Az FIA nem változtat

írta: M4Sport
2016. július 03. 10:18
FOTÓ: ©xpbimages.com

Noha több versenyző is panaszkodott, és a Mercedes sportigazgatója is kérte, változtasson a rázóköveken, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szombat este úgy határozott, a kerékvetők változatlanok maradnak a Red Bull Ringen.

Néhányan már csütörtökön felemelték szavukat az új, magasított rázókövek valamint az egyes kanyarokba telepített sárga „fekvőrendőrök” miatt, a szabadedzések után pedig – azt követően, hogy a rázóköveken agresszíven áthajtó Max Verstappen autója megsérült – szóba került a változtatás lehetősége, az FIA azonban kitartott az újítások mellett.

Szombaton szinte azonos forgatókönyv szerint történtek a dolgok, azzal az eltéréssel, hogy több (a szabadedzésen vagy az időmérőn balesetet szenvedő) versenyző is hangot adott elégedetlenségének, sőt a Mercedes is kritizálta a rázóköveket, melyek a pálya levágását és kiszélesítését hivatottak megakadályozni. Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting az időmérő edzés után alaposabban is szemügyre vette a rázóköveket, majd úgy döntött, minden marad a régiben.

Kiemelte, több helyszínen is hasonló megoldást alkalmaznak, a rázókövek pedig széles körben bizonyítottak már. Igaz, a Red Bull Ringen, a pálya karakterisztikájából adódóan sokkal többször hajtanak át rajtuk, az pedig, hogy a versenyzők több időt töltenek rajtuk többek szerint is lehet a problémák kiváltó oka.

A helyzetről és a balesetek kiváltó okáról tegnap a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff is részletesebben beszélt. „Először úgy tűnt, komoly terhelést kapnak a felfüggesztések, de miután kielemeztük az adatokat, rájöttünk, hogy nem kapnak nagy terhelést. Most úgy tűnik, a gumi egyfajta furcsa frekvencián rezeg vagy inog, ez idézi elő a felfüggesztés törését. Ezt a vörös rázókövek idézik elő. Megerősítettük a felfüggesztést, de kétlem, hogy ez lenne a megoldás” – fejtegette.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cyberpunk999
#2 cyberpunk999 2016. július 03. 11:21  

Ez egy elég egyszerű fizikai jelenségnek tűnik.

A mercedes felfüggesztése a piros-fehér rázóköveken haladva tört el, ami még a pálya teljesen szabályos kiszélesítése.

Amit Toto Wolf ír az egy olyan jelenség, hogy mindennek van egy saját frekvenciája, amivel rezeg. Ha ezt elkezdjük egy ezzel megegyező frekvenciával gerjeszteni, akkor ebben az esetben egy folyamatosan növekvő rezgést fogunk tapasztalni és ennek hatására elképesztően komoly dolgokat is lehet aránylag kicsi behatással tönkretenni.


ugyanez a jelenség tapasztalható, amikor egy bizonyos frekvenciájú magas hanggal üveget törnek össze. Ilyenkor valójában nem a minél magasabb hang a lényeg, hanem egy bizonyos frekvencia. A túl magas hang ugyanúgy nem törné darabjaira a puharat, mint a túl alacsony. A pohár saját frekvenciáját (vagy nagyon közelit) használva viszont az folyamatosan gerjedni fog, míg végül nem bírja és széttörik.


Másik példa a jelenségre, amikor a hídon a katonák menetelnek. A hídra egy pici, ámde megfelelő ütemű rezgés hat a katonák összehangolt lépései miatt. Nem fog minden híd és minden tempónál leszakadni, csak ha éppen eltalálják a megfelelő frekvenciát. Menetelő emberek miatt leomolhat egy híd. Ez jól mutatja mennyire komoly hatásról van szó.

A való életben egyébként mindennapos dolog ezeknek a tervezése. Például a földrengésálló házak esetén olyan házat terveznek, aminek a frekvenciája távol esik a helyben szoksáso földrengések frekvenciájától.

Vagy ott vannak az elektromos távvezetékek. Azokon súlyokat helyeznek el a kábelen bizonyos pontokon, aminek az a lényege, hogy ezzel elhangolják az ottani jellemző szelek frekvenciájától a vezeték lengési frekvenciáját és így nem tudja leszakadásig gerjeszteni a szél.


A kerékvetők esetében itt arról lehet szó, hogy az ottani sebesség és a rázókövek hupli-mélyedés távolságával keltett "rázás" (rezgés) frekvenciája pont olyan, hogy megegyezik valaminek a rezgésének a frekvenciájával ott a kerék környékén (felfüggesztés vagy gumi mondjuk).
Tehát alapvetően el kellene hangolni a kerékvető frekvenciáját (ez a legkönnyebb megoldás). Ezt úgy lehetne megtenni, ha megváltoztatnák a hupli-mélyedés hosszúságokat.

kimar
#1 kimar 2016. július 03. 10:57  

Nekem is úgy tűnik, ahogy Toto mondja, és a sárga huplik levétele szerintem nem sok mindenen javítana.
Egyébként nem hiszem, hogy gond lesz a versenyen, a szokásosnál is gumikímélőbb versenyt fogunk látni távol a rázókövektől, ha meg esik, akkor pláne.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa