„Az új Williams a legnagyobb evolúciós lépés, amit eddig láttam”

írta: M4Sport
2016. január 19. 09:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

A szélcsatornai adatok alapján nagyot lép előre 2016-ban a Williams-istálló, melynek tagjai továbbra is hiszik, felérhetnek a Mercedes és a Ferrari szintjére. Ehhez első lépésként azonban eddigi gyengeségeiket is le kell vetkőzniük.

Ha csak a számokat nézzük, a konstruktőri bajnokságban 2014-ben és 2015-ben is a harmadik helyen záró Williams stabil és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt az új motorformula bevezetése óta. Mégis, a két bronzérem színe között rendkívül éles a kontraszt: miközben az első évben óriási meglepetésként hatott a fölzárkózásuk, tavaly kimondott csalódásként érte őket, hogy nem sikerült közelebb kerülniük a Mercedeshez, ráadásul a korábban legyőzött Ferrari is megelőzte őket.

Sokan azonban kételkednek abban, hogy a grove-iakban van ennél több, manapság ugyanis egy privát csapat nehezen győzheti le motorbeszállítója gyári alauklatát. Ilyesmi utoljára 2009-ben a Brawn GP-nek sikerült, amely Mercedes-motorral nőtt a McLaren fölé – jóllehet ők akkori autójukat még ugyancsak gyári háttérrel, Hondaként kezdték el tervezni és fejleszteni. A Williams rutinos technikai igazgatója, Pat Symonds azonban továbbra is elérhetőnek tartja a célt. „Még mindig szeretném azt hinni, hogy legyőzhetjük a Mercedest. Ha kicsit erősebben is igénybe veszik a motorjukat, mint mi – amire természetesen minden joguk meg is van –, és ezzel nyernek körönként egy tizedet velünk szemben, akkor nekünk az autónkat kell gyorsabbá tenni egy tizeddel az övékénél, hogy kiegyenlítsük az erőviszonyokat. Nos, miért is ne? A Red Bull, a Ferrari sokkal komolyabb erőforrásokkal rendelkezik, ahogy a McLaren is. És az elmúlt években legyőztük ezeket a csapatokat, szóval meg tudjuk csinálni.”

„Még ha annyira domináns helyzetben is vagy, mint a Mercedes, így sem tartunk ott, mint a McLaren idején 1988-ban, amikor minden versenyt megnyertek A Mercedesnek is vannak gyengeségei. Nincs túl sok, mert hihetetlen erős csapat, de azokon a napokon nekünk ott kell lennünk. Ugyanakkor nekünk is fejlődnünk kell, hiszen nem erre vágyunk, hanem erőből, tiszta küzdelemben szeretnénk legyőzni őket.”

Valtteri BottasKözéppontban a gyengepontok

Gyengeségei persze a Williamsnek is vannak még – egyelőre több is, mint kellene. Az elmúlt években taktikai szempontból sem mindig álltak a helyzet magaslatán, ráadásul a bokszkiállásoknál is számos hibát elkövettek. „A múlt évben sok működési hibát vétettünk, ez nem is kérdés” – ismerte el Symonds. „A szezont megelőző megbeszélésen azt mondtam a fiúknak, hogy erre nagyon figyeljünk most. Nem állíthatom, hogy hibátlanok leszünk, hiszen senki sem tökéletes. De a hibák száma túl magas volt, és keményen kell dolgoznunk ennek kijavításáért.”

A csapat egy másik gyenge pontját az esőversenyek, valamint a nagy leszorítóerőt igénylő, lassú pályák jelentették. Rob Smedley szerint ezeken a területeken is sikerül előrelépniük. „Az én feladatom megérteni, miért vannak gyenge pontjai az autónknak. A múlt évben és 2014-ben is voltak, bár utóbbi esetben a motor dominanciája ezt elfedte: az autónk kissé szenvedett a lassú kanyarokban és az esőben. A Williamsnél jellemző, hogy elismerjük, ha gondunk van, megpróbáljuk tudományos módon kielemezni és megérteni azokat, hogy megoldást találjunk” – magyarázta az autó teljesítményéért felelő mérnök.

„Ezek a megoldások lehetnek rövid, közép- és hosszú távúak is. A múlt évben a rövid távú megoldásokra fókuszáltunk, hogy miként tudnánk javítani az esős teljesítményünkön. Ez alapvetően az autó beállításával, a gumik használati módjával érhető el. Pat Symonds azonban most azt az utasítást adta, hogy nem lehetnek többé mumuspályáink, mint Monaco vagy Szingapúr volt, és az eső sem zavarhat meg minket, mint Silverstone-ban, ahol vezettünk, aztán végül ötödikek és hatodikak lettünk. A feladatom tehát, hogy megoldást találjunk, ami nem könnyű, de dolgozunk rajta.”

Valtteri BottasA 2016-os autó az eddigi legnagyobb evolúciós lépés

A csapat két vezető mérnöke szerint emellett az autó fejlesztése terén is komoly előrelépést érnek el 2016-ban. A csapat a múlt szezonban szándékosan a megszokottnál hamarabb hagyott fel az aktuális autója fejlesztésével, mert a következő bajnokságra új koncepcióra álltak át az aerodinamika terén. Bátorságuk, szemléletváltásuk pedig elmondásuk szerint a szélcsatornai adatok alapján kifizetődőnek bizonyult. „Igaz, hogy optimista ember vagyok, de tudom, hogy a mostani előrelépésünk nagyobb, mint amit a múlt évben megtettünk. Azt kell mondjam, igazán elégedett vagyok a fejlődéssel, amit papíron elértünk az autóval” – nyilatkozta a Reutersnek.

Szavait Rob Smedley is megerősítette. „Alapvetően ez az előző autó evolúciója lesz, de látnak majd rajta pár elég érdekes fejlesztést például az első szárny körül, valamint a karosszéria alatt. Emellett érdekes dolgok lesznek láthatóak még az autó hátulján is” – mondta sokat sejtetően a brit szakember. „A fiúk a szélcsatornában rendkívül jó munkát végeztek, nagyon elégedettek vagyunk vele. Új módszereket találtunk ki, új utakat a fejlesztés terén, és ezek hamar meghozzák az eredményt. Az autó tehát egyfajta evolúció, de amióta az F1-ben vagyok, ilyen állandó szabályok mellett ez a legnagyobb evolúciós lépés, amit valaha is láttam.”

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Onei
#5 Onei 2016. január 19. 10:16  

Tavaly nem ugyanezt ígérgették?
"Az autó tehát egyfajta evolúció, de amióta az F1-ben vagyok, ilyen állandó szabályok mellett ez a legnagyobb evolúciós lépés, amit valaha is láttam.”
Elég nagy szavak ezek. Vigyázni kell, hogy ennek megfeleljenek mert ebből kiindulva olyan szintet kell lépniük kasztnival, hogy átugorják a Mercit.
Ha igaz, hogy a motor miatt csak egy tizedet kapnak a Mercitől akkor mennyit kell javulniuk? 8-9 tizedet?

totopad
#4 totopad 2016. január 19. 10:05  

Hányszor, hány csapattól hallottuk már ezt, ilyenkor még jók az adatok...

Hesler
#3 Hesler 2016. január 19. 09:43  

Télen még minden nagyon jó, nagyon ígéretes, nagyon szép, aztán ahogy elkezdődik a szezonnyitó, rögtön jönnek a problémák. Tavaly nem tudták hozni a 2014-es szintet, kicsit lemaradtak, tartok tőle, hogy ez folytatódhat idén is, szóval először is legalább ne essenek vissza megint.

andrea1
#2 andrea1 2016. január 19. 09:28  

Ez az új autó nagyon be van sztárolva, már felkeltették az érdeklődésemet.

ernike
#1 ernike 2016. január 19. 09:23  

"A Red Bull, a Ferrari sokkal komolyabb erőforrásokkal rendelkezik, ahogy a McLaren is. És az elmúlt években legyőztük ezeket a csapatokat, szóval meg tudjuk csinálni.”

Nos ezzel csak az a gond hogy ezeket a csapatokat nem a kaszniból fakadó különbség, hanem a motorból fakadó különbség miatt győzték le, amihez meg semmi közük.
Egyébként örülnék ha tényleg jó autót raknának össze, az élmezőnyben a helyük.

Utoljára módosítva: 2016. január 19. 09:27

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához