Az FIA lezárta a Ferrari és a Red Bull ügyét

írta: M4Sport
2016. június 15. 16:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ügy lezárva! Kanadában felmerült, a Red Bull és a Ferrari is rugalmas szárnyakkal trükközik, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban megvizsgálta a szóban forgó elemeket – ráadásul a korábbinál szigorúbb feltételek mellett – és nem talált szabálysértésre utaló jeleket.

A technikai szabályzat 3.5-ös pontja kimondja, a Forma–1-es autók aerodinamikai alkatrészeinek merevnek kell lenniük, a hetekben viszont felmerült, két istálló is rugalmas szárnyakat használhat. A Ferrari esetében a hátsó, a Red Bulléban pedig az első légterelő (egészen pontosan a véglapoknál szabadott hagyott rész) szabályosságát kérdőjelezték meg a különböző videofelvételek alapján, melyek arra utalnak, a szóban forgó elemek elhajlanak bizonyos tempónál.

Az ellenfelek aggályai miatt az FIA a Kanadai Nagydíj helyszínén megvizsgálta az élcsapatok szárnyait, ráadásul a korábbinál jóval szigorúbb teszteknek vetették alá az elemeket – erről a szövetség versenyigazgatója, Charlie Whiting számolt be a Motorsportnak. „Még szombaton leellenőriztük a konstruktőri világbajnokság első öt helyezettjének (tehát a Ferrarinak és a Red Bullnak is – a szerk.) szárnyait, ám mindegyik megfelelt a szabályoknak. A terhelést ötven százalékkal megemeltük, hogy lássuk történik-e valami, de a vizsgálat során minden rendben volt” – jelentette ki a szakember.

Bár a Spanyol Nagydíjon készült videofelvételeket többen gyanúsnak találták az FIA versenyigazgatója nyilatkozta során egyértelművé tette, a kanadai vizsgálatok elvégzése után lezártnak tekinti az ügyet. Igaz, az egyelőre nem ismert, hogy a Ferrari ugyanazt a szárnyspecifikációt használta-e a Kanadai Nagydíjon (ahol elvégezték az említett teszteket) és a barcelonai versenyen. Abban az esetben egyébként, ha a riválisok újabb bizonyítékokkal állnak elő a trükközéssel kapcsolatban, az FIA felülvizsgálhatja az ellenőrzési folyamatot.

Ez azonban most még nem szerepel a tervek között – legalábbis Whiting elmondása alapján. „Tudjuk, hogy a szabályok között szerepel ez az opció, de ebben a pillanatban úgy tűnik, nem kell foglalkoznunk vele” – mondta. Azt egyébként, hogy a csapat szárnya átment a teszten, a Red Bullt irányító Christian Horner is megerősítette a Kanadai Nagydíj után. „Az autónk minden vizsgálaton átment. Mindent nagyon részletesen átnéztek, és nem volt problémánk” – jelezte.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. június 15. 16:46  

na akkor meg is van,
hogy miért nem sikerült olyan jól a Red Bullnak a mostani hétvége :D