Az utolsó teszt vár a glóriára

írta: M4Sport
2016. június 28. 08:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ezen a héten teljesíti utolsó tesztjét a 2017-ben bevezetni tervezett glória – két hét, és végleges megállapodás születik a fejvédő érkezéséről.

Célegyenesébe fordult a fejvédő fejlesztése. Az FIA nemrégiben elhatározta, hogy a felmerülő két megoldás, a glória és a szélvédő közül előbbit tartja már a következő szezonban bevezethetőnek, ezért most már csak erre fordítja figyelmét.

Az FIA ezen a héten újabb teszteknek veti alá az eszközt, és heteken belül a csapatokkal is tisztázza annak bevezetésének minden részletét. „Még mindig sok munka vár ránk. Folynak a tesztelések, lesz pár találkozónk a csapatokkal, és a karosszéria tervezésére gyakorolt hatások miatt vannak bizonyos határidők, amiket nem tolhatunk akármeddig. Emiatt jelenleg is gőzerővel folynak a fejlesztések” – nyilatkozta Laurent Mekies, az FIA biztonságért felelős kutatóintézetének vezetője az ESPN-nek.

A szakember hozzátette, már csak alig több mint két hetük van a részletek tisztázására. „Nem várhatunk július 15-e utánig. Ezen a héten teljesítjük az utolsó tesztet, aztán július elején újra összeülünk a csapatokkal, hogy megvitassuk az eredményeket. Ezt követően összhangba hozzuk ezt a karosszéria tervezésével, és már el is jön az az időszak, amelyben egyes csapatok már befagyasztják a karosszériatervezésüket – ebbe nem szeretnénk már belecsúszni.”

Mekies megerősítette, a glória kialakítását tekintve kisebb változásokon ment keresztül azóta, hogy a Ferrari a téli teszten pályára vitte azt. „A formája alapvetően nagyon közel áll az akkorihoz, de a geometriája kicsit megváltozott, köszönhetően a Barcelona óta elvégzett munkának. De a koncepció összességében ugyanaz.”

A Red Bull eközben jelezte, az FIA 2017-es választása után leállította saját koncepciójának fejlesztését, mivel az túl sok pénzükbe és idejükbe került. A sokak által a glóriánál ígéretesebbnek tartott szélvédő azonban az FIA szakembere szerint ezzel még távolról sem került le az asztalról.

„A szélvédő fejlesztésének leállítása csak 2017-re vonatkozik, mivel a határidők miatt két projektet párhuzamosan nem futtathatunk. Egy idő után választanunk kellett, hogy meg tudjuk-e csinálni, és mi úgy döntöttünk, a szélvédőt nem tudjuk, és inkább a glórián dolgozunk 2017-ig. De mihelyst ez kész, biztosra veszem, hogy a Red Bull és a csapatok folytatni fogják az eddigi munkájukat. Itt semminek sincs vége, csupán választanunk kellett a projektek között, hogy az egyik megoldással elkészülhessünk 2017-re” – magyarázta a szakember.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Go.Michael
#2 Go.Michael 2016. június 28. 23:50  

Nem győzik nyomatékosítani, a 17-es autók mennyire "dögösek" lesznek, hát remélem nem a glóriával. Én még mindig nem értem ennek mi a fészkes fene keresnivalója van az autón. Versenyzésben mindig ott fog lenni a veszély faktor, de akik beülnek az úgynevezett királykategóriába versenyezni, keresnek vele sok-sok, rengeteg milliót, azok férfiak és életük a szenvedély, sebesség. Aki ezért a vacakért hisztizik, az az én szememben nem autóversenyző.
Divat ugye vissza sírni a hőskort, de pl. ahhoz képest mai autók mennyire biztonságosak, Alonso év eleji balesetéből kiszállt két lábon. Szerintem úgy van jól ahogy most van, 100%-os életbiztosítás pedig nincs.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. június 28. 09:53  

most komoly, hogy a pilóta elé egy oszlopot tesznek?
ráadásul ha erős ütés éri ott a leggyengébb az autó...kb azonnal a lába közé fog berongyolni, ha pl borul az autó....

miért nem lehet akkor már két oldalra tenni az első oszlopokat?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki