Az új szabályok Neweyt is feltüzelték

írta: M4Sport
2016. július 06. 08:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bull tervezője, Adrian Newey izgatott a 2017-es szabályváltozások miatt – árulta el a csapatvezető, Christian Horner, amikor a tapasztalt szakember jelenlegi feladatairól és munkaköréről beszélt az Aston Martin „szuperautójának” bemutatóján.

Bár hivatalosan továbbra is ő az istálló főtervezője, Newey tavaly óta inkább tanácsadóként segíti a Red Bull technikai részlegének dolgozóit, az utóbbi években ugyanis visszább lépett az F1-es projekttől és új kihívások után nézett. Aktív szerepet vállal például az Aston Martin utcai sportautójának, az AM-RB 001-esnek a tervezésében.

Horner elmondása szerint ez munkaidejének nagyjából felét „veszi el”, a másik felében viszont még mindig az F1-es alakulatra összpontosít, hiszen a gyorsabb autók, az új aerodinamikai szabályok és a szélesebb gumik (vagyis a 2017-es szabálycsomag) már most felkeltették érdeklődését. „Izgatott a szabályváltozások miatt, szóval megosztja az idejét a két program között” – kezdte.

„Rengeteg munkája van az Aston Martin projektjében, ami miatt egy ponton hátrébb lépett. Sokat dolgozott az autó aerodinamikai koncepcióján. Ugyanakkor már bevontuk a 2017-es autó tervezésébe is, és ebből szintén komolyan kiveszi a részét” – magyarázta a csapatvezető.

Később azt is megkérdezték, várható-e, hogy Newey egy nap ismét a Forma–1-es csapatnak szenteli minden idejét – Horner erre a következőképpen válaszolt: „A munkaideje hétről hétre, hónapról hónapra változik. Attól függ, mi az elsődleges. Hihetetlenül magas szinten dolgozik. A Forma–1-es csapatnál rajta kívül is van néhány remek szakember, akik roppant hasznos munkát végeznek a jelenlegi autó tervezésénél, némi teret nyerve ezzel az istállónak.”

Noha a Red Bull az Aston Martinnal való együttműködéssel ismét bővítette szerepkörét, tavaly pedig sokat lehetett olvasni arról, hogy a cég (versenyképes erőforrás híján) elhagyja a Forma–1-et, Horner igyekezett egyértelművé tenni, hogy bár komoly lelkesedéssel vágtak bele az új projektbe, a technikai részleg számára továbbra is a királykategória az elsődleges.

„A Forma–1-es szereplés még mindig kiemelt célunk” – jelentette ki egyértelműen, majd az új kihívásról is beszélt. „Ez egy kiváló módja annak, hogy a mérnökeink megmutassák rátermettségüket, és Adrian ambícióit is remekül kiszolgálja. Eközben kereskedelmi előnyünk is származik abból, hogy együttműködhetünk egy olyan márkával, mint az Aston Martin. Egy bizonyos szolgáltatást nyújtunk az Aston Martinnak, és ez már így megy 18 hónapja. Az RB12-es (az idei F1-es autó – a szerk.) volt az első, ami ebben a rendszerben született, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ez is egy sikeres versenyautó” – zárta gondolatát utalva arra, hogy az új együttműködés miatt nem szorult háttérbe az F1.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#1 f1 the best 2016. július 06. 20:50  

A 2017-es szabályváltozások elég nagyok ahhoz, hogy a jelenlegi erősorrend érdemben megváltozzon. (1) A motorokat zsetonok nélkül fejleszthetik a szabályokon belül. Év elején így a PU-k közötti különbségek jóformán bárhogy változhatnak, akár nőhetnek is de remélem inkább csökkenni fognak. A Mercit így is nagyon nehéz lesz utolérni. De év közben és 2018-tól remélhetőleg egyértelműen közeledni fognak egymáshoz a PU-k.
(2) A RB aero terén mindig erős és az aero szerepe nőni fog tehát a RB esélye is nőni fog. Kérdés a Renault lemaradása mekkora lesz az év során.
(3) A Ferrariban nem érzem az átütő erőt se aero se PU terén ritkán szoktak jól alkalmazkodni az új szabályokhoz de remélem most rám cáfolnak.
(4) A Mclaren-Honda egy óriási kérdőjel de ha stabil pontszerzők lesznek az nagy előrelépés lenne.
(5) A kis csapatok még inkább le fognak maradni.
(6) A szélesebb gumik és növekvő aero szerepe inkább nehezíti az előzéseket és az elöl lévő autó követését kanyarokban (egyenesekben meg nyilván segíti de összességében nehezíti) a szélesebb gumik nagyobb mechanikai tapadással meg segítik.
(7) A versenyzőknek nehezebb dolga lesz, jelentősen gyorsulnak majd nagyobb G erőt kapnak, így fizikálisan még nehezebb lesz.FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 21:30

Az első három nyilatkozata Austinból

Így értékeltek a főszereplők

752016.10.22. 21:01

Először az austini első rajtkockában Hamilton!

A két Red Bull megosztott taktikával próbálja kizökkenteni a Mercedest