Azonnali változás várható időmérőügyben

írta: M4Sport
2016. március 19. 13:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

A vasárnapi Ausztrál Nagydíj előtt tárgyalóasztalhoz ülnek a Forma–1-es csapatok vezetői, hogy megvitassák, miként módosítsák a szombaton megbukott időmérő edzést a következő versenyig.

Mert hogy az új rendszer azonnal megbukott, aligha kérdés. Ez derül ki a versenyzők, a csapatfőnökök, a sportági vezetők véleményéből, akik egybehangzóan hibának találják az újítás bevezetését. Elsősorban a Q3-as tapasztalatok okoztak nagy csalódást: Lewis Hamilton már percekkel a leintés előtt bebiztosította pole pozícióját, ráadásul a fináléban csak az első pár percben láthattunk autókat a pályán, az első körök után a két mercedesest leszámítva mindenki kiszállt a küzdelemből.

Azok után, hogy a csapatok vezetői élesen bírálták az új rendszert, kiderült, vasárnap a versenyt megelőzően összeülnek, hogy megvitassák, min változtassanak a két hét múlva esedékes Bahreini Nagydíjra. Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója úgy véli, mindannyian azonnali változást szeretnének. „Szerintem megvan az akarat. Senki sem akarja szándékosan csökkenteni az időmérő szórakoztató értékét. Az alapötlet lényege az volt, hogy minden egyes kilencven másodpercet izgalmassá tegyünk. Az állandó kiesés nagyobb változatosságot eredményezhet, és előfordulhat, hogy egy esélyes is hibázik. Az alapötlet tehát nem volt teljesen butaság. De mint mindig, az ördög itt is a részletekben lakozik. És ma kiderült, hogy valójában csak megbonyolítottuk a rendszert, miközben egyszerűsíteni kellett volna. Voltak olyan időszakok, amikor nem volt autó a pályán.”

Wolff elárulta, a szokásos szombati sajtótájékoztatóját megelőzően telefonon beszélt Bernie Ecclestone-nal, aki szintén nem volt elégedett a kvalifikációval. Bár a brit szerint a megoldást most az jelentené, hogy átállnak az általa eredetileg javasolt időballasztos rendszerre, a hírek szerint a legvalószínűbb, hogy már Bahreinben a régi rendszer szerint zajlik majd az edzés. „Volt egy időmérőnk, ami egészen rendben volt. Azért jutottunk idáig, mert föl akartuk dobni a versenyt. Nyilvánvalónak tűnik a választás: most vissza kéne térnünk a korábbi rendszerhez. Ahhoz már van szabályunk is. Ha most kitalálnánk egy új szisztémát, óvatosnak kellene lennünk” – magyarázta Wolff.

Ferraris kollégája, Maurizio Arrivabene egyetértett vele. „Ha akarunk, már ma este visszatérhetünk az eredeti rendszerhez. A technikai háttér adott hozzá. Pling-pling-pling, és máris itt a régi szisztéma.”

Volt, aki élvezte

A paddockban mindeközben az is fölvetődött, hogy akár csak némi finomítással is jelentős mértékben lehetne javítani a most bemutatott lebonyolítási módon. Az újonc Jolyon Palmer szerint igenis élvezhető a 90 másodpercenkénti kieséses szakasz. „Én élveztem, de úgy fest, én a kisebbséghez tartozom. Jó móka, mert próbálod a víz fölött tartani a fejedet. Az első körökben a Manorok előtt kell lenned, és sosem lehetsz utolsó. Emellett elég idődnek kell lenni arra, hogy bemenj – mi három szett lágy gumit használtunk –, és minden alkalommal javítanod kell, mert a riválisok is javulnak. Nekem tetszett ez a kihívás, ami egyre nehezebbé vált” – fogalmazott a Renault brit versenyzője.

A legfőbb problémát a Q3 jelenti

Daniel Ricciardo is azt hangsúlyozta, nem a teljes szisztéma, leginkább a Q3-as szakasz hibádzik. „Meglátásom szerint a Q1-ben és a Q2-ben egész jól működött az új rendszer. De talán azért látom így, mert a Q3-ig is eljutottam” –a nyolcadikként záró ausztrál. „Az első két részben megvolt az izgalom is. A Q3-at viszont még meg kell vizsgálnunk. Normál esetben az időmérő az utolsó másodperceiben a legizgalmasabb, de ezúttal a szurkolók hiába vártak a tűzijátékra. Csodálkoztam is, amikor kiszálltam, hogy mindenki más is ezt teszi. Nem sok értelme volt annak, hogy még számolt vissza az óra, közben pedig már mindenki csomagolt.”

„Szerintem a Q3-at ugyanúgy kéne lebonyolítanunk, ahogy tavaly. Mindegy, hogy nyolc vagy tíz autó szerepel benne. Így legalább a végén mindenki pályán lesz. Szerintem tavaly ez volt a legizgalmasabb része az időmérő edzéseknek.”

Amiatt is érte kritika az időmérőt, hogy egyes versenyzők hiába futottak jobb kört, miután kicsúsztak a másfél perces időkeretből, mégsem tudták jobb helyre kvalifikálni magukat. Martin Brundle, a Sky Sports szakkommentátora már az edzés alatt jelezte, szerinte legalább azt engedni kéne, hogy mindenki megmutathassa, mit tud, vagyis a megkezdett köröket nem csak az edzésrészek leintésekor kellene hagyni befejezni. „Az egy óra nem elég az időmérőhöz. Ha nem térnek vissza a régi rendszerhez, legalább késleltetniük kell az időt a kieséseknél, és engedniük kell, hogy a versenyzők teljesítsék a köreiket” – vélekedett.

Majd figyelmeztetett, az F1 nem teheti meg, hogy nem reagál azonnal a mai blamázsra. „Amikor a héten megérkeztem a paddockba, és beszélgettem pár vezető mérnökkel – például az általam nagyra tartott Pat Symondsszal –, elmesélték, hogyan is fog kinézni ez. És még annál is rosszabb lett. Én egész idő alatt kénytelen voltam a képernyő sarkában nézni az órát, nem is emlékszem igazán a körökre és manőverekre. A végén csak két ember volt a pályán, de nem hiszem, hogy emlékszünk Nico Rosberg és Lewis Hamilton körére. Ennek a rendszernek mennie kell – már Bahreinben!”

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Enveblo
#7 Enveblo 2016. március 19. 19:23  
daviid:
Maga az alap koncepció nem rossz, de! Ennek a rendszernek a megalkotásakor nem vették figyelembe a jelenlegi gumiszabályokat és a Pirelli által gyártott, hamar elkopó gumikat. Ez a rendszer jól tudna működni, ha: - akinek lejár az ideje, befejezheti - hosszabb idő állna rendelkezésre - mindenki kapna, de főleg a kicsik további 1-2 szett abroncsot az adott szakasz elején, vagy gyártsanak olyan abroncsokat, melyekkel több körön keresztül is lehetne a határon autózni Röviden, tömören ennyi lenne, de az utolsó ponton múlik a legtöbb dolog. Én azt mondom, hogyha mindenképpen szeretnénk ezen szabályokon változtatni, akkor vagy hozzuk vissza a super-pole-t vagy egy hasonló koncepciójú időmérőt vezessenek be, mint a Moto GP-ben. Ennek a kis csapatok is tudnának örülni, hiszen több ideig mutathatnák őket.

"és akinek lejár az ideje befejezheti" ez egy hatalmas baromság, mivel ha befejezheti, akkor mást fog kiütni, a csóka meg csak áll hogyaz idő lejártakor elöl voltam mégis kiestem, ha végiggondolod rájösz, hogy kurvára semmi értelme, mert nincs olyan hogy "az utolsó befejezheti"

Utoljára módosítva: 2016. március 19. 19:23

fist1
#6 fist1 2016. március 19. 17:41  

Az előző rendszerhez kell visszatérni, mert eleve semmi nem indokolja, hogy azon változtatni kelljen. Semmi. Ha izgalmasabb versenyeket akarnak, tegyenek érte más technikai szabályokkal, gumiháborúval, akárhogy, csak ne a sportszerűség háttérbe szorításával.

lela6
#5 lela6 2016. március 19. 17:14  

De szerettem ezeket az időket, úgy vártam minden futamot és időmérőt mint a messiást:https://www.youtube.com/watch?v=49YpUBoOc5E
Hol van már ilyen hogy több kört is kibír a szett, és mivel fogy a benya még gyorsul is a versenyző.

Mendez
#4 Mendez 2016. március 19. 15:29  

Űber fos volt ez az egész.

daviid
#3 daviid 2016. március 19. 14:57  
benczeb90:
A Q1 meg a Q2 lehetne így, mint ahogy most volt, csak több, mindenki számára rendelkezésre álló idővel, hogy biztonsággal tudjanak minimum egyszer javítani, a gumicserét beleértve.

Maga az alap koncepció nem rossz, de! Ennek a rendszernek a megalkotásakor nem vették figyelembe a jelenlegi gumiszabályokat és a Pirelli által gyártott, hamar elkopó gumikat. Ez a rendszer jól tudna működni, ha:
- akinek lejár az ideje, befejezheti
- hosszabb idő állna rendelkezésre
- mindenki kapna, de főleg a kicsik további 1-2 szett abroncsot az adott szakasz elején, vagy gyártsanak olyan abroncsokat, melyekkel több körön keresztül is lehetne a határon autózni
Röviden, tömören ennyi lenne, de az utolsó ponton múlik a legtöbb dolog. Én azt mondom, hogyha mindenképpen szeretnénk ezen szabályokon változtatni, akkor vagy hozzuk vissza a super-pole-t vagy egy hasonló koncepciójú időmérőt vezessenek be, mint a Moto GP-ben. Ennek a kis csapatok is tudnának örülni, hiszen több ideig mutathatnák őket.

Utoljára módosítva: 2016. március 19. 14:58

Janisf
#2 Janisf 2016. március 19. 14:56  

Palmer véleménye szerintem nem igazán mérvadó, hiszen a régi rendszerben még egyetlen egy időmérőt sem ment végig tehát igazából nem tudhatja hogy abban a rendszerben mennyire kellett ott lennie.. Akinek a Q2 a célja az is több kört fog megtenni friss gumikon.. A Q1-es szakaszból továbbjutni, megverni a csapattársad a gyengébb autóknak mindig is presztízs volt... És egy pilóta teljesítményét felülértékelte az ha ő továbbjutott a Q1-ből míg a csapattársa nem, és ezt úgy tette meg hogy azonosak a feltételek, és nem azért mert az első köre jobban sikerült ezért picivel több ideje maradt futni egy jobb kört...

A másik dolog meg az hogy az a 20 perc az elején a kicsiknek is 20 perc és ha 6 gyors kört akarnak futni ennyi idő alatt akkor adják meg nekik a lehetőséget erre, hiszen addig is képernyőn vannak, addig is szem előtt vannak... A nagyok így sem fognak a legtöbb esetben 1 körnél többet futni a Q1-ben, mert hát miért is tennék?

3. dolog a fairplay érték elveszítése után ott van az a probléma hogy egyszerűen nincs elegendő garnitúra gumi teljesíteni ezeket az elvárásokat.. Fuss minnél többet! Oké de min, ha nincs rá elég gumi? :)

Összegezve ez akkor működne, ha ténylegesen több idejük lenne gumicserére és futni még köröket, és lenne még gumi amit használhatnak. Vagy maradjon a régi rendszer, de ez az új rendszer egyáltalán nem lett átgondolva..

benczeb90
#1 benczeb90 2016. március 19. 14:40  

A Q1 meg a Q2 lehetne így, mint ahogy most volt, csak több, mindenki számára rendelkezésre álló idővel, hogy biztonsággal tudjanak minimum egyszer javítani, a gumicserét beleértve.

Utoljára módosítva: 2016. március 19. 14:40

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ