Az FIA nem kegyelmezett

írta: M4Sport
2016. április 16. 12:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Hülkenberg három rajthelyes büntetést kapott a Kínai Nagydíjra, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vétkesnek találta csapatát, a Force Indiát, amiért az időmérő edzés második szakaszának végén hibásan rögzített kerékanyával küldték pályára.

Jól indult a német versenyző hétvégéje, a Q2-ben viszont jött egy nem várt fordulat: valamivel több, mint egy perccel a szakasz vége előtt félre kellett állnia, autójáról ugyanis leesett a bal első kerék, miután csapata rosszul rögzítette azt. Hülkenberg tehát hiába jutott be a legjobb 10 közé, az utolsó etapban már nem futhatott mért kört.

Végül tehát be kellett érnie a 10. rajthellyel, az FIA azonban vizsgálatot indított csapata ellen, ekkor pedig már sejthető volt, hogy a holnapi versenynek nem ebből a pozícióból fog nekivágni, hiszen a szövetség nagyon szigorúan veszi a „veszélyes kiengedéseket”. Pár perccel ezelőtt meg is született az ítélet: Hülkenberg három rajthelyes büntetést kapott, azaz holnap csak a 13. helyről indulhat. Büntetése révén Felipe Massa, Fernando Alonso és Jenson Button is „nyert” egy pozíciót.

„A kerék egyik pillanatról a másikra leesett a helyéről. Normál esetben az ilyesminek van előjele, kicsit ugrál a helyén, de ezúttal tényleg egyik pillanatról a másikra történt. Még meg kell vizsgálnunk, mi történhetett. Könnyen lehet, hogy vár még ránk egy büntetés” – nyilatkozta még az ítélethirdetés előtt. „Természetesen nagy kár, ha büntetnek érte, mivel a versenyzőnek ehhez nem sok köze van” – tette hozzá, megjegyezve, ő nem hiszi, hogy szerelői elkapkodták volna a kerék felrakását.

Hülkenberga történtek ellenére optimistán próbálta szemlélni helyzetét. „Még nincs veszve minden, az autónk jó, a Q3-ba kerültünk vele. Sergio hetedik lett, ami remek kiindulópont. Egyszerűen egy jó versenyre lesz szükségünk.”

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Wili
#2 Wili 2016. április 16. 15:27  

„Természetesen nagy kár, ha büntetnek érte, mivel a versenyzőnek ehhez nem sok köze van”

Ezt a felfogást sosem értettem. A pilóta és a csapat egyek. A büntetés mindig mindkettőt súlytja. Ezen logika alapján ha a pilóta hibázik és nekimegy egy másik autónak, akkor a csapat is mondhatná, hogy miért büntetik őket, amikor nem a csapat hibázott, csak a pilóta... Nyomjon 100 fekvőtámaszt, de a csapattól ne vegyenek el poziciót... Ez a gondolkodás simán röhejes.

Rikii
#1 Rikii 2016. április 16. 14:34  

Csak 3?FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája