Az FIA meg akarta leckéztetni a Ferrarit és a McLarent?

írta: M4Sport
2016. január 01. 16:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Brawn-csodaként emlegetik, Adrian Newey szerint azonban a Mercedes elődcsapatának 2009-es bajnoki sikere jóval többről szólt a győztes istálló leleményességénél. Dupla diffúzor és politikai játszmák.

Sokként érte a Forma–1-et 2008 végén a hír: a Honda bejelentette, azonnali hatállyal kivonul a sportágból. Egy ideig úgy tűnt, gyári csapatuk megszűnik, aztán jött a csapatfőnök, Ross Brawn, s társaival átvette az istállót. Létrejött a Brawn GP, amely hiába látott neki késve a felkészülésnek, elképesztő fölénnyel indította szezonját. Jenson Button és a gárda év végi bajnoki sikereiket főként egy okos megoldásnak, a duplafedeles diffúzornak köszönhették, melyet a szabályokban fellelt kiskaput kihasználva három csapat (Brawn GP, Toyota, Williams) kezdettől fogva alkalmazott, s amelynek létezését a többi résztvevő illegálisnak tartotta. (Olyannyira, hogy a Ferrari akkori elnöke, Luca di Montezemolo évek múltán sem volt hajlandó szabályosnak tekinteni azt.)

A megoldást a gyakorlatban csak két évvel később tiltotta be az FIA – az azt csak később lemásoló csapatok szerint azonban már a 2009-es bajnokság kezdete előtt be kellett volna. Adrian Newey most elárulta: hogy nem így történt, abban a politikának is volt szerepe. Ebben az időszakban tudniillik a nagy gyári csapatok a FOTA (a csapatok érdekvédelmi szövetsége volt) zászlaja alatt kemény csatákat vívtak az FIA elnökével, Max Mosleyval. A brit be akarta vezetni a nekik nem tetsző költségsapkát, ők pedig nagyobb hatalmat követeltek maguknak a sportág irányításában, valamint több pénzt annak bevételeiből. Newey szerint Mosley e hadszíntéren a dupla diffúzort is felhasználta a hangadó Ferrari és McLaren ellen.

„2009-ben gyökeres szabályváltozások voltak. Vita folyt a duplafedeles diffúzorról, és végső soron hogy az legális vagy illegális megoldás-e, egy egyszerű technikai döntés volt. Max Mosley meg akarta leckéztetni a Ferrarit és a McLarent. És mert nekik nem volt ilyen diffúzoruk, azt monda, szabályos, mert szerette volna őket sarokba szorítani” – idézte a Red Bull tervezőjét a Motorsport.

Mindez olyannyira hátrányba hozta a korábbi évtizedet uraló két csapatot, hogy azok gyakorlatilag csak az év végére, autójuk jelentős átépítésével váltak versenyképesebbé – kompromisszumos félmegoldások és sok-sok fejlesztésre elköltött pénz árán.

A Red Bull mindeközben a két oldal közt félúton találta magát: nekik megvolt az az anyagi hátterük, amivel a Brawn nem rendelkezett, de az a technikai előnyük is, ami a Ferrari és a McLaren elé vitte őket. 2009 második felére ők váltak a legerősebb csapattá, ám Newey szerint az FIA döntése őket is elgondolkodtatta. „Sajnos nekünk sem volt dupla diffúzorunk, és mi is elgondolkodtunk azon, szabályos-e vagy sem. Mi a szövetségre hagytuk a döntést a tél folyamán, amikor is szabályosnak minősítették azt, s ezzel mi is hátrányba kerültünk. De mi túljutottunk ezen. Később az RB5-ös hátulja jelentette a bajnokságot nyerő autóink alapját” – magyarázta.

Bár elmondása szerint a politika akkoriban (is) beleszólt az erőviszonyok alakulásába, Newey mégis úgy érzi, az előző szabályrendszer kedvezőbb feltételeket nyújtott a sportág számára, mint manapság, mert akkoriban még volt tér a dupla diffúzorhoz (vagy épp az F-csatornához, a befújt diffúzorhoz, stb.) hasonló kreatív megoldások kigondolására. „Szerintem mind élveztük a változatosságot. Visszatekintve az 1970-es évekre, amikor a szívóhatás volt a meghatározó, rendkívül sokfélék voltak az autók. Különböző ötletekkel próbálkoztak, de még nem voltak meg a megfelelő eszközök az ötletek megértésére. Ezért volt az, hogy hol működött valami, hol nem. Remek volt birtokolni ezt a szabadságot, és bosszantó volt, ha nem értettél valamit.”

„Ma ennek az ellenkezője van: hihetetlen háttérrel rendelkezünk a mérnökök, a szimulációs eszközök, a szélcsatornák és hasonlók terén. Emiatt nagyon is értünk mindent. Csakhogy nagyon szigorúak a szabályok, ezért nagyon nehéz valami egészen mással próbálkozni” – mutatott rá Newey az F1 mai „hibájára”.

FIA
Oszd meg!

35 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#35 GreenHonda 2016. január 04. 19:04  
albutr:
az nem baj hogy egy kicsit ragaszkodnak a történelemhez +a tradíciókhoz,de kell egy kis változatosság is.

Nem mondtam, hogy ne ragaszkodjanak semennyire sem, csak politikai szempontból nagyon visszaüt néhány túlzottan lojális eszmefuttatás. Persze ennek egy része csak eszközként felhasznált tényező, amelyet a demagógia serkentésére használnak. Úgy vélem, lehetne kicsit más irányba is menni, ésszerű és hagyományos elemek megtartása mellett, azonban modernebb és függetlenebb gondolkodással. Tehát, például hogy a Ferrari a történelme miatt kap itt vétójogot meg hogy évtizedekig nekik kell lenniük az kivételezettnek bizonyos szinteken egyedüliként is, az mondjuk gátolja a picit radikálisabb változtatások véghezvitelét.

Utoljára módosítva: 2016. január 04. 19:05

albutr
#34 albutr 2016. január 04. 17:32  
GreenHonda:
Ebben nagyon van igazság. FElcsillant bennem, hogy a világban újra és újra jönnek új dolgok, a régi hagyományokkal szemben igazi konkurenciák, amelyek gyökeret vethetnek, valami pedig eltűnik, vagy ideiglenesebben háttérbe szorul.. Az F1-ben viszont túlságosan ragaszkodnak a tradíciókhoz és a történelemhez. Ide egy vezetői generációváltás hozhatja meg majd a változtatásokat.. Nézzük meg hogy rendkívül sok fontos személy Ecclestone, Todt, Whiting, mind már nem mai gyerek.

az nem baj hogy egy kicsit ragaszkodnak a történelemhez +a tradíciókhoz,de kell egy kis változatosság is.

kayassine
#33 kayassine 2016. január 03. 16:11  
opamisi:
K*rva jó az avatarod!!!:) Tudsz linket küldeni?

https://twitter.com/laprimerahora/status/529004634925719552

opamisi
#32 opamisi 2016. január 03. 13:33  
Quivver:
Ez a bizonyos 2009-es év úgy látom, a mai napig megosztja az embereket. A magam részéről az egyik valaha látott leggyengébb évnek tartom (1992, 2002, 2005, 2013 is elég vérszegények voltak), 2009 és 2013 azért emelkedik ki mégis (szerintem) a legrosszabb évadok rangsorában, mivel mindkettő nyilvánvalóan manipulált volt különböző okokból kifolyólag. 2009-ben az egyes istállók előnyhöz jutattásának célja az volt, hogy a "hagyományos" istállók jogos előnyét semmissé tegyék. Ezt az évadot éppen az tette hiteltelenné, hogy a semmiből érkezett, korábban sikertelen vagy nem is létező csapatok alázták meg a több évtizede jelen lévő és sokszoros bajnok istállókat. 2013-ban pedig bár kiemelkedő teljesítményt láttunk Vetteltől, az előző évi gumik visszahozatala egy nem is titkolt csalás volt, hogy azok, akik a 2013-as szabályoknak megfelelő autót építettek, ne legyenek előnyben. Csúnya volt mindkettő. Összességében jó is lehetett volna a 2009-es változatosság, de mivel már a teszteken tudni lehetett a végeredményt, egy nagyon gyenge szezon kerekedett belőle.

K*rva jó az avatarod!!!:) Tudsz linket küldeni?

GreenHonda
#31 GreenHonda 2016. január 02. 21:30  
F1890:
hehe, én nagyon élveztem a rb uralmat(najó 2,5 évet csak igazán), pont azért mert az embereknek pont ez a begyöpösödött buta kőkorszaki hozzáállása van h csakis a ferrari mclaren nyerhet. nem nem, az nyer aki a legjobban dolgozik, és ha a rb vagy a mercedes akkor nyerjenek ők. fociban pl nem is a chelse a legősibb csapat mégis tavaly ők nyerték a PL-t, más sportágban ennyire tesznek arra h ki mit csinált 50 vagy 60 éve.az meg érdekes h gyakorlatilag a ferrari mclaren azért kap különpénzt h itt maradjanak holott ha nem lennének f1-ben valszeg a termékük egyáltalán nem lenne olyan magas presztízsű mint amilyen az f1-es részvételnek köszönhető 2009 meg azért nem tetszett mert volt ott minden autó, kers, kers nélküli, DD, DD nélküli, és ezeknek a kombinációja

Ebben nagyon van igazság. FElcsillant bennem, hogy a világban újra és újra jönnek új dolgok, a régi hagyományokkal szemben igazi konkurenciák, amelyek gyökeret vethetnek, valami pedig eltűnik, vagy ideiglenesebben háttérbe szorul.. Az F1-ben viszont túlságosan ragaszkodnak a tradíciókhoz és a történelemhez. Ide egy vezetői generációváltás hozhatja meg majd a változtatásokat.. Nézzük meg hogy rendkívül sok fontos személy Ecclestone, Todt, Whiting, mind már nem mai gyerek.

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 21:30

albutr
#30 albutr 2016. január 02. 20:48  
Quivver:
#25: Azért jogos az az előny, amit a több évtizede versenyző csapatok megszereztek maguknak az évek során, mert ők akkor sem távoztak a sorozatból, amikor gyengébben ment nekik, vagy a mindenkori szabályok nem kedveztek nekik, vagy éppen azért találtak ki mindenféle lehetetlen szabályozást, hogy az előnyüket semmissé tegyék (pl. a 2004-es Ferrari ellen a 2005-ös balesetveszélyes gumiszabályok, a Renault előnyének csökkentése érdekében hozott 2006-os tiltások, vagy korábban az aktív felfüggesztés szabálytalanná minősítése, és a sort hosszan folytathatnánk. A hűséget illik díjazni, mert bár a legjobb kurvából is lehet példás feleség, nem ez a jellemző. Egy hűséges, jó feleség megérdemli a kényeztetést. A néhány hűséges csapat nyilván megkapja a maga jussát azért, mert bár fenyegetőznek néha, mégis kitartanak a sport mellett - sokakkal ellentétben. A "régi" vagy "hagyományos" istállókkal szemben ott van a szekérderéknyi jöttment csapat, amik pár mérsékelten sikeres év után angolosan távoztak (ezek között ugyanúgy megtalálhatjuk a szerencselovagokat, mint a világ vezető autógyártóit: Toyota, BMW). Aki győz, annak nem kell magyarázkodnia, viszont az utókor megítéli a győztest az alapján, ahogyan nyert. Ha külső segítséget kapott, a statisztikai évkönyvekbe nem kerül bele ennek a mértéke vagy ténye, viszont a nézők emlékezete megőrzi a kétes eseményeket és bár a világbajnoki címek papíron nem összemérhetőek értékben, nemhivatalosan mindannyiunknak megvan a szubjektív rangsorunk azt illetően, melyik világbajnoki cím mennyit is ér valójában.

ezek szerint a Ferrari és a Mclaren vb cím ér a legtöbbet?azzal nincs is baj hogy mások is beleszólnak a vb küzdelemben tegyék ezért vannak itt és nekünk szurkolóknak is jó nemcsak a Ferrariról + a Mclarenről szól ez az egész.

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 20:57

F1890
#29 F1890 2016. január 02. 20:47  
Quivver:
#25: Azért jogos az az előny, amit a több évtizede versenyző csapatok megszereztek maguknak az évek során, mert ők akkor sem távoztak a sorozatból, amikor gyengébben ment nekik, vagy a mindenkori szabályok nem kedveztek nekik, vagy éppen azért találtak ki mindenféle lehetetlen szabályozást, hogy az előnyüket semmissé tegyék (pl. a 2004-es Ferrari ellen a 2005-ös balesetveszélyes gumiszabályok, a Renault előnyének csökkentése érdekében hozott 2006-os tiltások, vagy korábban az aktív felfüggesztés szabálytalanná minősítése, és a sort hosszan folytathatnánk. A hűséget illik díjazni, mert bár a legjobb kurvából is lehet példás feleség, nem ez a jellemző. Egy hűséges, jó feleség megérdemli a kényeztetést. A néhány hűséges csapat nyilván megkapja a maga jussát azért, mert bár fenyegetőznek néha, mégis kitartanak a sport mellett - sokakkal ellentétben. A "régi" vagy "hagyományos" istállókkal szemben ott van a szekérderéknyi jöttment csapat, amik pár mérsékelten sikeres év után angolosan távoztak (ezek között ugyanúgy megtalálhatjuk a szerencselovagokat, mint a világ vezető autógyártóit: Toyota, BMW). Aki győz, annak nem kell magyarázkodnia, viszont az utókor megítéli a győztest az alapján, ahogyan nyert. Ha külső segítséget kapott, a statisztikai évkönyvekbe nem kerül bele ennek a mértéke vagy ténye, viszont a nézők emlékezete megőrzi a kétes eseményeket és bár a világbajnoki címek papíron nem összemérhetőek értékben, nemhivatalosan mindannyiunknak megvan a szubjektív rangsorunk azt illetően, melyik világbajnoki cím mennyit is ér valójában.

hehe, én nagyon élveztem a rb uralmat(najó 2,5 évet csak igazán), pont azért mert az embereknek pont ez a begyöpösödött buta kőkorszaki hozzáállása van h csakis a ferrari mclaren nyerhet. nem nem, az nyer aki a legjobban dolgozik, és ha a rb vagy a mercedes akkor nyerjenek ők.
fociban pl nem is a chelse a legősibb csapat mégis tavaly ők nyerték a PL-t, más sportágban ennyire tesznek arra h ki mit csinált 50 vagy 60 éve.az meg érdekes h gyakorlatilag a ferrari mclaren azért kap különpénzt h itt maradjanak holott ha nem lennének f1-ben valszeg a termékük egyáltalán nem lenne olyan magas presztízsű mint amilyen az f1-es részvételnek köszönhető

2009 meg azért nem tetszett mert volt ott minden autó, kers, kers nélküli, DD, DD nélküli, és ezeknek a kombinációja

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 20:52

McLarenHonda
#28 McLarenHonda 2016. január 02. 20:17  
Quivver:
#25: Azért jogos az az előny, amit a több évtizede versenyző csapatok megszereztek maguknak az évek során, mert ők akkor sem távoztak a sorozatból, amikor gyengébben ment nekik, vagy a mindenkori szabályok nem kedveztek nekik, vagy éppen azért találtak ki mindenféle lehetetlen szabályozást, hogy az előnyüket semmissé tegyék (pl. a 2004-es Ferrari ellen a 2005-ös balesetveszélyes gumiszabályok, a Renault előnyének csökkentése érdekében hozott 2006-os tiltások, vagy korábban az aktív felfüggesztés szabálytalanná minősítése, és a sort hosszan folytathatnánk. A hűséget illik díjazni, mert bár a legjobb kurvából is lehet példás feleség, nem ez a jellemző. Egy hűséges, jó feleség megérdemli a kényeztetést. A néhány hűséges csapat nyilván megkapja a maga jussát azért, mert bár fenyegetőznek néha, mégis kitartanak a sport mellett - sokakkal ellentétben. A "régi" vagy "hagyományos" istállókkal szemben ott van a szekérderéknyi jöttment csapat, amik pár mérsékelten sikeres év után angolosan távoztak (ezek között ugyanúgy megtalálhatjuk a szerencselovagokat, mint a világ vezető autógyártóit: Toyota, BMW). Aki győz, annak nem kell magyarázkodnia, viszont az utókor megítéli a győztest az alapján, ahogyan nyert. Ha külső segítséget kapott, a statisztikai évkönyvekbe nem kerül bele ennek a mértéke vagy ténye, viszont a nézők emlékezete megőrzi a kétes eseményeket és bár a világbajnoki címek papíron nem összemérhetőek értékben, nemhivatalosan mindannyiunknak megvan a szubjektív rangsorunk azt illetően, melyik világbajnoki cím mennyit is ér valójában.

Nagyon nem értek egyet. A régebbi nagy csapatok igyis rengeteg premiumot kapnak, ezenkivül tagsagot a Stratégiai Munkacsoportban meg egyebekben. Nehogy már a nyul vigye a vadászpuskát.
Az RB mi volt 8 éve? Egy bulicsapat, ma a box meghatározó egysége, 2 csapattal, utánpótlás neveléssel.
MIért ne nyerhetne kiscsapat? MIért ne adhatnánk meg nekik azokat a szabályokat amelyeken belül képesek lehetnek vb-ért harcolni?
És ha már hüség: Button kb 7 évet nyomott le az ócska Hondával, ő tán nem érdemelte meg hogy egyszer VB autót kapjon a segge alá?
Az hogy kinek mennyit ér a Vb cim az elég szubjekiv.
Én is mondhatnám hogy a Ferrari legtöbb cimében vastagon benne volt a politika.

Quivver
#27 Quivver 2016. január 02. 19:18  

#25: Azért jogos az az előny, amit a több évtizede versenyző csapatok megszereztek maguknak az évek során, mert ők akkor sem távoztak a sorozatból, amikor gyengébben ment nekik, vagy a mindenkori szabályok nem kedveztek nekik, vagy éppen azért találtak ki mindenféle lehetetlen szabályozást, hogy az előnyüket semmissé tegyék (pl. a 2004-es Ferrari ellen a 2005-ös balesetveszélyes gumiszabályok, a Renault előnyének csökkentése érdekében hozott 2006-os tiltások, vagy korábban az aktív felfüggesztés szabálytalanná minősítése, és a sort hosszan folytathatnánk.

A hűséget illik díjazni, mert bár a legjobb kurvából is lehet példás feleség, nem ez a jellemző. Egy hűséges, jó feleség megérdemli a kényeztetést.

A néhány hűséges csapat nyilván megkapja a maga jussát azért, mert bár fenyegetőznek néha, mégis kitartanak a sport mellett - sokakkal ellentétben. A "régi" vagy "hagyományos" istállókkal szemben ott van a szekérderéknyi jöttment csapat, amik pár mérsékelten sikeres év után angolosan távoztak (ezek között ugyanúgy megtalálhatjuk a szerencselovagokat, mint a világ vezető autógyártóit: Toyota, BMW).

Aki győz, annak nem kell magyarázkodnia, viszont az utókor megítéli a győztest az alapján, ahogyan nyert. Ha külső segítséget kapott, a statisztikai évkönyvekbe nem kerül bele ennek a mértéke vagy ténye, viszont a nézők emlékezete megőrzi a kétes eseményeket és bár a világbajnoki címek papíron nem összemérhetőek értékben, nemhivatalosan mindannyiunknak megvan a szubjektív rangsorunk azt illetően, melyik világbajnoki cím mennyit is ér valójában.

Zasalamel
#26 Zasalamel 2016. január 02. 17:36  
McLarenHonda:
Sosem fogom megérteni, mitől lenne a "hagyományos" csapatoknak jogos előnye. Mitől lenne hiteltelen, ha egy kis csapat nyer? Ők nem dolgoznak meg a sikerért? Én élveztem 2009-is, 2013-at és 15-öt kevésbé.

Mondjuk valamelyest érthető h a kiscsapatokat miért nem támogatja az FIA, adnak nekik egy évre 25 millát aztán le is léphetnek év végére, csak hasznot húznának belőle.

Viszont a Williams, a Sauber, a Force India simán kaphatna prériumot.

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 17:36

McLarenHonda
#25 McLarenHonda 2016. január 02. 16:57  

Sosem fogom megérteni, mitől lenne a "hagyományos" csapatoknak jogos előnye. Mitől lenne hiteltelen, ha egy kis csapat nyer? Ők nem dolgoznak meg a sikerért?

Én élveztem 2009-is, 2013-at és 15-öt kevésbé.

Quivver
#24 Quivver 2016. január 02. 16:37  

Ez a bizonyos 2009-es év úgy látom, a mai napig megosztja az embereket. A magam részéről az egyik valaha látott leggyengébb évnek tartom (1992, 2002, 2005, 2013 is elég vérszegények voltak), 2009 és 2013 azért emelkedik ki mégis (szerintem) a legrosszabb évadok rangsorában, mivel mindkettő nyilvánvalóan manipulált volt különböző okokból kifolyólag. 2009-ben az egyes istállók előnyhöz jutattásának célja az volt, hogy a "hagyományos" istállók jogos előnyét semmissé tegyék. Ezt az évadot éppen az tette hiteltelenné, hogy a semmiből érkezett, korábban sikertelen vagy nem is létező csapatok alázták meg a több évtizede jelen lévő és sokszoros bajnok istállókat. 2013-ban pedig bár kiemelkedő teljesítményt láttunk Vetteltől, az előző évi gumik visszahozatala egy nem is titkolt csalás volt, hogy azok, akik a 2013-as szabályoknak megfelelő autót építettek, ne legyenek előnyben. Csúnya volt mindkettő.

Összességében jó is lehetett volna a 2009-es változatosság, de mivel már a teszteken tudni lehetett a végeredményt, egy nagyon gyenge szezon kerekedett belőle.

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 19:21

Trollface027
#23 Trollface027 2016. január 02. 14:47  

Megmondom őszintén nekem igen tetszett , hogy ez nevenincs istálló semmiből nyert , tény hogy Honda rakta le az alapokat, viszont kifejezetten jó volt látni , ahogy a nagy csapatok szívják fogukat mert 1 nulló kilómetert tesztelő istálló hirtelen ott volt . Szerintem jót tett az F1-nek , hogy végre nem csak Ferrari és Mclaren versenyzői esélyesek , szerintem az volt a kiszámítható korszak. Button érdemeit pedig szerintem kár firtatni, mert tény hogy elötte 1 futamot nyert csak , viszont megnéztem volna azt a hamiltont/ Alonsot aki azzal a kocsikkal több futaot nyert volna mint Button . szerintem az azt követő Mclarenes évei alatt bebizononyította hogy nem csak azért nyert mert övé a legjobb kocsi .

Nigel
#22 Nigel 2016. január 02. 14:43  
Toti:
Az is hozzájárulhat ehhez, hogy az addig nevenincs csapatok harcoltak egymással (Brawn, Red Bull, de még lehetne említeni az addig partvonalon kívüli Toyotát, vagy esetleg a spái pole-lal a Force Indiát), miközben az elmúlt bő évtizedet uraló csapatok csak valamennyire tudták összekapni magukat a szezon közepén (súlyosbítva még a helyzetet egy Badoerrel).


Az első versenyek eredménye elég bénítóan hatott. Négy futamot nyert zsinórban, ami 1991-ben még rekordnak számított. Akkor azonban egy bizonyos Ayrton Senna volt a "tettes".

Szerintem egy egész jó vébé lehetett volna, ha nem húz el annyira a többiektől, és látótávolságon belül marad. A világbajnoki cím a legfontosabb, és mivel az elég korán eldőlt, a többieknek utána már csak "morzsák" jutottak.

Vettel második helye szenzációszámba ment, de mindenki csak Buttonnal foglalkozott.

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 15:06

Toti
#21 Toti 2016. január 02. 14:29  
Nigel:
Mindenkit az elsőségért folyó harc hoz lázba a leginkább. Mivel Jenson összetett elsősége a szezon második felére már nem igazán forgott veszélyben, ezért egy kicsit leértékelődött a többi esemény. Ha nincs már a szezon elején az a hihetetlen Brawn GP-fölény, akkor még egy nagyon jó, a végletekig kiélezett világbajnokság is lehetett volna. Azonban a lényegi kérdések már a szezon első felében eldőltek. Ami utána történt (hat futam - hat különböző győztes), az inkább csak "részsiker", szépségtapasz volt. Addigra már jelentősen alábbhagyott a fanok lelkesedése. Amikor az elmúlt 20-25 év legjobb bajnokságairól van szó, akkor 2009-et sokan a lista végére sorolják. Bár, az idei (ill. tavalyi) esztendőt mindenképpen felülmúlja.

Az is hozzájárulhat ehhez, hogy az addig nevenincs csapatok harcoltak egymással (Brawn, Red Bull, de még lehetne említeni az addig partvonalon kívüli Toyotát, vagy esetleg a spái pole-lal a Force Indiát), miközben az elmúlt bő évtizedet uraló csapatok csak valamennyire tudták összekapni magukat a szezon közepén (súlyosbítva még a helyzetet egy Badoerrel).

Nigel
#20 Nigel 2016. január 02. 14:16  
albutr:
azért a 2009-es év is elég változatos volt hiszen ott volt Red Bull,a Toyota sem volt rossz.


Mindenkit az elsőségért folyó harc hoz lázba a leginkább. Mivel Jenson összetett elsősége a szezon második felére már nem igazán forgott veszélyben, ezért egy kicsit leértékelődött a többi esemény.

Ha nincs már a szezon elején az a hihetetlen Brawn GP-fölény, akkor még egy nagyon jó, a végletekig kiélezett világbajnokság is lehetett volna. Azonban a lényegi kérdések már a szezon első felében eldőltek. Ami utána történt (hat futam - hat különböző győztes), az inkább csak "részsiker", szépségtapasz volt. Addigra már jelentősen alábbhagyott a fanok lelkesedése.

Amikor az elmúlt 20-25 év legjobb bajnokságairól van szó, akkor 2009-et sokan a lista végére sorolják. Bár, az idei (ill. tavalyi) esztendőt mindenképpen felülmúlja.

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 15:04

ernike
#19 ernike 2016. január 02. 13:48  
F1890:
már pedig olvass utána, az orrba szerelték be először

Hát az elég halva született ötlet lehetett, meg úgy néz ki az is volt.

Toti
#18 Toti 2016. január 02. 13:07  
ernike:
Orrába? Azt erősen kétlem. Főtengelyre hogy kötnék már rá ha az orrában lenne az elektromotor, vagy ütközésnél elég jól jönne a pilóta lábánál egy nagy teljesítményű aksi.

http://www.vezess.hu/forma1/egyedi_kers_t_fejlesztett/17270/

albutr
#17 albutr 2016. január 02. 13:03  
Nigel:
2005, 2006, 2007, 2008 elég változatos volt, szinte minden esetben sokáig volt nyílt a világbajnokság, és ez végig fenntartotta az érdeklődést. 2009-ben Button hét futamból hatot nyert meg, és felrémlettek azok az idők, amikor gyakorlatilag sétakocsikázás volt a világbajnoki cím. Kissé hiteltelenné tette az évet, hogy Buttonnak korábban messze nem voltak ilyen kiemelkedő eredményei. Nem volt rossz versenyző, de ilyen magasságokba azért soha nem emelkedett azt megelőzően, és utána sem. Az egyik yt videón lehet hallani Palikot azon fanyalogni, hogy már megint JB-t intették le elsőnek. Pedig ha volt kommentátor, aki elég jól bírta a monotóniát, akkor az éppen ő volt.

azért a 2009-es év is elég változatos volt hiszen ott volt Red Bull,a Toyota sem volt rossz.

Nigel
#16 Nigel 2016. január 02. 12:47  
daviid:
Annyira rossz nem volt, mint a tavalyi, de az év első fele valóban kiszámítható volt, pedig nem indult rosszul az év. Az év első három versenye nagyon izgalmas volt, igaz Ausztráliában sokat segített a Bridgestone szuperlágy gumijainak idő előtti elhasználódottsága, aminek köszönhetően Kubicának nagy esélye volt arra, hogy megnyerje az év első versenyét, hiszen míg ő kemény keverékű gumikkal autózott, addig Vettel és Button szuperlágy gumikon versenyzett a verseny utolsó fázisában. Aztán végül Button nyert a Brawn-Gp első versenyén, hiszen Kubica és Vettel összeütközött. Az évad közepére az erő viszonyok nagyon kiegyenlítődtek olyannyira, hogy nem egyszer volt olyan, hogy a Q1 győztese, és az utolsó között nem volt több, mint 1 másodperc. Manapság pedig az első és a harmadik között van gyakran ennyi... A kiegyenlített erőviszonyoknak köszönhetően az évad közepén volt olyan is, hogy hat versenyen hat különböző versenyző nyert futamot. Sorrendben: Button (Török Nagydíj); Vettel (Brit Nagydíj); Webber (Német Nagydíj); Hamilton (Magyar Nagydíj); Barrichello (Európai Nagydíj); Räikkönen (Belga Nagydíj). Utóbbinál nem bntam volna, hogyha Fisichella nemcsak a pole pozíciót, hanem a Force India első futamgyőzelmét is emgszerzi. Nem kellett volna sok hozzá, hiszen egész versenyen Räikkönen kipufogócsövének közelében autózott . Összességében nem volt rossz év szerintem, csak az évad közi botrányok nagyon elterelték a figyelmet a versenypályákon zajló eseményekről. És Button évad eleji dominanciája is közre játszott arra, hogy idő előtt véget érjen a bajnokság (7 futam 6 futamgyőzelem, és egy harmadik hely Kínában) .


2005, 2006, 2007, 2008 elég változatos volt, szinte minden esetben sokáig volt nyílt a világbajnokság, és ez végig fenntartotta az érdeklődést.

2009-ben Button hét futamból hatot nyert meg, és felrémlettek azok az idők, amikor gyakorlatilag sétakocsikázás volt a világbajnoki cím. Kissé hiteltelenné tette az évet, hogy Buttonnak korábban messze nem voltak ilyen kiemelkedő eredményei.

Nem volt rossz versenyző, de ilyen magasságokba azért soha nem emelkedett azt megelőzően, és utána sem.
Az egyik yt videón lehet hallani Palikot azon fanyalogni, hogy már megint JB-t intették le elsőnek. Pedig ha volt kommentátor, aki elég jól bírta a monotóniát, akkor az éppen ő volt.

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 12:54

F1890
#15 F1890 2016. január 02. 12:40  
Pendulum:
Nemhiszem,mert utána viszont szarrá nyerték magukat.

ráadásul mind a rönó mind a rbr 2008ban megkérdezte h ezt csinálhatják e, az fia-tól elutasító választ kaptak. így duplapofon volt nekik, azontúl h a merci és a ferrari benézte

daviid
#14 daviid 2016. január 02. 12:32  
Nigel:
Eltelt néhány verseny 2009-ben, és már mindenki azt kívánta, hogy legyen vége a Brawn GP dominanciának. Button világbajnoki címére árnyékot vetett az, hogy bűnrossz volt a szezon.

Annyira rossz nem volt, mint a tavalyi, de az év első fele valóban kiszámítható volt, pedig nem indult rosszul az év. Az év első három versenye nagyon izgalmas volt, igaz Ausztráliában sokat segített a Bridgestone szuperlágy gumijainak idő előtti elhasználódottsága, aminek köszönhetően Kubicának nagy esélye volt arra, hogy megnyerje az év első versenyét, hiszen míg ő kemény keverékű gumikkal autózott, addig Vettel és Button szuperlágy gumikon versenyzett a verseny utolsó fázisában. Aztán végül Button nyert a Brawn-Gp első versenyén, hiszen Kubica és Vettel összeütközött.
Az évad közepére az erő viszonyok nagyon kiegyenlítődtek olyannyira, hogy nem egyszer volt olyan, hogy a Q1 győztese, és az utolsó között nem volt több, mint 1 másodperc. Manapság pedig az első és a harmadik között van gyakran ennyi...
A kiegyenlített erőviszonyoknak köszönhetően az évad közepén volt olyan is, hogy hat versenyen hat különböző versenyző nyert futamot. Sorrendben: Button (Török Nagydíj); Vettel (Brit Nagydíj); Webber (Német Nagydíj); Hamilton (Magyar Nagydíj); Barrichello (Európai Nagydíj); Räikkönen (Belga Nagydíj). Utóbbinál nem bntam volna, hogyha Fisichella nemcsak a pole pozíciót, hanem a Force India első futamgyőzelmét is emgszerzi. Nem kellett volna sok hozzá, hiszen egész versenyen Räikkönen kipufogócsövének közelében autózott .
Összességében nem volt rossz év szerintem, csak az évad közi botrányok nagyon elterelték a figyelmet a versenypályákon zajló eseményekről. És Button évad eleji dominanciája is közre játszott arra, hogy idő előtt véget érjen a bajnokság (7 futam 6 futamgyőzelem, és egy harmadik hely Kínában) .

Pendulum
#13 Pendulum 2016. január 02. 12:29  
Kimilton:
„2009-ben gyökeres szabályváltozások voltak. Vita folyt a duplafedeles diffúzorról, és végső soron hogy az legális vagy illegális megoldás-e, egy egyszerű technikai döntés volt. Max Mosley meg akarta leckéztetni a Ferrarit és a McLarent. És mert nekik nem volt ilyen diffúzoruk, azt monda, szabályos, mert szerette volna őket sarokba szorítani” Ugye az mindenki számára világos, hogy ez csak az akkor vesztes oldalon álló Newey vádaskodása....

Nemhiszem,mert utána viszont szarrá nyerték magukat.

F1890
#12 F1890 2016. január 02. 12:26  
ernike:
Orrába? Azt erősen kétlem. Főtengelyre hogy kötnék már rá ha az orrában lenne az elektromotor, vagy ütközésnél elég jól jönne a pilóta lábánál egy nagy teljesítményű aksi.

már pedig olvass utána, az orrba szerelték be először

daviid
#11 daviid 2016. január 02. 12:21  
Toti:
Úgy emlékszem, csak a Ferrari használta végig a szezonban, a McLaren év végére kiszerelte, mások meg max csak próbálkoztak vele. A Williams is csinált egy másfajta rendszert, de túl nehéz volt, vagy túl nagy. A Ferrari meg az autó orrába is be tudta rakni, jót is tett volna a súlyeloszlásnak, de az elektromos vezetékeket nem akarták a pilótafülkén keresztül vinni.

Ferrari 1 futam kivételével (Kínai Nagydíj) mindig használta a KERS-et, miközben a McLaren mind a tizenhét versenyt ezzel teljesítette. Mivel a vb nekik hamar elúszott, és 2010-re csak a tankolás betiltása volt jelentős szabályváltozás, így ők az egész évet végig fejlesztették. Az évad közepétől pedig már reális esélyük is volt a futam győzelemre. Magyar Nagydíjtól kezdve négy pole pozicíót, és két futamgyőzelmet zsebeltek be Lewis Hamilton révén. Az első KERS-es győzelem pedig pont a Hungaroringen aratták :)
Renault és a BMW is próbálkozott ezzel a rendszerrel. Renault-os hol használták, hol nem, de a versenyek többségét KERS-rendszer nélkül teljesítették. A BMW-nél pedig úgy volt az év elején, hogy csak Nick Heidfeld használta, mert önmagában ez a cucc nagyon nehéz volt, és a BMW akkori pilóta pársonálál Heidfeld jóval könnyebb, és kisebb is volt , mint Kubica. Ha jól rémlik később ő is megkapta a KERS-rendszert, de a szezon második felében már ők sen alkalmazták.
A KERS-rendszer első évében tulajdonképpen a Ferrari és a McLaren volt az, akik végig kiálltak mellette, igaz 2010-ben a csapatok közös megegyezése miatt nem használták abban az évben , noha a szabályok engedélyezték volna. 2011-től 2013 végig a csapatok többsége használta a mostani ERS-rendszer alapját.
Az év során többször is felröppent a hír, hogy a Red Bull is befogja vetni, de végül ez elmaradt, aztán 2011-ben KERS használta nélkül is könnyedén megnyerték a szezonnyitó nagydíjat Vettel révén. Utána már ők is használták, de sokszor volt olyan, hogy a kinetikus energia visszanyerő rendszerük meghibásodott, és anélkül kellett teljesíteni Vettelnek, de jobbára Webbernek a futamokat. De akkoriban ezek nem okoztak annyira nagy tempóveszteséget, mint mondjuk a modern érában az ERS - rendszer meghibásodása végett.

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 12:40

Nigel
#10 Nigel 2016. január 02. 12:12  


Eltelt néhány verseny 2009-ben, és már mindenki azt kívánta, hogy legyen vége a Brawn GP dominanciának. Button világbajnoki címére árnyékot vetett az, hogy bűnrossz volt a szezon.

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 12:17

ernike
#9 ernike 2016. január 02. 11:20  
Toti:
Úgy emlékszem, csak a Ferrari használta végig a szezonban, a McLaren év végére kiszerelte, mások meg max csak próbálkoztak vele. A Williams is csinált egy másfajta rendszert, de túl nehéz volt, vagy túl nagy. A Ferrari meg az autó orrába is be tudta rakni, jót is tett volna a súlyeloszlásnak, de az elektromos vezetékeket nem akarták a pilótafülkén keresztül vinni.

Orrába? Azt erősen kétlem. Főtengelyre hogy kötnék már rá ha az orrában lenne az elektromotor, vagy ütközésnél elég jól jönne a pilóta lábánál egy nagy teljesítményű aksi.

BrettShaw
#8 BrettShaw 2016. január 02. 10:59  
plman:
Én csak arra emlékszem, hogy szoptak vele rendesen az érintett csapatok, hol berakták a kocsiba hol nem a megbízhatósági és az általa okozott egyensúlyi gondok miatt. Viszont úgy tudom, hogy a szezon előtt már felmerült, hogy ne vezessék be 2009-ben, mivel már akkor látszott, hogy sok baja van még a Kersnek (ha jól rémlik akkor komoly áramütéses balesetek is voltak a tesztidőszakban.) Csak aztán a BMW erősködött a bevezetésén, mivel ők jól álltak vele- legalábbis azt hitték aztán meg az elsők között dobták ki az autóból. 2010-ben pedig megállapodtak, hogy senki sem használja annak ellenére, hogy a szabályok engedték volna, viszont 2011-től közelező. arra viszont én is emlékszem, hogy a Wiliamsé teljesen más elven müködött mint a többieké.

A Williams lendkerekes megoldása soha nem került be f1 autóba. Az övék is pontosan ugyanolyan volt, mint a többi.

plman
#7 plman 2016. január 02. 10:48  
Toti:
Úgy emlékszem, csak a Ferrari használta végig a szezonban, a McLaren év végére kiszerelte, mások meg max csak próbálkoztak vele. A Williams is csinált egy másfajta rendszert, de túl nehéz volt, vagy túl nagy. A Ferrari meg az autó orrába is be tudta rakni, jót is tett volna a súlyeloszlásnak, de az elektromos vezetékeket nem akarták a pilótafülkén keresztül vinni.

Én csak arra emlékszem, hogy szoptak vele rendesen az érintett csapatok, hol berakták a kocsiba hol nem a megbízhatósági és az általa okozott egyensúlyi gondok miatt. Viszont úgy tudom, hogy a szezon előtt már felmerült, hogy ne vezessék be 2009-ben, mivel már akkor látszott, hogy sok baja van még a Kersnek (ha jól rémlik akkor komoly áramütéses balesetek is voltak a tesztidőszakban.) Csak aztán a BMW erősködött a bevezetésén, mivel ők jól álltak vele- legalábbis azt hitték aztán meg az elsők között dobták ki az autóból. 2010-ben pedig megállapodtak, hogy senki sem használja annak ellenére, hogy a szabályok engedték volna, viszont 2011-től közelező.
arra viszont én is emlékszem, hogy a Wiliamsé teljesen más elven müködött mint a többieké.

Utoljára módosítva: 2016. január 02. 10:51

Toti
#6 Toti 2016. január 02. 09:41  
plman:
nekem is inkább spekulációnak tűnik ez Newey részéről (aztán persze ki tudja lehet, hogy van benne valami). viszont úgy emlékszem, az évad elején a Kerses autók kínlódtak mert egyrészt elég kiforratlan volt ez a rendszer, ezáltal gyakran bekrepált. ezenkívül elég szerencsétlen helyen volt az autóban, ezért bekvart az autó egyensúlyába is. Aztán persze az évad előrehaladtával kitapasztalták ezt a rendszert (már ha használták), csiszoltak az autón és a Brawn Gp előnye elfogyott, mert ahogy emlékszem a szezon második felében már nem igen villogtak.

Úgy emlékszem, csak a Ferrari használta végig a szezonban, a McLaren év végére kiszerelte, mások meg max csak próbálkoztak vele. A Williams is csinált egy másfajta rendszert, de túl nehéz volt, vagy túl nagy. A Ferrari meg az autó orrába is be tudta rakni, jót is tett volna a súlyeloszlásnak, de az elektromos vezetékeket nem akarták a pilótafülkén keresztül vinni.

SANI{Ó
#5 SANI{Ó 2016. január 02. 09:34  

tehát az is csak egy íróasztalon eldöntött csalás volt?

plman
#4 plman 2016. január 02. 09:15  

nekem is inkább spekulációnak tűnik ez Newey részéről (aztán persze ki tudja lehet, hogy van benne valami).
viszont úgy emlékszem, az évad elején a Kerses autók kínlódtak mert egyrészt elég kiforratlan volt ez a rendszer, ezáltal gyakran bekrepált. ezenkívül elég szerencsétlen helyen volt az autóban, ezért bekvart az autó egyensúlyába is. Aztán persze az évad előrehaladtával kitapasztalták ezt a rendszert (már ha használták), csiszoltak az autón és a Brawn Gp előnye elfogyott, mert ahogy emlékszem a szezon második felében már nem igen villogtak.

Kimilton
#3 Kimilton 2016. január 01. 23:49  

„2009-ben gyökeres szabályváltozások voltak. Vita folyt a duplafedeles diffúzorról, és végső soron hogy az legális vagy illegális megoldás-e, egy egyszerű technikai döntés volt. Max Mosley meg akarta leckéztetni a Ferrarit és a McLarent. És mert nekik nem volt ilyen diffúzoruk, azt monda, szabályos, mert szerette volna őket sarokba szorítani”

Ugye az mindenki számára világos, hogy ez csak az akkor vesztes oldalon álló Newey vádaskodása....

Utoljára módosítva: 2016. január 01. 23:50

Pendulum
#2 Pendulum 2016. január 01. 20:37  
HannaLill:
Anno azt írták hogy az egész duplafedeles diffúzort egy Super Aguris mérnök találta ki és Brawn-t ismerve Ő rájött hogy ezzel a trükkel megnyerheti a VB-t már a téli teszteken látszott hogy hatalmas az előnyük a többiekhez képest ,nagyon jó volt a rajtelektronikájuk is vannak videók amelyeken rajtgyakorlatokat végeznek más csapatokkal és 100m-en 50m-t vertek rájuk Brwn ezért vette meg a csapatot 1 euróért majd adta el 2010-ben a Mercedesnek. Nos ebből telik most a horgászgatásokra neki.

Mindenben egyetértek veled kivéve a rajtokban,sokszor kellett az anti stall system aktiválja magát,a remek rajtelektronikájuk miatt,hol Rubens,hol pedig Button szúrta el a rajtokat,persze akadtak jó rajtjaik,de a legjobban,a Kers*es autók rajtoltak mindig.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. január 01. 19:20  

Anno azt írták hogy az egész duplafedeles diffúzort egy Super Aguris mérnök találta ki és Brawn-t ismerve Ő rájött hogy ezzel a trükkel megnyerheti a VB-t már a téli teszteken látszott hogy hatalmas az előnyük a többiekhez képest ,nagyon jó volt a rajtelektronikájuk is vannak videók amelyeken rajtgyakorlatokat végeznek más csapatokkal és 100m-en 50m-t vertek rájuk Brwn ezért vette meg a csapatot 1 euróért majd adta el 2010-ben a Mercedesnek.
Nos ebből telik most a horgászgatásokra neki.

Utoljára módosítva: 2016. január 01. 19:24FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ