Az időmérőnek „mennie kell!”

írta: M4Sport
2016. április 02. 21:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 legbefolyásosabb csapatvezetői szerint a mai időmérő ismét bebizonyította, hogy a folyamatos kieséses szisztéma megbukott, ezért a következő futam előtt mennie kell”. Remélik, holnap erről megállapodás is születik.

Az új időmérő már Ausztráliában a kritikák középpontjába került, a csapatvezetők pedig elhatározták, az év második hétvégén visszahozzák a 2015-ös formátumot, erre azonban nem került sor, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyanis hallani sem akart az ötletről. Ők inkább az új szisztémát akartak „felturbózni”, a csapatok viszont leszavazták ezt a javaslatot, egyetértés hiányában pedig maradt az eredeti formátum.

A formátum, ami második nekifutásra sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a forgatókönyv pedig nemcsak a pályán, azon kívül is megegyezett az ausztráliaival, azaz a szurkolók, a szakértők és a csapatvezetők is nekiestek a szisztémának. „Nem hiszem, hogy olyan meglepő volt, amit láttunk” – panaszkodott a Red Bullt irányító Christian Horner. „Az edzés elejére túl nagy hangsúly kerül, később pedig egyszerűen elfogy a lendület. Elhasználódnak a gumik, és nem marad idő a visszavágásra” – tette hozzá kiábrándultan.

A csapatvezetők holnap ismét összeülnek a kialakult helyzet miatt, ezúttal viszont az FIA első embere, Jean Todt és a Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone is részt vesz a találkozón. Horner szerint nem kérdés, minek kell történnie a zöld asztal mellett. „Értelmes megbeszélésére van szükségünk. Meglátjuk, mi történik a találkozónk, ezt a rendszert viszont nem tarthatjuk meg. Adtunk neki még egy esélyt, most viszont úgy érzem, már bebizonyosodott, hogy ez az út nem járható. Rendben, a Q1 eleje izgalmas, de után elfogynak a gumik és kész. Ha valami nem romlott el, azt nem kell megjavítani” – utalt zárásként az egyébként nagy népszerűségnek örvendő 2015-ös formátumra.

Danyiil Kvjat„Szörnyű volt”

A látottak után a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff sem változtatott – egyébként meglehetősen negatív – véleményén. „Szörnyű volt” – mondta a Motorsportnak. „Minden adat rendelkezésünkre áll. Beszélgettem Paddy-vel, és arra jutottunk, hogy értjük, miért szállnak ki a srácok, amikor autóba is ülhetnének. Pérez még gyors kört teljesített, pedig már letelt az ideje, a Williams poroszkált a pályán, és nem is tudom, tudták-e, miért – mi legalábbis nem tudtuk. És három perccel az idő lejárta előtt már véget is ért az időmérő” – sorolta a problémákat.

„Egyszerűbbé kellene tennünk a dolgokat, nem még bonyolultabbá! Felelősséggel tartozunk a nézők iránt, mostanában viszont ennek nem tettünk eleget. Szerintem vissza kell térnünk a tavalyi verzióhoz, és át kell gondolnunk, hogyan lehetne még jobbá tenni. Ki kell elemeznünk az adatokat, és ki kell derítenünk, van-e egyáltalán jobb lehetőség. Ha van, akkor az elemzés után a következő szezonban majd azt vezetjük be” – javasolta az osztrák szakember.

A Williams helyettes csapatvezetője, Claire Williams úgy érzi, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy túl kevés gumi áll a csapatok rendelkezésére. „Az a baj, hogy nincs elég abroncsunk ehhez a rendszerhez, ezért bukott el. Ha ezt a problémát nem tudjuk megoldani, akkor a rendszert kell kijavítani. Túl sokszor láttuk, hogy a versenyzők úgy esnek ki, hogy a garázsban ülnek, mert nincs elég gumijuk, eközben pedig nem voltak autók a pályán. Azért küldtük ki a srácokat, mert a Q2 végén volt tartalék szuperlágyunk, amit nem használtunk, és ha akkor nem gurulnak pályára, akkor négy percig senki sem lett volna fenn. Azt hiszem, ezen javítanunk kell” – magyarázta.

Amikor arról kérdezték, a 2015-ös rendszer visszaállítás lenne-e a legjobb megoldás, akkor ő is egyértelműen fogalmazott. „Azt hiszem, igen! Nem gondolom, hogy Kínáig elő tudunk állni egy jól átgondolt új időmérővel. A kieséses rendszerhez mindenkinek fel kellene készítenie a szoftvereit. Én abban bízom, hogy visszatérünk a 2015-ös szisztémához.”

Lewis Hamilton

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. április 02. 22:55  

Tök felesleges ez a visszaszámlálósdi csak kapkodás lesz belőle és senki nem tud értelmes kört menni, javítani meg a középmezőnynek szinte nincs is esélye.

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. április 02. 22:28  

Ez már Melbourne után is egyértelmű volt. Most is egy fos volt a kvali a Q1-ben csak a kicsik szívták meg mégjobban Q2-be alig volt a pályán autó Q3-ba meg nem jelentett nagy differenciát annyi, hogy most nem az van, hogy bemennek a boxba az 1. mért kör után várnak 2-3 percet és újra mennek hanem szinte szünet nélkül visszajönnek mert különben a 4.-nek már nem lenne ideje felérni meg gyors kört is futni. Így az a 2-3 perc amit eddig a két gyors kör közt pihentek az most átkerült a végére. Szóval összefoglalva egy fos. Vissza kell hozni a régi rendszert és ha annyira változtatni akarnak akkor átgondolni előtte az újat nem egyből bedobni a mély vízbe aztán ha sz*r akkor sz*r, de kitartunk mellette és több ezer nézőt veszítünk.. :D Valamilyen szintű super poleos megoldást még el is tudnék képzelni ahogy ez Todtnak is felmerült ma, de akkor azt úgy, hogy normális Q1 Q2 mindenféle kieséses biszbasz nélkül aztán a legjobb 10 vagy 8 1 kört kap a Q3-ra. Ebben az esetben pl Hamilton is ma csak 4. lett volna szóval ebben valamilyen szinten tényleg van ráció. De ahhoz nem kell szívatni a kis csapatokat az elején.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt