Az új autók „remekül” mutatnak – a Red Bullnak köszönhetően

írta: M4Sport
2016. szeptember 12. 16:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds elárulta, a Red Bull kulcsszerepet játszott a 2017-es aerodinamikai csomag „megtervezésében”, munkáját pedig komoly dicsérettel illette, elmondása szerint ugyanis nagyon jól mutatnak az új versenyautók.

Az új szabályoknak köszönhetően jövőre ismét megváltozik az F1-es autók külleme (ilyen komoly átalakulást legutóbb 2009-ben láthattuk): az első és a hátsó szárnyak szélesebbek lesznek, változik a karosszéria kinézete és a gumik is „meghíznak”. Carlos Sainz például – aki nemrég megnézte a 2017-es Toro Rosso terveiz – azt mondta, jövőre a Forma–1 „teljesen más kategória lesz”.

Az előírások megalkotásakor ezúttal kiemelt szempont volt az autók esztétikusabbá tele, a sport vezetői ugyanis „agresszív” versenygépeket szeretnének pályára küldeni. A Williams tapasztalt technikai szakembere szerint ezt a célt sikerült elérni, ebben pedig igen komoly szerepe volt a Red Bullnak is. „Azt hiszem, az autók jól néznek ki” – kezdte. „Amikor először beszéltünk róluk, aggódtam, hiszen retro kinézetű autókat akartak, ez pedig nem hozott volna sokat” – tette hozzá.

„A Red Bull azonban megérdemli a dicséretet, mert remek munkát végeztek az autók stílusának kialakításakor; pontosan azt tették, amit a Stratégiai Csoport kért tőlük. Az alapötlet az volt, hogy az autók akkor is tűnjenek gyorsnak, amikor éppen nincsenek mozgásban, az eredmény pedig tényleg lenyűgöző lett. Igazán jó külsővel álltak elő. A szélcsatornás modell is egészen jól mutat, pedig ezek a modellek nem szoktak túl meggyőzőek lenni” – magyarázta Symonds.

Bár a bikások főtervezője, Adrian Newey (aki egyúttal a Red Bull technológiai központját is vezeti) több futurisztikus elképzeléssel is előállt már (tervezett „autót” egy videojáték számára, nemrég pedig az Aston Martinnal közösen készített el egy „szuperautót”), Symonds szerint az F1-es autók esetében nem szabad hasonló megoldásokra számítani.

„Az autó szélesebb lesz, akárcsak a kerekek és a gumik, valamint a hátsó szárny, ami egyúttal alacsonyabbá is válik. Az első szárny ívesebb, bár szélesebb az autónál, a vége ívelt. Az oldaldobozok is íveltek, a hátsó szárny véglapjai pedig egy kicsit hátradőlnek. Olyan az egész, mintha egy kicsit a szél alakította volna őket. Szeretem” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

totopad
#1 totopad 2016. szeptember 12. 17:23  

Ugyan ez volt 2013-ban! Emlékszem, mindenki ódákat zengett az új turbó éráról, aztán látjuk, mi lett belőle -persze az oldschool fanok már mondták, hogy ez gáz lesz-. Megint lesz egy csapat, aki betalál és a többiek nem tudnak majd felzárkózni rájuk.
Azt nem értem, hogy miért nem a rohadt fejlesztési léceket módosítják úgy, hogy VERSENY legyen! Globális válságban van a sport és megint nem a kiutat akarják megtalálni, hanem csak vaktában lődöznek!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt