Az IndyCar kezdi belátni, amit az F1 nem mer?

írta: M4Sport
2016. március 29. 14:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyre komolyabb aggályok merülnek fel a 2017-re tervezett szabályváltozások helyessége kapcsán. Lewis Hamilton szerint újabb öngólra készül a sportág, pedig a megoldás nyilvánvaló lenne. Az IndyCar eközben meg meri lépni azt, amire az F1 képtelen?

Már csak egy hónapjuk van a csapatoknak arra, hogy egyezségre jussanak a 2017-es évre tervezett új szabályok ügyében. Miután állandó viták zajlanak a jövő évi autók koncepciójáról, a résztvevők év elején abban állapodtak meg, hogy április 30-áig halasztják el a végső döntés határidejét.

Más kérdés, hogy egyre többekben merül fel a kérdés, van-e egyáltalán szükség bármiféle megújulásra, s nem követ-e el egy újabb hatalmas hibát a sportág a reformokkal. Amikor jó egy éve a Stratégiai Csoport felkérte a technikai igazgatókból álló bizottságot egy olyan koncepció kidolgozására, mely – a később megszületett egyes verzióktól függően – 3-5 másodperccel gyorsabb autókat eredményez, az eredeti indíttatás az volt, hogy javítsanak a sportág megítélésén, agresszívebb és nehezebben vezethető versenygépekkel dobják fel a küzdelmet. Csakhogy miközben formálódott a nagyobb gumikkal ellátott, szélesebb autók terve, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a munka egy ellentmondásba ütközik: minél jobban fel akarják gyorsítani az autókat, annál nagyobb eséllyel nehezítik meg az előzéseket.

Pat Symonds, a Williams szakembere már múlt ősszel fölvetette: ahhoz, hogy minden szempontból előrelépést érjenek el az autók újratervezésével, sokkal több kutatómunkára és több időre lenne szükségük, ezért ésszerűbbnek tartaná a megújulás elhalasztását. Az érintettek azonban azóta sem erről, csak az átalakulás részleteiről vitáznak.

Hamilton: Így garantáltan nem lesznek jobbak a versenyek!

A határidő közeledtével azonban úgy tűnik, egyre többen érzik úgy, hogy még visszafelé is elsülhet a változtatás. Az Auto Motor und Sport úgy tudja, legutóbb már a Mercedes, a Williams és a Force India technikai igazgatója, Paddy Lowe, Pat Symonds és Andy Green is a tervezett változások veszélyeire figyelmeztetett. „Ha a szélesebb autók mellett határozunk, ott már nem lesz visszaút, mint az időmérő edzésnél. Akkor mindenki több tízmilliót fog költeni az új autóira, melyek aztán végül öngólnak is bizonyulhatnak” – mutattak rá.

A német szaklap szintén arra hívta föl a figyelmet, hogy erősen megkérdőjelezhető a sportág gyorsulásra való törekvése. Kiemelték, Lewis Hamilton Ausztrál Nagydíjon elért 1:23,837 másodperces pole-idejénél eddig csupán egyszer, 2011-ben tudtak jobbat autózni. Akkor Sebastian Vettel 0,3 másodperccel futott jobb kört. A sokak által visszasírt V10-es korszak rekordja pedig Michael Schumacher nevéhez fűződik, aki 2004-ben csak 1:24,408 másodpercig jutott. A tempó tehát önmagában nem lehet érv a változtatás mellett – főleg nem úgy, ha javítása mellékhatásként az előzések számának csökkenését eredményezi.

Így látja ezt Lewis Hamilton is, aki már többször rámutatott, a gyorsulás önmagában mit sem ér. „Nagyon sok szó esik a szabályokról, valamint hogy a versenyzőknek jobban bele kellene folynia a szabályalkotás folyamatába. Nem a mi dolgunk, hogy ötletekkel álljunk elő, és amúgy is mindannyiunk véleménye eltérő. De ami engem illet, szerintem nagyobb mechanikai tapadásra lenne szükség, és kisebb aerodinamikai hatékonyságra, mert nem tudunk közel kerülni a másikhoz, így pedig előzni sem lehet” – panaszkodott a brit, akinek rendkívül kifinomult aerodinamikával megáldott Mercedese Ausztráliában is csak szenvedett a riválisok követésekor, s erősen túlhevítette a gumikat.

Az FIA, valamint az irányokat kijelölő Stratégiai Csoport úgy gondolja, az autók 2017-re tervezett felgyorsítása növelni fogja a versenyek színvonalát, mivel komolyabb erőpróba elé állítja majd a versenyzőket. Hamilton szerint azonban vissza fognak ütni ezen törekvések. „Gyorsuljunk öt másodpercet az aerodinamika révén, és nem fog változni semmi. Csak annyi, hogy gyorsabban fogunk menni” – jósolja a háromszoros bajnok. „Amikor olyasvalakivel beszélek, aki szereti a sportágat és a versenyzést, én sem tudok neki minden kérdésre válaszolni. Abban viszont biztos vagyok, hogy a tervezett változtatásokkal nem fogunk jobb versenyzést kapni.”

Lewis Hamilton

A megoldás kézenfekvő, csak az elhatározás hiányzik

Hamilton szerint ha valóban a színvonal javítása a cél, más módszerekhez kellene folyamodni: növelni kellene a mechanikai tapadást, csökkenteni az aerodinamika szerepét. S mindenekelőtt rá kellene mutatni a probléma valódi forrására, ami egyre többek számára nyilvánvaló: a gumik jelentik ezt, melyek visszafogják a tempót, s rendkívül érzékennyé teszik az autókat a turbulens légáramlatokra is (a leszorítóerő-vesztés miatt túlhevülnek, ezáltal romlik a teljesítményük).

Az előzések elősegítésénél a kívánt hatást a gumik strapabírásának és méretének növelésével, valamint az autók tömegének csökkentésével lehetne elérni. Előbbi a Pirelli, utóbbi a csapatok számára jelentene nehéz feladatot. A gumikat érő oldalirányú terhelés a gyártó elmondása szerint a tavalyi évhez képest nagyjából 100 kilogrammal nőtt – köszönhetően az autók 10%-kal nagyobb leszorítóerejének, valamint a motorok teljesítménynövekedésének. Erre reagálva a milánóiak azonban nem abroncsaik szerkezetén változtattak, hanem egyszerűen minden korábbinál magasabb minimális nyomásértékeket írtak elő a csapatoknak, ezzel kívánva elejét venni a múlt évi belgiumihoz hasonló gumihibáknak. Mindez azonban csupán tüneti kezelésnek tűnik.

Ami tömeg kérdését illeti, a jövő évre tervezett szélesebb gumik, valamint a bevezetni kívánt fejvédő glória pluszsúlya csak még inkább nehezíti a mérnökök dolgát. Erre reagálva az FIA fölvetette: csökkentsék le az autók keréktávolságát, amivel akár 20 kilogrammot is megspórolhatnának. Csakhogy a csapatok félnek ennek hatásaitól. „Próbáltuk meggyőzni a csapatokat a rövidebb autókról, de visszautasították az ötletet. Azzal a kifogással, hogy így nehezebbé válna elrendezni a motort, a váltót, a hűtőrendszereket és a hátsó tengelyt. Ezzel valamennyi autó szélesebb hátsó résszel rendelkezne” – nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak a szövetség versenyigazgatója, Charlie Whiting.

Nem nehéz persze kitalálni, hogy elsősorban az aerodinamikai veszteségek jelentették a legfőbb okot.

2017

Az IndyCar más választ keres a problémára

Miközben a Forma–1 az egyik probléma megoldásán gondolkodva idéz elő újabb problémákat az autók felgyorsításával, érdekesség, hogy a tengerentúli IndyCar-sorozatban most éppen ezzel ellentétesen gondolkodnak, s azt kezdték el pedzegetni, hogy csökkenteni kellene az autók leszorítóerejét.

Roger Penske, a Penske-csapat első embere főként biztonsági érveket hozott fel ennek kapcsán, ám kiemelte, a versenyzés minőségére is jó hatást gyakorolna egy radikális változtatás. Szavaiból pedig az is kiderül, nem speciális F1-es probléma az aerodinamika magas szintű fejlettsége. „Őrület, hogy Phoenixben tizenkilenc másodpercen keresztül 6 g-s erőhatás éri a versenyzőt. Ha ilyenkor történik valami, ember nincs, aki megállítaná ezt. Ha azonban az autók ide-oda csúszkálnának, a balesetek sem lennének annyira súlyosak” – mutatott rá az amerikai.

„Véleményem szerint a gumik segítségével és a leszorítóerő csökkentésével hangsúlyosabbá tehetnénk a vezetői képességeket. A versenyzők lépjenek a fékre a kanyarhoz közeledve, a gumik pedig kopjanak. A versenyzés minősége már most is jó, de a NASCAR-ban láthatjuk, hogy a kisebb leszorítóerő csak javít a küzdelmen. Ugyanezt kell tennünk az IndyCarban is, hogy több múljon a versenyzőn. Ez lehet a következő lépés, és még csak nem is kerülne sokba.”

A sportág természetes fejlődésével némiképp szembemenő lépésre persze még az óceán túlpartján sem szánták rá magukat. Ők viszont legalább addig sem kezdtek elindulni a másik irányba…

FIA
Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

khristiank
#6 khristiank 2016. március 29. 17:37  
ddb:
http://www.fia.com/offers/offer_type/jobs

az az első meló tökjól hangzik

f1 the best
#5 f1 the best 2016. március 29. 17:26  
ddb:
http://www.fia.com/offers/offer_type/jobs

Kösz jófej vagy :D Kéne egy tolmács :D

ddb
#4 ddb 2016. március 29. 17:23  
f1 the best:
F1 szabályozás Alapelvek: 1. Biztonság 2. szoros verseny 3. a világ leggyorsabb autói 4. hatékonyság 5. optimalizálni az 1-4 pontokat és ennek következtében -> 6. több szurkoló. A legtöbb szurkoló szoros versenyt akar látni a legjobb versenyzők között a leggyorsabb autókban. Hogy tudjuk ezt elérni? Ez az, amivel a döntéshozóknak és a mérnököknek foglalkozniuk kell és ennek megfelelően alakítani a szabályokat. Szerintem ez nem lehetetlen csak megfelelő optimalizálás/kompromisszumok kellenek. Néhány lehetőség, amit meg kellene fontolnunk: 1. Kis különbségek a kocsik között köridőben de egyes kocsik legyenek gyorsabbak az egyenesekben, mások pedig a kanyarokban. Néhány csapat jobb PU-t tud csinálni, mások pedig aeroban jobbak de köridőben kis különbségekre van szükségünk. Én rövid távon bevezetném a +súly/pont rendszert mert csökkenti a dominanciát, olcsó, hatékony, gyors megoldás és nem gátolja a fejlesztéseket és nem egységesít. A kisebb csapatok is kapják meg ugyanazt a PU-t mint a gyári csapatok. Csökkenteni kell a pénz/bevétel elosztások különbségeit. Hosszabb távon kisebb mértékű szabályváltozások. 2. Kisebb turbulens levegő, de gyors autók: több mechanikai tapadás és kisebb vagy azonos aero leszorítóerő a, egyszerűbb első szárny b, hatékonyabb diffúzor c, jobb tapadású gumik d, erősebb és hatékonyabb PU-k, ami a természetes fejlődés része ha nincs a tokenes rendszer e, kis változások a szabályozásban évről évre, hogy a különbségek csökkenjenek és több szabadság a fejlesztések terén amíg a szabályok engedik f, DRS? (DRS idő/verseny) (szükséges vagy nem?) g, tankolás? (az autók gyorsabbá válnának a versenyen és a versenyzők többet autózhatnának a határon de kevésbé biztonságos és több lenne az „előzés a boxban”) h, keskeny kocsik 3. A versenyző szerepének fontossága: A, a versenyző hozza a döntéseket a stratégiáról B, kevesebb adat a boxból a versenyzőnek (csak a biztonságot érintse) C, minimum súly a versenyző+ballasztra de nem kell minimumsúly a kocsira D, a határon autózás maximalizálása, a spórolás minimalizálása

http://www.fia.com/offers/offer_type/jobs

f1 the best
#3 f1 the best 2016. március 29. 17:21  

Leírtam már párszor ezeket a szabályokat, amiket szerintem az F1-nek követnie kellene. Nem vagyok mérnök, ezeket a meglátásokat a netről gyűjtöttem össze és logikusnak tűnnek. Nyilván nem fog mind megvalósulni de az iránynak többé kevésbé ennek kellene lennie.

f1 the best
#2 f1 the best 2016. március 29. 17:19  

F1 szabályozás
Alapelvek: 1. Biztonság 2. szoros verseny 3. a világ leggyorsabb autói 4. hatékonyság 5. optimalizálni az 1-4 pontokat és ennek következtében -> 6. több szurkoló.
A legtöbb szurkoló szoros versenyt akar látni a legjobb versenyzők között a leggyorsabb autókban. Hogy tudjuk ezt elérni? Ez az, amivel a döntéshozóknak és a mérnököknek foglalkozniuk kell és ennek megfelelően alakítani a szabályokat. Szerintem ez nem lehetetlen csak megfelelő optimalizálás/kompromisszumok kellenek.
Néhány lehetőség, amit meg kellene fontolnunk:
1. Kis különbségek a kocsik között köridőben de egyes kocsik legyenek gyorsabbak az egyenesekben, mások pedig a kanyarokban. Néhány csapat jobb PU-t tud csinálni, mások pedig aeroban jobbak de köridőben kis különbségekre van szükségünk. Én rövid távon bevezetném a +súly/pont rendszert mert csökkenti a dominanciát, olcsó, hatékony, gyors megoldás és nem gátolja a fejlesztéseket és nem egységesít. A kisebb csapatok is kapják meg ugyanazt a PU-t mint a gyári csapatok. Csökkenteni kell a pénz/bevétel elosztások különbségeit. Hosszabb távon kisebb mértékű szabályváltozások.
2. Kisebb turbulens levegő, de gyors autók: több mechanikai tapadás és kisebb vagy azonos aero leszorítóerő
a, egyszerűbb első szárny b, hatékonyabb diffúzor c, jobb tapadású gumik d, erősebb és hatékonyabb PU-k, ami a természetes fejlődés része ha nincs a tokenes rendszer e, kis változások a szabályozásban évről évre, hogy a különbségek csökkenjenek és több szabadság a fejlesztések terén amíg a szabályok engedik f, DRS? (DRS idő/verseny) (szükséges vagy nem?) g, tankolás? (az autók gyorsabbá válnának a versenyen és a versenyzők többet autózhatnának a határon de kevésbé biztonságos és több lenne az „előzés a boxban”) h, keskeny kocsik
3. A versenyző szerepének fontossága: A, a versenyző hozza a döntéseket a stratégiáról B, kevesebb adat a boxból a versenyzőnek (csak a biztonságot érintse) C, minimum súly a versenyző+ballasztra de nem kell minimumsúly a kocsira D, a határon autózás maximalizálása, a spórolás minimalizálása

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. március 29. 15:23  

Nem kell csökkenteni a leszorítóerőt csak nagyobb hangsúlyt kell fektetni a diffúzorra és a kerekekre és csökkenteni kell az első szárny meg az ilyen kis terelőelemek szerepét. Nem is értem mi zajlik itt igazából mert amikor útjára indult ez a nagy megreformálás akkor az volt az alap ötlet, hogy 1. hangsúlyosabb diffúzor 2. szélesebb kerekek 3. szélesebb kaszni Ehhez képest már eljutottunk oda, hogy az 1. és a 3-as pont gyakorlatilag kiesett a kerekek még maradtak és az eddigi fikciókon még a jelenleginél is bonyolultabb szárnyak vannak. Így persze, hogy nem lesz érzékelhető különbség azon kívül, hogy megdöntik kb mindenhol a körrekordot, bár, ha a jelenlegi gépek így haladnak akkor az már lehet, hogy idén is meglesz.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához