Baldisserri: Elrontotta Vettelt a Ferrari – és stratégiai bakit követ el

írta: M4Sport
2016. október 12. 12:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nemcsak a versenyeken, a pályán kívül is vannak gondok a Ferrari stratégiájával – véli Michael Schumacher egykori versenymérnöke. Mattia Binottót ő csapatfőnöknek választaná, a marchionnei struktúrát értelmetlennek, Sebastian Vettel formahanyatlását pedig aggasztónak tartja.

Ferraris időszaka kezdetén ő volt Michael Schumacher versenymérnöke, aztán hosszú éveken át ült Ross Brawn mellett a boxfalon. Többek között az ő nevéhez fűződik a híres négy kiállásos stratégia ötlete, amely 2004-ben Franciaországban győzelemhez segítette a hétszeres világbajnokot. Aztán az évtized kezdetén ő lett az egyik első bűnbak, akitől a Scuderia a sikertelenség miatt megvált. Pontosabban csak háttérbe állították: éveken át az utánpótlás-akadémia vezetője volt – 2015 végén azonban végleg hátat fordított Maranellónak.

Luca Baldisserri jól ismeri a vörösöket, élt át náluk sikeres és kudarcokkal teli időszakot is, tapasztalatai pedig azt mondatják vele, az istálló most sincs túl rózsás helyzetben.

Amint arról kedden beszámoltunk, az olasz Corriere dello Sportnak adott interjúban kijelentette: a Ferrarit mostanság leginkább a felülről érkező terror jellemzi, mely rettegésben tartja a dolgozókat, akik hiba esetén azonnal repülhetnek. Az interjúból kiderült, cseppet sem tetszik neki az istálló életébe egyre erőteljesebben – egyesek szerint agresszíven – beavatkozó Sergio Marchionne ténykedése.

Luca Baldisserri and Luigi Mazzola

Katonai rendet és Binottót csapatfőnöknek?

Kifejtette, hiába emlegeti az elnök már hónapok óta, hogy James Allison távozása után amolyan horizontális struktúrára állnak át, melyben az ötletek és az összefogás kerül előtérbe az egók és egyetlen személy diktálása helyett, szerinte ez tévút. „A horizontális struktúra semmit sem jelent. Az F1-es csapatok vezetői felépítésének még csak nem is vertikálisnak, hanem egyenesen katonainak kell lennie!” – fejtette ki a szakember, aki még mindig korábbi főnöke, Ross Brawn elveit tartja követendőnek.

„Az első számú vezetők azért vannak ott, hogy irányt mutassanak, hogy motiválják az embereket, hogy döntéseket hozzanak, és ha hibázol, nem szabad, hogy egyből kirúgjanak érte. Ez történt Allisonnal, akinek a távozása nagy veszteség.”

Baldisserri úgy látja, nincs minden elromolva a Ferrarinál – csak épp nincs megfelelően összerakva a gépezet. „A Ferrari egyes részlegei kiválóan dolgoznak. A motorrészleget Mattia Binotto irányította rövid ideig, és 2014 óta figyelmere méltó előrelépést ért el” – mutatott rá.

Az általa megnevezett Binotto azóta már technikai igazgató. Bár ő kiváló szakembernek tartja, szerinte rossz pozícióban alkalmazzák. „Mattia tudja motiválni az embereket, komoly tapasztalattal is rendelkezik, de nem technikai igazgató. Nem tudja, hogyan kell autókat tervezni, nincs mély ismerete a karosszériáról, az aerodinamikáról, a mechanikai oldalról. Ezzel szemben csapatfőnöknek viszont kiváló lenne!”

Az 53 éves mérnök a versenyzőkről elmondta: szerinte az istálló romló helyzete rájuk is rossz hatással van. „Räikkönen jobb, mint 2015-ben volt, Vettel viszont rosszabb lett. Ő is áldozatává vált a tavalyi év túllihegésének. Fontos lenne, hogy a Ferrari visszakapja, megtartsa őt – legalább rövidebb távon. De a gondot nem a versenyzők jelentik a Ferrarinál.”

Sebastian Vettel

Stratégiai problémák – pályán és pályán kívül

Mivel egykor maga is kivette a részét a stratégiák megalkotásából, Baldisserrit a Ferrari szuzukai taktikájáról is kérdezték. A csapat ezen a fronton nem áll a helyzet magaslatán idén. „A Ferrari Japánban azt gondolta, hogy a lágy gumikon utolérheti Lewis Hamiltont a harmadik helyért folyó csatában. Nem vették viszont figyelembe, hogy a Mercedesnek csak meg kell nyomnia a plusz teljesítményt biztosító gombot” – mutatott rá.

„A csapatok véleményem szerint sajnos túl nagy hangsúlyt fektetnek már a stratégiai számításokra, melyek alapján kitalálják, hogyan szerezhetik meg a legtöbb pontot a versenyen. Bizonyos szempontból elfelejtették az emberfogást, a versenyző versenyző elleni harcot. Pedig nem az adatok teszik a különbséget, hanem a módszer, valamint hogy az adatokat hogyan értelmezzük.”

De nem csak a versenytaktika, a hosszabb távú stratégia kapcsán is vannak aggályai az olasznak. Kiemelte, a jövő szempontjából nem lesz mindegy, mely csapat milyen szemléletmóddal vág neki az új idénynek. „Az aerodinamikának és a mechanikai tapadásnak újra nagyobb szerep jut majd. A trükközésre ugyan kínálkozik majd esély, de én személy szerint inkább nem a kockázatosra tenném minden pénzemet, hanem egy szolid alapra, amely nagy lehetőséget biztosít majd a gyors fejlesztésre. 2017-ben ez jelenti majd a különbséget.”

Márpedig ezen a téren idén a Ferrari ugyancsak elmaradt a riválisoktól. Baldisserri most attól tart, az olaszok túl sokat foglalkoznak az idei csalódás enyhítésével, s ez rányomhatja bélyegét a következő szezonjukra. „Szuzukában a Ferrari előrelépett. De remélem, hogy nem pazarolják el a forrásaikat arra, hogy még idén futamot nyerjenek. Idén ez már csak kozmetikázás lenne, teljességgel értelmetlen. Már mindent a 2017-es munkába kell fektetni. Én már júliusban megtettem volna.”

Végül elmondta: „A Ferrari akkor fog újra nyerni, ha hatékony, stabil szervezete lesz, jó ötletekkel és versenyzőkkel, akik nem hibáznak. Értem én, hogy Marchionne gyorsan akar nyerni, de a Forma–1 nem így működik. Egy csapat felépítése hosszadalmas folyamat, három év alatt semmire sincs esély.”

Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sába
#12 sába 2016. október 13. 21:10  
albutr:
+ volt egy cikk ahol Vettel Ferrarija kékre volt festve.

9-be azt linkeltem be

albutr
#11 albutr 2016. október 13. 20:29  
Nigel:
Van egy másik jópofa : Hatalmas kék zászló, alatta ezzel a felirattal : Ha Sebastian Vettelnek saját országa lenne, akkor annak ez volna a hivatalos zászlója :)

+ volt egy cikk ahol Vettel Ferrarija kékre volt festve.

Nigel
#10 Nigel 2016. október 13. 10:52  
sába:
blu flag :) https://www.instagram.com/p/BLeayOLh8yy/?taken-by=fansofsebvettel

Van egy másik jópofa : Hatalmas kék zászló, alatta ezzel a felirattal : Ha Sebastian Vettelnek saját országa lenne, akkor annak ez volna a hivatalos zászlója :)

Utoljára módosítva: 2016. október 13. 10:56

sába
#9 sába 2016. október 12. 22:15  

blu flag :)
https://www.instagram.com/p/BLeayOLh8yy/?taken-by=fansofsebvettel

Nigel
#8 Nigel 2016. október 12. 20:49  
albutr:
maradt volna ő még,mert akkor nem indult volna motorversenyeken.

A motorversenyzés a hobbija volt, nem voltak kötelezettségei. Akkor ült motorra, amikor akart. Nem kellett részt vennie sajtótájékoztatókon, nem járt egyéb hivatalos elfoglaltságokkal.

Teljesen felszabadultan élvezhette a motorozást, nem volt rajta bizonyítási kényszer, csak kedvtelésből csinálta. Nem volt veszélytelen, de a sebesség mindig is az életéhez tartozott. Szeretett játszani a tűzzel, pedig nem egyszer megégette magát.

Majdnem a nyakát törte, de mégsem volt képes visszavenni a tempóból. Tovább erőltette, és végül ez lett a veszte. Bár irónikus módon nem a versenypályán szenvedett súlyos, életveszélyes sérülést.

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 20:59

albutr
#7 albutr 2016. október 12. 20:42  
Nigel:
Schumacher sem erőltette már annyira akkor, szüksége volt néhány év szünetre és feltöltődésre. 16 esztendőt töltött el egyhuzamban az F1-ben, muszáj volt egy kis időt kihagynia. Ami igazán lesújtó, hogy a tavalyi három futamgyőzelmet is gyakorlatilag ugyanezzel a gárdával érték el, a potenciálnak tehát most is meg kellene lennie a csapatban, az eredmények azonban alaposan elmaradnak.

maradt volna ő még,mert akkor nem indult volna motorversenyeken.

Nigel
#6 Nigel 2016. október 12. 20:38  
autopeti:
miből gondolod hogy nem erőltette? 2006-ot elnézve nekem nem az jött le, végigtolta az évet teljes bedobással.

A szerződéshosszabbításra értettem. Azt nem erőltette már annyira.

37 éves volt (már majdnem 38), és szeretett volna több időt a családjával együtt tölteni. Nagyon sokat kivett belőle az a 16 év, mind mentálisan, mind pedig fizikálisan. Időre volt szüksége, hogy ismét élvezni tudja az autóversenyzést.

Amikor már kihagyott több évet, hiányozni kezdett neki az F1. Hiába próbálta először motorversenyzéssel kielégíteni a sebesség iránti vágyát, az ő igazi közege azért mégiscsak a száguldó cirkusz volt.

Ugyanakkor merész döntés volt 41 évesen visszatérni. Nem sokan próbálkoztak meg az F1-ben versenyezni 40 felett. Ez már nem az az éra, amikor Fangióék még vígan versenyezhettek ebben a korban is.

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 20:43

autopeti
#5 autopeti 2016. október 12. 19:31  
Nigel:
Schumacher sem erőltette már annyira akkor, szüksége volt néhány év szünetre és feltöltődésre. 16 esztendőt töltött el egyhuzamban az F1-ben, muszáj volt egy kis időt kihagynia. Ami igazán lesújtó, hogy a tavalyi három futamgyőzelmet is gyakorlatilag ugyanezzel a gárdával érték el, a potenciálnak tehát most is meg kellene lennie a csapatban, az eredmények azonban alaposan elmaradnak.

miből gondolod hogy nem erőltette? 2006-ot elnézve nekem nem az jött le, végigtolta az évet teljes bedobással.

Nigel
#4 Nigel 2016. október 12. 19:26  
autopeti:
Megköszönhetik Montezemolo-nak, aki minden áron véget akart vetni a Schumacher érának, leszerződtette Kimit és onnantól gyorsan omlott a kártyavár. Elment Todt, Brawn és a többi nagyágyú, a Ferrari pedig azóta nyögi a következményeket. Schumacherrel úgy 2007-et, úgy 2008-at is simán behúzhatták volna, és utána már csapatfőnökként irányíthatta volna az ismerős gárdát az újabb sikerek felé.

Schumacher sem erőltette már annyira akkor, szüksége volt néhány év szünetre és feltöltődésre. 16 esztendőt töltött el egyhuzamban az F1-ben, muszáj volt egy kis időt kihagynia.

Ami igazán lesújtó, hogy a tavalyi három futamgyőzelmet is gyakorlatilag ugyanezzel a gárdával érték el, a potenciálnak tehát most is meg kellene lennie a csapatban, az eredmények azonban alaposan elmaradnak.

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 19:28

Raikkönen
#3 Raikkönen 2016. október 12. 14:34  

Hány éve ez megy már, hogy "az idei évet hagyjuk, és inkább álljunk át a következő évi autó fejlesztésére" ? :D
Mottója is lehetne a Ferrarinak.

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 14:34

qwerm
#2 qwerm 2016. október 12. 13:54  

ez az elrontotta vettelt a ferrari, nagyon hatásvadász. tényleg nincsenek szavak rá, mekkora clickbaiter nyomik fogalmazzák meg ezeket a címeket és alcímeket...

autopeti
#1 autopeti 2016. október 12. 13:49  

Megköszönhetik Montezemolo-nak, aki minden áron véget akart vetni a Schumacher érának, leszerződtette Kimit és onnantól gyorsan omlott a kártyavár. Elment Todt, Brawn és a többi nagyágyú, a Ferrari pedig azóta nyögi a következményeket. Schumacherrel úgy 2007-et, úgy 2008-at is simán behúzhatták volna, és utána már csapatfőnökként irányíthatta volna az ismerős gárdát az újabb sikerek felé.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt