Az utolsó pillanatban lazítottak a rádiós szigoron

írta: M4Sport
2016. március 20. 05:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az időmérő edzés lebonyolítási módja mellett, a rádiózásra vonatkozó új szabály is azonnali hatállyal módosult. Már Ausztráliában engedélyezett a taktikáról való egyeztetés.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az Ausztrál Nagydíj előtt többször is pontosított azon listáján, mely a 2016-tól engedélyezett rádióüzeneteket tartalmazza. A sportszabályzat 27.1-es pontjára hivatkozva próbálja elérni, hogy a versenyzők „önállóan és segítség nélkül vezessék autójukat”. Most az Ausztrál Nagydíj előtti utolsó pillanatban újra változtattak az előíráson – a csapatok nyomására.

Eredetileg az FIA a stratégiára vonatkozó iránymutatásokat is erősen korlátozta: a mérnökök csak a kiállás körében közölhették volna versenyzőjükkel, hogy a boxba kell hajtaniuk, az esetleges taktikai változásokról nem értesíthették volna őket. A csapatok jelezték, túlzónak és irreálisnak tartják ezt a korlátozást. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke például ki is fejezte aggályait amiatt, hogy a szabályozással már átestek a ló túloldalára.

Panaszukat meghallgatva Charlie Whiting versenyigazgató a vasárnapi futam előtt tudatta a résztvevőkkel, mégis engedélyezik a stratégiai lehetőségekről szóló kommunikációt. „A versenyzők saját stratégiájáról és a riválisokéról is beszélhetnek, de ez kizárólag a kiállások időzítésére, valamint a használt (már használt és használandó) gumikra korlátozódik. A kétségek elkerülése érdekében: egyetlen, az autó vagy az erőforrás beállítására vonatkozó információ sem képezheti a stratégiára vonatkozó párbeszéd részét” – írta a versenyigazgató a csapatoknak.

Spanyolországtól nincs szemetelés!

Mindeközben egy másik – meglehetősen furcsa – módosítás kapcsán is döntés született. Az FIA a hétvégén jelezte a versenyzőknek, nem dobhatják el a sisakrostélyukról letépett védőfóliát sem a pályán, sem pedig a boxutcában. A meglepő szigorításra – bár hivatalosan nem indokolták – a hírek szerint azért kerülhet sor, mert egyes csapatok korábban panaszkodtak amiatt, hogy a lerepülő fóliák kárt okozhatnak autóikban. (A múlt évben Fernando Alonso saját, a fékhűtőjébe szorult fólia miatt volt kénytelen föladni egy versenyt.)

Most úgy tűnik, e módosítás nem Melbourne-ben, csak az európai idény kezdetével, Spanyolországtól lép életbe.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Diák Murphy
#1 Diák Murphy 2016. március 20. 11:42  

Ezt a sisakfóliát hogy gondolták...? Külön kis szemetes lesz a kocsi oldalán ezeknek, vagy gyűjtögessék a kezükben/lábaik között?

Amúgy ez a legégetőbb problémája a forma-1nek, tényleg? A szemetelés meg a rádiózás? Tiszta Római Birodalom a bukás éveiben. Értlemetlen szabályozgatás. Olyan ez mintha egy várostrom alatt szidnák le a takarítót, hogy nem elég szépen mosta fel a budit, szóval büntetőpontot kap.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin - rajtrács

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

02016.10.23. 14:38

Hamilton Rosberg-módszerre váltott: elemzett és órákon át gyakorolt

Két órán keresztül finomította rajttechnikáját a szimulátorban

02016.10.23. 13:43

Motorja helyett a mérnöke agyvize forrt fel...

Mókás párbeszéd után hepiend