Az olaszok már temetik a monzai versenyt – Imola a B-terv

írta: M4Sport
2016. március 23. 11:02
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyre kilátástalanabb helyzetben van Monza – olasz lapok legalábbis arról számoltak be, hogy a patinás pálya egyre közelebb van futama elvesztéséhez. Eközben Mexikó egészen más problémákkal szembesült…

Az Il Fatto Qzotidiano című olasz lap arról számolt be, hogy megrekedtek a tárgyalások a monzai futam szervezői és Bernie Ecclestone között, így az idén még szerződéssel rendelkező pálya jövőre elveszítheti versenyét. „Már nincs tér a tárgyalásokra” – idézte a médium Angelo Sticchi Damianit, az olasz autóklub elnökét, aki még hozzátette: „A személyes érdekek győztek.”

A nézeteltérést a pálya jövőbeni beruházásai és pénzügyi helyzete okozza. Valamint egy egyfajta rivalizálás az F1 és a MotoGP között. Miközben a futam átsorolásával újra komoly állami támogatásra számító pálya üzemeltetői a motorversenyek szempontjából meghatározó átalakításokra is terveznek komoly összegeket fordítani (például egy sikánnal levágni a Curva Grandét), az infrastruktúra fejlesztését már jó ideje szorgalmazó Bernie Ecclestone nem nézi jó szemmel ezt, és válaszút elé állította az olaszokat: vagy a MotoGP, vagy az F1.

Végleges döntés persze továbbra sincs, s a Corriere della Serának Sticchi Damiani elárulta, van még azért remény. „Komoly nehézségeink vannak, de Monza továbbra is egy lehetőség” – fogalmazott.

De másik lehetőség is van: Imola. Az autóklub első embere úgy kalkulál, hogy ha nem ütik nyélbe az Ecclestone és Monza közötti újabb megállapodást, az F1-et utoljára 2006-ban vendégül látó Autodromo Enzo e Dino Ferrari veheti át az Olasz Nagydíjat.

Monza egyébként a kezdetektől állandó helyszíne a Forma–1-nek, a „Sebesség templomaként” is emlegetett pálya 1980 óta megszakítás nélkül szerepel a programban, esetleges elvesztése ellen pedig számos versenyző már a múlt évi ottani futam idején szót emelt, jelezvén, egyedülálló hangulata, karaktere és múltja miatt ők ragaszkodnának Monzához.

Eközben Mexikóban újabb sikert várnak

Szurkolók, MexikóLényegesen más problémák foglalkoztatják mindeközben egy másik, a mexikói versenypálya üzemeltetőit. A versenyzők az 1992 óta első ottani verseny kapcsán tavaly szintén nem győztek áradozni a rendkívül hangulatról. A szinte teltházat hozó 2015-ös hétvége olyannyira siker volt, hogy a szervezők most a befogadóképesség kibővítésén fáradoznak.

2015-ben a három nap során összesen 336 174 szurkoló látogatott ki a Rodriguez-fivérekről elnevezett, teljesen felújított pályára, és bár többen figyelmeztettek, a nagy érdeklődés az újdonság erejének is köszönhető, a szervező cég elnöke, Alejandro Soberon úgy érzi, 2016-os futamuk legalább ugyanekkora siker lesz. „Elégedettek voltunk a tavalyi évvel, de van még tér a fejlődésre. Három hete kezdtük a jegyértékesítést, és már most elértük a célzott szám nyolcvan-nyolcvanegy százalékát. Nagy az érdeklődés a külföldiek részéről is, ez nőtt az előző évhez képest” – jelezte a Motorsportnak. „Nagyon optimisták vagyunk az idei év kapcsán. Fontolgatjuk, hogy egy kicsivel megnöveljük a befogadóképességet. Semmi kétség, hogy újra remek számokat produkálunk.”

Soberon hangsúlyozta, a versenyük óriási lökést jelent Mexikó számára is – a gazdaság és a reklám szempontjából is. „Az előző év nehéz volt, de nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Mexikó meg tudta lepni a világot. Nagy figyelmet generált ez az esemény, és hiszem, hogy a futamunk koncepciója bevált – például a stadionos megoldásunk, ami különleges szurkolói élményt nyújtott. Mindent megteszünk azért, hogy még többet nyújtsunk a rajongóknak idén. Nagyon boldogok vagyunk, de nagyon elfoglaltak is” – fogalmazott.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”