Belga időjárás, holland őrület – ez várható a spái hétvégén

írta: M4Sport
2016. augusztus 23. 14:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha Spa, akkor kiszámíthatatlan időjárás? Nos, az idei versenyhétvégére napos időt jósolnak. Ám ennél is biztosabb: az Ardennek a következő napokban alighanem narancsszínbe öltözik!

Bár a közel egy hónapos nyári szünet után az egész mezőny kiéhezett már az újabb versenyre, a spái hétvégét bizonyára akkor is nagyon várnák a versenyzők, ha azonnal egy másik futamról kellene megérkezniük rá. A hétvégi Belga Nagydíjnak otthont adó pálya a többség kedvencei közé tartozik – és alighanem a szurkolókéi közé is, hiszen az elmúlt évtizedekben számos emlékezetes pillanatot láthattak rajta.

A hegyvidéki pálya sajátos mikroklímával rendelkezik, s ezáltal kiszámíthatatlan a környék időjárása is. Ki ne emlékezne például az F1 történetének egyik legkaotikusabb esőfutamára, az 1998-asra, mely tömegkarambollal indult, majd a fölényesen vezető Michael Schumacher drámájával és Damon Hill győzelmével zárult?

Nos, hasonló időjárás az előrejelzések szerint nem várható a hétvégén. Az F1 hivatalos meteorológiai cége, az Ubimet az előttünk álló napokban a napsütésé lesz a főszerep Spában – a hőmérséklet 30 Celsius-fok körül alakul majd. A csapadékra a legnagyobb esélyt vasárnapra jósolják, de azt is csak 30-40%-os valószínűséggel.

Ennél is biztosabbnak tűnik, hogy Belgiumban a következő négy napban igazi Verstappen-mánia tör majd ki. Spa már a Red Bull-versenyző édesapja, Jos Verstappen népes szurkolótáborának is kedvelt célállomása volt, s mindez az egyre népszerűbb egyszeres futamgyőztes fiúnak köszönhetően csak fokozódni fog. Max Verstappen ráadásul nem csak a Hollandiával való szomszédság miatt tekinthet félig hazai versenyként a belgára: anyai ágon ő maga is félig belga.

A futam szervezője, André Maes örömmel konstatálta, hogy egy 18 éves tini ennyire megmozgatja az embereket. „Hetvenezer jegyet máris eladtunk” – jelentette ki lelkesen a La Derniére Heure lapnak. „Tizenöt éve nem láttam hasonlót! És itt ráadásul valódi jegyvásárolókról beszélek, akik háromnapos bérletet vásároltak.”

Rá is fér a korábban komoly nehézségekkel küzdő, s pár éve ideiglenesen még a versenynaptárból is kikerülő pályára, hogy tömött lelátók előtt rendezzen F1-es versenyt. Az elmúlt években jellemzően veszteséget termeltek, így a költségvetést tartományi pénzekből kellett kipótolni. Maes szerint vasárnap akár 75 ezer szurkoló is helyet foglalhat majd a pálya körül, s azzal számol, hogy nagyjából 15-20 ezer holland érkezik a helyszínre.

Ennek persze a „kiváltó ok”, Verstappen is örül. „Megfigyeltem, hogy sok szurkolóm van Németországban is. De ezt azért nem tartom rendkívülinek, elvégre Sebastian Vettelnek is sok rajongója van Hollandiában” – állapította meg.

Ami a szervezőket illeti, azért nem csak a derűs hangulat jellemzi a felkészülésüket. Az elmúlt hónapok európai terrortámadásai után, ők is fokozott elővigyázatossággal készülnek – Belgium ilyen szempontból eleve kényes helyszínnek számít mostanság. „Mint minden olyan közkedvelt rendezvény esetében, amely tízezreket mozgat meg, mi is szigorú előírásokhoz tartjuk magunkat, így a ma érvényben lévő hármas terrorkészültségi fokozatot és a közelmúltban az országunkban történt sajnálatos eseményeket is figyelembe vesszük” – jelezte Maes.

Ennek jegyében például a La Source-kanyarhoz közel eső korábbi árusítóhelyek egyikét lezárták idén, miközben a pálya bejáratainál fokozott katonai őrség vigyázza a rendet. „A biztonság elsődleges. A nézők mindenféle félelem nélkül érkezhetnek a pályára” – nyugtatott meg mindenkit.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek

02016.10.28. 13:27

Idén már nem vált a Haas

Jelenlegi fékbeszállítójukkal akarják megoldani a problémákat