Belehúzott a Honda: Alonsóék alaposan átalakított motort kapnak Spában

írta: M4Sport
2016. augusztus 25. 12:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Alaposan átalakította erőforrását a Honda a szezonhajrára: Belgium előtt összesen 7 módosító pontot használtak fel fejlesztésekre!

Miközben a Mercedes még nem jelezte, beveti-e új erőforrását, a Ferrari pedig várhatóan csak Monzában áll elő fejlesztéseivel, az már biztosra vehető, hogy a Honda már erre a hétvégére megújul. Az Autosport adta hírül, hogy a japán motorgyártó nem kevesebb mint 7 módosító pontot használt fel a nyári szünetet követő első versenyhétvége előtt, s átalakításokat hajtott végre belső égésű motorján (a hengerfejeken), turbófeltöltőjén és kompresszorán is.

Sportigazgatójuk, Haszegava Juszuke már régóta pedzegette, jól haladnak a fejlesztésekkel, csupán annak kapcsán bizonytalanok, mikor vessék be új motorspecifikációjukat. Mivel most két héten belül két erőpályán vendégeskedik a száguldó cirkusz, az elmúlt hetekben pedig elég idejük volt a próbapados tesztekre, úgy érezték, most jött el az idő. Fernando Alonso és Jenson Button mind a hat erőforrás-részegységből újat kap, ami azt is jelenti, hogy nevük mellett feltűnnek majd az 5-ös számok: Alonso valamennyi egység terén a határértéknél jár, míg Button V6-osból, turbófeltöltőből, MGU-K-ból és MGU-H-ból kapja meg az ötödiket. Büntetés egyelőre nincs, de további cserék esetén már lesz.

A Hondának a mostani a harmadik fejlesztési lépcsőfoka idén. Először Kanadában vetettek be módosító pontokat, akkor a turbó hatékonyságát igyekeztek növelni a kipufogógázok jobb felhasználásával. Ezt kiegészítendő, Silverstone-ban újabb változtatások jöttek: az előző fejlesztések által előidézett energiaveszteséget igyekeztek kompenzálni velük.

Az Autosport szerint bármennyire is átfogónak tűnnek a spái módosítások, a csapat ennek ellenére sem remél drámai előrelépést. Inkább a teljes hajtóegység hatékonyabbá tételén van a hangsúly a több lóerő elérése helyett. A fejlesztés már a 2017-es munkálatok előkészítését is szolgálja. További változás, hogy közben a McLaren üzemanyagpartnere, az ExxonMobile is új benzinnel áll elő.

A Motorsport azt írta, Buttonék már pénteken pályára viszik az új erőforrást, majd a nap végén döntenek arról, azzal folytassák-e szombaton, vagy visszaálljanak a korábbi verzióhoz, hogy közben több idejük legyen finomhangolni a beállításokat Monzáig.

A Honda a mostani 7-tel együtt már 29 módosító pontot használt el (a téli felkészülést is beleértve) rendelkezésére álló 32-ből, azaz már csak 3 zsetonja maradt. Haszegava Juszuke nemrég előrebocsátotta, a szezon során a mostanit követően még egy változtatást terveznek a hajtóegység terén.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

khristiank
#2 khristiank 2016. augusztus 25. 17:58  
lönczi:
Na kíváncsi vagyok. Azért az rokonszenves, hogy realisták maradnak és nem várnak csodát a fejlesztésektől, inkább visszafogottan nyilatkoznak. Vagy altatnak :D:D:D

mindegy melyik az indok, a lényeg hogy így kell jól kommunikálni

lönczi
#1 lönczi 2016. augusztus 25. 15:19  

Na kíváncsi vagyok. Azért az rokonszenves, hogy realisták maradnak és nem várnak csodát a fejlesztésektől, inkább visszafogottan nyilatkoznak.
Vagy altatnak :D:D:D

HairHungary