„Az olaszok bennem Sebastiant látják, nem Michaelt”

írta: M4Sport
2016. március 16. 08:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebastian Vettelnek eszében sincs célba venni Michael Schumacher rekordjait, de jól eső érzés számára, ha valaki úgy látja, példaképe nyomdokaiba léphet. Célja pedig egyértelmű: a bajnoki cím.

Második ferraris szezonját kezdi meg idén Sebastian Vettel. A 2015-ös – vártnál nagyobb – sikerek után pedig ezúttal ambíciói terén is emelt a szinten: szeretné megszorongatni az elmúlt éveket uraló Mercedest. Hogy erre mennyire lesz lehetősége, az persze nagy kérdés az idénynyitó előtt. „Erre a kérdésre csak pár futam után lehet félig komolyan válaszolni” – felelte Vettel az Auto Bildnek. „A célom persze ez lesz. Versenyzőként mindig hiszel az esélyedben. Ha megteremtjük a szükséges feltételeket, minden lehetséges lesz. Tudjunk, miben kell fejlődnünk ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a Mercedeshez. Az nyilvánvaló, hogy őket kell majd legyőzni. De a Ferrari is összeszokott csapattá vált már, és a múlt évi eredmények egyfajta hátszelet jelentenek.”

Vettel kiemelte, minden téren javulniuk kellett és kell ahhoz, hogy az élre álljanak. „És minden, amit 2015-ben elértünk, segített abban, hogy 2016-ra még jobb autót építsünk. Jobb helyzetbe kerültünk, amelyből remélhetőleg képesek leszünk a bajnoki címért harcolni. Nyomás alá akarjuk helyezni a két mercedeses fiút, ideális esetben pedig magunk mögé is utasíthatjuk. Az biztos, hogy a ferrarisok nevetése és jókedve motiválóan hat rám.”

Vettelt az elnök Sergio Marchionne kijelentéséről is kérdezték: az olasz már a múlt év végén jelezte, 2016-ban bajnoki címet vár csapatától. „Mi vagyunk saját magunk legfőbb kritikusai, folyton azt nézzük, hol kellene még továbbfejlődnünk. Nyilvánvaló, hogy a bajnoki cím a célunk, ezért érkeztem Maranellóba. Az egyes rajtszámnak újra a vörös autóra kell kerülnie! És legyünk őszinték: a nyomás jó hír, hiszen olyan helyzetbe akarunk kerülni, ahol már mindenki számol velünk. hogy idén összejön-e a bajnokság, meglátjuk. Mindent megteszünk érte! És ezt az elnökünk is tudja.”

Sebastian Vettel

Ő nem Michael, hanem Sebastian

Vettelt sokszor hasonlítják ferraris elődjéhez, Michael Schumacherhez, aki németként hozzá hasonló munkamódszerrel és gondolkodásmóddal vezette sikerre a Scuderiát. S nem mellesleg Vettel gyerekkori példaképe is volt, akitől sok mindent ellesett. A négyszeres bajnok ugyanakkor rendszeresen hangsúlyozza, nem szereti, ha párhuzamot vonnak közöttük. „Én teszem a magam dolgát, és ha úgy tűnik, van hasonlóság, akkor boldog vagyok. Sok munkát, időt és fáradságot fektetek ebbe, és ha ebből valamennyit visszakapok, az rendkívül jó érzés.”

Vettel kiemelte, Schumacher személyisége még ma is élénken jelen van Maranellóban. „Nagyon is. A képei ott lógnak minden falon, ahová csak nézel. Emellett sok ember még mindig a csapatnál van azok közül, akik Michaellel is dolgoztak együtt. Michael a többi Ferrari-legendával együtt élteti a mítoszt Maranellóban. A Ferrarinál a történelmet is ünneplik, és ez is része a Ferrari-érzésnek.”

A német ugyanakkor nem érzi úgy, hogy a tifosi elvárná tőle, ismételje meg ugyanazt, amit Schumacher elért csapatuknál. „Nem, ilyen nyomást nem érzek. Az a benyomásom, hogy az olaszok bennem Sebastiant látják, nem Michaelt. Ennek ellenére jó érzés számomra ott dolgozni, ahol a nagy példaképem korábbi sikereit elérte” – fogalmazott, kiemelve, hogy Schumacher rekordjaira sem pályázik. „Nem, nem is szabad. Michael nagyon nagy sikereket ért el, a teljesítménye egyedülálló volt. Én inkább a magam útját járom, és lépésről lépésre haladok. Végül majd kiderül, mi sül ki ebből.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Szurkolók, Mexikó

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

192016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka