Az idő halad, az F1 megállt – egy egyre kínosabb ügy krónikája

írta: M4Sport
2016. április 07. 15:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hetek teltek el az új időmérő melbourne-i fiaskója óta, ám hiába az egyeztetések, a határozott véleménynyilvánítások és a legkülönfélébb ötletek, egyvalami változatlan maradt: maga az időmérő… Felelevenítjük a sportág számára egyre kínosabb ügy eddigi állomásait!

február 23. – Az FIA kevesebb mint négy héttel az Ausztrál Nagydíj előtt bejelenti, a versenyek felrázása céljából módosít az időmérő edzések lebonyolításán, miután a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság ülésén a résztvevők (beleértve valamennyi csapatot!) az áldásukat adták erre.

február 27. – Bernie Ecclestone kijelenti, talán csak a Spanyol Nagydíjtól érkezik az új időmérő, mivel a FOM embereinek újra kell programozniuk a lebonyolításhoz szükséges szoftvereket.

március 4. – Bár a Ferrari és a Mercedes korábban jelezte, valójában nem is tetszik nekik az időmérő módosítása, az FIA Motorsport Világtanácsa hivatalosan is módosított vonatkozó szabályain, s ratifikálta a 90 másodpercenkénti kieséses szisztémát. A FOM ígéretet tesz a szükséges szoftverek elkészítésére. Niki Lauda később elárulja, valójában csak azért szavaztak igennek a módosításra, hogy elkerüljék Bernie Ecclestone még vadabb, időballasztos ötletének megvalósulását. A kompromisszumos javaslattal az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting állt elő.

március 19. – Melbourne-ben debütál az új időmérő – óriási bukással. A győztes kiléte már a Q3 vége előtt négy perccel kiderül, a csapatfőnökök és versenyzők egyhangúan hatalmas baklövésnek nevezik az újítást. „Bocsánatot kell kérnünk a szurkolóinktól” – nyilatkozta Christian Horner. „A vécébe vele!” – mondott ítéletet Niki Lauda.

március 20. – Pár órával az idénynyitó verseny előtt félórás tanácskozást tart a 11 csapat, s miután egyhangúan elégedetlenek az új időmérővel, arról állapodnak meg, hogy Bahreinben visszatér a régi, 2006 és 2015 között hatályban lévő rendszer. A Renault a megbeszélésen fölveti, hogy akár apró módosítással is megoldható a kialakult probléma: csak a Q3-at kéne a régi menetrend szerint lebonyolítani. A többiek végül leszavazzák őket. Az egyeztetésen sem az Ausztráliába el sem utazó Bernie Ecclestone, sem az FIA-elnök Jean Todt nem vett részt.

március 23. – Szavazásra bocsátják az időmérő újbóli megváltoztatásának kérdését, ám miután a Force India és a Pirelli előhozakodott a hibrid szisztéma ötletével, az FIA pedig hallani sem akar a régi rendszerhez való visszatérésről, a választási lehetőségek között nem is szerepel az. Négy istálló, a Red Bull, a Toro Rosso, a McLaren és a Williams tiltakozásképpen a hibrid szisztémára is nemet mond, így eldől, hogy Bahreinben újabb esélyt kap a 90 másodperces kieséses rendszer.

április 2. – Bahreinben megtartják az időmérő edzést, mely hasonlóan rossz fogadtatásra lel, mint két hete. A csapatok és a versenyzők újra mielőbbi változtatást sürgetnek.

április 3. – A Bahreini Nagydíj napjának délelőttjén a csapatok immáron az FIA-elnök Todttal és Bernie Ecclestone-nal közös megbeszélést tartanak. A másfél órás egyeztetésen a szövetség előhozakodik az összköridős időmérő lehetőségével. Döntés nem születik, további elemzések céljából a következő csütörtökre halasztják az erről szóló szavazást.

április 7. – A csapatok levelet írnak az FIA-nak, Bernie Ecclestone-nak és a CVC-nek, melyben lényegében ugyanazt jelentik ki, amit már az ausztráliai verseny előtt is, valamint amit legutóbbi, bahreini ülésükön is jeleztek (hiába): a régi rendszert akarják.

Folytatása következik!

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

32016.10.21. 16:15

Amerikai Nagydíj – első szabadedzés

Beszámoló az eseményről

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

82016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"