megnyugtatni a többieket, hogy a szóban forgó versenycsapatok nem jutnak előnyhöz a teszt alatt, erről pedig az FIA is gondoskodni fog, hiszen minden garázsba megfigyelőket küld majd, akik – többek között – a rádiós kommunikációt is figyelni fogják, és minden szükséges adatot megszerezhetnek a résztvevőktől.

A Pirelli hangsúlyozza, a teszt résztvevői csak 2015-ös autójukat használhatják, amire semmilyen fejlesztés nem kerülhet fel, sőt a mérnökök a beállításokat sem próbálgathatják, ez a gyakorlás ugyanis csak és kizárólag a vizes abroncsokról szól majd. Értelemszerűen az új fejlesztésű erőforrásokat sem lehet pályára vinni. A gumiszállító ezen felül ígéretet tett arra, hogy az összes alakulatnak részletes jelentést küld a gyakorlásról, igaz, a telemetriai adatokat nem osztja meg a riválisokkal, ellenben például a különböző gumikeverékekről szerzett információkkal.

Ahogyan azt a gumitesztek esetében már megszokhattuk, a januári is „vak” lesz a csapatok számára, azaz a résztvevők nem kapnak részletes tájékoztatást arról, éppen melyik prototípust szerelik fel autóikra (a szükséges információk természetesen kivételt képeznek ez alól az „információzárlat” alól). Az olasz cégnek egyébként határozott céljai vannak a teszttel: egy új, a jelenleginél jobban tapadó esős gumit szeretne kifejleszteni, ami jobban teljesít a teljesen vizes körülmények között.

Kiderült, az olaszok külön kérték, hogy csak három csapat vegyen részt az említett teszten, hiszen ha több autó gurulna pályára, akkor idővel kiszorítanák a vizet (a pálya garantáltan nedves lesz, a Paul Ricardon ugyanis öntözőberendezéssel állandó esős körülményeket szimulálhatnak), így az adatok nem lennének mérvadók. A Pirelli azt is el szerette volna érni, hogy a csapatok egyik állandó versenyzőjüket nevezzék, a McLaren azonban már jelezte, a tesztpilóta, Stoffel Vandoorne kap lehetőséget a gyakorláson. A Red Bull és Ferrari ezzel kapcsolatban még nem tett bejelentést.

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

vasa007
#5 vasa007 2016. január 12. 10:20  

Húúúúú de kib.szott mocskosul unom már ezt az egész tesztkorlátozós, spórolós baromságot! Elnézést kérek mindenkitől, de nem tudom máshogy kifejezni a dühömet. Azt is tudom nem is igazán cikkhez tartozik, de most jött ki.....már jobb.. ;)

Onei
#4 Onei 2016. január 12. 09:06  

Ebből a szempontból azért szívás a Pirellinek is mert alig kap értelmes teszt lehetőséget. A kocsik változnak évről-évre. A gumik iránti elvárásokat is átírják de értelmes és elegendő teszt lehetőséget nem kapnak.

khristiank
#3 khristiank 2016. január 11. 22:50  
F1890:
csak úgy érdekességképp. ha nem állíthatják az autókat akkor a versenyhelyzetet mennyire tudják megint szimulálni? semennyire. persze arra jó lesz h majd tesztelhetik azt h mennyi a vízkiszorítása másodpercenként a guminak :D

pont ezen filóztam, hogy ha nem állíthatják be a gépet a pálya adottságaihoz, akkor ennek mi a f.sz értelme van így... :D

F1890
#2 F1890 2016. január 11. 21:19  

csak úgy érdekességképp. ha nem állíthatják az autókat akkor a versenyhelyzetet mennyire tudják megint szimulálni? semennyire. persze arra jó lesz h majd tesztelhetik azt h mennyi a vízkiszorítása másodpercenként a guminak :D

elixir
#1 elixir 2016. január 11. 20:17  

Azt hiszem ez vicc. A pirelli nem is oly reg tesztelt a mercivel zart ajtok mogott. Mindenki emlekszik ra ugye ! Es most ok beszelnek tisztessegrol meg az FIA.. Nevetseges koponyegforgato banda !

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt