„Bárcsak én is most versenyezhetnék”

írta: M4Sport
2016. február 10. 18:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az 1978-as világbajnok, Mario Andretti nem ért egyet a modern Forma–1 bírálóival; elmondása szerint a sport most éli egyik fénykorát, hiszen világszerte ismertté vált, a technológia pedig a határokat feszegeti. Persze vannak dolgok, amiken azért ő is változtatna.

Az elmúlt években sokan kritizálták a királykategóriát, mondván a szabályok megváltoztatásának köszönhetően túl nagy hangsúly került a technikára, miközben az autók könnyebben vezethetővé váltak a versenyek pedig sokkal unalmasabbak, mint „azokban a régi szép időkben”. Persze nem mindenki ért egyet ezekkel a véleményekkel; Andretti például elégedett azzal az irányvonallal, amit a sport vezetői választottak, a különböző bírálatokat pedig túlzónak tartja.

„Mindig lesznek emberek, akik folyamatosan azt hangoztatják, hogy régen minden jobb volt, én viszont inkább előre tekintek” – mondta az amerikai klasszis az El Paísnak. „A mostani egy dicsőséges időszak a Forma–1 számára. Világszerte komoly népszerűségnek örvend, a technológia pedig a határokat feszegeti. Tetszik a fejlődés, amin a sport keresztülment. Mindent megadnék, hogy 30 évvel fiatalabb legyek és most versenyezhessek” – folytatta.

Kritikából a modern Forma–1 mellett a jelenkor pilótáinak is jutott; vannak, akik úgy vélik, a mostani generáció nem tudná felvenni a versenyt a korábbi klasszisokkal. Andretti ezekkel a kijelentésekkel sem ért egyet. Bár kiemelte, a technológia és a vezetési stílusok változása miatt nehéz összehasonlítani a különböző korokat, biztosra veszi, hogy a mai élmezőny bármelyik korszakban megállná a helyét. „A mai bajnokok bármelyik évtizedben bajnokok lennének. És ez fordítva is igaz. Jó lenne, ha egymásnak ereszthetnénk a különböző generációkat, de ez sajnos lehetetlen.”

Bár nem áll be a bírálók közé, azért Andretti is változtatna néhány dolgon. Először is erősebb és gyorsabb versenyautókat küldene pályára, éppen ezért örül azoknak a javaslatoknak, melyek szerint a gépek 2017-ben három-négy másodperccel is gyorsabbá válhatnak körönként. „Minden korábbi versenyző elmondta már, mennyire nagyszerű lenne, ha több erő állna a srácok rendelkezésére. A pilóták mindig több erőt akarnak, a rajongók pedig mindig gyorsabb autókat akarnak” – magyarázta a 75 éves exversenyző.

Az autók gyorsabbá tétele mellett a királykategória és a közönség kapcsolatának „szorosabbra fűzését” is fontosnak tartja, a szurkolói élményt ugyanis nemcsak a futamok színvonalának növelésével lehet javítani, hanem a versenyhétvégék programjának színesítésével is. „Hiszek abban, hogy a Forma–1-nek barátságosabban kell kezelnie a sajtót, csütörtökönként pedig autogramosztásokat kellene tartani. Nem szabadna elfelejtenünk, hogy a szurkolók mennyire fontosak a sport számára!” – figyelmeztette az irányítói testületet.

Oszd meg!

35 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#35 Thibczy 2016. február 12. 09:07  
Zasalamel:
Jaj hagyjuk már ezt, Meki-Honda dominancia is ehhez hasonló volt, sőt versenyben még nagyobb dominancia volt mint most.

Na ja, de ott legalább Senna és Prost egy kanál vízben megfojtották egymást, időnként már a határokon is túlmentek.

Hamilton és Rosberg között meg nézhetjük a Merci punci taktikáját, ahol még a tét nélküli részben is ragaszkodtak tavaly az egymást beállítjuk 2-2.5 mp különbségre és bevonatoztatjuk őket abban a sorrendben, ahogy befordultak az első kanyarba.

F1890
#34 F1890 2016. február 11. 17:19  
Nigel:
Nem a csapatokon belüli különbségekkel van a baj, hanem azzal, hogy hiába van valaki akármilyen jó formában, nem tud veszélyes lenni a mercikre, hacsak nem túlságosan szélsőségesek a körülmények, mint például tavaly, a fel-felszáradó pályán Austinban, vagy az extrém hőség miatt Malajziában. Egyre nagyobb szakadék tátong a csapatok között, és ez ellehetetlenít bármifajta versengést.

ez így volt a 80-as évek végén 92 96, 01,02,04,05,06,(07,08- minden futamon más volt az erős de eléggé egyértelmű forrja volt vagy a mclarennek vagy a ferrarinak) és még sorolhatném

Nigel
#33 Nigel 2016. február 11. 17:00  
F1890:
en komolyan nem ertem az embereket, egyszer az a baj h baromi nagy kulonbsegek vannak, maskor meg az a baj h tul kicsik csapaton belul a kulonbsegek . elkene donteni h akkor most melyik az ami tetszik nekunk, mert tavaly mindkettore volt pl. vettel szarra verte kimit kapta is az ivet erte a finn. a mercisek kozott merg eleg szoros volt a kuzdelem idoeredmenyekben de senkit sem erdekelt.


Nem a csapatokon belüli különbségekkel van a baj, hanem azzal, hogy hiába van valaki akármilyen jó formában, nem tud veszélyes lenni a mercikre, hacsak nem túlságosan szélsőségesek a körülmények, mint például tavaly, a fel-felszáradó pályán Austinban, vagy az extrém hőség miatt Malajziában.

Egyre nagyobb szakadék tátong a csapatok között, és ez ellehetetlenít bármifajta versengést.

Utoljára módosítva: 2016. február 11. 17:05

F1890
#32 F1890 2016. február 11. 16:22  
Nigel:
Volt az másfél, vagy akár 2 mp is : https://www.youtube.com/watch?v=_Tqjkno2f-4 Senna például 1,5 mp-cel verte Prostot 1988-ban az időmérőn Monacóban. Senna vs Prost +1.427

en komolyan nem ertem az embereket, egyszer az a baj h baromi nagy kulonbsegek vannak, maskor meg az a baj h tul kicsik csapaton belul a kulonbsegek . elkene donteni h akkor most melyik az ami tetszik nekunk, mert tavaly mindkettore volt pl. vettel szarra verte kimit kapta is az ivet erte a finn. a mercisek kozott merg eleg szoros volt a kuzdelem idoeredmenyekben de senkit sem erdekelt.

cybergyerek
#31 cybergyerek 2016. február 11. 16:01  
Nigel:
Nézd, nem állt szándékomban megbántani senkit sem, de lehetetlen nem észre venni, hogy egyre csökken a szurkolók száma, a motorsportal fórum "törzsközönsége" is alaposan megcsappant. Hidd el, az elsők között leszek, aki dicshimnuszokat zeng majd az F1-ről, csak lássunk már végre igazi versengést, mert ami jelenleg van, az minden, csak nem autóverseny ! És nem folyton a nosztalgia beszél belőlem, egy 2010-es, vagy 2012-eshez hasonló világbajnoksággal maximálisan kiegyeznék, mint ahogy gondolom, itt sokan közülünk szintén.

szerinted én nem látom hogy vannak problémák? dehogynem, csak én sokakkal ellentétben az igazi problémák miatt aggódom, mint pl. az hogy a nagy csapatok kezében van szinte a teljes hatalom és hogy a gazdasági rendszer katasztrófálisan van felépítve.
ja meg az, hogy vannak buta, fölösleges szabályok.

Utoljára módosítva: 2016. február 11. 16:08

Nigel
#30 Nigel 2016. február 11. 15:52  
cybergyerek:
beteges már szinte, amit művelsz minden hasonló témájú cikknél. egyébként lehet hogy abban nincs igaza andrettinek hogy a csúcson lenne a népszerűség, de az ő idejéhez képest nyilván még most is sokkal nagyobb.


Nézd, nem állt szándékomban megbántani senkit sem, de lehetetlen nem észre venni, hogy egyre csökken a szurkolók száma, a motorsportal fórum "törzsközönsége" is alaposan megcsappant.

Hidd el, az elsők között leszek, aki dicshimnuszokat zeng majd az F1-ről, csak lássunk már végre igazi versengést, mert ami jelenleg van, az minden, csak nem autóverseny !

És nem folyton a nosztalgia beszél belőlem, egy 2010-es, vagy 2012-eshez hasonló világbajnoksággal maximálisan kiegyeznék, mint ahogy gondolom, itt sokan közülünk szintén.

Utoljára módosítva: 2016. február 11. 17:52

Nigel
#29 Nigel 2016. február 11. 15:46  
BP05:
"A technológia egyértelműen lecsökkentette a teljesítménybeli különbségeket a versenyzők között. Míg korábban egy tehetséges versenyző körülbelül fél másodpercet nyerhetett körönként, manapság a tehetség csak körülbelül 1-2 tizedet ér. De még mindig a versenyző a kulcs." / Michael Schumacher /


Volt az másfél, vagy akár 2 mp is :

https://www.youtube.com/watch?v=_Tqjkno2f-4

Senna például 1,5 mp-cel verte Prostot 1988-ban az időmérőn Monacóban. Senna vs Prost +1.427

Utoljára módosítva: 2016. február 11. 15:55

cybergyerek
#28 cybergyerek 2016. február 11. 15:33  
zuzmó:
Én azon döbbenek meg, hogy mindenki Nigel véleménye ellen van... Abszolút jogos, hogy most már a pilóta teljesítménye majdhogynem nem számít... Régen simán voltak nagyobb különbségek attól függetlenül, hogy az autó mindig is dominált.

azért ebben nagy szerepe van a telemetria térnyerésének. minden kis apró szir-szar dolgot ki lehet elemezni a csapattárssal kapcsolatban.

deadcalm
#27 deadcalm 2016. február 11. 14:23  
F1890:
attól h gépszörnyek voltak attól még nem volt izgalmas a futam, max placeobo hatás. az aktív felfüggesztés korában meg had ne mondjam h mit mondtak az akkori technikáról " egy majom is elvezetné"

látom nem érted amit írtam.

jtfan
#26 jtfan 2016. február 11. 14:00  

Annyiban igaza van Andrettinek, hogy nagyobb közönséghez eljut az F1.
A technológiai fejlődés természetes.
A korábbi érákban is voltak domináns autók, de a megbízhatóság szinte nulla volt a mostanihoz képest. Most normál esetben nincsenek technikai hibák, így nincsenek olyan izgalmak mint korábban. Itt jön elő a korlátozott fejlesztési lehetőség. Ha mindenki folyamatosan fejlesztene mindent, több technikai hiba lenne, amellett hogy az erőviszonyok gyakrabban változnának. Érdekesebb lenne a verseny.

F1890
#25 F1890 2016. február 11. 13:01  
deadcalm:
Nigelnek teljesen igaza van. Az itt hápogók azért azt elfelejtik hogy akkoriban még legalább igazi gépszörnyekkel versenyeztek (brutális motorok és motorhangok), igazi pályákon (nem a Tilke szarokon), karakteres(ebb) versenyzőkkel (Senna, Prost, Mansell, Schumi stb). Tehát ha unalmas is volt egy verseny ahogyan azt állítjátok még akkor is lehetett találni olyat amiért vagy akiért egy vérbeli rajongó végignézhette a futamokat. Most meg úgy unalmas az F1, hogy közben egy műanyag szar lett az egész.

attól h gépszörnyek voltak attól még nem volt izgalmas a futam, max placeobo hatás. az aktív felfüggesztés korában meg had ne mondjam h mit mondtak az akkori technikáról " egy majom is elvezetné"

deadcalm
#24 deadcalm 2016. február 11. 12:58  

Nigelnek teljesen igaza van. Az itt hápogók azért azt elfelejtik hogy akkoriban még legalább igazi gépszörnyekkel versenyeztek (brutális motorok és motorhangok), igazi pályákon (nem a Tilke szarokon), karakteres(ebb) versenyzőkkel (Senna, Prost, Mansell, Schumi stb). Tehát ha unalmas is volt egy verseny ahogyan azt állítjátok még akkor is lehetett találni olyat amiért vagy akiért egy vérbeli rajongó végignézhette a futamokat. Most meg úgy unalmas az F1, hogy közben egy műanyag szar lett az egész.

F1890
#23 F1890 2016. február 11. 12:33  
zuzmó:
Én azon döbbenek meg, hogy mindenki Nigel véleménye ellen van... Abszolút jogos, hogy most már a pilóta teljesítménye majdhogynem nem számít... Régen simán voltak nagyobb különbségek attól függetlenül, hogy az autó mindig is dominált.

most nincsenek? kimi vettel maldonado grozsan kvalin. verstappen sainz . rózberg elég közel van hamiltonhoz sztem ezért értékelődik át kicsit ez

zuzmó
#22 zuzmó 2016. február 11. 12:30  

Én azon döbbenek meg, hogy mindenki Nigel véleménye ellen van...
Abszolút jogos, hogy most már a pilóta teljesítménye majdhogynem nem számít... Régen simán voltak nagyobb különbségek attól függetlenül, hogy az autó mindig is dominált.

BP05
#21 BP05 2016. február 11. 08:33  

"A technológia egyértelműen lecsökkentette a teljesítménybeli különbségeket a versenyzők között. Míg korábban egy tehetséges versenyző körülbelül fél másodpercet nyerhetett körönként, manapság a tehetség csak körülbelül 1-2 tizedet ér. De még mindig a versenyző a kulcs."
/ Michael Schumacher /

Zasalamel
#20 Zasalamel 2016. február 11. 07:27  
Nigel:
A 2014-es év szerintem annyiban volt jobb tavalyinál, hogy Nico azért legalább tartotta magát. Volt még némi halvány esélye az utolsó futamon is Hamilton ellen, és 2015-höz képest közelebb volt hozzá egész évben. Az időmérőkön is jobban muzsikált, mint 2015-ben. Azon kívül Ricciardo három futamgyőzelme színesítette azt a szezont. Vettel gyengélkedése pedig mindenkit meglepett, és elég sok beszédtémát szolgáltatott. Ő volt az uralkodó világbajnok, aki négy éven át nem talált legyőzőre. Erre jött az örökké vigyori ausztrál, és alaposan megtépázta Vettel tekintélyét. Ez nagyon váratlan volt, senki nem számított rá. Aztán persze jöttek az okosok, hogy : "ugye, én megmondtam, csak Newey által tervezett kocsival tud nyerni". Elég megalázó volt a számára, mert az egész addigi sikereit megkérdőjelezték. Az F1 radikálisan megváltozott, mondhatni, minden a feje tetejére állt, és Vettel egyelőre még nem találta a helyét ebben a teljesen új közegben. Ráadásul a kocsija is szokatlanul gyakran megadta magát. Mindezek a kedvét szegték, és ezért érezte úgy, hogy új kihívásra, új motivációra, csapatváltásra van szüksége. Szerencsére, tegyük hozzá, mert ha nincs 2014 és Ricciardo személyében nem talál legyőzőre, akkor talán még mindig a RB-nál "porosodna". Persze ezt nem tudhatjuk bizonyosan, de ha előtte hezitált is a csapatváltást illetően, az abban az évben ért kudarcok csak megerősítették a döntése helyességében.

Ezért is sajnálom a torro párosait (Buemi, Vergne, Alguersuari), ki tudja mire vitték volna egy jobb kocsival.... :/

Nigel
#19 Nigel 2016. február 11. 00:34  
F1890:
jó versenyek? általában dögunalmas williams siker volt vagy az eső megkavarta a dolgokat plusz ott van silverstone , más nekem nem rémlik.2014-ben is sztem attól függetlenül h merci uralom volt sztem volt pár igazán jó futam. tavalyi év tényleg hulladék volt azt elismerem


A 2014-es év szerintem annyiban volt jobb tavalyinál, hogy Nico azért legalább tartotta magát. Volt még némi halvány esélye az utolsó futamon is Hamilton ellen, és 2015-höz képest közelebb volt hozzá egész évben.

Az időmérőkön is jobban muzsikált, mint 2015-ben. Azon kívül Ricciardo három futamgyőzelme színesítette azt a szezont. Vettel gyengélkedése pedig mindenkit meglepett, és elég sok beszédtémát szolgáltatott.

Ő volt az uralkodó világbajnok, aki négy éven át nem talált legyőzőre. Erre jött az örökké vigyori ausztrál, és alaposan megtépázta Vettel tekintélyét. Ez nagyon váratlan volt, senki nem számított rá. Aztán persze jöttek az okosok, hogy : "ugye, én megmondtam, csak Newey által tervezett kocsival tud nyerni". Elég megalázó volt a számára, mert az egész addigi sikereit megkérdőjelezték.

Az F1 radikálisan megváltozott, mondhatni, minden a feje tetejére állt, és Vettel egyelőre még nem találta a helyét ebben a teljesen új közegben. Ráadásul a kocsija is szokatlanul gyakran megadta magát. Mindezek a kedvét szegték, és ezért érezte úgy, hogy új kihívásra, új motivációra, csapatváltásra van szüksége.

Szerencsére, tegyük hozzá, mert ha nincs 2014 és Ricciardo személyében nem talál legyőzőre, akkor talán még mindig a RB-nál "porosodna". Persze ezt nem tudhatjuk bizonyosan, de ha előtte hezitált is a csapatváltást illetően, az abban az évben ért kudarcok csak megerősítették a döntése helyességében.

Utoljára módosítva: 2016. február 11. 01:34

Nigel
#18 Nigel 2016. február 11. 00:30  
cybergyerek:
beteges már szinte, amit művelsz minden hasonló témájú cikknél. egyébként lehet hogy abban nincs igaza andrettinek hogy a csúcson lenne a népszerűség, de az ő idejéhez képest nyilván még most is sokkal nagyobb.

Szerintem pedig az a "beteges", hogy egyesek nem akarnak tudomást venni a valóságról, és valami álomvilágban élnek.

Lassan már alig akad valaki, akivel meg lehetne vitatni az F1 történéseit. De szerinted biztosan ez a természetes.

Utoljára módosítva: 2016. február 11. 00:36

cybergyerek
#17 cybergyerek 2016. február 10. 23:32  
Nigel:
Azért ezt ő sem gondolhatja komolyan. Az F1 ezer sebből vérzik, minden csak a kocsin múlik, a sport sokat veszített a varázsából, a látványosságából, a nézők pedig egyre jobban elmaradoznak.

beteges már szinte, amit művelsz minden hasonló témájú cikknél.
egyébként lehet hogy abban nincs igaza andrettinek hogy a csúcson lenne a népszerűség, de az ő idejéhez képest nyilván még most is sokkal nagyobb.

Nigel
#16 Nigel 2016. február 10. 23:08  

http://gp-live.hu/podcast/14-vegre-vege-az-unalmas-2015-os-f1-es-szezonnak/

http://nepszava.hu/cikk/1051229-f1-ez-igy-nagyon-unalmas-lesz

http://www.f1-fansite.com/f1-news/surer-mercedes-not-to-blame-for-boredom/

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 23:11

Nigel
#15 Nigel 2016. február 10. 23:02  
F1890:
jó versenyek? általában dögunalmas williams siker volt vagy az eső megkavarta a dolgokat plusz ott van silverstone , más nekem nem rémlik.2014-ben is sztem attól függetlenül h merci uralom volt sztem volt pár igazán jó futam. tavalyi év tényleg hulladék volt azt elismerem


Senna ötször győzött, MS egyszer (bár Monacóban és Spában is neki állt a zászló), Hill pedig háromszor. A többi Prosté volt. Nem volt minden idők legjobb világbajnoksága, de azért ahhoz képest élvezetes volt, hogy a Williams volt a legjobb. 1992-höz képest a McLaren és a Benetton is sokat javult. Az 1992-es világbajnokság tényleg borzasztó volt.

Ok, tavaly valóban volt pár jó futam, ami így kapásból eszembe jut : Hungaroring, Austin, és talán még kettő. De a 19-hez viszonyítva még mindig nagyon rossz statisztika. 2015 nem az elképesztő izgalmak miatt marad majd meg a fanok emlékezetében. Ha bárkit megkérdezel, minden bizonnyal hasonlóan vélekedik majd.

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 23:15

F1890
#14 F1890 2016. február 10. 22:54  
Nigel:
Sokan örülnének ma egy, a ’93-ashoz hasonló évnek. Bár a Williams dominált, mégis voltak jó versenyek, Prost és Hill mellett Sennának és Schumachernek is voltak emlékezetes futamai. #11 Zasalamel Nyilván megkavarták a lapokat a megbízhatósági problémák is. Viszont ettől függetlenül gyakran változtak az erőviszonyok versenyről-versenyre, attól függően, hogy melyik kocsinak feküdt jobban az adott pálya. #12 F1890 Ez az 50:50 % egy hasraütés, nyilván nem lehet teljesen pontosan meghatározni százalékban, de azért érzékelteti, hogy mennyivel nagyobb szerepet kapott a pilóta. A memóriám borzasztóan rossz, de ha minden igaz, akkor egészen pontosan 10 futamgyőzelme volt tavaly Hamiltonnak. Egyébként hosszú évekig Mansell tartotta ezt a rekordot 9 futamgyőzelemmel, Adrian Newey mesterművével, az 1992-es Williams-Renaulttal.

jó versenyek? általában dögunalmas williams siker volt vagy az eső megkavarta a dolgokat plusz ott van silverstone , más nekem nem rémlik.2014-ben is sztem attól függetlenül h merci uralom volt sztem volt pár igazán jó futam. tavalyi év tényleg hulladék volt azt elismerem

Nigel
#13 Nigel 2016. február 10. 22:52  
GreenHonda:
1993-ban meg az ment szenzációszámba. Te nagyon elfogult vagy a kedvenc korszakod iránt.


Sokan örülnének ma egy, a ’93-ashoz hasonló évnek. Bár a Williams dominált, mégis voltak jó versenyek, Prost és Hill mellett Sennának és Schumachernek is voltak emlékezetes futamai.

#11 Zasalamel

Nyilván megkavarták a lapokat a megbízhatósági problémák is. Viszont ettől függetlenül gyakran változtak az erőviszonyok versenyről-versenyre, attól függően, hogy melyik kocsinak feküdt jobban az adott pálya.

#12 F1890

Ez az 50:50 % egy hasraütés, nyilván nem lehet teljesen pontosan meghatározni százalékban, de azért érzékelteti, hogy mennyivel nagyobb szerepet kapott a pilóta. A memóriám borzasztóan rossz, de ha minden igaz, akkor egészen pontosan 10 futamgyőzelme volt tavaly Hamiltonnak.

Egyébként hosszú évekig Mansell tartotta ezt a rekordot 9 futamgyőzelemmel, Adrian Newey mesterművével, az 1992-es Williams-Renaulttal.

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 23:07

F1890
#12 F1890 2016. február 10. 22:38  
Nigel:
Persze, hogy az autón is múlott. De hol van már az az időszak, amikor Enzo Ferrari bevallása szerint 50:50 % volt a pilóta és a kocsi szerepe ? Csak azt ne mondd, hogy jelenleg is ez a helyzet. A világbajnokságok rendre kiélezettebbek, izgalmasabbak voltak, nem tudott egyetlen versenyző sem 10 + futamgyőzelmet szerezni egy évben. Most viszont ez a szitu.

sohasem volt 50 %, ez egy erős kacsa, már a vh előtti időkben komoly harc ment a versenyeken. pl első gp-t szisz ferenc a jobb gumikezelés miatt nyerte meg :D

fangionak jobban hiszek, ő szerint 70-30 volt, am talán még igaz is lehetett . de sztem a pillangóváltó megjelenése óta valóban hatványozotabban van szerepe az autónak, de előtte is ez határozta meg h kiknek van lehetőségük arra h futamot vagy vb-t nyerjenek. tavaly sem szerzett senki 10+ győzelmet. hamiltonnak 9 volt ha jól rémlik

Zasalamel
#11 Zasalamel 2016. február 10. 22:37  
Nigel:
Persze, hogy az autón is múlott. De hol van már az az időszak, amikor Enzo Ferrari bevallása szerint 50:50 % volt a pilóta és a kocsi szerepe ? Csak azt ne mondd, hogy jelenleg is ez a helyzet. A világbajnokságok rendre kiélezettebbek, izgalmasabbak voltak, nem tudott egyetlen versenyző sem 10 + futamgyőzelmet szerezni egy évben. Most viszont ez a szitu.

Nagyrészt annak volt köszönhető h megbízhatatlanak voltak az autók, így nagy volt a kavarodás is. Hiába volt leggyorsabb az autója, a megbízhatóság döntött jórészben, ami mára már nem igaz mert szinte alig van már megbízhatósági problémák.

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 22:38

GreenHonda
#10 GreenHonda 2016. február 10. 22:37  
Nigel:
De legalább tudott évenként 6/7 Pole-t szerezni egy olyan kocsival, ami azért nem a legjobb volt. Még 1993-ban is meg tudta csillogtatni a tehetségét, öt futamgyőzelemmel. A mostani Merci-dominancia viszont esélyt sem ad a többieknek. Vettel tavalyi három futamgyőzelme már szenzációszámba ment. De azért valljuk meg, ez elenyésző szám a 19-20 futamhoz képest. A vébé címre esélye sem volt. A többiekről már nem is beszélve.

1993-ban meg az ment szenzációszámba. Te nagyon elfogult vagy a kedvenc korszakod iránt.

Nigel
#9 Nigel 2016. február 10. 22:37  

Egyébként pedig azok vannak túlsúlyban, akik elégedetlenek az F1-gyel, annak jelenlegi formájában. És ez az, ami igazán számít. Jóval kisebb a mostani helyzettel elégedettek tábora.

Nigel
#8 Nigel 2016. február 10. 22:30  
F1890:
akkoris az autón múlott, már a 60-as években is a lotus volt az ász. ergó ez hülye kifogás úgy beállítani h jaj most csak az autón múlott

Persze, hogy az autón is múlott. De hol van már az az időszak, amikor Enzo Ferrari bevallása szerint 50:50 % volt a pilóta és a kocsi szerepe ? Csak azt ne mondd, hogy jelenleg is ez a helyzet.

A világbajnokságok rendre kiélezettebbek, izgalmasabbak voltak, nem tudott egyetlen versenyző sem 10 + futamgyőzelmet szerezni egy évben. Most viszont ez a szitu.

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 22:39

F1890
#7 F1890 2016. február 10. 22:26  
Nigel:
De legalább tudott évenként 6/7 Pole-t szerezni egy olyan kocsival, ami azért nem a legjobb volt. Még 1993-ban is meg tudta csillogtatni a tehetségét, öt futamgyőzelemmel. A mostani Merci-dominancia viszont esélyt sem ad a többieknek. Vettel tavalyi három futamgyőzelme már szenzációszámba ment. De azért valljuk meg, ez elenyésző szám a 19-20 futamhoz képest. A vébé címre esélye sem volt. A többiekről már nem is beszélve.

akkoris az autón múlott, már a 60-as években is a lotus volt az ász. ergó ez hülye kifogás úgy beállítani h jaj most csak az autón múlott

Nigel
#6 Nigel 2016. február 10. 22:23  
Zasalamel:
Jaj hagyjuk már ezt, Meki-Honda dominancia is ehhez hasonló volt, sőt versenyben még nagyobb dominancia volt mint most.


Hány évben volt abszolút domináns a McLaren-Honda ? Csak 1988-ban. ’89-re már a Ferrari is felzárkózott melléjük, és képesek voltak önerőből futamokat nyerni.

A ’80-as években 5 pilóta is szerzett világbajnoki címet. Hasonlóval most is kiegyeznénk.

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 22:27

Nigel
#5 Nigel 2016. február 10. 22:20  

Nézd meg azt a világbajnokságot, amelyet megnyert. Sokkal szorosabb és változatosabb volt, mint a maiak :

https://hu.wikipedia.org/wiki/1978-as_Formula%E2%80%931_vil%C3%A1gbajnoks%C3%A1g

6 különböző futamgyőztes is volt abban az évben !

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 22:21

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. február 10. 22:17  
Nigel:
De legalább tudott évenként 6/7 Pole-t szerezni egy olyan kocsival, ami azért nem a legjobb volt. Még 1993-ban is meg tudta csillogtatni a tehetségét, öt futamgyőzelemmel. A mostani Merci-dominancia viszont esélyt sem ad a többieknek. Vettel tavalyi három futamgyőzelme már szenzációszámba ment. De azért valljuk meg, ez elenyésző szám a 19-20 futamhoz képest. A vébé címre esélye sem volt. A többiekről már nem is beszélve.

Jaj hagyjuk már ezt, Meki-Honda dominancia is ehhez hasonló volt, sőt versenyben még nagyobb dominancia volt mint most.

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 22:19

Nigel
#3 Nigel 2016. február 10. 22:15  
F1890:
mikor nem a kocsin múlott? érdekes h senna is "csak" 3-szoros, szóval ez baromság h csak most múlik ezen


De legalább tudott évenként 6/7 Pole-t szerezni egy olyan kocsival, ami azért nem a legjobb volt. Még 1993-ban is meg tudta csillogtatni a tehetségét, öt futamgyőzelemmel.

A mostani Merci-dominancia viszont esélyt sem ad a többieknek. Vettel tavalyi három futamgyőzelme már szenzációszámba ment. De azért valljuk meg, ez elenyésző szám a 19-20 futamhoz képest. A vébé címre esélye sem volt. A többiekről már nem is beszélve.

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 22:16

F1890
#2 F1890 2016. február 10. 22:07  
Nigel:
Azért ezt ő sem gondolhatja komolyan. Az F1 ezer sebből vérzik, minden csak a kocsin múlik, a sport sokat veszített a varázsából, a látványosságából, a nézők pedig egyre jobban elmaradoznak.

mikor nem a kocsin múlott? érdekes h senna is "csak" 3-szoros, szóval ez baromság h csak most múlik ezen

Nigel
#1 Nigel 2016. február 10. 21:10  

Azért ezt ő sem gondolhatja komolyan. Az F1 ezer sebből vérzik, minden csak a kocsin múlik, a sport sokat veszített a varázsából, a látványosságából, a nézők pedig egyre jobban elmaradoznak.

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 21:25

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához